Vabilo na mednarodno konferenco »Non plus ultra! Claustra Alpium Iuliarum in drugi rimski obrambni sistemi«

ZVKDS, 2. december 2019 ― V torek, 17. 12. 2019, vas med 10:00 in 16:30 vabimo v Hišo EU (Dunajska 20) v Ljubljano na mednarodno konferenco »Non plus ultra! Claustra Alpium Iuliarum in drugi rimski obrambni sistemi«, na kateri nam bodo strokovnjaki iz Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Nizozemske in Anglije predstavili bogato dediščino rimskih obrambnih sistemov. Dogodek organizira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v okviru projekta CLAUSTRA+. Jezik Slovenščina

Literarni večer s Pavlom Medveščkom

Kamra.si, 2. december 2019 ― V četrtek, 5. decembra 2019, ob 18. uri vabimo v Goriško knjižnico Franceta Bevka v Novi Gorici na literarni večer s Pavlom Medveščkom. Poznamo ga kot pisatelja, publicista, grafika, slikarja in zapisovalca ljudske dediščine; tokrat se bomo posvetili zgodbi o pridelavi obrednega vina motnik, ki je z naslovom Motnik – nekovsko posebno in obredno vino izšla leta 2017. Z avtorjem se bo pogovarjala Daša Medvešček, ki je publikacijo uredila. Z dogodkom obeležujemo Ta veseli dan kulture 2019. Prijazno vabljeni!

3. festival Kamra 2019

Kamra.si, 2. december 2019 ― V četrtek, 28. novembra 2019 je v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje potekal 3. Festival Kamra. Udeležilo se ga je več kot 60 bibliotekarjev iz vse Slovenije, ki so prisluhnili več predavateljem in se seznanili z uspešnimi projekti in primeri dobrih praks na področju digitalizirane kulturne dediščine. Slovenska turistična organizacija je predstavila pomen povezovanja kulture, turizma in tehnoloških rešitev, ki je eden izmed ključnih izzivov v Družbi 5.0. Prizadeva si, da izjemno bogato slovensko kulturno dediščino na stičišču Alp, Mediterana, Krasa in Panonske nižine približa tudi tujim gostom. Slovenska turistična organizacija se zaveda, da so ravno kulturni gosti tisti, ki so bolj odgovorni do okolja in dediščine, kar predstavlja eno temeljnih usmeritev slovenskega turizma. Kot primer tega izziva je Thermana Laško pričarala VR doživetje "Spremeni tok zgodovine". V zadnjem delu programa smo spoznali Momus, spletni vodič, ki popelje po poteh snovne glasbene dediščine Slovenije in izbrane primere zbiranja starih fotografij na družbenem omrežju Facebook ter možnosti povezovanja s portalom Kamra.

Izgubljena rimska poštna postaja

Kamra.si, 2. december 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v torek, 3. decembra 2019, ob 18. uri na grad Zaprice, Muzejska pot 3, na odprtje arheološke razstave o Izgubljeni rimski poštni postaji. Na razstavi bodo predstavljene arheološke najdbe, ki so bile najdene na parceli št. 138 k. o. Blagovica v letu 2013. Avtorici razstave in spremljajoče publikacije sta dr. Ana Plestenjak (Arhej d. o. o.) in Janja ŽeleznikarOblikovanje je prevzel Vladimir Ristić, lektura je delo Neže Kelc. Risarske rekonstrukcije pa je narisala Andreja Peklar.Terenska fotografa sta bila Maja Koršec in Robert Erjavec, fotografije predmetov pa so delo Tomaža Lauka, Jašarja Skorupana in Janje Železnikar. Zelo redko se zgodi, da mine od arheoloških raziskav do prezentacije in interpretacije ter muzealizacije izkopanega gradiva samo 4 leta. V zimi leta 2013 so arheologi konzorcija, ki je raziskoval t. i. Pskarjevo oz. Jerinovo njivo v Blagovici dela zaključili. Leto dni kasneje, decembra 2014 je bil MMK-ju v trajno hrambo predan celoten arhiv arheološkega najdišča vključno z vsemi najdbami. Dr. Ana Plestenjak je s kolegi oddala strokovno poročilo, strokovni članek, ki bo izšel v monografiji Manjše rimske naselbine na slovenskem prostoru pa je pravkar v tisku. MMK glede na mrežo muzejev pokriva tudi območje občine Lukovica. Ker je teritorialno pristojen za hrambo gradiva s tega območja, je bila odločitev o prezentaciji tega najdišča logična. Prvič, gre za izjemno antično lokacijo in za nova odkitja, ki odstirajo nekaj tančic iz skrivnosti organizacije rimske poštne službe.  

Tamburaši iz Cirkulan

Kamra.si, 2. december 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v ponedeljek, 2. decembra 2019, na predvečer Tega veselega dne kulture, ob 17. uri vabi v Knjižnico Ormož na nastop TAMBURAŠEV IZ CIRKULAN. Tamburaši iz Cirkulan delujejo pod okriljem Kulturnega društva Cirkulane od leta 1994, sicer pa so ponosni nasledniki več kot stoletne tradicije. Igrajo ljudsko glasbo, ki je zelo blizu izročilu vzhodne Štajerske, hrvaškega Zagorja in Prekmurja. Tamburanje in petje popestrijo s priložnostnimi glasbili kot so lončeni bas, glavnik in drumlica.
Cerknica 1972/73 – 6. c razred

Cerknica 1972/73 – 6. c razred

Stare slike (Cerknica), 2. december 2019 ― V šolskem letu 1972/73 je 6.c razred vodila razredničarka Milena Kvaternik. Razred je štel 33 učencev. Slikanih je 17 deklet in 16 fantov. Nekoč smo pri likovnem pouku naredili izdelek iz žajfe. Večina učencev je izdelek naredila v za to določenem času, nekaterim pač to ni uspelo. Za to je čez kakšen teden sledilo učiteljevo […]
1962 Rakek – Obutev

1962 Rakek – Obutev

Stare slike (Cerknica), 30. november 2019 ― Ker druge ni, smo si sliko sposodili iz časopisa Glas Notranjske iz leta 1962. Na ta način je kolektiv podjeta Obutev voščil delovnim ljudem srečno novo leto. Podjetje je nastalo leta 1947. Imelo je 26 zaposlenih in čevljarski delavnici v Postojni in Starem trgu. Popravljali so stare in izdelovali nove čevlje. To ni zadoščalo za […]

Paviljon na Glavnem trgu 17 v Celju

Kamra.si, 30. november 2019 ― Osrednja knjižnica Celje vabi v četrtek, 5. decembra 2019, ob 18. uri v Levstikovo dvorano na predavanje arhitekta Nandeja Korpnika o paviljonu na Glavnem trgu 17 v Celju. Med obsežno sanacijo celjskega mestnega jedra v letih 2013 in 2014 so pred zgradbo na naslovu Glavni trg 17 odkrili bogate in dotlej neslutene ostanke dveh starorimskih vil in kleti srednjeveške mestne hiše. Kvaliteta najdbe je presenetila in zamajala nekatera do sedaj znana dejstva o antični Celei. Kmalu so strokovnjaki Zavoda in Pokrajinskega muzeja Celje spoznali, da gre za ostaline izjemnega pomena, ki jih je potrebno prezentirati in situ, torej na mestu najdbe samem. 

Z branjem do zvezd: Ko duše pokličem

Kamra.si, 30. november 2019 ― Osrednja knjižnica Celje vabi v torek, 3. 12. 2019, ob 17. uri Študijsko čitalnico ob Ta veselem dnevu kulture na zaključno prireditev bralne značke za odrasle Z branjem do zvezd. Večer bo zaznamoval magičen dogodek ob zaključku Alminega leta v Celju: koncert uglasbenih Alminih pesmi z naslovom Ko duše pokličem.
še novic