Literarni večer z Markom Radmilovičem

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 18. junija 2020, ob 19. uri vabi na vrtno teraso Knjižnice Ormož na pogovor z Markom Radmilovičem, avtorjem kriminalnega romana KOLESAR. Avtor prihaja k nam v sklopu projekta Beletrinini trubadurji, ki bodo poleti prepotovali Slovenijo in se srečevali z bralci, s seboj pa bodo pripeljali tudi Beletrinino knjigarno, izbor knjig po posebno ugodnih cenah. Marka Radmiloviča poznamo kot prejemnika Ježkove nagrade za duhovitost in avtorja satiričnih glos Zapisi iz močvirja, ki jih lahko slišimo vsak torek na Valu 202.  Pred kratkim pa je pri založbi Beletrina izšel njegov prvenec, kriminalni roman Kolesar, ki ga bo predstavil na literarnem večeru. Vabljeni!

Miniaturne knjige dr. Martina Žnideršiča: razstava

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Na razstavi, ki bo posvečena letos preminulemu prof. dr. Martinu Žnideršiču, bomo izpostavili izbor iz njegove zbirke miniaturnih knjig. Prof. dr. Žnideršič je s prizadevnostjo in zbirateljsko vnemo v štiridesetih letih uspel zbrati preko tri tisoč petsto (3500) drobnih knjižic iz sedeminpetdesetih (57) držav, kar to zbirko uvršča med največje v Srednji Evropi. Razstava bo na ogled med 15. junijem in  31. avgustom 2020 v Mestni knjižnici Ljubljana, Slovanski knjižnici, v 2. nadstropju pred veliko čitalnico. Razstavo pripravljata Erika Marolt in Andrej Savnik, bibliotekarja v MKL-Slovanski knjižnici. 

Ljubljana v gibljivih slikah: varstvo pred požari – Janez Hočevar

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Spoštovani obiskovalci domoznanskih večerov v Mestni knjižnici Ljubljana, letos vas znova vabimo k spremljanju cikla Ljubljana v gibljivih slikah.  V letošnjem ciklu se bomo osredotočili na naravne in druge nesreče, ki so tekom zgodovine doletele našo prestolnico. Na prvem dogodku bomo pozornost posvetili varstvu pred požari ter ob tem spomnili tudi na 150-letnico ustanovitve prvega prostovoljnega gasilskega društva v Ljubljani. Starosta gasilcev iz središča Ljubljane Janez Hočevar nam bo predstavil, kako se je razvijalo gasilstvo skozi čas s poudarkom na organiziranem varstvu pred požari v mestu Ljubljana. Pred predavanjem si bo mogoče ogledati kratek vzgojno-dokumentarni film Gori, gori (scenarij in režija Mirko Kušar, 196?, Filmservis Ljubljana-Piran, 10 min). Zaradi trenutnih javnozdravstvenih razmer se ne bomo zbrali v dvorani MKL - Slovanske knjižnice, temveč bomo vnaprej posneto predavanje premierno predvajali v ponedeljek, 15. junija ob 19.00 na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana in Youtube kanalu Mestne knjižnice Ljubljana. Ogled dogodka je prost.   

Matej Markovič: Moja pot

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, enota Ormož in Športna šola DADA Ormož vas prijazno vabita na muzejsko-športno obarvano prireditev MOJA POT – PREMAGOVANJE LASTNIH MEJ. Prireditev bo v četrtek, 18. junija 2020, ob 18. uri v Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Gost bo ekstremni športnik in predsednik humanitarnega društva VZTRAJAJ – Never Give Up Matej Markovič. Znan je kot organizator ultravzdržljivostnega projekta 10 KROGOV ZA 10 NASMEHOV in humanitarne akcije Srce Sloveniji. Predstavljena bo njegova knjiga Moja pot in projeciran film. »Več ko ima pot trnov, bolj ko je naporna, bolj si vesel, ko dosežeš cilj. Cilj, ki ga dosežemo z levo roko, izgubi svojo vrednost.« (Matej Markovič) Pogovor z Matejem Markovičem, vojakom, ekstremnim športnikom in predvsem velikim človekom, bo vodil Damjan Rajh.

Pogledi na Ormož

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas ob praznovanju prvega občinskega praznika Občine Ormož vljudno vabi na odprtje razstave in predstavitev filma POGLEDI NA ORMOŽ – PODOBE ORMOŽA NA VEDUTAH, RAZGLEDNICAH IN FOTOGRAFIJAH, ki bo v torek, 16. junija 2020, ob 18. uri v galeriji Grajske pristave Ormož. Ob Prvem Občinskem prazniku Občine Ormož, ki ga v Ormožu praznujemo v spomin na najstarejšo omembo imena Holermus – Ormož, tj. 16. junij 1273, in je zapisana ter ohranjena na izvirni pergamentni listini v arhivu nemškega reda na Dunaju, smo v muzejski enoti Ormož v razstavišču Grajske pristave Ormož na ogled postavili razstavo najstarejših ohranjenih vedut na starih razglednicah, dodane pa so fotografije panorame Ormoža, ki jih je skozi objektiv ujel priznani ormoški fotograf Ciril Ambrož. Razstavo dopolnjuje tudi nekaj slik s pogledi umetnikov na mesto ob Dravi. Predstavljen bo tudi priložnostni film o Ormožu, ki predstavlja mesto od blizu in daleč. Vedute mesta Ormož in njegove okolice so nastajale od 17. stoletja naprej. Pomemben vir so tudi stare ormoške razglednice od konca 19. stoletja naprej, na katerih je upodobljen Ormož s svojo vinorodno okolico. Poglede na mesto pa so s fotoaparati zabeležili tudi tukajšnji predvojni in povojni fotografi prejšnjega stoletja. Razstava bo na ogled do 25. septembra 2020.

Odprtje razstave Vitraji Aleksandra Sušnika

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Pokrajinski muzej Celje vabi na odprtje razstave Vitraji Aleksandra Sušnika, ki bo v torek, 16. junija 2010, ob 18. uri v Knežjem dvoru.Aleksander Sušnik nadaljuje z družinsko tradicijo izdelave vitrajev, ki jo je leta 1890 začel njegov praded v Spodnji Šiški v Ljubljani. Ukvarja se z izdelavo in restavriranjem svinčenih in senčil za luči v tiffany tehniki. Je četrta generacija v družini in še vedno uporablja orodja ter predloge svojih predhodnikov.

11. junija 1844 je umrl Urban Jarnik, duhovnik, pisatelj, zgodovinar, etnograf, pesnik in jezikoslovec

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. junija 1844 je v Možberku ob Vrbskem jezeru na Koroškem umrl Urban Jarnik, duhovnik, pisatelj, zgodovinar, etnograf, pesnik in jezikoslovec. Rodil se je 11. maja 1784 na Potoku v Ziljski dolini na Koroškem.  Urban Jarnik je bil rojen kot tretji sin kmeta, gostilničarja in tovornika Janeza Jarnika, po domače Nadižarja, na Potoku pri Štefanu na Zilji. Z enajstimi leti so mladega Jarnika vpisali na gimnazijo v Celovcu, ki jo je leta 1801 z izvrstnim uspehom zaključil. Od leta 1801 do leta 1803 je študiral filozofijo na liceju v Celovcu, po tem pa nadaljeval s študijem teologije v novoustanovljenem celovškem semenišču, ki ga je od leta 1801 vodil Jurij Japelj. V šolskem letu 1804/05 se je Jarnik vpisal na teološko fakulteto graškega vseučilišča, a se je po izrecni graji krškega ordinariata spet vrnil v domače bogoslovje. V Celovcu je potem do konca študija stanoval izven semenišča. 12. oktobra 1806 je bil z dispenzo (ker še ni dopolnil predpisanih 23 let) posvečen v duhovnika ter postavljen za kaplana v Čajničah (Tultschnig), kjer je ostal tri leta. Od leta 1809 do leta 1811 je bil kaplan v Podkrnosu, nato je od aprila 1811 do marca 1818 deloval kot mestni kaplan v stolni župniji sv. Petra in Pavla v Celovcu, le eno leto (1813/4) je bil vmes »pri Fari« (sv. Egidija). Leta 1813 je dobil tudi kuratni beneficij pri cerkvi sv. Boštjana v meščanskem špitalu (Bürgerspital). 27. marca 1818 je dobil mesto župnika v Šmihelu na Gosposvetskem polju, tik ob tedanji slovensko-nemški jezikovni meji, januarja 1827 pa je dobil z odlokom ilirskega gubernija v Ljubljani deželnoknežjo župnijo v Blatogradu (Možberk, nemško Moosburg) nad Vrbskim jezerom, kjer je 11. aprila 1844 tedaj že slepi pesnik in jezikoslovec umrl.

Nov list Rastoče knjige Novega mesta in zaključek literarnega natečaja Drzni iskalci skrivnosti

Kamra.si, 10. junij 2020 ― Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine vabita na odkritje novega lista Rastoče knjige Novega mesta in zaključek literarnega natečaja poezije in kratke proze Drzni iskalci skrivnosti. V letu 100. obletnice novomeške pomladi bomo nov list Rastoče knjige obogatili z verzi Antona Podbevška iz njegove pesmi Električna žoga. Slavnostni govornik bo akad. prof. dr. Milček Komelj, podpredsednik SAZU in častni občan Novega mesta. V kulturnem programu bodo nastopili nagrajeni avtorji in učenci Glasbene šole Marjana Kozine. V primeru slabega vremena bo dogodek v prireditvenem atriju knjižnice. Dogodek bomo izvedli v skladu z navodili NIJZ za zbiranje ljudi na javnih krajih.

9. junija 1927 se je v Vrbju pri Žalcu rodil Dane Debič, slovenski pisatelj in knjižničar

Kamra.si, 9. junij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. junija 1927 se je v Vrbju pri Žalcu rodil Dane Debič, slovenski pisatelj in in knjižničar. Umrl je 8. avgusta 2008 v Žalcu.  Nižjo gimnazijo je obiskoval v Celju in Sremskih Karlovcih. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju. Zaradi sodelovanja s partizani so mu Nemci med vojno požgali dom in ubili mater, oče je umrl v Dachauu. Po vojni je končal srednjo gradbeno-tehniško šolo v Ljubljani in študij na prvi stopnji Tehniške fakultete v Mariboru. Bil je tudi absolvent politologije na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN) v Ljubljani. Nekaj časa je bil upravnik stanovanjskega sklada v Žalcu, leta 1980  je postal ravnatelj celjske knjižnice. Bil je tudi urednik revije Obrazi. Svoj prvi članek je objavil leta 1954 v Naši sodobnosti. Sodeloval je tudi pri Besedi, Ljubljanskem dnevniku, Tedenski tribuni, Problemih in Obzorniku. 

»Piši kmalu, prav kmalu in veliko« - Korespondenca med Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem med leti 1913 in 1919

Kamra.si, 9. junij 2020 ― V sklopu jubilejnega leta novomeške pomladi je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v izložbi trgovine Loccitane v središču Novega mesta pripravila razstavo z naslovom "Piši kmalu, prav kmalu in veliko". Razstava predstavlja obdobje sedmih let dopisovanja med Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem. Korespondenca obsega 97 Jarčevih in 105 Jakčevih pisem, dopisnic, razglednic in voščilnic, ki sta jih pisala med Novim mestom, Idrijo, Ljubljano, Radečami, Karlovcem, Zagrebom, Judenburgom, Slovensko Bistrico, Mürzzuschlagom, Admontom, Codroipom, Troppauom, Krtino, Dunajem in Prago. Gradivo, ki ga hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v Posebnih zbirkah Boga Komelja, je dokument odraščanja, prijateljstva, ter vplivov in vzgibov ustvarjalnosti dveh pomembnih slovenskih kulturnikov in tvorcev Prve pokrajinske umetniške razstave v Novem mestu leta 1920.  

Vinogradništvo na ptujskem območju od pojava trtne uši konec 80. let 19. stoletja do leta 1991

Kamra.si, 8. junij 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi na predstavitev knjige Andreja Brenceta Vinogradništvo na ptujskem območju od pojava trtne uši konec 80. let 19. stoletja do leta 1991. Srečali se bomo v četrtek, 11. junija 2020, ob 12. uri na Ptujskem gradu. V prvem delu knjige nas avtor seznanja s pojavom trtne uši konec 19. stoletja, obnovo vinogradov in vinsko trgovino na slovenskem Štajerskem in Ptuju do pričetka 2. svetovne vojne leta 1941. Drugi del zajema obdobje od leta 1941 do leta 1991 in je izključno posvečen ptujskemu vinorodnemu območju, Halozam in Srednjim Slovenskim goricam. Predstavljeni so tako druga obnova vinogradov in kletarjenje kakor tudi vinska trgovina, ki je desetletja potekla v okviru ptujskega kmetijskega kombinata in kleti. Po predstavitvi ste vabljeni na ogled razstave na temo vinogradništva v Salonu umetnosti (Prešernova ul. 1).
Mednarodni arhivski teden 2020: Izziv 1820

Mednarodni arhivski teden 2020: Izziv 1820

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 8. junij 2020 ― Zgodovinski arhiv Celje in Arhiv mesta Ieper (Belgija) sta leta 2019 prvič sodelovala pri obeleževanju mednarodnega dneva arhivov, ki ga arhivi po vsem svetu vsako leto praznujejo 9. junija. Na pobudo Mednarodnega arhivskega sveta letos arhivi po vsem svetu med 8. in 14. junijem praznujejo mednarodni arhivski teden, s katerim želijo spomniti na pomen delovanja […] The post Mednarodni arhivski teden 2020: Izziv 1820 first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Poletna muzejska noč 2020 na Ptuju

Kamra.si, 8. junij 2020 ― V soboto, 20. junija 2020, bo v slovenskih muzejih in galerijah potekala 18. POLETNA MUZEJSKA NOČ. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas vabi, da se jim osebno pridružite pridružite na Ptujskem gradu med 18. in 24. uro ali od doma z ogledom posnetih vsebin. Program na Ptujskem gradu: 18.00 – 24.00 brezplačen vstop v muzejske zbirke v Ptujskem gradu. Obiskovalce prosimo, da se držijo navodil, objavljenih na spletni strani muzeja. 18.00 – 20.00 Grajski vrtiček za najmlajše Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož (PMPO) si pridržuje pravico do prilagajanja programa aktualnim ukrepom v zvezi s koronavirusno boleznijo 19. Spremembe bodo sproti objavljene na spletni strani PMPO www.pmpo.si. Posnetki na televiziji PeTv in na YouTube kanalu PMPO  18.30 – Nastop ansambla Capella Justinopolitana in plesalcev društva Cesarsko – kraljevi Ptuj na Ptujskem gradu, posnetek na ptujski televiziji PeTV; – Odlomek iz Dekamerona v izvedbi društva Cesarsko – kraljevi Ptuj, posnetek na ptujski televiziji PeTV 20.00 – Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož: Vodeni ogled razstave OSRČJE PETOVIONE / PTUJ V RIMSKI DOBI, posnetek na YouTube kanalu PMPO 22.00 – Društvo Kastali: Predstavitev grajske vinske kleti s pokušino vina iz grajskega vinograda, posnetek na YouTube kanalu PMPO

Bralna značka za odrasle v ptujski knjižnici

Kamra.si, 8. junij 2020 ― Danes, 8. junija, je DAN PRIMOŽA TRUBARJA, slovenski državni praznik, ki ga na pobudo tržaškega pisatelja Borisa Pahorja praznujemo od leta 2010. To je spominski dan knjižne slovenščine. Trubar je »krepil in opogumljal slovenski narod« in zato v ptujski knjižnici danes objavljamo BRALNO ZNAČKO ZA ODRASLE 2020, ki zajema 25 avtorjev po slovenski abecedi. Vabljeni k sodelovanju! Izpolnjene zloženke vrnite v knjižnico do 20. novembra 2020. Zaključek s knjižnimi nagradami pričakujte okoli 3. decembra 2020 (Ta veseli dan kulture).
še novic