Nagrada odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za POT V TADAM in UPS!

Ana Monro, 21. september 2020 ― V nedeljo, 20. septembra, je Gledališče Ane Monro podelilo že četrto mednarodno nagrado za odličnost v uličnem gledališču. Nagrado URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih ali v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev sta prejeli dve umetniški skupini – Globus Hystericus za Pot v Tadam in Gledališki pevski zbor za UPS! Člani mednarodne  žirije, ki so ... The post Nagrada odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za POT V TADAM in UPS! appeared first on Ana Monro.

V Velenju konec tedna 31. Pikin festival

SiGledal Novice, 21. september 2020 ― V Velenju bo v soboto in nedeljo, pa čeprav poseben in drugačen, kot ni bil še nikoli, potekal 31. Pikin festival, ki so ga letos poimenovali Mini Pikin festival. V mestno središče Velenja bo Pika vabila družine, ki si bodo lahko ogledale 15 različnih prizorišč. Častna pokroviteljica letošnjega festivala pa je pesnica Anja Štefan.

Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 4. DAN!

Ana Monro, 21. september 2020 ― Veselje, dobra predstava, odlična zabava in prijetno druženje! To je kratek povzetek zadnjega festivalskega dne (20.9.), ko sta se na najlepši možen način prepletli umetniška in družabna komponenta Ane Desetnice. Po koncu programa, ki ga je otvorila podelitev mednarodne nagrade odličnosti URBana LJUBLJana 2020 (prejela sta jo Globus Hystericus za predstavo Pot v Tadam in ... The post Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 4. DAN! appeared first on Ana Monro.

Mobilna aplikacija 55. FBS

Borštnikovo srečanje, 20. september 2020 ― Festival na dlani: za spremljanje festivalskih novic, programa in lažje načrtovanje ogledov predstav ter drugih festivalskih dogodkov smo tudi letos pripravili mobilno aplikacijo. Izkoristili smo vse sodobne funkcionalnosti, ki vam bodo olajšale dostop do informacij: pregled festivalskega programa po izbranih kriterijih, predstavitve dogodkov in možnosti prenosa v vaš koledar, in nenazadnje - preprost nakup vstopnic! Prenesite mobilno aplikacijo tukaj: za Androide na GooglePlay in za iOS na AppStore!      

Zavod Federacija obeležuje deset let delovanja

SiGledal Novice, 20. september 2020 ― V atriju Mestnega muzeja Ljubljana se opoldne začne dogajanje ob 10. obletnici zavoda Federacija. Na celodnevnem dogodku bosta izvedena kolektivna projekta Stalna Zbirka zdajšnjosti in Neavtorizirano. Obletnico bodo v zavodu med 4. in 11. decembrom sklenili z večdnevno retrospektivno razstavo, napovedujejo pa tudi izid jubilejne publikacije.

Zadnje dejanje Ane Desetnice 2020 bo ZADNJI ULOV!

Ana Monro, 20. september 2020 ― Zadnje dejanje festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja bo interaktivna ekološka predstava Zadnji ulov, ki je tudi otvorila letošnji festival (premiera na Ani Desetnici v Kamniku, 27.6.). Predstava z igralci na hoduljah, odlično glasbo ter atraktivnimi kostumi, rekviziti in scenskimi elementi (prava ribiška ladja, velika lutka), ki so izdelani iz recikliranih odpadnih materialov, na zabaven ... The post Zadnje dejanje Ane Desetnice 2020 bo ZADNJI ULOV! appeared first on Ana Monro.

Dih jemajoča MERAVIGLIA!

Ana Monro, 20. september 2020 ― V hladnem sobotnem večeru (19.9.) se je v okviru programa 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja v bližini Ljubljanice (Športno-rekreacijski center Poljane) odvil barvit, čudovit in čudežni spektakel Meraviglia!, s katerim so člani italijanske umetniške skupine Ondadurtro Teatro ogreli ozračje in srca obiskovalcev.   Foto: Luka Dakskobler             ... The post Dih jemajoča MERAVIGLIA! appeared first on Ana Monro.

Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 3. DAN!

Ana Monro, 20. september 2020 ― Sobotni program (19.9.) je postregel s kar 4 predstavami, ki se potegujejo za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020, cirkuškim kabaretom, še enim atraktivnim nastopom katalonskih tolkačev in z izjemnim vizualnim spektaklom Meraviglia.   FOTOGALERIJA PROGRAM       The post Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 3. DAN! appeared first on Ana Monro.

Podelitev nagrade URBana LJUBLJana 2020!

Ana Monro, 19. september 2020 ― V nedeljo, 20.9., točno opoldne, bomo v Ambroževem parku razglasili prejemnika mednarodne nagrade odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev. Zanjo se poteguje 8 umetniških skupin/ustvarjalcev oziroma njihovih predstav, ki ste si jih lahko ogledali v okviru festivalskega programa v Ljubljani: – Plesalci plesne šole Kazina & Ada ... The post Podelitev nagrade URBana LJUBLJana 2020! appeared first on Ana Monro.

Jok, projekcija, akcija!

Kriterij.si, 19. september 2020 ― Jok, projekcija, akcija! festival Mladi levi 2020 Urednik Sat, 09/19/2020 - 17:50 Jok, projekcija, akcija! Pripovedna nit predstave Daj še usta Davisa Freemana se plete okoli izgube. Dobra ura zgoščenega nizanja materiala se ohlapno spogleduje s formo stand up nastopov nove dobe, tistih, ki ne temeljijo več le na zaporedju kratkih šal, temveč gradijo kompleksnejšo narativno strukturo, ne nujno več izključno komično obarvano. Četudi se ne zdi, da bi Freeman stremel k nadgradnji takega formata, njegove sledi, najverjetneje odtisi odraščanja v ameriškem kulturnem prostoru, ostajajo. Predstava je izrazito usmerjena k občinstvu; nagovarja ga, zabava, mu pripoveduje, povabi ga k aktivaciji domišljije in dokaj eksplicitno poskuša režirati njegova čustva. Oder je primarno prepuščen pripovedovanju in posledično govoru, besedi, saj nad minimalnimi odrskimi rekviziti, mikrofonom in ploščo, ki ponuja možnosti obdelovanja zvoka, bdi projekcijsko platno. Prazen prostor, ki ga za seboj pustijo smrti nekaterih bližnjih, ustvarjalec in performer zapolni z izseki avtobiografske pripovedi, v katerih se skozi motiv nepričakovanih, prezgodaj končanih življenj, plasiranih kot nekaj ključnih točk med anekdotami iz njegove biografije, pravzaprav izriše njegova zgodovina. Na platno predvajan fotografski material nas iz kraljestva domišljije, porajanega s pripovedovanjem, postavi na trdnejša tla. Osrednja akcija pripovedovanja resničnost nehote preoblikuje v zgodbo, katere liki se nato ob fotografijah, ilustraciji tragičnih dogodkov, ki jih opisuje Freeman, vsaj za nekaj trenutkov osamosvojijo in postanejo konkretni posamezniki. Mladostniško obdobje zaznamuje prva ljubezen, ki leta kasneje stori samomor, po linearni časovnici potujemo skozi ustvarjanje družine, odraščanje hčerke Kaye do nedavne smrti dolgoletnega sodelavca, čisto na koncu pa smo v zdajšnjem trenutku, v videoklicu s Kayo, ki zaradi koronavirusa ne stoji na odru. Performerjev nastop zaznamuje dobro obvladovanje pripov

Vabljeni na nedeljski PIKNIK!

Ana Monro, 19. september 2020 ― Že vrsto let po zaključku festivalskega programa gostujoče umetnike pogostimo s t. i. poslovilnim brunchem, letos pa v našo in njihovo družbo vabimo tudi vas, cenjeni obiskovalci festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja in ljubitelji uličnega gledališča. V nedeljo, 20.9., bomo v parku na Ambroževem trgu namreč pripravili čisto pravi piknik (od 13.00 dalje). Za ... The post Vabljeni na nedeljski PIKNIK! appeared first on Ana Monro.

3. festivalski DAN bo postregel z novim SPEKTAKLOM!

Ana Monro, 19. september 2020 ― Tudi 3. dan 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja (19.9.) v Ljubljani bomo program sklenili z atraktivnim spektaklom, za katerega bodo tokrat poskrbeli člani italijanske umetniške skupine Ondadurtro Teatro – Meraviglia! (Športni park Poljane, 21.15). Pred tem pa vas vabimo na odisejado po mestnih ulicah (Čoln ob 16.30), v kabaret (Cirkus na mesec ob ... The post 3. festivalski DAN bo postregel z novim SPEKTAKLOM! appeared first on Ana Monro.

Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 2. DAN!

Ana Monro, 19. september 2020 ― Tudi drugi festivalski dan (18.9.) smo ob Ljubljanici ustvarili prijeten ambient, ki so ga v sončnem popoldnevu spet napolnili smeh gledalcev, ki so uživali ob odličnih predstavah, klepet obiskovalcev, ki so zgolj posedali v dnevni sobi, in zvoki pianina, ki te dni prav tako ”gostuje” na ulici. Skupaj z uličnimi umetniki smo z veseljem poskrbeli ... The post Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 2. DAN! appeared first on Ana Monro.
Slovenka? Črnogorka? Štajerka!

Slovenka? Črnogorka? Štajerka!

MMC Oder, 19. september 2020 ― "Vedno se mi je zdelo, da živim neko vzporedno življenje: doma patriarhalna vzgoja, ko so se pri nas vrata zaprla, je bilo tako, kot da smo nekje v Črni gori – v Mariboru. Šola pa je bila seveda takšna, kot je bila, slovenska, liberalna. "
Jernej Lorenci, gledališki režiser

Jernej Lorenci, gledališki režiser

Dnevnik, 19. september 2020 ― Režiser Jernej Lorenci je brez dvoma eno osrednjih imen sodobnega slovenskega gledališča, pa tudi eden izmed njegovih mednarodno najbolj uveljavljenih predstavnikov. Še zlasti po tistem, ko je leta 2017 prejel ugledno evropsko nagrado za nove...
še novic