Slovenska poslanica ob Mednarodnem dnevu plesa 2021

SiGledal Novice, 29. april 2021 29. aprila praznujemo Mednarodni dan plesa, ki ga svetovna organizacija za uprizoritvene umetnosti ITI – International theatre institute tradicionalno obeležuje s poslanico izbranega ustvarjalca/ke iz vrst scenskih umetnosti in je za letošnjo poslanico izbrala baletnega plesalca in koreografa Friedemanna Vogla. Društvo za sodobni ples Slovenije in JSKD – oddelek za ples so v letošnjem letu k pripravi poslanice povabili Roka Vevarja, publicista na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti, zgodovinarja in arhivarja sodobnega plesa ter avtorja.
Poslanice ob Mednarodnem dnevu plesa

Poslanice ob Mednarodnem dnevu plesa

SNG Maribor, 29. april 2021 29. aprila praznujemo Mednarodni dan plesa, ki ga svetovna organizacija za uprizoritvene umetnosti ITI - International theatre institute tradicionalno obeležuje s poslanico izbranega ustvarjalca iz vrst scenskih umetnosti in je za letošnjo poslanico izbrala baletnega plesalca in koreografa...

AGRFT deluje na novi lokaciji na Aškerčevi

SiGledal Novice, 29. april 2021 ― Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je s februarjem ob upoštevanju epidemioloških ukrepov začela delovati na novi lokaciji na Aškerčevi ulici. Po šestih letih dela so stavbo nekdanje fakultete za kemijo razdelili na filmski in gledališki del. Dekan Tomaž Gubenšek je prepričan, da bo služila nadaljnjih nekaj desetletij.
KRVAVA SVATBA – spletno predvajanje kultne uspešnice

KRVAVA SVATBA – spletno predvajanje kultne uspešnice

SSG Trst, 28. april 2021 ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE DAR OB PRVOMAJSKIH PRAZNIKIH   V NEDELJO, 2. MAJA OB 20.00 PREDVAJANJE KULTNE USPEŠNICE KRVAVA SVATBA   V nedeljo, 2. maja ob 20.00 bo Slovensko stalno gledališče podarilo vsem gledalcem novo spletno doživetje pred ponovnim odprtjem dvoran. Tokrat bo spomin segel do ene najbolj priljubljenih in markantnih uspešnic v zgodovini tržaškega gledališča. Redke […]
Poslovila se je igralka Bogdana Bratuž

Poslovila se je igralka Bogdana Bratuž

SNG Maribor, 28. april 2021 ― V 87. letu starosti je v Novi Gorici umrla igralka Bogdana Bratuž, članica našega dramskega igralskega ansambla med leti 1960–1970. V našem gledališču je igrala v številnih uprizoritvah, med drugim v Dürrenmattovem Obisku stare gospe, Cankarjevem Pohujšanju v dolini...

Umrla je Ljerka Belak

Borštnikovo srečanje, 26. april 2021 ― V 73. letu starosti je umrla gledališka in filmska igralka Ljerka Belak, ki je v svoji bogati karieri upodobila tako močne ženske iz svetovne in slovenske dramske klasike kot tudi komične like. Vpisala se je tudi v zgodovino slovenskega filma. Rojena je bila leta 1948 v Ljubljani, kjer je obiskovala osnovno šolo, šolanje pa je nadaljevala na Šubičevi gimnaziji in Gimnaziji Poljane. Že pred študijem je obiskovala gledališko šolo pri Balbini Baranovič v Ljubljani in baletno šolo pri učitelju Pinu Mlakarju. Med letoma 1965 in 1970 je študirala dramsko igro na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v letniku Janeza Jermana. Leta 1970 se je zaposlila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, leta 1993 pa se na povabilo Zvoneta Šedlbauerja pridružila ansamblu ljubljanskega Mestnega gledališča (MGL), kjer je bila zaposlena do upokojitve leta 2009. Za vlogo Amande Wingfieldove v diplomski predstavi Steklena menežarija (1971) je Ljerka Belak dobila študentsko akademijsko Prešernovo nagrado. Deset let kasneje je prejela tudi nagrado Prešernovega sklada za vloge v SLG Celje (1981), Prešernovo nagrado mesta Celje (1982), Severjevo nagrado (1987) in Borštnikovo nagrado za vlogo Gospe Peachum v Operi za tri groše (1989). Poklonili so se ji tudi s podelitvijo naziva žlahtne komedijantke na Dnevih komedije v Celju za vlogo Služkinje Berte v uprizoritvi Stevardese pristajajo (2002), prejela pa je tudi Dnevnikovo nagrado za vlogi v predstavi Vedno se kdo izgubi (2003). Leta 2015 je prejela Borštnikov prstan, leto zatem pa še Ježkovo nagrado.

Poslovila se je Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana leta 2015

SLOGI, 25. april 2021 ― Poslovila igralka Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana 2015. Stara je bila 73 let. »Energija, sugestivnost, predanost, artikuliranost, duhovitost, polnokrvnost, kreativnost, nevsiljivost, niansiranost, pretresljivost … Vse to so besede, s katerimi so najpogosteje označevali igralsko umetnost Ljerke Belak. […] Pri ustvarjanju ji je vedno najbolj pomembna iskrenost, psihološki vzgib in vse tisto, kar se skriva za dramatikovimi besedami. […] The post Poslovila se je Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana leta 2015 appeared first on SLOGI.

NOVIČNIK: Prihaja ART YARD in z njim CIRKUS KORONA

Ana Monro, 25. april 2021 ― Tokratni NOVIČNIK prinaša informacije o: novem projektu t. i. sosedskega gledališča Art Yard, ki ga bomo zagnali s premiero predstave Cirkus Korona; festivalu Ana Desetnica 2021; programih neformalnega izobraževanja za šolarje (KPM – Kultura po meri) in učitelje (ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake); aktualnih aktivnostih na področju kreacije (Anina dvižnica, Studio GAM, ... The post NOVIČNIK: Prihaja ART YARD in z njim CIRKUS KORONA appeared first on Ana Monro.
še novic