Literarni večer s Petro Kolmančič

Kamra.si, 30. maj 2018 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v torek, 5. junija 2018, ob 19. uri vabi na literarni večer s Petro Kolmančič. Petra Kolmančič je otroštvo in mladost preživela v Ormožu. Trenutno živi in dela v Mariboru. Je pesnica, urednica, kulturna aktivistka in avtorica šestih pesniških zbirk. Leta 2014 je za zbirko P(l)ast za p(l)astjo prejela Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta. V pogovoru z Marijano Korotaj bo predstavila svojo najnovejšo zbirko Tretja oseba dvojine, ki je pred kratkim izšla pri Založbi Pivec. Vabljeni!

30. maja 1948 je v Murski Soboti umrl Jožef Klekl, slovenski katoliški duhovnik ...

Kamra.si, 30. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. maja 1948 je v Murski Soboti umrl Jožef Klekl ali Stari Jožef Klekl, slovenski katoliški duhovnik, politik, nabožni pisatelj, založnik in urednik. Rodil se je 13. oktobra 1874 na Krajni.  Jožef je bil najstarejši izmed osmih otrok matere Terezije in očeta Štefana. Osnovno šolo je obiskoval na Cankovi, zatem pa se je v Lendavi dve leti učil madžarskega jezika, da bi bil sprejet v gimnazijo. V Kőszeškem zavodu Kelcz-Adelffy je tako končal štiri razrede nižje gimnazije (1885-1889), štiri leta višje z maturo pa v Sombotelu. 
Obdobna dopolnilna izobraževanja

Obdobna dopolnilna izobraževanja

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 29. maj 2018 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. l. RS, 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/2016) v  Zgodovinskem arhivu Celje periodično organiziramo izobraževanja za strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim […]

29. maja 1830 se je v Mengšu rodil Janez Trdina, slovenski pisatelj in zgodovinar

Kamra.si, 29. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. maja 1830 se je v Mengšu rodil Janez Trdina, slovenski pisatelj in zgodovinar. Umrl je 4. julija 1905 v Novem mestu. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval gimnazijo v Ljubljani in na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in klasično jezikoslovje. Kot profesor je služboval v Varaždinu (1850-1853) in na Reki, kjer je bil l. 1867 kazensko upokojen, češ da zavaja mladino s svojimi političnimi nazori. Tako se je s 37-imi leti naselil v Bršljinu pri Novem mestu, prehodil večinoma peš Dolenjsko in Belo krajino in na svojih popotovanjih neprestano beležil svoja spoznanja o ljudskem življenju, delu, verovanju, mišljenju, navadah. Vse to je kasneje uporabil v avtobiografskih delih, povestih, črticah in bajkah. 

Promenada, glasba in ples: drugi domoznanski večer Slovanske knjižnice

Kamra.si, 28. maj 2018 ― Vabimo vas na drugi domoznanski večer iz cikla Ljubljana v gibljivih slikah, ki bo na sporedu v torek, 29. 5. 2018, ob 19. uri v kletni dvorani Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom.  Drugi, majski domoznanski večer bo posvečen ljubljanski promenadi, glasbi in plesu. Promenada, nekdaj glavno sprehajališče Ljubljančanov, je povezovala park Tivoli z mestnim jedrom. Predstavljala je obliko navezovanja stikov, priložnost za spoznavanje in razkazovanje novitet ter shajališče ljudi različnih socialnih in kulturnih okolij. Tudi glasba in ples sta imela pomembno vlogo v oblikovanju družabnega življenja in bila vedno zelo priljubljena zabava ljubljanskih meščanov. Najprej si bomo ogledali izbrane odlomke diplomskega dokumentarnega filma o ljubljanski promenadi, ki nosi naslov Od Kneippa do kofeta s smetanco in nazaj (režiser: Amir Muratović; direktor fotografije: Bojan Kastelic, 1992). Po projekciji bo sledil pogovor z glasbenikom ter televizijskim režiserjem in urednikom Dušanom Hrenom. Dušan Hren je študiral glasbo, po drugi svetovni vojni je vodil svoj ter Akademski plesni orkester, potem pa se je zaposlil na Radiu Ljubljana in kmalu zatem na Televiziji ter postal eden njenih pionirjev in dolga desetletja njen nepogrešljiv režiser in urednik. Pogovor bo povezoval Jurij Primožič.

28. maja 1641 je bil v Ljubljani krščen Janez Vajkard Valvasor ...

Kamra.si, 28. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. maja 1641 je bil v Ljubljani krščen Janez Vajkard Valvasor, kartograf, geograf, zgodovinar, pisatelj, polihistor, založnik in zbiratelj, ki je leta 1689 v Nürnbergu izdal svoje najslavnejše delo – Slavo vojvodine Kranjske. Umrl je pred 16. novembrom 1693 v Krškem. Janez Vajkard Valvasor se je rodil na Starem trgu v Ljubljani. Njegova starša sta bila Ana Marija Ravbar in deželni odbornik Jernej Valvasor, potomec stare plemiške družine iz Bergama. Valvasorjev oče je bil lastnik gospostev Gamberk in Medija na Izlakah, kjer je mladi Valvasor preživel svoje otroštvo skupaj s 16 brati in sestrami. Baronski naslov si je po mnenju zgodovinarja Borisa Golca Valvasor pripisal kar sam.

27. maja 1926 je v Tomaju umrl Srečko Kosovel, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 27. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. maja 1926 je v Tomaju umrl Srečko Kosovel, slovenski pesnik, kritik in publicist. Rodil se je 18. marca 1904 v Sežani.  Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Pliskovico na Dolenjem Krasu, vendar tam niso ostali dolgo. Leta 1908 so se naselili v Tomaju, kjer so živeli v šoli. V Tomaju je obiskoval osnovno šolo. Kosovel je prvič objavil svoj spis kot 11-leten otrok v otroškem listu Zvonček, v katerem opisuje Trst. V to mesto je kot otrok veliko hodil in je imelo v njegovem srcu poseben prostor. Pri Kosovelih je bilo zanimanje za umetnost splošno. Hodili so v Trst v gledališče in na koncerte ali k prijateljem in znancem, ki so bili podobnega duha, in ti so bili večkrat gostje pri njih v Tomaju. Po opravljeni osnovni šoli se je leta 1916 vpisal na realko v Ljubljani, na kateri je bil učni jezik nemški. Začel je sodelovati v srednješolskem literarnem krožku in v dijaških glasilih, izdajati je začel tudi tiskan dijaški list Lepa Vida in zbral v njem vrsto mladih, vendar ga je moral zaradi neplačanih dolgov ustaviti. Leta 1920 je tam srečal Ludvika Mrzela. Istega leta se je odzval na fašistično politiko Italije, ki je požgala Narodni dom v Trstu. Ko je leta 1922 maturiral, se je odločil za študij slavistike, romanistike in pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Sodeloval je pri avantgardistični reviji Trije labodi, ki je začela izhajati leta 1921 v Novem mestu. Organiziral je literarno-dramatični krožek, predavanja in literarne večere v Ljubljani in pred delavci v Zagorju. Leta 1925 je s svojimi vrstniki prevzel urejevanje revije Mladina. Pripravljal je tudi zbirko Zlati čoln, ki pa ni izšla.

26. maja 1988 je v Celju umrla Thea Schreiber Gamelin

Kamra.si, 26. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1988 je v Celju umrla Thea Schreiber Gamelin. Rodila se je 25. marca 1906 (Brunshaupten/Kühlungsborn (Nemčija).  Rodila se je v družini protestantskega pastorja v Brunshauptnu, ki so ga nacisti l. 1938 preimenovali v Kühlungsborn. Po končani privatni šoli je kolebala med študijem germanistike, medicine in slikarstva, odločila se je za študij slikarstva. Študirala je na kraljevi umetniški akademiji v Stockholmu in bivala najprej pri daljni očetovi sorodnici, grofici Dagmar Sparre, nato pa jo je sprejela v svoj krog kiparka in slikarka, grofica Ellen Roosval. Med študijem je opravila študijsko potovanje po Italiji. Kot pravi v svoji knjigi Dvoje življenj - en cilj je l. 1931 po radiu slišala za knjigo Einsame Weltreise  Alme M. Karlin in se tako navdušila nad popotnico iz Celja, da je z njo navezala najprej pismene stike, potem pa jo je v letih 1931-1934 trikrat obiskala v Celju. Za stalno se je preselila  k Almi l. 1934 in kot jugoslovanska državljanka ostala v Celju vse do svoje smrti. Za časa Alminega življenja je Thea opravljala vlogo Almine tajnice, lektorice, korespondentke, ilustrirala je nekaj njenih knjig ter vodila gospodinjstvo.

26. maja 1891 se je na Rodinah rodil Janez Jalen, pisatelj, dramatik in duhovnik

Kamra.si, 26. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1891 se je na Rodinah rodil Janez Jalen, pisatelj, dramatik in duhovnik. Umrl je  12. aprila 1966 v Ljubnem na Gorenjskem. Bil je najmlajši od desetih otrok.Leta 1898 je začel obiskovati dvorazrednico na Breznici. Brezniški župnik Tomaž Potočnik mu je bil zelo naklonjen. Omogočil mu je šolanje v Marijanišču v Ljubljani. Leta 1902 je končal petrazrednico, istega leta mu je umrl oče. Župnik T. Potočnik je Jalna na svoje stroške poslal v gimnazijo v Ljubljano, ki pa je Jalen ni končal. 

26. maja 1887 se je v Križu pri Trstu rodil Albert Sirk, slovenski slikar

Kamra.si, 26. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1887 se je v Križu pri Trstu rodil Albert Sirk (znan tudi po nadimku Jožinov Berto), slovenski slikar. Umrl je  13. septembra 1947 v Celju.  Sirk Albert, slikar, rojen v Sv. Križu pri Trstu kovaču in mehaniku Jožetu iz ribiške družine in Uršuli (r. Magajna), umrl v Celju. Obiskoval je osnovno šolo v Pulju, kamor se je preselil njegov oče, v Sv. Križu in Trstu; tu potem 1901–4 realko (3 razr., 1 sem. 4. razr.), a zaradi bolezni izstopil. L. 1906–7 se je učil na tržaški obrtni šoli (dekorativno risanje), potem bil risar v litografiji. 

210-letnica šolstva v Staršah

Kamra.si, 25. maj 2018 ― Na Osnovni šoli Starše v letu 2018 obeležujejo 210-letnico šolstva v tem kraju. Šolo danes obiskuje nekaj čez 300 učencev iz 8 naselij, in sicer Marjeta na Dravskem polju, Brunšvik, Trniče, Prepolje, Zlatoličje, Loka, Rošnja in Starše. Šolo sestavljata matična šola v Staršah in podružnična v Marjeti. V počastitev visokega jubileja bo danes, v petek, 25. maja 2018, ob 18. uri v športni dvorani pri OŠ Starše svečana prireditev, ki jo bosta spremljali razstava o zgodovini šole in razstava izdelkov učencev. Vljudno vabljeni!

25. maja 1936 se je v Ljubljani rodila Marjana Deržaj, pevka zabavne glasbe

Kamra.si, 25. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. maja 1936 se je v Ljubljani rodila Marjana Deržaj, slovenska pevka zabavne glasbe. Umrla je 18. januarja 2005 v Ljubljani. Pevsko pot je začela v mladih letih po ljubljanskih klubih. Že pri desetih je zapela v opernem zboru pri predstavi Carmen. Pozneje je veliko nastopala tako na televiziji kot na radiu. Pela je na festivalih Slovenske popevke in v narodnozabavni skupini Dobri znanci.Prvič je na festivalu nastopila v Beogradu leta 1957. 1958 je na opatijskem festivalu zabavna glasbe zmagala s pesmijo Vozi me vlak v daljave (pela jo je v alternaciji z Beti Jurković), 1960 pa je pela na prvem festivalu jazza na Bledu. Leta 1964 je na Bledu zmagala s pesmijo Poletna noč, ki jo je uglasbil Mojmir Sepe, besedilo pa napisala Elza Budau, 1966. je na istem festivalu zmagala s pesmijo Ples oblakov, leta 1975 pa je prejela nagrado občinstva za pesem Mi smo taki, ki jo je prepevala skupaj z Bracem Korenom.
še novic