Uporabniki o COBISS+

COBISS, 11. september 2019 ― Uporabniki želijo v knjižničnih katalogih izkusiti iskanje, podobno Googlovemu, in pridobiti informacije, ki takoj zadovoljijo njihove potrebe. V procesu iskanja cenijo dodatne funkcije, ki izboljšujejo navigacijo in upravljanje z ogromnim številom zadetkov. Študije uporabnikov so spodbujale (počasne) spremembe, danes OPAC-i le še na daleč spominjajo na klasične knjižnične kataloge. Vsebine so obogatili z naslovnicami, obnovami, … Preberi več "Uporabniki o COBISS+"

Z identifikatorjem ISSN do informacije o odprtem dostopu kontinuiranega vira

COBISS, 2. september 2019 ― Segment COBISS3/Katalogizacija omogoča tudi prevzemanje zapisov iz drugih baz podatkov, ki jih nato prilagodimo potrebam slovenskega okolja. Za kontinuirane vire velja, da je baza podatkov ISSN referenčna zbirka podatkov, zato katalogizatorji prevzamejo zapis, če obstaja v bazi podatkov ISSN za opisovani vir. V letu 2019 smo posodobili navodila za prevzemanje zapisov za kontinuirane vire iz … Preberi več "Z identifikatorjem ISSN do informacije o odprtem dostopu kontinuiranega vira"

Na poti k obvladovanju podatkov: kongres ZBDS, Maribor, 25.–27. september 2019

COBISS, 26. avgust 2019 ― Več kot 30 let je že tega, kar je na velika platna prišel kultni film Oliverja Stona Wall Street. Pozorno knjižničarjevo oko si ga je gotovo najbolj zapomnilo po slavnih besedah osrednjega antijunaka Gordona Gekka, ki je rekel, da je najbolj dragocena dobrina, ki jo pozna, informacija. Pravzaprav besede prihodnosti, saj so najboljši poslušalci tega … Preberi več "Na poti k obvladovanju podatkov: kongres ZBDS, Maribor, 25.–27. september 2019"

Bibliosmija – kako dišijo knjige

COBISS, 21. avgust 2019 ― Svet jezika je prostran, do neke mere znan, do neke mere neraziskan, včasih presenetljivo nov. V tokratnem pisanju nekaj misli o besedah, ki so povezane s knjigo (gr. biblio), pa jih sploh še nismo slišali, ali pa se nočejo usesti v uho ali pa smo jih morda pozabili, saj nam grški in latinski besedni koreni … Preberi več "Bibliosmija – kako dišijo knjige"
še novic