ČAROVNICE V MEDOBČINSKI SPLOŠNI KNJIŽNICI ŽALEC

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 29. oktober 2019 ― Tudi v žalski knjižnici so imeli v torek, 29. oktobra 2019, pravljično uro in ustvarjalnico na temo noč čarovnic. Prišlo je 30 otrok s starši. Najprej so prisluhnili Ireni Verbič, ki jih je z dvema pravljicama popeljala v svet čarovnic. Nekateri otroci so prišli domiselno oblečeni v čarovnice, še bolj drzni pa so bili tudi maskirani. Po pravljici so si otroci izdelali čarovnico, katero so odnesli domov. Pot jim je kazal svetleč čarovničin nos.

Čemu filozofija danes – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober 2019 ― Ob Svetovnem dnevu filozofije se bomo vprašali, zakaj filozofija tudi v naši dobi ostaja privilegiran kraj srečevanja človeka s samim seboj, obenem pa uporabna veda za razumevanje časa v katerem živimo. Kako so različni misleci od antike do danes opredelili temeljna vprašanja, ki so, čeprav jih imamo za filozofska, po svoji naravi vendarle splošno človeška? Kako se v digitalni dobi lotiti branja filozofskih besedil?

Srečko Kosovel: Vsem naj bom neznan - Lado Jakša s skupino

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober 2019 ― Vsem naj bom neznan: koncert avtorske glasbe ob multivizijski projekciji umetniške fotografije je projekt, ki ga je navdihnila novo izdana, do sedaj še nepoznana, poezija Srečka Kosovela. Gre za sočasno koncertno izvajanje avtorske jazzovske glasbe Lada Jakše ob projecirani »likovni partituri«, sodobno oblikovani fotomultiviziji ambientov Kosovelove poetike, ki nudi večplastno estetsko doživetje inventivne jazzovske in ambientalne glasbe, pesnikovih navdihujočih in aktualnih verzov ter umetniške fotografije. Ob zavezujoči dramaturgiji sporočila zveni avtorska glasba, ki izrazno izzivalno sledi in nadgrajuje oba medija. Nastopa Lado Jakša s skupino. Posebna gostja večera bo pevka in dramska umetnica Alenka Vidrih.

Govekarjev večer: Med visoke trave bi šla

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober 2019 ― Marija Starič bo predstavila svoj prvenec, avtobiografijo z naslovom Med visoke trave bi šla. Marija pravi: »To je bil moj prvenec, ki je bil napisan bolj kot nekakšna terapija, ko se človek pač enostavno zruši, ampak je vseeno še toliko pri močeh, da si zna sam pomagati. No, jaz sem začela pisati na papirčke, ki so mi prišli pod roko. Na prigovarjanje prijateljev sem zapisano povezala v prijetno knjigo.« Zapeli nam bodo pevci Moškega pevskega zbora Ig. Odprli bomo razstavo slik članice likovne skupine Društva Fran Govekar Ig z naslovom Ptice. Razstava bo na ogled do 16. decembra 2019.

Zdravo partnerstvo za boljše starševstvo – Tadeja Milivojevič Nemanič

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober 2019 ― Partnerska zveza je pot od otroštva k odraslosti. Ko zaljubljenost mine, poskušamo partnerja spremeniti, da bo tak, kot ga želimo mi. In ko pridejo otroci, že zelo kmalu želimo spreminjati njih. Za zrelo in odgovorno partnerstvo in starševstvo pa je potrebno, da najprej spoznamo sebe in odnose v družini. Partnerski odnos zelo vpliva na vzgojo in odnos do otrok in je največja popotnica, ki jo lahko damo naprej.

Duša živali – Lara Vesel

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober 2019 ― Lara Vesel je osnovnošolka, ki jo zanimajo medsebojni odnosi med živalmi in odnos živali do ljudi. Zavzema se za zagotavljanje primernega bivanja za živali, zato bo spregovorila tudi o življenju živali v ujetništvu, v naravnem okolju in v klavnicah. Udeležbe na dogodku ne priporočamo otrokom, mlajšim od 12 let.

Dostojevski 1. Dvojnik – Tomaž Kovačič

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Z novim ciklom srečanj se bomo podali v svet ruskega pisatelja F. M. Dostojevskega, ki je s svojo ustvarjalnostjo razkrival globine modernega človeka in za vselej zaznamoval svetovno književnost. Na vsakem srečanju bomo prek krajšega dela iz opusa vstopili med znane in manj znane dogodke njegovega življenja, orisali obdobje 19. stoletja v Rusiji in se soočali s »prekletimi vprašanji«. Tokrat bo izhodišče zgodnejše delo Dvojnik. »Tukaj se hudič bojuje z Bogom in bojišče so človeška srca.«

Moje telo, strupena spužva? A jaz se ne dam! – Sabina Grošelj

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Nova spoznanja o novih tehnologija, ki proizvajajo bremena za človeško telo – kot so nezdrave frekvence, umetna hrana, zastrupljena zrak in voda – terjajo nove ukrepe, da se bomo uspeli prilagoditi norim časom in kljub temu dokaj zdravo zaživeli in preživeli. To nam bo uspelo z verodostojnimi informacijami, pravimi ukrepi, vajami in tehnikami za razbremenitev telesa, uma in duha.

Razpletanje zgodb: Pankrt iz Istanbula

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Priznana turška pisateljica Elif Shafak v knjigi Pankrt iz Istanbula na literarno prefinjen način odstre pogled na turški genocid nad armenskim prebivalstvom konec devetnajstega in v začetku dvajsetega stoletja. Skozi zgodbo dveh družin, živečih na različnih koncih sveta, med katerima vsaj na začetku ni opaziti močne povezave, se prepleteta usodi dveh glavnih junakinj, devetnajstletnice Asye iz Istanbula in Armenke Armanoush iz Amerike. Bralno skupino vodi Mateja Kobal.

Moja knjižnica praznuje Teden splošnih knjižnic

Knjižnica Logatec, 28. oktober 2019 ― Ponedeljek, 18. november Zelena knjižnica: kako je lahko naša knjižnica bolj ekološko osveščena? Od tega dne dalje bodo oznake v knjižnici opozarjale na bolj ekološko obnašanje — tudi uporabnikov. Torek, 19. november Rastemo s knjižnico: v naši knjižnici se veliko ukvarjamo z vzgojo mladih bralcev — poznate naše programe za otroke in mladino? Sreda, 20. […]

Spolnost žensk v prvi polovici 20. stoletja – Ivan Bernik, OPRO, zavod za aplikativne študije

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Prof. dr. Ivan Bernik je sociolog, raziskovalec in profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Že več desetletji se ukvarja z vprašanji družbenih sprememb, v zadnjem obdobju predvsem na področju sociologije spolnosti, kjer na različne načine prispeva k razvoju sociologije in utrjevanju njene identitete in ugleda. Poznamo ga tudi kot soavtorja znanstvene monografije Spolno življenje v Sloveniji.

Pripovedovalski večer: Pridemo odpret

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Skupina pripovedovalcev, ki so obiskovali šolo pripovedovanja pri Ani Duša v okviru Pripovedovalskega varieteja, vas bo tokrat razveselila s starimi in malce pozabljenimi zgodbami iz vsega sveta. Pripovedovali bodo Maša Budič, Anja Kocman, Helena Kuhar, Daša Ozimek, Tanja Šincek, Boris Zgonc, Angela Klančar.

Bralne vezi: Mi smo medvedi

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Fredrik Backman v romanu Mi smo medvedi piše o malem mestecu na mrzlem severu, kjer cveti samo še njihova mladinska hokejska ekipa. Doživete zgodbe prebivalcev nam pokažejo možne posledice »samo igre« najstnikov, v katero se vpletajo številna pričakovanja in ambicije celotnega mesta. Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak.

Smrt, veličastno potovanje – Biljana Bitenc

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Smrt je v zahodnem svetu še vedno tabu tema. O smrti se redko govori, čeprav se vsi brez izjeme srečujemo z njo. Poglavitni vzrok je strah pred smrtjo in nevednost, kaj se z nami dogaja ob umiranju in po smrti. Skušali bomo razjasniti ta stanja, tudi z zgodbami iz regresij, v katerih se soočamo s smrtjo in bivanjem na drugih ravneh zavesti.

Prisedite k naši mizici: darovano življenje

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Ob Tednu splošnih knjižnic bo našo skupino bo razvnel pogovor o darovanju in prejemanju tistega enkratnega in neponovljivega. Bom jaz še jaz, bom jaz ti? Kdo je jaz, moj um ali moje srce? Kakšen bo vrstni red, kdo bo močnejši, ko bodo tudi možgani znali misliti v tujem telesu? Kdo bo dobil in kdo izgubil pravico živeti, ko bova na vrsti oba? Je življenje pravica? Kaj je pravičnost in kaj upravičenost? Iztočnico nam vodo nudile knjige Renate Greinert Rdeča zanka, Angele Lieby Rešila me je solza, Tea Gajšek Jaz sem darovalec, Maylis de Kerangal Pokrpajmo žive. Vodi Maša Uran.

Bralna čajanka: Izpoved iz harema

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Izpoved iz harema je zgodba mlade Beograjčanke, prave lepotice, ki izbira svojo življenjsko pot. Leta 1991, po končanem šolanju naivno sprejme ponudbo za sanjsko službo v tujini. Sanjska služba se kmalu izkaže za prevaro in namesto v Rimu pristane v Dubaju, v haremu, kjer ji je odvzeta svoboda in pravica do odločanja o svojem življenju. Vodi Sonja Pirman.

Moč tišine. Kako z meditacijo umiriti um? – Holozofsko društvo Slovenije

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Soočeni z izzivi vsakdanjega življenja iščemo tišino in mir v sebi. Naše misli nenehno tavajo. Kako umiriti um? Modrost starodavnih modrecev pravi, da nam pri tem pomaga meditacija na notranjo svetlobo in zvok, ki očisti negativne misli in čustva, vsakodnevnih skrbi in težav. Tako postajamo vse bolj svobodni. Tedaj sijaj zavesti, duše ne bo preseval le našega obraza, ampak naše celotno bitje.

Kaj je razsvetljenstvo? – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Naš miselni dialog bo tokrat soočil besedili iz 18. stoletja, spis Kaj je razsvetljenstvo (1783) filozofa Immanuela Kanta in delo Nicolasa de Condorceta Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha (1794) z eno najbolj odmevnih neleposlovnih knjig lanskega leta Razsvetljenstvo zdaj, ameriškega psihologa Stevena Pinkerja. Kako na naslovno vprašanje odgovori Kant in kakšen model moderne civilizacije v svojem besedilu "o napredku človeškega duha" (na begu pred giljotino jakobinske revolucije) tik pred smrtjo zariše Marquis de Condorcet? V čem se mi sami, po dveh stoletjih, kot Pinkerjevi sodobniki, strinjamo s njegovim "zagovorom razuma, znanosti, humanizma in napredka" v odmevnem delu Razsvetljenstvo zdaj?

Na boljše – Damjana Bakarič

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Na tokratnem večeru se bomo pogovarjali o tem, kaj vse je v naših rokah, ali še bolje, v naših mislih. Misli so vse. Lahko ubijajo ali zdravijo. Ni dogodkov, ki bi bili slabi ali dobri sami po sebi. Mi jim dajemo pomene in višamo ali nižamo pomembnost. Dá se. Če se zavedaš, da je v tebi moč. Zmeraj. S spremembami. Na boljše. Skupaj s strahom.

PreBrano – Marija Mazi

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Prebirali bomo Rasputinovo knjigo Slovo od Matjore. Matjora je (izmišljen) otok sredi reke Angara, ki so ga potopili zaradi elektrarne pri mestu Bratsk. Matjora v stari ruščini pomeni srž, bistvo. In zato gre – napredek ni vedno tudi napredek človeka, velikokrat ga celo dela manj človeškega, tujega samemu sebi. Misli bi navezali še na knjigo Anselma Grüna, Umetnost staranja, ki pravi: »Čeprav ne morem nesebično ljubiti vseh ljudi, mi pomagaj, da ne vzamem poguma komu, ki me bo srečal.«

Kako pomagati glavi, križu in nogam – Nikolay Grishin

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober 2019 ― Na predavanju bo Nikolay Grishin predstavil svojo novo Metodo samopomoči „23+5“. Gre za popolnoma nov avtorski pristop k metodam samopomoči pri različnih bolezenskih stanjih. Dolgoletne izkušnje predavatelja v izvajanju manualnih tehnik bodo dobrodošle in koristne vsakemu poslušalcu. Prikazane bodo razumljive, preproste, enostavno izvedljive in učinkovite vaje samopomoči za vsakogar.
še novic