Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je sprejela nemške in slovenske novinarje ter založnike

Ministrstvo za kulturo, 29. marec ― Na povabilo Javne agencije za knjigo se v sklopu priprav na izvedbo projekta »Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023 – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini«, v Sloveniji mudijo nemški novinarji in založniki. Na Ministrstvu za kulturo jih je sprejela in nagovorila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Kultura za prihodnost: serija regijskih posvetov Ministrstva za kultuiro o viziji kulturne politike

ZKDS, 27. marec ― V Ministrtsvu  za kulturo se očitno zavedajo, kako pomembno je, da za svoje ambiciozne razvojne načrte dobijo čimveč informacij neporsedno od  izvajalcev kulturne politike, s čimer bo omegočena trdnejša podpora javnosti kulturnim strateškim aktoom (nacionalni kuklturni program, strategije, vpeljava novega kulturnega modela). V tem smislu so se že nekaj dni nazaj začeli reguijski posveti, ka ...
V ČASIH POZNEGA RIMSKEGA IMPERIJA SE JE RAZŠIRILO MNENJE, DA NI MOGOČE NIČESAR NAREDITI, DA SO TIRANI PREMOČNI

V ČASIH POZNEGA RIMSKEGA IMPERIJA SE JE RAZŠIRILO MNENJE, DA NI MOGOČE NIČESAR NAREDITI, DA SO TIRANI PREMOČNI

Kreativni razred, 27. marec ―   Opustili smo moč, ki nam jo nudi skupnost in se začeli zanašati na moč denarja. Bila je med soseska pomoč pri delu in gradnji, izmenjava orodja, skrb za starejše in za otroke, izposoja in medsebojna izmenjava in delitev viškov hrane in oblačil, skupnih prostorov... Za vse to se ni plačalo nič. Za posameznike, četudi brez materialnega premoženja in sorodstva, je delno vedno poskrbela skupnost in ohranila njegovo dostojanstvo. Zdaj si mora vsak posameznik zase kupiti vsako stvar posebej sam, saj mu skoraj nihče več brez plačila ne priskoči na pomoč. Pri tem je popolnoma spregledano, kaj lahko kot edinstveno živo bitje prispeva družbi še drugače, saj šteje le finančni prispevek. Zato je panika za tistega, ki mu v današnji družbi zmanjkuje denarja, še toliko večja. To, da smo tako prestrašeni, nesrečni in odvisni od denarne menjave, je dosežek trenutnega sistema in natančno to, kar potrebuje za svoj obstoj. Zato je prvo dejanje upora povezovanje, obnova medčloveških vezi,  ponovna vzpostavitev skupnosti in veselje ob tem. Paradoksalno je, da smo pozabili, da ima v resnici skupnost  veliko veliko večjo moč, kot bi se jo dalo kadarkoli kupiti z finančnimi sredstvi. Pa tudi to, kako zelo nas to osrečuje. Zato je pot v večji individualizem v težkih časih napaka. Sprejemanje še večjih delovnih obremenitev pa plutje proti vetru. Obratno, povezovanje v skupnost lahko bolje nadomesti finančno negotovost in prinese večjo varnost.                                                                      Kreativni razred                                                                     zanj Alenka Sottler                                                                                                                             Skupina skozi oči prekariata in njeno aktivno jedro Kreativni razred te vabi, da rečeš aktualnemu sistemu NE in skupnosti JA in prideš na naše super zanimivo druženje v nedeljo, 2. aprila ob 16h v Lončarski atelje ob kavarni SEM -a, Metelk

Forum za mobilnost v kulturi 2023

Motovila, 24. marec ― On the Move 9. in 10. maja v Tunisu organizira Cultural Mobility Forum 2023, ki (ponovno) kontekstualizira pogovor o čezmejni umetniški mobilnosti in okoljski trajnosti. Tam bo tudi Motovila. The post Forum za mobilnost v kulturi 2023 appeared first on Motovila.

Kampanja Evropski dogovor za kulturo #CulturalDealEU

Motovila, 24. marec ― Kampanja Kulturni dogovor za Evropo, ki so jo skupaj zastavili CAE, ECF in Europa Nostra, poziva EU, naj kulturo v celoti vključi v svoje ukrepe in politike kot krovno strategijo, da bi zaščitila trajnost in prihodnost evropskega projekta. The post Kampanja Evropski dogovor za kulturo #CulturalDealEU appeared first on Motovila.

Dan evropskih avtorjev

Motovila, 23. marec 27. marec je priložnost, da se poudari pomen vseh programov in pobud za spodbujanje branja, ki že potekajo v posameznih državah EU, tudi v Sloveniji. Konferenco o spodbujanju branja v Sofiji spremljajte na spletu. The post Dan evropskih avtorjev appeared first on Motovila.
še novic