Skozi sito kakovosti: pomen strukturiranosti podatkov

COBISS, 24. september ― V knjižničnih katalogih je ključnega pomena, da so podatki kakovostni in dosledno strukturirani v skladu s standardi, ki jih določa knjižnična stroka. Le tako je mogoče zagotoviti natančno in učinkovito identifikacijo in dostopnost informacijskih virov, kar bistveno pripomore k zadovoljstvu uporabnikov in učinkovitosti knjižničnega sistema kot celote. Spremljanje kakovosti bibliografskih in pripadajočih normativnih zapisov v … Preberi več "Skozi sito kakovosti: pomen strukturiranosti podatkov"
Prvi mikroračunalniki v Sloveniji: Zgodnji poslovni mikroračunalniki

Prvi mikroračunalniki v Sloveniji: Zgodnji poslovni mikroračunalniki

Računalniški muzej, 16. september ― V novi seriji prispevkov smo se podrobneje posvetili mikroračunalniški revoluciji. Spremljamo pojav prvih mikroračunalnikov pri nas in razvoj domače mikroračunalniške proizvodnje. Obravnavamo različne razvojne stopnje in vidike mikroračunalništva, njegov vpliv na razvoj osebnega računalništva, splošne povezljivosti in računalniške kulture v družbi. Mikroračunalnike so proizvajalci v drugi polovici sedemdesetih opremili s tolmači za programski jezik BASIC, […] The post Prvi mikroračunalniki v Sloveniji: Zgodnji poslovni mikroračunalniki first appeared on Računalniški muzej.

Katalogizacija za šolske knjižnice: leta 2023 je prevladovalo notno gradivo

COBISS, 6. september ― Odkar je leta 2021 IZUM prevzel bibliografsko obdelavo knjižničnega gradiva za šolske knjižnice, z veseljem ugotavljamo, da je sistem obdelave gradiva zdaj že popolnoma utečen in glede na izkušnje dobro deluje. Veliko je osebnega stika, šolski knjižničarji se lahko glede vprašanj v praksi vedno obrnejo na nas prek e-pošte (podpora@izum.si) ali telefona (pomoč po telefonu … Preberi več "Katalogizacija za šolske knjižnice: leta 2023 je prevladovalo notno gradivo"

Tekoče luči

Speculum Artium, 3. september ― Tekoče luči so vplivna umetniška oblika iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki uporablja barvne tekočine za ustvarjanje dinamičnih, tekočih vizualnih podob, pogosto spremljenje z živo glasbo, ki ponujajo edinstveno in poglobljeno čutno izkušnjo. Ta umetniška oblika ne simbolizira samo minljivosti in fluidnosti zaznave, temveč odraža tudi poudarek psihedelične dobe na širjenju zavesti in spreminjanju realnosti. […]

I’s

Speculum Artium, 2. september ― Se sprašujemo, kako oči drugih ljudi gledajo na svet? Ali pa v njih vidimo samo svoje lastne? Se bojimo konfrontacije ali je to odvisno od osebe pred nami? Oči, ki so nam tuje ali dobro znane? Kako se počutimo glede celotnega procesa? In kaj oči povedo o tistem, ki mu pripadajo? To je tisto, o […]
Prvi mikroračunalniki v Sloveniji: Procesni mikroračunalniki

Prvi mikroračunalniki v Sloveniji: Procesni mikroračunalniki

Računalniški muzej, 2. september ― V novi seriji prispevkov smo se podrobneje posvetili mikroračunalniški revoluciji. Spremljamo pojav prvih mikroračunalnikov pri nas in razvoj domače mikroračunalniške proizvodnje. Obravnavamo različne razvojne stopnje in vidike mikroračunalništva, njegov vpliv na razvoj osebnega računalništva, splošne povezljivosti in računalniške kulture v družbi. Prvi mikroračunalniki so se pri nas pojavili sredi sedemdesetih. V uporabo so jih takrat […] The post Prvi mikroračunalniki v Sloveniji: Procesni mikroračunalniki first appeared on Računalniški muzej.
še novic