16. februarja 1905 je v Bruslju umrl Cesare Dell’Acqua, akademski slikar

Kamra.si, 16. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. februarja 1905 je v Bruslju umrl Cesare Dell’Acqua, akademski slikar. Rodil se je 22. julija 1821 v Piranu. Slikar Cesare Dell’Acqua, rojen v Piranu, sodi med priznane slikarje 19. stoletja. Uveljavil se je kot slikar zgodovinskih in žanrskih motivov, kot portretist ter kot dekorativni slikar. Njegov opus obsega olja na platnu, akvarele, risbe in knjižne ilustracije. Sodeloval je tudi s hčerko Eve kot scenarist pri njenih operetah in drugih glasbenih delih. Starša Andrea Dell’Acqua iz Kopra in Caterina Lengo iz Trsta sta se poročila 10. januarja leta 1808. Oče je bil sodnik, zaposlen najprej na kazenskem oddelku sodišča v Kopru in od leta 1809 na sodišču v Piranu. Očetova prezaposlitev je botrovala preselitvi družine v Piran, kjer so živeli do očetove smrti leta 1826. Cesare je bil najmlajši izmed petih otrok. V krstno knjigo, ki jo hranijo v kapiteljskem arhivu cerkve sv. Jurija v Piranu, je vpisan pod imenom Cesare Felix Georges Dell’Acqua. Njegova rojstna hiša v Piranu se danes nahaja na Vidalijevi ulici 11 (tedaj Via Delfin). Po očetovi smrti se je mati z otroci preselila najprej v Koper in leta 1833 v Trst. Po šolanju v Kopru in Trstu se je moral Cesare takoj zaposliti, čeprav ga je veselilo likovno ustvarjanje.Zanj se je zavzel beneški kipar Pietro Zandomeneghi (1806-1866), mu svetoval študij slikarstva in si skupaj skupaj s tržaškim zgodovinarjem Pietrom Kandlerjem (1804-1872) prizadeval, da je dobil občinsko štipendijo. Ta mu je omogočila odhod v Benetke, kjer je od leta 1842 do 1847 študiral na Akademiji lepih umetnosti (Academia delle Belle Arti).Septembra leta 1844 je bil med izbranimi slikarji, ki so ovekovečili obisk cesarja Ferdinanda I v Trstu. Avstrijski Lloyd je leta 1845 izdal album s šestnajstimi litografijami o dogodku; avtor devetih je Dell’Acqua.Po študiju je krajši čas potoval po evropskih prestolnicah umetnosti (Dunaj, München, Pariz). Leta 1848 se je preselil v Bruselj, kamor se je že prej preselil

16. (17.?)* februarja 1852 se je v Lučinah rodil Matija Bradaška, (tudi Bradeško), slovenski slikar in freskant

Kamra.si, 16. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. (17.?)* februarja 1852 se je v Lučinah rodil Matija Bradaška, (tudi Bradeško), slovenski slikar in freskant. Umrl je 25. decembra 1915 v Kranju. Oče je bil mizar. Star 15 let je šel k podobarju in slikarju Štefanu Šubicu v Poljane. Tam se je pet let učil podobarstva in slikarstva. Eno leto je služil kot pomočnik svojemu prijatelju Janezu Šubicu. Takrat sta poslikala pokopališko kapelo v Št. Rupertu. Nato je šel v Duplje h Gosarju. Leta 1873 se je poročil s Šubičevo sorodnico Apolonijo Ferlan in se kot samostojni mojster naselil v Poljanah. Leta 1874 se je preselil v Kranj in odprl lastno slikarsko delavnico. Vse tri cerkve je okrasil s freskami, prav tako tudi cerkev na Primskovem pri Kranju, v Predosljah, Lučinah, Kranjski Gori, Lešah, na Dobravi pri Kropi, Otočah, Begunjah, v Preddvoru, Zapogah, Šmartnu pod Šmarno goro, Bovcu na Goriškem, vso cerkev v Čadramu, na Brinjevi gori pri Zrečah, v Dolenji vasi pri Vidmu in v Mozirju. Naslikal je veliko oltarnih slik in okrog 30 križevih potov. Avtor gesla: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj * Slovenski biografski leksikon navaja datum rojstva 17. februar 1852, https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi147904/

15. februarja 1983 je v Radljah ob Dravi umrl Ivan Škafar, duhovnik in zgodovinar

Kamra.si, 15. februar 2021 ― Iz domoznanske zbirke na današnji dan ...15. februarja 1983 je v Radljah ob Dravi umrl Ivan Škafar, duhovnik in zgodovinar. Rodil se je 6. maja 1912  v Beltincih. Ivan Škafar, rojen v Beltincih, je otroštvo do leta 1920 preživel v Združenih državah Amerike (South Bend v Indiani) in tam začel obiskovati osnovno šolo. Zatem se je družina vrnila v rodno v domovino in se nastanila v Bratoncih. Osnovno šolo je nadaljeval v Beltincih, zatem pa obiskoval realno gimnazijo v Murski Soboti, in sicer sedem razredov, osmega pa je z maturo opravil v Ljubljani leta 1931.

15. februarja 1996 je v Celju umrl Egon Kunej, glasbenik

Kamra.si, 15. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. februarja 1996 je v Celju umrl Egon Kunej, glasbenik.Rodil se je 2. avgusta 1912 v Šmarju pri Jelšah.  Ena od osrednjih glasbenih osebnosti Celja v svojem času. V Šmarju je obiskoval osnovno šolo in se že tam srečeval z glasbo (klavir). Z 12 leti je odšel v Celje v gimnazijo in glasba je bila tudi tam njegova zvesta spremljevalka (pevski zbor, violina, harmonika). Maturiral je leta 1932, za študij glasbe pa se je odločil šele v zadnjem letniku gimnazije. Po maturi je odšel na Državni konservatorij v Ljubljano in za potrebe študija najel pianino. Ker je bila najemnina draga, je z ansamblom igral v Emona baru in si končno kupil lastnega. Veliko je vadil in se v tretjem letniku pri prof. Tomcu začel učiti orgle, spoznal pa se je tudi z dirigiranjem; študiral ga je dve leti in za to vlogo ga je navdušil njegov profesor Lucijan Marija Škerjanc. Po štirih letih študija na konservatoriju je z odliko diplomiral na pedagoškem oddelku. Zaposlitve kljub številnim prizadevanjem ni dobil, zato je leta 1938 na priporočilo prof. Betetta sprejel ponudbo ravnatelja gimnazije iz Šibenika, ki je iskal dobrega glasbenega pedagoga za svojega sina pianista. S kvalitetnim delom si je naredil dobro reklamo, zato je zaslužil bolje, kot bi z rednim profesorskim delom. V glasbeno življenje mesta je posegal tudi širše. Ustanovil je mladinski mešani zbor in glasbeno šolo, bil je tudi dirigent zbora in orkestra društva Kolo. Italijanska okupacija je spremenila tok stvari, tako da je odšel v partizane in tudi tam nadaljeval s svojim glasbenim poslanstvom – predvsem zborovodstvom.

14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem

Kamra.si, 14. februar 2021 ― Iz domoznanske zbirke na današnji dan ... 14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem Na Valentinovo leta 1991 je izšla in med bralce prišla prva številka časopisa Porabje, ki je edini slovenski časopis na Madžarskem. Sprva je časopis, ki porabske Slovence v maternem jeziku informira o dogajanju v njihovi pokrajini in tudi širše, izhajal vsak drugi teden, leta 2005 pa je postal tednik.

14. februar 1480 - prva omemba Svetine nad Celjem

Kamra.si, 14. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. februar 1480 - prva omemba Svetine nad Celjem Ime »Suvetina« se prvič omenja 14. februarja 1480 v dokumentih oglejskega patriarhata. Izhaja od staroslovanskega boga Svetovida, ki so ga naši predniki častili v “šentoščevih” gajih. Zato verni še danes imenujejo glavni praznik na Svetini “šentoščeva” nedelja.

14. februar - god sv. Valentina

Kamra.si, 14. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. februar - god sv. Valentina Priznani slovenski narodopisec dr. Niko Kuret je pred nekaj desetletji v svojem znanem delu Praznično leto Slovencev zapisal: »K nam še ni prodrlo praznovanje, ki je doma menda v Ameriki in ga pozna že dobršni del Zahodne Evrope. Valentinovo namreč slavijo kot praznik mladih ljudi, zlasti zaročencev, ki si na ta dan pošiljajo darila, predvsem sladkarije. V sosednji Italiji po izložbah slaščičarn že dneve prej ponujajo bogato izbiro vabljivo pripravljenih zavitkov za 'Valentine'.« Če bi knjigo izdal zdaj, bi moral ta odstavek popraviti, kajti na začetku devetdesetih let je to praznovanje prodrlo tudi k nam in sicer z vsemi 'blagoslovi' trgovcev, ki hitro zgrabijo vsako priložnost za zaslužek.

13. februar - svetovni dan radia

Kamra.si, 13. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. februar - svetovni dan radia 13. februar je izbrala za svetovni dan radia Generalna skupščina Združenih narodov – na ta dan leta 1946 je bil namreč ustanovljen radio Združenih narodov. Radio se je ves čas razvijal in prilagajal in danes ponuja številne nove oblike vzajemnega sodelovanja s poslušalci: »Radio nas obvešča in oblikuje s pomočjo razvedrila, informacij in s soudeležbo poslušalcev. Če imaš radio, nisi nikoli sam – v radiu imaš vedno prijatelja,« piše UNESCO ob tej priložnosti. Vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6485  

13. februarja 1968 je na Ptuju umrl Jan Oeltjen, slikar in grafik

Kamra.si, 13. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. februarja 1968 je na Ptuju umrl Jan Oeltjen, slikar in grafik. Rodil se je 15. avgusta 1880 (Jaderberg, Nemčija) Jan Oeltjen je bil rojen v Jaderbergu na Oldenburškem v premožni kmečki družini. Študiral je slikarstvo v Berlinu pri Franzu Lippischu in ga nadaljeval v letih 1904–1905 v Münchnu. Ob obveznem študiju je obiskoval še svobodno slikarsko šolo. Med študijem in tudi kasneje je veliko potoval po Hercegovini in Dalmaciji, Skandinaviji, Italiji in Franciji. Leta 1910 je na otoku Ischia pri Neaplju spoznal slikarko Elzo Kasimir in naslednje leto sta se poročila. Na Dunaju ga je Elza uvedla v krog Oskarja Kokoschke. Živela sta v Jaderbergu in občasno obiskovala Dunaj in Ptuj. Že v času bivanja v Nemčiji je veliko razstavljal. Leta 1929 je bila njegova pomembna razstava v oldenburškem Augusteumu, kjer so z njim razstavljali še Schmidt-Rottluff, Heckel in Emma Ritter. Tudi v Bremnu so bile istega leta razstavljene Oeltjenove slike in grafike skupaj z Elzinimi in deli Felixa Müllerja.

13. februarja 1945 se je v Gerlincih rodil Evald Flisar, slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec, dramatik in urednik

Kamra.si, 13. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. februarja 1945 se je v Gerlincih rodil Evald Flisar, slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec, dramatik in urednik Po končani osnovni šoli v Gerlincih in na Cankovi je maturiral na gimnaziji v Murski Soboti, od tam pa ga je pot zanesla v Ljubljano, kjer je študiral primerjalno književnost. V tem času je izdal prvo in doslej edino pesniško zbirko. Napisal in izdal je še tri romane, nato pa se preselil na Dunaj in od tam v London. V Londonu je študiral književnost in angleški jezik. Že takrat in pozneje je pisal radijske igre in kratke zgodbe za BBC. V Avstraliji, kjer je med drugim študiral psihologijo, je v Sydneyju nekaj let vozil podzemni vlak. To izkušnjo rad omenja tako v intervjujih kot tudi v svoji prozi. Velja za svetovnega popotnika, saj je doslej prepotoval 96 držav. Še posebej so ga zaznamovala potovanja v Indijo; na podlagi bivanja v Ladaku in Zanskarju v Himalaji je napisal znameniti roman Čarovnikov vajenec. Druga potovanja po svetu je ubesedil v več potopisnih knjigah. Iz Avstralije se je leta 1975 vrnil v London, kjer je preživel naslednjih sedemnajst let. Delal je pretežno kot urednik, med drugim je urejal Enciklopedijo znanosti in tehnologije. Ustvarja gledališka besedila, ki doživljajo veliko odobravanja, prestižnih nagrad in uprizoritev po svetu, pa tudi uprizoritev in nagrad v domačih gledališčih. Prevedena so v številne, tudi malo znane jezike. Podobno je z njegovimi romani. Sleherni izmed njih vzbudi odmev po svetu, je nagrajen ali uvrščen na prestižne sezname leposlovja. V Sloveniji pa se drug za drugim uvrščajo med pet ali vsaj deset nominirancev za nagrado kresnik. Z intervjuji in drugimi zapisi se redno oglaša v javnosti. Od leta 1995 do 2002 je bil tri mandate predsednik Društva slovenskih pisateljev,od marca 2015 do julija 2016 pa je bil predsednik slovenskega PEN. Od leta 1998 je urednik revije Sodobnost. Že v študentskih letih je začel tudi prevajati, najprej iz nemščine delo Stefana Zweiga Grad

"Na pomoč", 140 let Požarne brambe Žalec - Prostovoljnega gasilskega društva Žalec

Kamra.si, 12. februar 2021 ― Že kmalu po praznični nedelji, 6. septembra 1868, ko se je na takratnih žalskih travnikih odvijal II. slovenski tabor, kjer so med drugim zahtevali Zedinjeno Slovenijo in uvedbo slovenskega jezika v vse šole, urade in cerkve, se je ne samo v Žalcu, temveč tudi po drugih krajih Spodnje Savinjske doline razcvetelo društveno življenje. Ustanavljati so se začela razna bralna društva, čitalnice, kulturna društva, športna društva, humana društva in gospodarske organizacije. Med te potrebne in dobrodošle človekoljubne organizacije štejemo tudi 13. februarja 1881 uradno ustanovljeno Požarno brambo Žalec.

12. februarja 1974 je v Ljubljani umrl Luka Kramolc, slovenski skladatelj, pedagog in zbiralec ljudskih pesmi

Kamra.si, 12. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. februarja 1974 je v Ljubljani umrl Luka Kramolc, slovenski skladatelj, pedagog in zbiralec ljudskih pesmi. Rodil se je 14. oktobra 1892 v Šentanelu nad Prevaljami.  Na Dunaju je leta 1914. diplomiral na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost. Po končani akademiji je bil mobiliziran in je kot pešak služil v avstrijski vojski do 29. oktobra 1918.  V letih 1918/20  je postal tajnik in vodja preskrbe občine Mežica. Opravljal je tudi službo organista in vodil pevski zbor. Aktivno je sodeloval pri plebiscitu. Leta 1920 je na povabilo Mateja Hubada odšel v Ljubljano za tajnika in učitelja mladinskega petja in klavirja na Konservatorij glasbene matice. Hkrati je  študiral na konservatoriju. Poročil se je z Marijo Wyzovrek in leta 1922 se jima je rodil sin Božidar, leto za njim Nikolaj. Diplomiral je iz glasbe in petja v letu 1924. Po diplomi je vse do upokojitve l. 1950 služboval kot glasbeni pedagog. 

12. februarja 1887 se je v Celju rodil Konrad Gologranc, gradbenik, podjetnik in gasilec

Kamra.si, 12. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. februarja 1887 se je v Celju rodil Konrad Gologranc, gradbenik, podjetnik in gasilec Umrl je 9. decembra 1976 v Celju.  Konrad Gologranc je predstavnik družine gradbenih podjetnikov, ki je v Celju zgradila več javnih in zasebnih stavb. Že njegov oče Ferdinand, ki izhaja iz okolice Vojnika, je zgradil Narodni dom, Sokolski dom ter več meščanskih hiš na Cankarjevi ulici, na Mariborski cesti pa leta 1893 tudi nadstropno hišo za svojo družino. Družinsko tradicijo je po Ferdinandu nadaljeval sin Konrad, ki je – tako kot njegov oče – tudi sam zgradil več hiš na Mariborski cesti, okoliško šolo (danes I. osnovno šolo), proizvodno halo tovarne emajlirane posode, stanovanjski vili za Westnove inženirje in uradnike ter stanovanja za delavce v Gaberju, leta 1926 pa je renoviral blagovnico Stermecki. Njegovo najbolj znano delo je verjetno izgradnja Ljudske posojilnice na Vodnikovi ulici. Monumentalno stavbo Ljudske posojilnice, katoliške posvetne ustanove, je Plečnik kot paralelo ljubljanski Vzajemni zasnoval z idejo, da bi dal mestu ob še vedno prevladujočih historičnih palačah, ki so nastale kot simboli močne navzočnosti Nemcev v Celju, sodoben videz, z njenimi gabariti pa je določil tudi merilo za pozidavo njene neposredne okolice. Stavba je bila zgrajena za dejavnosti banke, trgovine in stanovanj, imela pa je tudi gledališko dvorano. Z mislijo na lokalne gospodarske koristi so zidavo zaupali celjskemu gradbenemu podjetju Konrada Gologranca.Podjetniški duh je torej preveval več generacij. Konrad je imel okoli 80 redno in do 250 sezonsko zaposlenih. Ob stanovanjski hiši so stale pisarne in provizorij za obrt, za hišo pa tudi hlev za živino. Gologranc je večino dela opravljal na terenu; gradil je hiše za naročnike oziroma za trg, s posamezniki pa je imel letne pogodbe o vzdrževanju hiš, med drugim tudi z Westnom. V družini Konrada Gologranca, ki je živela v visokem pritličju, je bilo pet otrok. V nadstropju so v enem stanovanju živeli

11. februar 1437, Barbara Celjska okronana za češko kraljico

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februar 1437, Barbara Celjska okronana za češko kraljico To je bila njena tretja krona. Okronana je bila v stolnici sv. Vida na Hradčanih v Pragi. Viri žal niso ohranjeni, vendar kljub temu precej natančno vemo, kako je potekal obred. Ohranjena so namreč poročila o kronanju kraljice Zofije leta 1400. Razlika med češkim in ogrskim kronanjskim redom je bila samo v detajlih. Ogrski kraljici so razgalili ramo pri maziljenju, na Češkem so kraljico mazilili po hrbtu in prsih, kjer je bila obleka odstrižena. Krono, ki je bila zelo težka, sta med obredom nad Barbarino glavo držala dva spoštovana gospoda. S kraljevimi insignijami in krono na glavi se je po končanem obredu Barbara odpeljala s Praškega gradu v Staro mesto, kjer je bila slavnostna pojedina. Sigismund je Barbari že dan pred kronanjem podaril jutrne posesti, ki so bile v primerjavi z ogrskimi sicer zelo majhne, a za njeno prihodnost zelo pomembne. 11. novembra 1437 je Barbara zapustila Prago v spremstvu svojega moža Sigismunda kot češka kraljica. Manj kot mesec dni kasneje je bilo njeno življenje popolnoma drugačno. Sigismund je umrl 9. decembra 1437. Albrecht, dedič ogrske krone, poročen z edinko kraljevega para, je dal morda Barbaro zapreti že 5. decembra. Zagotovo se je bal, kako bo vladal z močno in bogato taščo za svojim hrbtom. Barbara ne samo, da je živela na Ogrskem, da je govorila madžarsko in imela mrežo političnih prijateljev, s 30 grajskimi posestmi je s svojo družino, knezi Celjskimi, ki so imeli v lasti 17 posestev, bila bistveno bogatejša od novega ogrskega kralja. Tega dejstva se je Albrecht še kako zavedal. Obtožena zarote proti kralju in veleizdaje je Barbara postala brezpravna oseba in Albrecht je lahko zaplenil vse njene posesti. Po izpustitvi iz ujetništva, je Barbara poiskala zatočišče na poljskem dvoru. Z izgubo posesti na Ogrskem se je morala sprijazniti. Na Češko se je lahko vrnila šele štiri leta kasneje, kjer je živela na gradu Mělnik vse do s

Zven maske - fotografske umetnine Bojana Adamiča

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na ogled nove razstave ZVEN MASKE - fotografske umetnine Bojana Adamiča. Mojster Bojan Adamič (1912-1995) ni bil samo vsestranski glasbenik, skladatelj in dirigent, iskanje novega mu je predstavljalo izziv na številnih drugih področjih, tudi v fotografiji, kjer so ga privlačile tradicionalne pustne maske, zlasti kurenti in laufarji. Razstava, ki sta jo pripravila Stanka Gačnik in dr. Aleš Gačnik ter potuje po Sloveniji in tujini že od leta 2003, bo ponovno na ogled v Salonu umetnosti na Ptuju, od 11. februarja 2021 naprej.

Knjižnica Črna na Koroškem v novih, prenovljenih prostorih

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Na slovenski kulturni praznik so z virtualnim odprtjem Črnjanke in Črnjani postali bogatejši za prenovljeno knjižnico.  Dosedanjemu prostoru, ki je prenovljen, je dodan še prostor z gradivom za najmlajše ter računalniški in igralni kotiček. V prostem pristopu je na voljo okoli 9500 enot knjižničnega gradiva. Virtualni dogodek so ob nagovoru direktorice Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, mag. Irene Oder, in županje Občine Črna na Koroškem, mag. Romane Lesjak, sooblikovali še člani DPD Svoboda iz Črne. Občina Črna na Koroškem ob nazivu branju prijazna občina s to pridobitvijo svojim občanom omogoča še boljši in lepši dostop do knjižničnega gradiva; knjižničarjem pa boljše pogoje dela in možnosti za raznovrstne dejavnosti za promocijo branja, vseživljenjskega učenja ter dvig bralne kulture in bralne pismenosti.  

11. februarja 1922 se je v Rogaški Slatini rodila Ela Peroci, slovenska pedagoginja, pisateljica in novinarka

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1922 se je v Rogaški Slatini rodila  Ela Peroci, slovenska pedagoginja, pisateljica in novinarka. Umrla je 18. novembra 2001 v Ljubljani.  Osnovno šolo je obiskovala v Rogatcu, Šentvidu pri Grobelnem in Šmarju pri Jelšah. Njen svet otroštva je bil svet brez pravljic, zaradi pomanjkanja denarja knjig ni imela, njena prva knjiga je bilo šolsko berilo.Šolanje je nadaljevala na meščanski šoli in gimnaziji v Celju in Kočevju. Bila je nadarjena risarka in glasbenica, igrala je violino in pela v pevskem zboru na učiteljišču. Konec vojne je dočakala v taborišču, po vojni pa je ob delu študirala pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani.Najprej se je zaposlila kot učiteljica in poučevala v osnovnih šolah po raznih krajih Slovenije. Kot novinarka je od leta 1948 delovala pri mladinskih revijah Pionir in Ciciban, kjer je vzbudila pozornost s svojimi zapisi, pozneje pa v uredništvu Mladega sveta. Nazadnje pa je bila zaposlena v uredništvu mladinskih in izobraževalnih oddaj na Radiu Slovenija.Poročila se je in rodila dve hčeri, ki sta bili prvi poslušalki njenih pravljic.

11. februarja 2005 je na Ptuju umrl Franc Langerholc, fotograf

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 2005 je na Ptuju umrl Franc Langerholc, fotograf. Rodil se je 31. januarja 1914 v Logatcu. Osnovno šolo je najprej obiskoval v Logatcu, potem nadaljeval v Planini in končal meščansko šolo v Tržiču. Njegova fotografska pot se je začela leta 1928, ko se je izučil za fotografa pri mojstru Vilmanu na Jesenicah. Prvo službo je dobil v Novem Sadu (Srbija), nato v današnji Brestanici pri Krškem in potem še v Ljubljani.
še novic