Poklon Cankarju s predstavo Moj lajf in dvema razstvama

Lutkovno gledališče Maribor, 16. oktober 2018 ― V Cankarjevem letu se Lutkovno gledališče Maribor pridružuje poklonom največjemu literatu. Poleg predstave Moj lajf gostimo dve razstavi.   Cankar v stripu z Založbo Škrateljc Likovna razstava Cankar v stripu je spremljevalni dogodek ob premieri lutkovne predstave Moj lajf po literarni predelavi Cankarjeve povesti Moje življenje Boštjana Gorenca - Pižame. Moj lajf je del zbirke Cankar v stripu, ki jo je ob 100-letnici smrti slavnega pisatelja izdala Založba Škrateljc. Zbirka obsega tri stripovske predelave: Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo. Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf. Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica. Ilustratorji vsak s svojo likovno tehniko in vsak z drugačno estetiko razkrivajo še neodkrite razsežnosti Cankarjevega literarne zapuščine. Ta je še danes neverjetno aktualna in živa, kar je glavno sporočilo te razstave. Slovenstvo, Ivan Cankar in Janez Boljka z Visart društvom iz Ljubljane Kurator razstave in izbor likovnih del Aleksander Bassin Koordinatorica projekta Matena Bassin  Razstava je realizirana v sodelovanju z umetnikovim sinom akademskim slikarjem Miho Boljkom. "Kipar Janez Boljka je leta 1969 na razstavi v ljubljanski Mali galeriji predstavil svojega prvega Cankarja, prvega iz vrste odličnih študij, ki so nastajale kasneje, po kiparjevih uspešnih nastopih na obeh natečajih za Cankarjev spomenik. Nastajale so kot posledica izrazito nekonvencionalnega umetnikovega hotenja, da bi prav s Cankarjem izpovedal tisto, kar more prenesti, preliti v likovni jezik. To je pogled sodobnika na polpretekli čas in vedno navzočo aktualnost Cankarjeve literature. Portret človeške figure je v modernem času lahko kljubujoči posameznik ali samo še poveličan spomin nanj. V

Moj lajf se seli med lutke

SiGledal Novice, 16. oktober 2018 ― Po motivih povesti Moje življenje Ivana Cankarja so v Lutkovnem gledališču Maribor z režiserjem Sebastijanom Horvatom pripravili predstavo Moj lajf. Avtor besedila je Boštjan Gorenc - Pižama, ki je istoimenski strip po istih motivih ustvaril skupaj s Tanjo Komadina, tudi avtorico likovne podobe lutkovne predstave.

V Cankarjevem domu z L-E-V Dance Company o odsotnosti ljubezni in pomanjkanju sreče

SiGledal Novice, 16. oktober 2018 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj, 16. oktobra, ob 19.30 gostovala izraelska plesna skupina L-E-V Dance Company s predstavo Ljubezen, poglavje 2, pod katero se podpisujeta priznana koreografa Sharon Eyal in Gai Behar. Plesna uprizoritev prinaša zgodbo o samoti, odsotnosti ljubezni, pomanjkanju sreče in pogrešanju intimne skupnosti.
Z igralci o predstavi še ni naslova

Z igralci o predstavi še ni naslova

ARS Oder, 15. oktober 2018 ― V Slovenskem mladinskem gledališču so sezono začeli s predstavo po besedilu Simone Semenič: še ni naslova V Slovenskem mladinskem gledališču so sezono začeli s predstavo po besedilu Simone Semenič: še ni naslova. Režiral jo je Tomi Janežič, ki se po desetletju dela na tujem, vrača v slovensko gledališče. O uspešni predstavi, njenem nastanku in posebnostih se bomo pogovarjali z igralkami in igralci, ki so jo soustvarili, med njimi so: Daša Doberšek, Anja Novak, Daniel Day Škufca in Stane Tomazin. Vabimo vas k poslušanju!
še novic