17. marca 1712 se je rodil v kraju Wiesensteig (Nemčija) Jožef Straub, baročni kipar

Kamra.si, 17. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. marca 1712 se je rodil v kraju Wiesensteig (Nemčija) Jožef Straub, baročni kipar. Umrl je 25. marca 1756 v Mariboru.  Straub izhaja iz pomembne srednjeevropske kiparske družine. Po začetnem šolanju v očetovi delavnici v Wiesensteigu je verjetno nadaljeval delo pri bratu Filipu Jakobu v Gradcu. Na Slovenskem se prvič omenja 1736, ko je delal kot pomočnik ljubljanskega kiparja Henrika Löhra, s katerim pa se je razšel, ker je ustvarjal na svojo roko. Leta 1743 se je kot avtor Kužnega znamenja prvič pojavil v Mariboru. Tu se je leta 1746 poročil z Marijo Jožefo Cowalter. Po Straubovi smrti je kiparsko delavnico prevzel njegov pomočnik Jožef Holzinger.  Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Jožef_Straub  Priporočamo tudi: - https://www.ng-slo.si/si/stalna-zbirka/1700-1800/jozef-straub?tab=collections&authorId=3316 - https://www.slovenska-biografija.si/rodbina/sbi617719/

16. marca 1945 je v Hotizi umrl Danijel Halas, duhovnik in mučenik

Kamra.si, 16. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. marca 1945 je v Hotizi umrl Danijel Halas, duhovnik in mučenik. Rodil se je 24. junija 1908 v Črenšovcih.   Po končani osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval državno gimnazijo v Murski Soboti. V začetku je v šolo hodil peš, nakar je bil sprejet med gojence salezijanskega dijaškega zavoda Martinišče. Ker pa so višje razrede ukinili, je gimnazijo z maturo končal v Ljubljani. Nato je vstopil v mariborsko bogoslovje in leta 1933 mu je škof Ivan Jožef Tomažič podelil mašniško posvečenje, 9. julija 1933 pa ga posvetil v duhovnika. Novo mašo je daroval že 16. julija v domači župnijski cerkvi Povišanja svetega Križa v Črenšovcih. Za pridigarja si je izbral upokojenega župnika Jožefa Klekla st., urednika in izdajatelja katoliškega verskega tiska, narodnega buditelja in duhovnega voditelja prekmurskih Slovencev. Potem je do novega leta deloval kot kaplan v Ljutomeru, s 1. januarjem 1934 pa je bil imenovan za drugega kaplana v Lendavi. Pastoralnega dela se je Halas lotil zelo zavzeto, saj je vodil Marijino družbo, vzpodbujal k češčenju Srca Jezusovega in nebeške matere Marije, madžarskim vernikom je priskrbel tisk v njihovem jeziku, med počitnicami pa se v Sombotelu celo izpopolnjeval v znanju madžarskega jezika. S 1. januarjem 1939 je postal prvi župnik v novoustanovljeni župniji Velika Polana, kjer je takoj poskrbel za duhovno življenje svojih faranov.   

MULTI-KUL-RAP popoldne za mlade: V letu hip hopa (projekcija filma, 12+) – Boris Petković

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. marec 2019 ― Nagrajeni dokumentarno-glasbeni film režiserja Borisa Petkovića, ki je režiral tudi film Košarkar naj bo, predstavi rap glasbo v Sloveniji. Skozi zgodovino se razkrijejo predhodniki in prvi poskusi rapa na slovenskih tleh, v glasbenem delu pa se predstavijo vsi pomembnejši rap ustvarjalci v Sloveniji: Ali En, 6 Pack Čukur, Murat & Jose, Doša, Klemen Klemen, N’Toko, Pižama, Kosta, Trkaj, Zlatko in mnogi drugi …

15. marca 1883 se je v Gorici rodil Saša Šantel, slovenski slikar, violinist, skladatelj in vsestranski pedagog

Kamra.si, 15. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. marca 1883 se je v Gorici rodil Saša Šantel, slovenski slikar, violinist, skladatelj in vsestranski pedagog. Umrl je 1. julija 1945 v Ljubljani.   Oče Anton in mati Avgusta pl. Aigentler, oba izobražena, sta se poročila v Gradcu leta 1873 in se kot mlad par priselila v Gorico, kjer je Anton dobil službo profesorja fizike na gimnaziji. V zakonu se jima je rodilo šest otrok (en vir navaja sedem otrok, še eno deklico, ki je tako kot dva fanta umrla v zgodnjem otroštvu). Preživeli so Aleksander, poznan kot Saša, ter dekleta Henrika, Avgusta ml. in Danica. Smisel za slikanje so imeli v družini več rodov po materini strani, ki je tudi sama obiskovala umetniško šolo, slikala in v Gorici risanje tudi poučevala. Risali so trije otroci, poleg Saše sta bili slikarki Avgusta ml. in Henrika. V Gorici je družina živela do prve svetovne vojne.

NAJVIŠJI VRHOVI CELIN, predstavitev knjige Vikija Grošlja

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 15. marec 2019 ― V petek, 15. marca 2019, smo v Občinski knjižnici Vransko gostili vrhunskega alpinista, gorskega reševalca, gorskega vodnika in športnega pedagoga Vikija Grošlja, ki se je kot prvi Slovenec povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Predstavitev je Grošelj pričel na Turncu, njegovem domačem kraju, nato pa je pripoved svojega življenja, v katerem sta ga vedno vodili vprašanji, kaj je tisto najvišje in kaj je tam zdaj, kronološko peljal prek Mont Blanca, Kilimandžara, Aconcague, Denalija, Kosciuska, Everesta in Elbrusa na Vinson, najvišji vrh Antarktike, in jo simbolično sklenil na še enem “vrhu ...

DELOVNO MESTO Samostojni strokovni delavec VII/2-II; J017103 M/Ž

Biblioblog, 15. marec 2019 ― JAVNA OBJAVA PROSTIH DELOVNIH MEST Članica: Univerza v Ljubljani,  Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana Razpisano delovno mesto Samostojni strokovni delavec VII/2-II; J017103 M/Ž Ob prijavi dopišite, da se prijavljate na delovno mesto v Osrednji družboslovni knjižnici.  Pogoji za opravljanje dela: Univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali druga bolonjska stopnja – praviloma družboslovne smeri ali bibliotekarstva aktivno znanje slovenskega jezika aktivno znanje angleškega jezika (stopnja C2 - Skupni evropski jezikovni okvir) izkušnje z delom v visokošolski knjižnici opravljen bibliotekarski strokovni izpit Kratek opis dela in nalog: Splošni opis: samostojno načrtuje in opravlja strokovna dela na svojem delovnem področju samostojno izvaja operativne naloge delovnega področja administrativno vodenje dela, informacijsko svetovalno delo, priprava in zbiranje podatkov, spremlja informacije in novosti s svojega delovnega področja samostojno opravlja druge naloge, ki vsebinsko sodijo v širše področje delovnega mesta po nalogu nadrejenega Podrobni opis: sodelovanje s partnerji knjižnice iz tujine sodelovanje pri izobraževalnih dejavnostih knjižnice sodelovanje pri razvoju in izvajanju e-storitev za uporabnike sodelovanje pri projektih, razstavah in promocijskih dejavnostih knjižnice sodelovanje pri aktivnostih East Asia Resource Library sodelovanje pri evalvaciji knjižničnih e-virov in e-storitev informacijska in referalna dejavnost ter drugo delo z uporabniki nadomeščanje na izposoji Rok za prijavo: 15. 3. 2019 do 29. 3. 2019 Kandidat posreduje prošnjo,  CV in dokazilo o izobrazbi. Kandidat lahko vlogo posreduje po elektronski pošti Računalniški programi:  napredno znanje MS Office aplikacij,  moduli v sistemu COBISS, poznavanje orodij za oblikovanje predstavitev, spletno komuniciranje Funkcionalna znanja in ostale zahteve: zaželeno znanje drugega tujega jezika, zaž

Pogovor ob izidu knjige Biti jaz

Kamra.si, 15. marec 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v petek, 29. marca 2019, ob 18. uri vabi na pogovor s prevajalko Ivo Klemenčič in literatom dr. Davidom Bedračem. Pogovor ob izidu knjige Biti jaz švedske pisateljice in ilustratorice Anne Höglund bo povezovala urednica knjige Zala Stanonik. Veselimo se vašega obiska!

Bralna značka za odrasle 2019

Kamra.si, 15. marec 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarno-glasbeni večer s pesnico, prevajalko in glasbenico Klariso Jovanovič in kitaristom Igorjem Bezgetom. Srečali se bomo v četrtek, 21. marca 2019, ob 19. uri v razstavišču knjižnice. Tako bomo počastili svetovni dan poezije in pripovedništva in pričeli novo sezono Bralne značke za odrasle.  Večer bo povezovala Liljana Klemenčič.

Energijsko čiščenje prostora – Jelka Klun

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. marec 2019 ― Energijsko čiščenje prostora je učinkovita metoda, da preobrazimo energijo prostora in iz njega odstranimo zastalo energijo. Na predavanju boste izvedeli, kdaj se priporoča energijsko čiščenje prostora, zakaj je tako pomembno, da se ločimo od stvari, kateri so psihološki vzroki, da kopičimo navlako, kateri so bistveni elementi postopka in kaj je energijska matrica prostora.

Angleški bralno – debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. marec 2019 ― Knjiga Just Kids je portret dveh mladih umetnikov, ki se skozi padce in vzpone bližata slavi, predvsem pa je zapis Patti Smith pripoved o hvaležnosti za izkušnjo, ki ji pravimo življenje. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici in profesorica angleškega jezika na Univerzi v Ljubljani.
še novic