Z novimi boni tudi na kulturne prireditve in ustvarjalne tečaje ter v muzeje in galerije

Ministrstvo za kulturo, 19. julij ― Na ministrstvu za kulturo smo izjemno ponosni, da se je vloženi trud obrestoval: novi boni se lahko koristijo tudi za kulturne dejavnosti. Tako bomo lahko do konca leta z unovčenjem bonov podprli organizatorje in izvajalce koncertov, gledaliških, lutkovnih, cirkuških in kinematografskih predstav ter izobraževanj, izpopolnjevanj in usposabljanj na področju kulture in umetnosti (kot so tečaji igranja klavirja in drugih glasbil, petja, plesa, fotografije, šole risanja, igre in podobno). Poleg tega bomo z unovčenjem bonov lahko podprli tudi muzeje, knjigarne, naravne parke in galerije.
DRUŽENJE USPELO!

DRUŽENJE USPELO!

Kreativni razred, 18. julij ― PRVO DRUŽENJE FB SKUPINE SKOZI OČI PREKARIATA & KREATIVNEGA RAZREDA 16. 7. 2021 Zjutraj sem se zbudila srečna. Naše druženje je za nami in vem, da ne govorim samo v svojem imenu, da nas je osrečilo. Toliko razumevanja, pametnih uvidov in spet različnih prepletanj in idej na kupu nas je preprosto obogatilo in navdalo z optimizmom. Mi želimo pokazati, kakšna moč in prihodnost je v sodelovanju. Zato želimo združevati različne družbene skupine in že gremo v to smer: tu smo bili slikarji, ilustratorka, kipar, keramičarja, znanstvenica, glasbenici, galeristka, pa psihologinja, restavratorka, arhitektka…. in še kdo. Že na prvem srečanju smo vsi začutili in dobili ideje, kaj vse lahko storimo, če se povežemo in sodelujemo med seboj. Tega se z denarjem preprosto ne da kupiti.  *** Strinjali smo se in potrdili, da se z imenom KREATIVNI RAZRED poimenuje aktivno jedro skupine SKOZI OČI PREKARIATA, ki se deklarira kot umetniška skupina odprta za nove člane, saj je za nas kreativnost lastna vsem ljudem in vsem poklicem. Povezovalna točka skupine je bolg Kreativni razred, ki ga spremljate tako, da pišete na kreativni.razred@gmail.com za vpis na e-poštno listo. Integralni del Kreativnega razreda je Facebook SKUPINA SKOZI OČI PREKARIATA. Pod tem imenom združujemo vse prekarne delavce, agencijske delavce in s. p - je, brezposelne, migrante in druge depriviligirane sloje in naše dragocene somišljenike. Skupini se lahko pridružite na FB.  Podprli smo tudi inicijativo kolegice Katje Praznik "Zakaj kulturna inšpekcija dela? več na: https://kreativnirazred.blogspot.com/p/kreativne-resitve.html Ob šampanjcu, rogljičkih, napolitankah, nektarinah in kavici, smo se drug drugemu predstavili in povedali kaj počnemo, potem pa je vsebinsko intenziven pogovor nadaljeval vse do konca.  Pod mizo nam je mirno prisluhnila tudi najmanjša udeleženka sestanka, psička FIGA. . . Veliko članov se je oglasilo po e-pošti z

Govor ministra za kulturo dr. Simonitija ob začetku festivala Europa Cantat

Ministrstvo za kulturo, 18. julij ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj nagovoril zbrane na slavnostnem odprtju festivala Europa Cantat v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu. Mednarodni festival, ki ga vsake tri leta gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Festival, ki sta ga finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Kreativni razred, 17. julij ―   GORAN LUKIĆ »Revščina je revščina, pa naj bo orodje, s katerim delaš, kramp ali pero!«                                                                                                                     George Orwell V skupini Skozi oči prekariata & Kreativni razred samo kmalu spoznali, da brez širšega prečnega povezovanja in solidarnosti vseh prekariziranih in deprivilegiranih državljanov, pa naj bodo to delavci ali intelektualci, ne bo šlo. Orwellov stavek »Revščina je revščina, pa naj bo orodje, s katerim delaš, kramp ali pero!« nam je bil tako všeč, da smo ga celo vzeli kot začasno iztočnico pri iskanju znaka skupine. Spoznali smo, da je tako povezovanje nujni in neobhodni korak v našem siceršnjem prizadevanju za pravičnejšo svetovno ureditev in zdaj že hodimo po tej poti. Tako smo tudi navdušeno pozdravili akcijo taksistov, ki so na nedavnem referendumu pomagali izpuščenim oskrbovancem domov do volišč, saj je bila to prav manifestacija tovrstnega povezovanje in solidarnosti.                                                                                Prekarizacija in izkoriščanje je vgrajeno v samo bistvo neoliberalnega sistema in ta na njej stoji ali pade. Tak sistem, ki spodjeda osnovne civilizacijske vrednote ne more obstati. Pogosto so nam prikrite podobnosti družbenega položaja na videz nezdružljivih slojev, ki jih je potrebno osvetliti in se povezati. To naše prepričanje in poziv vsem je tako lepo ubesedil Goran Lukič v Večeru v rubriki Poročila s terena Večer: (POROČILA S TERENA) Se vidimo. Pobegnimo iz socialnih balončkov (vecer.com), da njegovo besedilo objavljamo v celoti. Upam, da nam bodo to pri Večeru zaradi pomembnosti sporočila oprostili.

Prihaja festival Europa Cantat

Ministrstvo za kulturo, 16. julij ― Ljubljana bo med 17. in 22. julijem gostila mednarodni zborovski Festival Europa Cantat 2021, ki bo zaradi pandemije covida-19 potekal v hibridni obliki – z dogodki na spletu in v živo. Slavnostno odprtje festivala bo v soboto, 17. julija, ob 21. uri v Cankarjevem domu z glasbenim spektaklom v režiji Mateja Filipčiča. Zbrane bosta nagovorila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Neposredni prenos dogodka bo na TV Slovenija 1 in 3. programu Radia Slovenija, programu ARS.

Razstava Alana Hranitelja na sedežu Sveta Evropske unije v Bruslju

Ministrstvo za kulturo, 13. julij ― V stavbi Justus Lipsius v Bruslju so danes, 13. julija 2021, odprli razstavo del iz bogatega opusa slovenskega kostumografa Alana Hranitelja, ki že več kot 30 let deluje na področjih opere, gledališča in filma. Razstavo Omara norega klobučarja sta odprla slovenski minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in generalni sekretar Sveta Evropske unije Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Minister dr. Simoniti: predstavitveni govor o prednostnih nalogah s področja kulture na odboru CULT

Ministrstvo za kulturo, 13. julij ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes, 13. julija 2021, na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja. V nadaljevanju objavljamo njegov predstavitveni nagovor.

Minister dr. Simoniti o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja s področja kulture

Ministrstvo za kulturo, 13. julij ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 13. julija 2021 na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja. V prihodnjih šestih mesecih bodo v ospredju razprave o inovativnem potencialu kulture, s poudarkom na kakovostni gradnji in arhitekturi, o konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin na globalnem digitalnem trgu ter o okrevanju kulturnih in kreativnih sektorjev po pandemiji covida-19.
še novic