Ta norčavi pustni čas: slovenske pustne šege in navade

Kamra.si, 5. februar 2018 ― V torek, 6. februarja 2018, ob 19. uri, vas vabimo na predavanje Primoža Hienga o slovenskem pustu in pustnih običajih danes. Predavanje bo v kletni dvorani bežigrajske in Slovanske knjižnice. Ob tem si lahko v preddverju ogledate razstavo pustnih fotografij, ki jih je posnel ta novinar in publicist.  Fotograf, novinar in publicist Primož Hieng bo spregovoril o slovenskem pustu in vseh oblikah šemljenja po Sloveniji. Najpomembnejša ugotovitev je, da pustne običaje ohranjajo v številnih slovenskih vaseh, zaselkih, krajih in mestih. Ne le to: pojavljajo se nove pustne skupine, ki iščejo svojo tradicijo v pustnih šegah svojih prednikov, razvijajo se pustni karnevali, predvsem pa oživljajo pustno tradicijo tam, kjer je morda odšla že v pozabo. Še tako skriti pustni običaji so tudi z načrtnim delom in raziskovanjem fotografa in publicista Primoža Hienga postali znani širši javnosti. Svoje pomembno poslanstvo so opravili tudi mediji, ne nazadnje avtorjeva monografija Ta norčavi pustni čas, ki je nastajala dobro desetletje, in je izšla novembra 2011. Avtor razstave je istega leta prejel Murkovo listino za dolgoletno fotografsko dokumentiranje ter opisovanje pustnih šeg in navad v Sloveniji. Leta 2014 je izšla še druga Hiengova pustna monografija Pod masko skrit in norčavo odkrit, ki jo je avtor posvetil izdelovalcem pustnih mask in ohranjevalcem slovenske pustne tradicije.

Prešernov dan v ptujskem muzeju

Kamra.si, 5. februar 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na številne prireditve, ki jih pripravljajo ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja 2018:  Ptujski grad, od 9. do 17. ure Brezplačni ogled muzejskih zbirk: tradicionalne pustne maske, glasbila, orožje, fevdalna stanovanjska kultura, grajska galerija, slike na steklu, razstava »Ptujski grad skozi stoletja«. Ptujski grad, slavnostna dvorana, ob 11. uri Odprtje nove stalne razstave in predstavitev publikacije UMETNOST SREDNJEGA IN ZGODNJEGA NOVEGA VEKA 1200 – 1550. Sodelujejo dr. Janez Balažic, dr. Gašper Cerkovnik, dr. Samo Štefanac, dr. Polona Vidmar, Branko Vnuk. Ptujski grad, od 10. do 16. ure TRADICIONALNO PUSTNO OKRASJE, program za družine Demonstracija in izdelovanje tradicionalnega pustnega okrasja in papirnatih rož v izvedbi članic Prosvetnega društva Janez Trstenjak, Hum. Darilo za mlade obiskovalce: brezplačna muzejska pobarvanka “Zbirka mask na ptujskem gradu”. Grajska pristava Ormož, ob 17. uri Muzejski večer in odprtje razstave fotografa Cirila Ambroža ČLOVEK ZA MASKO. Miheličeva galerija, Dravska 4, Ptuj, od 10. do 13. ter od 16. do 19. ure brezplačni ogled razstave JANEZ MEŽAN 1897-1972.  Salon umetnosti, Prešernova 1, Ptuj, od 10. do 13. ter od 16. do 19. ure brezplačni ogled razstave CERKLJANSKI LAUFARJI V KLEKLJANIH PODOBAH. Vabljeni!  

Korenine Vinka Skaleta v Šentjurju

Kamra.si, 4. februar 2018 ― JSKD OI Šentjur v sodelovanju z Občino Šentjur vabi v torek, 6. februarja 2018, ob 18. uri v muzejske prostore na odprtje fotografske razstave Vinka Skaleta "Korenine",. Na ogled bodo fotografije živopisnih podob stvari in ljudi Obsotelja in Kozjanskega. V kulturnem programu bo z ljudsko pesmijo in recitacijo zgodb sodelovala Mladinska folklorna skupina Lintvar.   "Vejš, govorijo o Preširni. De kok je biu en vielek pesnik, pa tou. Sej je biu, sej je biu, ampak tut en vielek sromak je biu. [...] De prvič je biu zetou sromak, ko ni dau mir s slovenskim jezikom, puokl je biu pa ceu živleje brez službe, ni jemu samostojne službe."(Odlomek iz narečnih besedil, zbranih v fotomonografiji Korenine Vinka Skaleta)

Sonetni venec Franceta Prešerna z ilustracijami Mihe Maleša

Kamra.si, 4. februar 2018 ― Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica vabi v počastitev slovenskega kulturnega praznika v torek, 6. 2. 2018, ob 17. uri na odprtje razstave Sonetni venec Franceta Prešerna z ilustracijami Mihe Maleša.  Razstavo, ki bo na ogled do 28. februarja, bo predstavila umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik, z nami bo umetnikova hči Travica Maleš Grešak, nastopila pa bo tudi vokalno-instrumentalna skupina Kitarakon iz Vojnika. Organizatorji: Osrednja knjižnica Celje in Galerija Maleš in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Ivan Napotnik (1888-1960)

Kamra.si, 2. februar 2018 ― Turistično društvo Celje v petek, 2. februarja 2018, ob 19. uri vabi v Kvartirno hišo na odprtje razstave izbranih del kiparja Ivana Napotnika iz stalne zbirke Vile Mayer v Šoštanju. Razstava spada v sklop dogodkov, ki jih Vila Mayer pripravlja ob »Napotnikovem letu 2018«, s katerim zaznamuje 130. obletnico rojstva kiparja Ivana Napotnika.   Razstava bo na ogled do 28. 2. 2018. Vstop prost.   

Pogovorni večer s Svetlano Slapšak

Kamra.si, 2. februar 2018 ― Bralci časnika Večer antropologinjo klasičnih svetov, klasično filologinjo in angažirano javno intelektualko Svetlano Slapšak poznajo predvsem po njenih kolumnah, ki so v časniku izhajale vse od leta 1999, njeno osupljivo znanje, lucidnost, kritičnost in duhovitost pa ostajajo stalnica. Avtoričin 70. rojstni dan bomo proslavili s pogovorom z njo, in sicer v ponedeljek, 5. februarja 2018, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti. Organizator dogodka je časnik Večer. Vljudno vabljeni!

Senovo med obema vojnama

Kamra.si, 2. februar 2018 ― Valvasorjeva knjižnica Krško, izposojevališče Senovo, v sodelovanju s Turističnim društvom Senovo in Krajevno skupnostjo Senovo prireja v ponedeljek, 5. februarja 2018, ob 18.30. uri v knjižnici na Senovem otvoritev domoznanske fotografske razstave Senovo med obema vojnama.
Razstava Projicirani pogledi v Strasbourgu (2018-01-31)

Razstava Projicirani pogledi v Strasbourgu (2018-01-31)

DIVA video arhiv, 2. februar 2018 ― V galeriji Espace Apollonia v Strasbourgu smo uspešno odprli razstavo Projicirani pogledi. Od urbane umetnosti do fikcije in distopije kuratorke Barbare Borčić (26. januar-25. februar 2018). Izbrana dela se vežejo na tematiko urbanega in javnega prostora v vsakdanji, utopični in distopični razsežnosti. Dobili smo že prvo medijsko objavo na TV Alsace20, sledi še katalog širšega projekta e.city – Ljubljana.Izbor 19 video del umetnikov in umetnic je nastal na podlagi del iz arhiva Postaja DIVA: M...
Blejsko jezero počasi le zmrzuje

Blejsko jezero počasi le zmrzuje

Fototeka MNZS, 2. februar 2018 ― Začetek leta 1968 so zaznamovale obilne snežne padavine, nizke temperature, številne prometne nesreče in druge nevšečnosti.   A vse le ni bilo tako črno. Prebivalci in obiskovalci Bleda so se na primer lahko veselili zamrznjenega jezera, ki je v zadnjih letih pravzaprav prava redkost. “Že prejšnji teden so bili dani vsi pogoji, da bi jezero zamrznilo, vendar je bilo v nedeljo precejšnje neurje, ki...
še novic