Kolesarjenje po Islandiji

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. marec 2019 ― V torek, 19. marca 2019, je v Občinski knjižnici Prebold o svojem kolesarskem popotovanju po Islandiji predavala domačinka Mojca Hribernik. V uvodu je povedala, da jo je Islandija, dežela ognja in ledu, že dolgo privlačila in končno se je odločila za dvotedensko kolesarsko potovanje. Večinoma je kolesarila po cesti številka 1, ki obkroža celoten otok in je skoraj v celoti asfaltirana. Prekolesarila je nekaj več kot 1300 km, del poti pa je opravila tudi z avtobusom oz. kombijem. Kolesarjenje sta pogosto spremljala dež in veter. Veter je bil občasno tako močan, da se ni dalo kolesariti. Noči je ...

Literatura v mestu – Bronja Žakelj in dr. Miran Hladnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. marec 2019 ― V goste smo povabili Bronjo Žakelj, avtorico literarne uspešnice Belo se pere na devetdeset, in dr. Mirana Hladnika, literarnega zgodovinarja, rednega profesorja na oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Med bralci doma in na tujem so tako biografski kot avtobiografski romani že dolgo časa zelo priljubljeni. Na literarnem večeru bomo spregovorili o avtobiografskem romanu Bronje Žakelj, ki je v letošnjem letu doživel že tretji ponatis. Med drugim bomo spoznavali podobo mesta Ljubljane v romanu ter raziskali povezavo in glavne značilnosti biografskega in avtobiografskega romana. Zanimali pa nas bodo tudi vzroki za njuno bralsko priljubljenost. "Stanujemo na Vojkovi in na naši ulici vedno sije sonce. Marca kuhinja zadiši po zraku, ki butne vanjo, ko Dada prvič odpre vrata na balkon, poleti zadiši po razbeljenem platnu zelenega roloja, jeseni pa po mokri zemlji z vrtov pod nami." Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset Literatura v mestu je cikel treh pogovornih večerov z literarno-domoznansko tematiko. Povezovala jih bo Erika Marolt. Program si lahko ogledate TUKAJ.  

Maksim Sedej in stenska poslikava v Domu Narodne milice v Ljubljani – Gregor Dražil

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. marec 2019 ― V lanskem letu je Mednarodni grafični likovni center v nekdanji stavbi policije v Kotnikovi ulici v Ljubljani odkril veliko stensko poslikavo. Ugotovljeno je bilo, da je delo nastalo v letih neposredno po koncu druge svetovne vojne, ko je bil v likovni umetnosti jugoslovanskega prostora v veljavi t. i. socialistični realizem.  Ker so stenske slike iz tega obdobja le redko ohranjene, je najdba pomemben pričevalec o zanimivem umetnostnem in političnem obdobju naše zgodovine. V predavanju bo umetnostni zgodovinar Gregor Dražil predstavil okoliščine nastanka dela, osvetlil vsebinske in slogovne značilnosti poslikave in opozoril na njeno mesto v opusu avtorja, slikarja Maksima Sedeja starejšega.

Goli pianist

Kamra.si, 19. marec 2019 ― Gledališki studio in Teater III iz Ptuja vabita na ogled predstave GOLI PIANIST ali Mala nočna muzika (avtor besedila Matjaž Zupančič; režija Branka Bezeljak). Predstavo si boste lahko ogledali v nedeljo, 24. marca 2019, ob 16.30 in ob 19.30 na odru Mestnega gledališča Ptuj. Naslednja ponovitev bo 26. aprila 2019. Vstopnice lahko rezervirate na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloakbfa564d5da63d65da2cd17736c6a10f7').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addybfa564d5da63d65da2cd17736c6a10f7 = 'mojca.prigl' + '@'; addybfa564d5da63d65da2cd17736c6a10f7 = addybfa564d5da63d65da2cd17736c6a10f7 + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_textbfa564d5da63d65da2cd17736c6a10f7 = 'mojca.prigl' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';document.getElementById('cloakbfa564d5da63d65da2cd17736c6a10f7').innerHTML += ''+addy_textbfa564d5da63d65da2cd17736c6a10f7+''; . Veseli bodo prostovoljnih prispevkov.

19. marec 1862 – ustanovni občni zbor Celjske narodne čitalnice

Kamra.si, 19. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. marec 1862 – ustanovni občni zbor Celjske narodne čitalnice.  Čitalnica v Celju je bila ustanovljena 19. marca 1862 na skupščini, ki se je udeležilo 47 članov. Izvolili so vodstvo, ki so ga predstavljali dr. Štefan Kočevar kot ravnatelj, njegov pomočnik je postal župnik Davorin Trstenjak, tajnik Ivan Krušič, blagajnik trgovec Franc Kapus, prvi knjižničar pa Gustav Lindner, takrat profesor na celjski gimnaziji. Odbor je vest o bližnji ustanovitvi Celjske narodne čitalnice sporočil v Novicah 1. januarja 1862, ob tem povabil … »…vse prijatle naše slovenščine in naroda našega, da se obilno zapišejo v to občekoristno narodno društvo«    Več v Novicah na str. 5 na povezavi:  http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-RSQ8JTES/3b11cc94-3feb-4e59-a90c-11f74ca43dc4/PDF

19. marca 1932 je v Novem mestu umrl Ignacij Hladnik, slovenski skladatelj in organist

Kamra.si, 19. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. marca 1932 je v Novem mestu umrl Ignacij Hladnik, slovenski skladatelj in organist. Rodil se je 25. septembra 1865 v Križah pri Tržiču.  V Križah pri Tržiču je obiskoval osnovno šolo in prvi glasbeni pouk. Kot osemleten je že igral orgle in violino. Jakob Aljaž, ki je bil v tistem času kaplan v Tržiču, je prepoznal njegovo nadarjenost in pregovoril starše, da so ga poslali v orgelsko šolo v Ljubljani. Tam je bil njegov učitelj orgel Anton Foerster, ki je v veliki meri vplival na nadaljnji  razvoj Hladnika kot organista in skladatelja.

19. marca 1984 je v Ljubljani umrl Mile Klopčič, slovenski pesnik in prevajalec

Kamra.si, 19. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. marca 1984 je v Ljubljani umrl  Mile Klopčič, slovenski pesnik in prevajalec. Rodil se je 16. novembra 1905.  Rodil se je v Franciji, v Zagorje pa se je družina priselila, ko je bil star štiri leta.  V Zagorju je preživel svoje otroštvo, nato je obiskoval učiteljišče v Ljubljani, ki ga ni dokončal.  Od leta 1920 je bil član Društva študentov-komunistov in bil zaradi svoje komunistične dejavnosti pogosto v preiskovalnem zaporu. Zaradi sodelovanja v Knjigi drugova, antologiji južnoslovanske družbeno angažirane lirike (1929), je bil leta 1930 obtožen in potem oproščen na procesu v Kikindi. Leta 1943 je odšel v partizane, bil je načelnik oddelka za kulturo v SNOS (1944-45). 

MULTI-KUL-PREDAVANJE: Veronika – skrivnostna ženska, ogledalo svojega časa (15–99 let) – Kristina Pavlović

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. marec 2019 ― Kustosinja Kristina Pavlović iz Muzeja Grad Veliki Tabor v Hrvaškem Zagorju nam bo predavala o Veroniki Deseniški, ženski, katere usoda je še danes zanimiva tema pogovorov. Predavala bo o ženski, ki postane univerzalni simbol, s katerim se lahko poistovetijo ljudje vseh časov.  Predavanje bo v hrvaščini, s simultanim prevodom v slovenščino. V sodelovanju z Muzeji hrvatskog Zagorja - Grad Veliki Tabor.

Z naravnimi pripravki do krepkih in zdravih rastlin – Jerneja Jošar

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. marec 2019 ― V naravi se včasih poruši ravnotežje, vreme ponagaja in spopasti se moramo tudi z boleznimi in škodljivci na naših rastlinah. Težave na vrtu lahko nastanejo tudi zaradi nepravilnega gnojenja rastlin, okolja, kjer rastejo in oskrbe. Takrat posežemo po naravnih pripravkih, ki jih naredimo iz samoniklih rastlin, dišavnic in zelišč, tudi vrtnin in eteričnih olj.

Utrip domoznanstva: predstavitev knjige Rudarstvo v Savinjski dolini

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. marec 2019 ― V ponedeljek, 18. marca 2019, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec na pot pospremili osmo knjižico iz zbirke Izviri naše dediščine, ki izhaja pri Etnološkem društvu Srečno, z naslovom Rudarstvo v Savinjski dolini. Etnološko društvo Srečno iz Griž ohranja naravno, rudarsko in kulturno dediščino, neguje rudarsko izročilo in išče etnološke posebnosti kraja, ki mu je skoraj 200-letno rudarjenje v Zabukovici in Libojah pustilo svoj pečat. Že na začetku je rudarsko vzdušje pričaral kvintet Kameratje iz Velenja z rudarsko himno. Nato je zbrane rudarje in obiskovalce pozdravila Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske ...

18. marca 1904 se je v Sežani rodil Srečko Kosovel, slovenski pesnik, kritik in publicist

Kamra.si, 18. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. marca 1904 se je v Sežani rodil Srečko Kosovel, slovenski pesnik, kritik in publicist. Umrl je 27. maja 1926 v Tomaju. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Pliskovico na Dolenjem Krasu, vendar tam niso ostali dolgo. Leta 1908 so se naselili v Tomaju, kjer so živeli v šoli. V Tomaju je obiskoval osnovno šolo. Kosovel je prvič objavil svoj spis kot 11-leten otrok v otroškem listu Zvonček, v katerem opisuje Trst. V to mesto je kot otrok veliko hodil in je imelo v njegovem srcu poseben prostor. Pri Kosovelih je bilo zanimanje za umetnost splošno. Hodili so v Trst v gledališče in na koncerte ali k prijateljem in znancem, ki so bili podobnega duha, in ti so bili večkrat gostje pri njih v Tomaju. Po opravljeni osnovni šoli se je leta 1916 vpisal na realko v Ljubljani, na kateri je bil učni jezik nemški. Začel je sodelovati v srednješolskem literarnem krožku in v dijaških glasilih, izdajati je začel tudi tiskan dijaški list Lepa Vida in zbral v njem vrsto mladih, vendar ga je moral zaradi neplačanih dolgov ustaviti. Leta 1920 je tam srečal Ludvika Mrzela. Istega leta se je odzval na fašistično politiko Italije, ki je požgala Narodni dom v Trstu. Ko je leta 1922 maturiral, se je odločil za študij slavistike, romanistike in pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Sodeloval je pri avantgardistični reviji Trije labodi, ki je začela izhajati leta 1921 v Novem mestu. Organiziral je literarno-dramatični krožek, predavanja in literarne večere v Ljubljani in pred delavci v Zagorju. Leta 1925 je s svojimi vrstniki prevzel urejevanje revije Mladina. Pripravljal je tudi zbirko Zlati čoln, ki pa ni izšla.
Green Economy in the Western Balkans

Green Economy in the Western Balkans

UKM, 18. marec 2019 ― Sanda Renko, Almir Pestek (Eds.) This multidisciplinary approach to the Western Balkans addresses topics from responsible business and ethics, innovation, corporate social responsibility, and new technology to human resources management. Ekologija Založba:  Emerald Publishing Letnica:  2017
Slovenska podjetniška demografija in prenos podjetij

Slovenska podjetniška demografija in prenos podjetij

UKM, 18. marec 2019 ― Dijana Močnik, Mojca Duh, Katja Crnogaj Leta 2017 je bilo v Sloveniji 122.618 podjetij. Velika podjetja so predstavljala le eno petino odstotka vseh podjetij, a so zaposlovala skoraj eno tretjino ljudi (169.235) in ustvarila prav toliko prihodkov (31 milijard evrov) ter več kot petino dodane vrednosti slovenskega gospodarstva (skoraj 9 milijard evrov). Ekonomija Založba:  Univerzitetna založba Univerze v Mariboru Letnica:  2019 Področje:  Ekonomija
Brazil

Brazil

UKM, 18. marec 2019 ― Schwarcz, Lilia M Starling, Heloisa M. Cobiss ID= 96338433 Zgodovina Založba:  Penguin Books Letnica:  2018 Področje:  zgodovina

Dan poezije 2019 na Gimnaziji Ptuj

Kamra.si, 18. marec 2019 ― Gimnazija Ptuj vabi na literarno-glasbeni večer Orfej in Sapfo, ki bo v četrtek, 21. marca 2019, ob 19. uri v kulturni dvorani Gimnazije. Poklonili se bomo poeziji od mitološkega do sodobnega Orfeja, od Sapfo do sodobnih erinij – kritičnih žensk, ki postavljajo ogledalo družbi in se borijo za ženske pravice. Umetniški večer posvečamo tudi častitljivi obletnici našega mesta. Mesta, katerega prebivalci smo ponosni na Orfeja, ki ga že dolga stoletja majčkeno jemljemo tudi za svojega. Pred gledališčem imamo Orfejev spomenik, malo naprej po Prešernovi je tudi lokal dobil ime po njem. Prireditev ni zasnovana kronološko, ampak smo iz literarne zgodovine in sodobnosti izbrali pesmi, ki so nam všeč. Prisluhniti bo mogoče klasičnim in sodobnim skladbam, zazveneli bodo zvoki ljudske pesmi in starega dobrega rocka, s svojimi zvoki nas bo pobožala harfa, zazveneli pa bodo še klavir, kitara, klarinet, harmonika, flavta, čelo, orglice, bobni ...  
še novic