Minister dr. Simoniti na vladnem obisku v Posavski regiji

Ministrstvo za kulturo, 26. januar ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se skupaj z drugimi predstavniki Vlade Republike Slovenije mudi na delovnem obisku v Posavski regiji. Ogledal si bo grad Pišece ter obiskal podjetje Silico d. o. o. in Galerijo Božidarja Jakca. Ob obisku regije predstavljamo nekatere projekte in program, ki jih v tej regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.

DOGODEK: Razvoj evropske neodvisne scene

Asociacija, 24. januar ― Asociacija je članica evropske mreže EAIPA, ki je zveza mrežnih organizacij, predvsem s področja neodvisnega uprizoritvenega sektorja. EAIPA si na evropski ravni prizadeva vzpostaviti platformo za razvoj neodvisnega sektorja v kulturi in v okviru tega so nedavno opravili raziskavo in objavili publikacijo, ki predstavlja zadnje primerjalne podatke o stanju in razvoju neodvisnega sektorja v kulturi … Preberi več o DOGODEK: Razvoj evropske neodvisne scene
ALENKA ZUPANČIČ: FILOZOFINJA

ALENKA ZUPANČIČ: FILOZOFINJA

Kreativni razred, 23. januar ― "V PANDEMIJI SE JE POKAZALO, KAKO REDKI SO PRAVI VODITELJI"  INTERVJU NA N1: https://n1info.si/poglobljeno/v-pandemiji-se-je-pokazalo-kako-redki-so-pravi-voditelji/"Simbolni izgredi te vlade, ki navadno dvignejo največ prahu in rezultirajo v zelo osebnih obračunih, nas tudi ne smejo zaslepiti za grozljiv in popolnoma neoseben proces, ki je realna politika te vlade: demontaža in razprodaja države – večinoma tujemu – kapitalu, v zameno za finančni in politični kapital nekaterih posameznikov in strank. Ja, vem, to se ni začelo lani in ni značilno samo za to vlado. A to, kar je SDS v opoziciji očitala drugim, se ne prevaja v njeno drugačno delovanje. Niso rekli: Mi bomo zdaj delovali drugače, ampak s svojim delovanjem in nastopanjem popolnoma odkrito govorijo: Zdaj smo mi na vrsti za plenjenje in opraviti ga moramo čim bolj učinkovito. To in nič drugega pomeni znamenito “uravnoteženje”.Njihova povsem odkrita agenda je, da je treba plenjenje in razprodajo države “uravnotežiti”, ne pa morda, da ju je treba zaustaviti. In v svojih metodah so v tem mandatu postali popolnoma brezsramni, nobene potrebe po vsaj malo manj očitnem prilaščanju ni več. Gredo kot tank. Ta hladni cinizem ni v nobenem nasprotju s toplo poezijo domoljubne retorike, ob kateri se zlasti samim ciničnim oblastnikom tako rade orosijo oči. Kombinacija sladke poezije in hladne brutalnosti je izrazito tipičen pojav." Alenka Zupančič
Znova v živo

Znova v živo

Forum slovanskih kultur, 17. januar ― Forumu slovanskih kultur je 7. mednarodno konferenco in podelitev nagrade ŽIVA uspelo izpeljati v živo. V bogatem tridnevnem programu je v srbski prestolnici sodelovalo 70 udeležencev iz 14 držav. Priča so bili številnim dobrim praksam, se medsebojno spoznavali in sklepali nova partnerstva, za piko na i pa so se udeležili še odprtja Evropske prestolnice kulture v Novem Sadu.
Going live again

Going live again

Forum slovanskih kultur, 17. januar ― The Forum of Slavic Cultures successfully hosted the 7th international conference and ŽIVA awards ceremony live from Belgrade. The diverse three-day programme in the Serbian capital brought together 70 participants from 14 countries. They shared good practices, made contacts and forged new partnerships, and to top it all they attended the opening ceremony of the European Capital of Culture in Novi Sad.
The Congress in Ljubljana book is out

The Congress in Ljubljana book is out

Forum slovanskih kultur, 15. januar ― To mark the 200th anniversary of the Congress of the Holy Alliance in Ljubljana the Forum of Slavic Cultures published the book Congress in Ljubljana: At the crossroads of European Diplomacy 1821/2021. Shedding light on the goings-on in the European capital of diplomacy 200 years ago, the book was released by the FSK in cooperation with the Embassy of the Russian Federation in Slovenia and the Slovenia-Russia Friendship Society.
še novic