145 let Cinkarne Celje : kaj zares veste o naših izdelkih?

Kamra.si, 11. september 2018 ― Muzej novejše zgodovine Celje in Cinkarna Celje od 11. do 30. septembra 2018 vabita na ogled 3D razstave z naslovom Kaj zares veste o naših izdelkih? Razstava se razprostira v treh prostorih galerije MnZC. V prvem je predstavljen časovni trak vseh izdelkov, ki so jih v podjetju izdelovali v 145 letih. Drugi oz. osrednji del razstave predstavlja t.i. 3D hiša, v tretjem prostoru pa je obiskovalcem na ogled film o proizvodnji podjetja danes.   Vabljeni na ogled razstave, ki obiskovalce med drugim seznanja, koliko proizvodov Cinkarne se pravzaprav nahaja pri njih doma.   Vstopnine ni!  

11. septembra 1674 se je rodil Franc Mihael Strauss, baročni slikar

Kamra.si, 11. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. septembra 1674 se je v Slovenj Gradcu rodil Franc Mihael Strauss, baročni slikar. Umrl je 1. marca 1740 v Slovenj Gradcu.  Kje se je šolal in slikarsko izobraževal, ni znano, vsekakor je bil na tujem, ker se Straussovo ime prvič omenja v arhivih domačega mesta šele 1713. Od tedaj dalje je, se zdi, imel delavnico v Slov. Gradcu, odtod segal z delom tudi v Dravsko dolino (mecen vuzeniški nadžupnik Štefan Jamnik), Ptuj, Mekinje pri Kamniku in na avstr. zah. Štaj. (naklonjeni dekan F. Felber v Gross St. Florianu). Slikal je (v olju) oltarne kompozicije, krajine in portrete v baročnem stilu.

10. septembra 1898 je umrla Elizabeta Bavarska (Sissi), avstrijska cesarica in madžarska kraljica, soproga cesarja Franca Jožefa I.

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1898 je v Ženevi umrla Elizabeta Bavarska (poznana pod nadimkom Sissi; nemško Elisabeth Amalie Eugenie, Herzogin in Bayern), avstrijska cesarica in madžarska kraljica, soproga cesarja Franca Jožefa I. Rodila se je 24. decembra 1837 v Münchenu. Elizabeta Bavarska je bila rojena 24. decembra 1837 v Münchnu. Bila je četrti otrok Maksimilijana Bavarskega in princese Ludovike Bavarske. Sisi je bila zelo radoživa deklica, prav tako kot oče, Maksimilijan Bavarski. Varuške, kasneje tudi učitelji, so tekali stalno za njo in jo lovili. Ona pa se je s svojo otroško brezskrbnostjo skrivala v naravi, večkrat je tudi z očetom šla na lov ali pa se z njim učila jahanja. Vzgojitelji so menili, da je ta deklica zelo težka, starši pa so jo branili, saj je bila še otrok. Ta Sisina brezskrbnost pa je trajala še dolgo. V odraščajoči dobi je začela gledati za mladeniči, zaljubljala se je in svoje občutke zapisovala v dnevnik v obliki poezij. Najprej so bile te poezije nekoliko otročje in večinoma ljubezenske, nato pa vedno bolj resne in žalostne. Ko se je z mamo in starejšo sestro, princeso Heleno odpravila v Bad Ischl[5], kjer naj bi Helena spoznala svojega zaročenca, njunega bratranca, 23-letnega Franca Jožefa, se vse ni odvilo po načrtih. Franc Jožef se namreč ni zanimal za Heleno, temveč bolj za Elizabeto.

10. septembra 1912 se je rodil France Brenk, dramatik, kulturni ustvarjalec, pedagoški delavec, publicist

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1912 se je v Ljubljani rodil France Brenk, dramatik, kulturni ustvarjalec, pedagoški delavec, publicist. Umrl je 20. decembra 1990 v Ljubljani.  Bil je dramatik, pisatelj, režiser. Živel je na Strojni in Prevaljah (1933-1936) in v Ljubljani, kjer je pokopan. Poročen je bil s pisateljico, prevajalko in urednico Kristino roj. Vrhovec; sinova psiholog Klas in urednik Lan. V Ljubljani je končal Učiteljišče (1933) in diplomiral na Pedagoškem oddelku Filozofske fakultete v Ljubljani (1937).

10. septembra 1958 je umrl Vinko Möderndorfer, šolnik, pisatelj, zbiralec narodnega gradiva in etnograf

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1958 je v Celju umrl Vinko Möderndorfer, šolnik, pisatelj, zbiralec narodnega gradiva in etnograf. Rodil se je 5. aprila 1894 v Doljah v Ziljski dolini.  Bil je zaveden Slovenec in pedagog, od nekdaj zaničevan in omalovaževan. Po drugi svetovni vojni niso hoteli stiskati nobenih del, če niso bila cenzurirana. Leta 1946 je postal direktor tiskovne in produktivne zadruge z omejenim jamstvom, ki je bila v lasti družbe Svetega Mohorja v Celju in tako je dobil priložnost, da je natisnil Koroške narodne pripovedke, takšne, ki so te, ki do danes v tej obliki in vsebini še niso bile natisnjene. V aprilu 1948 so ga aretirali in ga brez vsakršne obsodbe zaprli v zloglasnem zaporu za politične prestopnike na Golem otoku. Po tri in pol letnem političnem zaporu na Golem otoku si ni nikoli več opomogel, saj mu ni šlo v zavest, zakaj je moral preživeti tri leta in pol grozovitih tortur političnega Golega otoka, saj ni nikoli stopil pred kakšnega koli sodnika, ali sodišča, ki bi ga naj obsodilo. Po prihodu z Golega otoka je ves pretepen, izmučen in bolan preživel samo še šest let. Skoraj vsa njegova dela so šla v pozabo, ker jih oblasti niso dovolile ponatisniti, ker niso ustrezala tedanjim ideološkim normam. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Vinko_Möderndorfer_(1894) Priporočamo tudi: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi372887/ 
Izobraževanje kot priprava na preizkus (11. 10. 2018)

Izobraževanje kot priprava na preizkus (11. 10. 2018)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 10. september 2018 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. l. RS, 30/06, 51/14) in v skladu s Pravilnikom o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/16) bomo v Zgodovinskem arhivu Celje v četrtek, 11. oktobra 2018  izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim […]

Predstavitev kriminalnega romana Avgusta Demšarja "Otok"

Kamra.si, 10. september 2018 ― V letošnjem letu je pri Založbi Pivec izšel že deveti detektivski roman mariborskega mojstra kriminalnega žanra Avgusta Demšarja. Tokratni roman z naslovom Otok se prične dopustniško mirno na slikovitem hrvaškem otoku, poletno idilo pa kmalu poruši naplavljeno truplo. Zgodba se nato nadaljuje v domačem Mariboru, kjer kriminaliste splet okoliščin ponovno privede do ljudi, ki so preživljali počitnice na Otoku.    Predstavitev romana bo v  torek, 11. septembra 2018, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Veselimo se druženja z vami!

Razstava Maksa Menonija

Kamra.si, 10. september 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas v torek, 18. septembra 2018, ob 18. uri vabi v galerijo Grajske pristave Ormož na odprtje likovne razstave slikarja Maksa Menonija Dan, v katerem ne primem za čopič, je odšel mimo mene, ne da bi se me dotaknil. Maks Menoni, ki velja za enega najbolj priljubljenih ptujskih ljubiteljskih slikarjev, je v minulih dneh praznoval visok življenjski jubilej. Umetnik, ki je likovni umetnosti zapisan že več kot štirideset let, ima prepoznaven slog in bogat umetniški rokopis. Svoja likovna dela je predstavljal na več kot sto samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.  Razstava bo na ogled do 25. januarja 2019.

Souvani in njihov park v Volčjem Potoku : razstava

Kamra.si, 10. september 2018 ― Slovanska knjižnica, enota Mestne knjižnice Ljubljana, vas vabi med 3. in 29. 9. na zanimivo razstavo z naslovom Souvani in njihov park v Volčjem Potoku. Avtor razstave, Matjaž Mastnak, bo imel v torek, 18. 9. 2018, ob 19. uri predavanje z enakim naslovom v kletni dvorani Slovanske in bežigrajske knjižnice na Einspielerjevi 1. »Souvanovi so najstarejša, krepko delujoča slovenska trgovska rodbina v Ljubljani, morda v Sloveniji sploh. Gradili in ustvarjali so dober sloves solidne slovenske trgovine preko meja svoje ožje domovine, sodelovali pa tudi odločilno pri gradnji naše kulture. Ustanovili so v teku enega stoletja na ta način ponosno tradicijo slovenskega trgovskega stanu, ki je ne najdemo zlepa v kakem drugem stolnem mestu naše države.« Dr. Rudolf Andrejka, Trgovski tovariš, 1936 »Vsekakor je bilo treba ustanovitelju, kot zavednemu Slovencu, v tistih, našemu narodu nenaklonjenih časih še prav posebne vztrajnosti, napora in pridnosti, da je mogel uspešno tekmovati in se uveljavljati v tedanjem trgovskem svetu.« Stoletnica tvrdke Fr. Ks. Souvan - vzgled slovenske vztrajnosti. V: Kronika slovenskih mest, let. 2, št. 1, 1935

Valentin Zarnik (1837-1888), oče slovenskih taborov

Kamra.si, 10. september 2018 ― Letos obeležujemo 130. obletnico smrti velikega narodnjaka, politika, odvetnika in književnika Valentina Zarnika (1837- 1888), ki se je zavzeto boril za slovenski narod. Rojen je bil v Repnjah pri Vodicah. Slovanska knjižnica in Knjižnica Vodice, enoti Mestne knjižnice Ljubljana, sta pripravili veliko domoznansko razstavo, ki bo najprej na ogled med 9. in 14. 9. 2018 v Kulturnem domu Vodice, nato pa med 1. in 31. 10. 2018 v Slovanski knjižnici za Bežigradom. Avtorji razstave so mag. Gašper Hudolin, Tomaž Miško in Urša Šega iz Slovanske knjižnice ter Karmen Jančar iz Knjižnice Šiška, enote Vodice.  
Fotografska albuma iz prve svetovne vojne

Fotografska albuma iz prve svetovne vojne

Fototeka MNZS, 10. september 2018 ― Fotografije iz prve svetovne vojne so tematsko pester in pomemben del fotografske zapuščine, ki jo hrani fototeka Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Glavnina fotografske zbirke iz tega obdobja je shranjena v 47 originalnih albumih, označenih s številkami od A2 do A47. Večji del fotografskega gradiva je povezan z vojnimi dogodki in izkušnjami vojakov z nabornih območij 3. korpusa avstro-ogrske armade. Za slovensko vojno in kulturnozgodovinsko...

Skrivnosti letenja

Kamra.si, 10. september 2018 ― Osrednja knjižnica Celje v ponedeljek, 10. septembra 2018, ob 11. uri vabi na odprtje velike interaktivne razstave za vse generacije SKRIVNOSTI LETENJA! Na Muzejskem trgu vas pričakujejo Mali Harlekin in skupina The Takeover, postavili bomo VR simulator letenja (do 12. septembra), v lapidariju bo pristalo čisto pravo jadralno letalo, nebo nad knjižnico pa bodo preletavali člani Aerokluba Celje.Odprtju sledi tudi voden ogled razstave z demonstracijo uporabe eksponatov.Na odprtje še posebej vabimo vrtčevske in šolske skupine.Bodite z nami, zabavno bo!  Več https://www.knjiznica-celje.si/obvestila/item/skrivnosti-letenja

10. september 1905 - odkrit Zajčev spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. september 1905 - odkrit Zajčev spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani Prešernov spomenik je eden izmed najbolj popularnih ljubljanskih spomenikov. To je zasluga arhitekta Maksa Fabianija[navedi vir], ki si je zamislil podstavek in lokacijo spomenika v izteku Miklošičeve in Čopove ulice. V spomin pesniku Francetu Prešernu je bil spomenik slovesno odkrit 10. septembra 1905. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na velik odpor in kritike med likovnimi poznavalci in v cerkvenih krogih, ker je nad pesnikovo glavo razgaljena muza. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Prešernov_spomenik,_Ljubljana

10. september 1905 - odkrit Zajčev spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. september 1905 - odkrit Zajčev spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani Prešernov spomenik je eden izmed najbolj popularnih ljubljanskih spomenikov. To je zasluga arhitekta Maksa Fabianija, ki si je zamislil podstavek in lokacijo spomenika v izteku Miklošičeve in Čopove ulice. V spomin pesniku Francetu Prešernu je bil spomenik slovesno odkrit 10. septembra 1905. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na velik odpor in kritike med likovnimi poznavalci in v cerkvenih krogih, ker je nad pesnikovo glavo razgaljena muza. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Prešernov_spomenik,_Ljubljana
še novic