Tam med Malo in Véliko goró - Predstavitve knjige

Kamra.si, 21. oktober ― V oktobru ste vabljeni na štiri predstavitve prve zbirke ljudskega pripovednega izročila Ribniške doline z naslovom TAM MED MALO IN VÉLIKO GORÓ. Knjiga je plod večletnega arhivskega in terenskega raziskovanja bibliotekarja in domoznanca Domna Češarka. Terenska raziskava je bila večidel izvedena na območju Ribniške doline oz. znotraj meja ribniškega gospostva, katerega naslednici sta današnji občini Ribnica in Sodražica. V njej boste med drugim našli pravljice in legende, izvedeli, v katera bajeslovna bitja smo verjeli, kje so zakopani zakladi, kje je strašilo, se nasmejali ob vicih o Ribničanih itn. Knjigo bogati tudi zbirka kratkih folklornih žanrov kot so fraze, kletvice, pregovori, rečenice itn. Osrednji fokus je bil zbrati kronološko najstarejše zgodbe, zato to delo še zdaleč ni zaključeno. Namen knjige je ohranjanje večnega spomina na duhovno kulturo ljudi, ki živijo v Ribniški dolini. Nastala je v okviru EU projekta Knjižnice Miklova hiša Ribnica z naslovom Življenje ustvarja zgodbe, ki ga je finančno podprl LAS PPD. Knjiga bo predstavljena v mesecu oktobru na štirih lokacijah: Uradno bo izšla 21. oktobra na predstavitvi, ki bo potekala v Miklovi dvorani ob 19.00 (Knjižnica Miklova hiša Ribnica). 22. 10. ob 19.00, Rašica, galerija Skedenj(Trubarjeva domačija) 28. 10. ob 18.00, Zamostec, Lesarjev skedenj(gostilna Urška) 29. 10. ob 18.00, Hrib – Loški Potok,Kulturno-turistični centerVljudno vabljeni!

Svetovne operne zvezde na mariborskih odrih

Kamra.si, 21. oktober ― Univerzitetna knjižnica Maribor vas v torek, 22. oktobra 2019, ob 17. uri vabi v Glazerjevo dvorano na predavanje Marka Koširja Svetovne operne zvezde na mariborskih odrih.  V 100 letih Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na njegovem odru in drugih prizoriščih gostovala vrsta uglednih opernih umetnikov, med katerimi je bilo domala trideset pravih opernih zvezd. Predavanje bo osvetlilo njihov pomen in delo, predstavitve nekaterih pa bodo dopolnili še posnetki z njihovih nastopov. Prisrčno vabljeni!

Literatura v mestu – dr. Andrej Blatnik in dr. Tomo Virk

Kamra.si, 21. oktober ― Na jesenskem pogovornem večeru se nam bosta pridružila dr. Andrej Blatnik, pisatelj, urednik in izredni profesor knjigarstva, ter dr. Tomo Virk, prevajalec, esejist in redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Kratka zgodba, literarni fenomen 20. stoletja, je po mnenju nekaterih najtežja in najnatančnejša od vseh proznih oblik. Ob kratkih zgodbah Andreja Blatnika, mojstra kratke proze, ki je svojo zadnjo zbirko kratkih zgodb Ugrizi izdal lansko leto, bomo spoznavali glavne značilnosti te prozne oblike. Med drugim nas bo zanimalo, ali ima okolje, v katerem avtor živi, tudi dejanski vpliv na njegovo ustvarjanje in kakšno podobo Ljubljane zrcalijo njegova dela. Pogovorni večer, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad, bo povezovala Barbara Marinčič. In vsakič, ko prečkaš most, viden ali ne, si prišel naprej, vsakič se odpre nov svet. In zdaj izbiraj. Enega? Dva? Tri? Andrej Blatnik: Tromostovje (zbirka Ugrizi) Literatura v mestu je cikel treh pogovornih večerov z literarno-domoznansko tematiko. 

19. oktobra 1876 se je rodil Janko Šlebinger

Kamra.si, 19. oktober ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...Šlebiger se je rodil na Ledinku pri Zgornji Ščavnici (Sv. Ana na Krembergu) kot deveti otrok malega kmeta Jožefa in Ane rojene Lorenčak. Po študiju slovenščine in nemščine je svojo poklicno pot začel kot profesor, šele kasneje se je kot že uveljavljen bibliograf zaposlil v državni biblioteki (kasneje NUK), katere direktor je bil v letih 1927–1946. vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Janko_%C5%A0lebinger Na Kamri je objavljena digitalna zbirka Ivan Albreht. Ivana Albreht je bil pesnik, pisatelj, publicist, rojen v Hotedršici. V rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani hranijo lepo število pisem Ivana Albrehta. Med drugim tudi korespondenco z Jankom Šlebingerjem. Pisma, ki jih je Albreht pisal Šlebingerju, so bogat vir podatkov o avtorju začasa njegovih študentskih let, ki jih je nato nasilno končala vojna in njene posledice.
ELEKTRONIKA NE POZNA MEJA

ELEKTRONIKA NE POZNA MEJA

Fototeka MNZS, 18. oktober ― Oktobra 1969 je Gospodarsko razstavišče priredilo svojo stoto razstavo, to je bila prireditev Sodobna elektronika. »Toliko uglednih gostov še ni bilo nikoli na otvoritvi,« so zapisali v Dnevniku. Kako da ne, saj so ob tem dodali, da razstava dosega »največji napredek, ker nam prinaša največ tehničnih izpopolnitev in možnosti za modernizacijo«. Na razstavi je sodelovalo 258 razstavljalcev iz domovine in tujine, vsi pa so...

Razstava Teje Tegelj

Kamra.si, 17. oktober ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave najnovejšega opusa magistrice znanosti in profesorice likovne umetnosti Teje Tegelj. Otvoritev bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. V ozadju umetniških raziskovanj in upodabljanj Teje Tegelj je iskanje skupnega imenovalca snovnih in nesnovnih aspektov človeških bitij in medsebojnih odnosov, ob čemer umetnica išče sozvočje starodavnih in neločljivih povezav z naravo. V najnovejši seriji risb z naslovom Iz telesa poskuša z ekspresivno in poduhovljeno linijo »zaobjeti in izraziti posamezne aspekte utelešenega uma, ki je razumljen kot neločljiva povezava med umom, čustvi, telesom in okoljem.« Glasbeni gost večera bo Lovro Frelih. Razstava bo na ogled do 24. novembra 2019.

Razstava Lutke in maske

Kamra.si, 17. oktober ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave LUTKE IN MASKE slikarke in arhitektke Eke Alenke Vogelnik, ki bo v torek, 22. oktobra 2019, ob 17. uri v razstavišču Grajske pristave Ormož. Razstavni projekt v obliki potujoče razstave obsega prerez avtoričinega delovanja na področju ilustracij, filmskih, televizijskih in gledaliških lutk ter mask in plakatov, ki jih je Eka Vogelnik oblikovala med letoma 1985 in 1999. Razstavljene bodo tudi karikaturne lutke svetovnih politikov in portretne lutke naših kulturnikov. Razstava bo na ogled do 30. januarja 2020.
1945 Cerknica – Tone Mozetič

1945 Cerknica – Tone Mozetič

Stare slike (Cerknica), 17. oktober ― Na sliki, ki jo je naslikal nemški slikar Hans Rahn, med drugo svetovno vojno nemški vojak v naših krajih, je upodobljen Tone Mozetič. Slika je nastala leta 1945, kot je napisano v desnem spodnjem vogalu slike. Kakor je zapisal Janez Mulec (Štentov Janez s Peščenka) v svoji knjigi z naslovom Izmuznjeno segljaju spomina na strani […]
še novic