16./17. februarja 1887 - v požaru pogori ljubljansko Narodno gledališče

Kamra.si, 17. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16./17. februarja 1887 - v požaru pogori ljubljansko Narodno gledališče Ljubljanska Opera je naslednica nekdanjega Deželnega gledališča. Deželno gledališče, ime za gledališča v glavnih mestih avstrijskih dežel, se je v Ljubljani imenovalo tudi Stanovsko gledališče (Glediše deželnih stanov). Dograjeno je bilo leta 1765, uničil pa ga je požar, ki se je vnel v noči s 16. na 17. februar 1887. V Stanovskem gledališču je A. T. Linhart pripravil z izbranim krogom uglednih in razsvetljenih predstavnikov ljubljanske družbe prvo predstavo v domačem jeziku: 28. decembra 1789 so uprizorili prvo slovensko komedijo, Županovo Micko.

17. februarja 1902 se je v Gorici rodil Lojze Bratuž, slovenski zborovodja in skladatelj

Kamra.si, 17. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. februarja 1902 se je v Gorici rodil Lojze Bratuž, slovenski zborovodja in skladatelj. Umrl je 16. februarja 1937 v Gorici. Rodil se je očetu Francu in materi Mariji (roj. Simčič) in se šolal v Gorici. Med prvo svetovno vojno so ga z družino odpeljali v begunstvo v notranjost Italije. Po vojni se je vrnil in leta 1920 končal učiteljsko maturo. Kot učitelj je v naslednjih letih delal v Goriških Brdih, Solkanu, Batujah in pri Pescari. Poročen je bil z Ljubko Šorli, s katero sta imela hči Lojzko in sina Andreja.

16. februarja 1824 se je v Kočah pri Kočevski Reki rodil Peter Kozler, pravnik, gospodarstvenik, geograf, kartograf in politik

Kamra.si, 16. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. februarja 1824 se je v Kočah pri Kočevski Reki rodil Peter Kozler, slovenski pravnik, gospodarstvenik, geograf, kartograf in politik nemškega rodu. Umrl je  16. aprila 1879 v Ljubljani. Kozler Peter, sin Ivana, je bil rojen 16. februarja 1824 v Kočah pri Kočevski Reki. Po rojstvu je živel v Ortneškem gradu pri Ribnici, ki ga je družina Kosler pridobila leta 1823. V osnovno šolo je hodil pri Sv. Gregorju pri Ribnici. Leta 1831 je prišel v Ljubljano na normalko in nato še gimnazijo (1835–40). V Italiji je študiral v Padovi logiko in fiziko v Pavii. Odšel je na Dunaj, kjer je doštudiral pravo (1843–6), ter bil praktikant pri kriminalnem in civilnem sodišču (1847). Leta 1848 je opravil sodniški izpit, nato je bil odvetniški pripravnik pri F. Župančiču ter leta 1849 nadaljeval v državni službi.

16. februarja 1937 je v Gorici umrl Lojze Bratuž, slovenski zborovodja in skladatelj

Kamra.si, 16. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. februarja 1937 je v Gorici umrl Lojze Bratuž, slovenski zborovodja in skladatelj. Rodil se je 17. februarja 1902 v Gorici.  Rodil se je očetu Francu in materi Mariji (roj. Simčič) in se šolal v Gorici. Med prvo svetovno vojno so ga z družino odpeljali v begunstvo v notranjost Italije. Po vojni se je vrnil in leta 1920 končal učiteljsko maturo. Kot učitelj je v naslednjih letih delal v Goriških Brdih, Solkanu, Batujah in pri Pescari. Poročen je bil z Ljubko Šorli, s katero sta imela hči Lojzko in sina Andreja.
1972 Lož – Ansambel Notranjci

1972 Lož – Ansambel Notranjci

Stare slike (Cerknica), 16. februar ― Slika je bila posneta po mojem občutku okoli leta 1972, in sicer zagotovo v jedilnici Kovinoplastike ob neki praznični priložnosti – morda 8. marcu, srečanju upokojencev, kaki sindikalni zabavi ali čem čisto tretjem – vsekakor pa prazničnem in veselem, vrednem dobre muzike. Sliko je najverjetneje posnel Jože Berglez, takrat neuradni uradni fotograf Glasila Kovinoplastike. To in […]

Dobra misel = dobro zdravje

Kamra.si, 15. februar ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na predavanje Dobra misel = dobro zdravje, ki bo v četrtek, 21. februarja 2019, ob 17. uri v razstavišču knjižnice. Kako spremeniti naše misli, da bomo tako spremenili naš energijski nivo in s tem izboljšali svoje zdravje? Kako poskrbeti zase, za svojo zdravo samopodobo, za duševno, psihično in fizično zdravje? O tem bomo spregovorili in tudi interaktivno preizkusili na srečanju, ki ga bo vodila Milena De Viktory iz Društva Feniks – kvaliteta življenja. Vljudno vabljeni!
VEČ KOT METER SNEGA

VEČ KOT METER SNEGA

Fototeka MNZS, 15. februar ― Nasprotno od letošnje zime je že začetek leta 1969 zaznamovalo močno sneženje in se nadaljevalo tudi v februarju. Ljubljanski dnevnik je sredi februarja poročal, da so v Ljubljani namerili več kot meter snega. Samo v dnevu in noči, predenj je nastala ta fotografija, je zapadlo skoraj pol metra snega. “Kako ga je namedlo!” je pokomentirala Ljubljančanka na fotografiji, ko je morala vstati pred peto...

15. februarja 1922 se je v Bogojini rodil Jožef Smej, škof, teolog, pesnik, pisatelj in prevajalec

Kamra.si, 15. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. februarja 1922 se je v Bogojini rodil Jožef Smej, škof, teolog, pesnik, pisatelj in prevajalec. Osnovno šolo je obiskoval v Bogojini, gimnazijo pa v Murski Soboti. Po maturi leta 1940 se je vpisal na medicinsko fakulteto v Ljubljani, vendar le za kratek čas, kajti prepisal se je na Visoko bogoslovno šolo v Mariboru. Leta 1941 je moral študij prekiniti in ga nato nadaljeval v Sombotelu, kjer je bil 8. decembra 1944 posvečen v duhovnika. Od tam se je vrnil v rodno Prekmurje. Med leti 1944 in 1948 je bil kaplan v Dokležovju, Dobrovniku in v Turnišču, nato pa dolga leta deloval v Murski Soboti, sprva kot kaplan ter pozneje kot župnik in dekan v Murski Soboti. Leta 1969 je bil poklican v Maribor, kjer je med drugim opravljal službo stolnega kanonika, člana zbora škofovih svetovalcev, naddekana, stolnega prošta mariborskega stolnega kapitlja in generalnega vikarja. 

Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči

Kamra.si, 15. februar ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 21. februarja 2019, ob 17. uri vabi na literarni večer s Samom Rugljem, urednikom, založnikom in publicistom, ki se bo tokrat prvič predstavil kot romanopisec. Samo Rugelj je v svojih dosedanjih knjigah, nazadnje v Triglavskih poteh (2018), večinoma posegal po izpovednih temah in žanru stvarne literature, mejo fikcije pa je želel prestopiti v knjigi Na dolge proge (2016). Resnica ima tvoje oči je njegov romaneskni prvenec. O čem nam govori? Prvi pravi odgovor je najbrž: o času. O minljivosti, nepovratnosti in nespremenljivosti ključnih dogodkov v času. Različni genski zapisi in različna okolja dajejo ljudem zelo različne življenjske podlage, skupno pa nam je eno, kar se večinoma trudimo vsaj za silo pozabiti: vsi umremo. Kdaj in kako, to je druga in vsakič drugačna zgodba. Z avtorjem se bo pogovarjal urednik knjige Orlando Uršič iz Založbe Litera. Vabljeni!

Slovenski umetniki in umetnice v Parizu

Kamra.si, 14. februar ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi na odprtje skupinske razstave priznanih slovenskih umetnikov in umetnic, ki so razstavljali na Salonu SNBA v Parizu v letih 2016-2018. Otvoritev bo v četrtek, 21. februarja 2019, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Mednarodni salon francoskega nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA) v Parizu pripravljajo od leta 1861. Na njem je kot prva Slovenka že leta 1891 razstavljala tudi Ivana Kobilca, v letih med 2016-2018 pa je svoja dela na salonu predstavilo kar nekaj slovenskih likovnih umetnikov. Izbor njihovih umetnin, tudi nagrajenih, bomo tokrat razstavili v ptujski Miheličevi galeriji. Dela in umetnike bo predstavil likovni kritik Mario Berdič. Glasbeni gost ob klaviaturi bo arhitekt in akademski glasbenik Igor Orešič.Kustosinja razstave Stanka Gačnik. Razstava bo na ogled do 24. marca 2019.

Muzejski vikend na ptujskem gradu

Kamra.si, 14. februar ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi otroke in njihove starše na februarski Muzejski vikend, ki bo v nedeljo, 24. februarja 2019, od 10. do 13. ure na Ptujskem gradu. Otroci si bodo najprej ogledali muzejsko zbirko tradicionalnih pustnih mask, med katerimi so tudi tudi piceki in kure, otroške maske, ki k hiši prinašajo dobre želje za plodno in bogato letino. Na koncu bodo izdelali še masko po motivih piceka in kure.
1954 Gorenje Otave – Reparjeva ohcet

1954 Gorenje Otave – Reparjeva ohcet

Stare slike (Cerknica), 14. februar ― Na fotografiji je številčna družina Repar iz Gorenjih Otav. Zbrali so se na ohceti najmlajše hčerke Francke, leta 1954. Poroka je tedaj veljala za pomemben družinski dogodek, kar dokazuje tudi udeležba prav vseh bližnjih sorodnikov. Nekje v vasi je v varstvu še deset njihovih otrok, starih od enega do deset let. Morda pri Malčkovi Pepi – […]

14. februarja 1837 se je v Repnjah rodil Valentin Zarnik, pravnik, politik in pisatelj

Kamra.si, 14. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. februarja 1837 se je v Repnjah rodil Valentin Zarnik, slovenski pravnik, politik in pisatelj. Umrl je 30. marca 1888 v Ljubljani. Spadal je med liberaliste iz skupine mladoslovencev, ki so se trudili med narodom zbuditi narodno zavest in želeli čim hitreje priti do večjih pravic za ljudstvo in jezik. Leta 1869 je bil izvoljen v kranjski deželni zbor. Kot gimnazijec je s sošolci literarno deloval v skupini vajevci. Kasneje je ustvarjal predvsem na področju tako imenovane feljtonistike oziroma podlistkov. V njegovem času je ime veljalo za oznako žanra, danes z njim označujemo le pisanje pod črto v časopisu. Tu je literarne zasnove kombiniral z aktualnimi političnimi, kulturnimi in družbenimi temami. Pogosto se je v njih približal satiri. Spadal je med prve pisce feljtonov v časopisu Slovenskem narodu. V njih je opisoval tudi svoje navdušenje nad pogumnim bojem Francozev s Prusi leta 1870. Tu se vidijo njegove simpatije do svobodoljubja in francoske revolucije.  

14. februarja 1850 se je rodil Adolf Westen (st.), podjetnik, tovarnar in industrijalec

Kamra.si, 14. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. februarja 1850 (Lüttinghausen, Nemčija) se je rodil Adolf Westen (st.), podjetnik, tovarnar in industrijalec. Umrl je 11. maj 1942 v Gradcu. Adolf Westen starejši je bil začetnik pomembne celjske družine industrialcev. Leta 1894 je na Spodnji Hudinji ustanovil podjetje za emajliranje surove posode, pred tem pa si je podjetniške izkušnje nabiral kot trgovski potnik v tovarni Austria – Emailierwerke v Knittelfeldu.Cenena delovna sila in ugodna prometna lega sta celjskemu podjetju omogočala hiter razvoj, tako da je podjetje s prvotno 10 delavci hitro raslo. Veliki zagonski stroški podjetja so zahtevali najprej ustanovitev komanditne družbe, pri kateri je bilo udeleženih več celjskih podjetnikov, toda že leta 1901 se je Adolf Westen st. osamosvojil. Posloval je zelo uspešno, veliko izvažal v Rusijo in že pred prvo svetovno vojno predstavljal enega največjih celjskih podjetij. Leta 1910 je tovarna imela že lastno električno centralo, leta 1913 pa je z elektriko oskrboval tudi mesto.

14. februarja 1940 je v Celju umrl Emilijan Lilek, šolnik, zgodovinar in etnolog

Kamra.si, 14. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. februarja 1940 je v Celju umrl Emilijan Lilek, šolnik, zgodovinar in etnolog. Rodil se je 15. oktobra 1851 v Zgornji Voličini.  Po gimnaziji v Mariboru se je vpisal na graško univerzo in leta 1877 opravil profesorski izpit iz zemljepisa in zgodovine kot glavnih predmetov z nemškim učnim jezikom. Do leta 1883 je poučeval na srednjih šolah v Dunajskem Novem mestu, Ljubljani, v Gradcu in ko je leta 1883 svoje kvalifikacije izpopolnil še s slovenskim in hrvaškim učnim jezikom, je odšel v Sarajevo, kjer je kot profesor na gimnaziji poučeval vse do leta 1902. Kasneje je bil premeščen na višjo državno gimnazijo s hrvaškim jezikom v Zadar in ker je s članki in predavanji javno nastopal proti zrinsko–frankopanskemu kultu, se je moral odpovedati upravništvu gimnazije in se po letu dni ponovno seliti – tokrat v Celje (1909). Imenovan je bil za predstojnika slovensko–nemških samostojnih razredov na nižji gimnaziji, po padcu monarhije pa mu je vlada SHS v Ljubljani za leto dni poverila vodenje novoustanovljene višje gimnazije v Celju, kasneje pa je do upokojitve leta 1924 delal kot gimnazijski profesor.
še novic