Spolno nadlegovanje v akademskem svetu

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. februar 2021 ― Pogovor bo poskušal osvetlili predvsem tiste vidike problematike spolnega nadlegovanja v akademskem polju, ki so v dosedanjih razpravah ostali v ozadju oziroma jim ni bilo posvečene dovolj pozornosti. Na pogovoru bodo sodelovali dr. Maca Jogan, dr. Roman Kuhar, dr. Jasna Podreka, dr. Sonja Robnik, Mia Hočevar in Katja Zabukovec Karin. Pogovor bo vodila dr. Milica Antić Gaber. Dogodek organizirata Slovensko sociološko društvo in Sekcija za spol in družbo. Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 943 7831 3350).

Na pesniškem tandemu s Petro Koršič: Vita Žerjal Pavlin in Katarina Gomboc Čeh

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. februar 2021 ― Kateri prostori vplivajo na ustvarjalca in pesem? Katere prostore pesmi razprejo? Pesnici Vita Žerjal Pavlin in Katarina Gomboc Čeh bosta brali tudi iz novih zbirk Obrazi ter Naselili smo se v tkanine in se v pogovoru s kritičarko Petro Koršič posvetili vprašanjem o poeziji. Katere prostore pesmi razprejo? Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 945 1629 3681).

Mesec Knjižnoljubcev – od 14. 2. do 12. 3. – vabljeni k sodelovanju!

Knjižnica Logatec, 15. februar 2021 ― v Sekciji za splošne knjižnice pri ZBDS od Valentinovega, tj. 14. februarja, vse do Gregorjevega, 12. marca, nadaljujejo z lani začeto akcijo Knjižnoljubci oz. Mesecem knjižnoljubcev. Nima vsak svojega Valentinčka/Gregorčka, ima pa vsak lahko svojo knjižnico. Knjižnoljubec je namreč tisti, ki obožuje knjige in knjižnice. Letos bomo v okviru Meseca knjižnoljubcev znova zbirali Ljubezenska pisma […]
Knjižničarji Knjižnice Trbovlje priporočamo

Knjižničarji Knjižnice Trbovlje priporočamo

Knjižnica Trbovlje, 15. februar 2021 ― Tuomainen, Antti:   Mož, ki je umrl Jaakko in Taina se ukvarjata s predelavo in sušenjem gob matsutake in jih uspešno izvažata na Japonsko. Z gobarskim poslom sta se začela ukvarjati, ko sta v Helsinkih oba ostala brez zaposlitve. Preselila sta se v Hamin, kjer so gobe rastle v izobilju in kjer sta za vsoto prodanega […] The post Knjižničarji Knjižnice Trbovlje priporočamo appeared first on Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje.

Štiri desetletja pustnih slik na razstavi PGD Postojna

Knjižnica Postojna, 15. februar 2021 ― Naši postojnski gasilci bodo letos pustno rajanje izvedli nekoliko drugače. Tudi epidemija in ukrepi jih niso zaustavili v njihovem radoživem poslanstvu. Ko so se zazrli v svojo bogato pustno zgodovino,- kajti prvič so se pridružili tradicionalni povorki leta 1981, so ugotovili, da pa je tokrat prilika, da nas popeljejo skozi svoj slikovni arhiv in mnoge spomine štirih desetletij svojih domiselnih pustnih udeležb.

15. februarja 1983 je v Radljah ob Dravi umrl Ivan Škafar, duhovnik in zgodovinar

Kamra.si, 15. februar 2021 ― Iz domoznanske zbirke na današnji dan ...15. februarja 1983 je v Radljah ob Dravi umrl Ivan Škafar, duhovnik in zgodovinar. Rodil se je 6. maja 1912  v Beltincih. Ivan Škafar, rojen v Beltincih, je otroštvo do leta 1920 preživel v Združenih državah Amerike (South Bend v Indiani) in tam začel obiskovati osnovno šolo. Zatem se je družina vrnila v rodno v domovino in se nastanila v Bratoncih. Osnovno šolo je nadaljeval v Beltincih, zatem pa obiskoval realno gimnazijo v Murski Soboti, in sicer sedem razredov, osmega pa je z maturo opravil v Ljubljani leta 1931.

15. februarja 1996 je v Celju umrl Egon Kunej, glasbenik

Kamra.si, 15. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. februarja 1996 je v Celju umrl Egon Kunej, glasbenik.Rodil se je 2. avgusta 1912 v Šmarju pri Jelšah.  Ena od osrednjih glasbenih osebnosti Celja v svojem času. V Šmarju je obiskoval osnovno šolo in se že tam srečeval z glasbo (klavir). Z 12 leti je odšel v Celje v gimnazijo in glasba je bila tudi tam njegova zvesta spremljevalka (pevski zbor, violina, harmonika). Maturiral je leta 1932, za študij glasbe pa se je odločil šele v zadnjem letniku gimnazije. Po maturi je odšel na Državni konservatorij v Ljubljano in za potrebe študija najel pianino. Ker je bila najemnina draga, je z ansamblom igral v Emona baru in si končno kupil lastnega. Veliko je vadil in se v tretjem letniku pri prof. Tomcu začel učiti orgle, spoznal pa se je tudi z dirigiranjem; študiral ga je dve leti in za to vlogo ga je navdušil njegov profesor Lucijan Marija Škerjanc. Po štirih letih študija na konservatoriju je z odliko diplomiral na pedagoškem oddelku. Zaposlitve kljub številnim prizadevanjem ni dobil, zato je leta 1938 na priporočilo prof. Betetta sprejel ponudbo ravnatelja gimnazije iz Šibenika, ki je iskal dobrega glasbenega pedagoga za svojega sina pianista. S kvalitetnim delom si je naredil dobro reklamo, zato je zaslužil bolje, kot bi z rednim profesorskim delom. V glasbeno življenje mesta je posegal tudi širše. Ustanovil je mladinski mešani zbor in glasbeno šolo, bil je tudi dirigent zbora in orkestra društva Kolo. Italijanska okupacija je spremenila tok stvari, tako da je odšel v partizane in tudi tam nadaljeval s svojim glasbenim poslanstvom – predvsem zborovodstvom.

14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem

Kamra.si, 14. februar 2021 ― Iz domoznanske zbirke na današnji dan ... 14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem Na Valentinovo leta 1991 je izšla in med bralce prišla prva številka časopisa Porabje, ki je edini slovenski časopis na Madžarskem. Sprva je časopis, ki porabske Slovence v maternem jeziku informira o dogajanju v njihovi pokrajini in tudi širše, izhajal vsak drugi teden, leta 2005 pa je postal tednik.

14. februar 1480 - prva omemba Svetine nad Celjem

Kamra.si, 14. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. februar 1480 - prva omemba Svetine nad Celjem Ime »Suvetina« se prvič omenja 14. februarja 1480 v dokumentih oglejskega patriarhata. Izhaja od staroslovanskega boga Svetovida, ki so ga naši predniki častili v “šentoščevih” gajih. Zato verni še danes imenujejo glavni praznik na Svetini “šentoščeva” nedelja.

14. februar - god sv. Valentina

Kamra.si, 14. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. februar - god sv. Valentina Priznani slovenski narodopisec dr. Niko Kuret je pred nekaj desetletji v svojem znanem delu Praznično leto Slovencev zapisal: »K nam še ni prodrlo praznovanje, ki je doma menda v Ameriki in ga pozna že dobršni del Zahodne Evrope. Valentinovo namreč slavijo kot praznik mladih ljudi, zlasti zaročencev, ki si na ta dan pošiljajo darila, predvsem sladkarije. V sosednji Italiji po izložbah slaščičarn že dneve prej ponujajo bogato izbiro vabljivo pripravljenih zavitkov za 'Valentine'.« Če bi knjigo izdal zdaj, bi moral ta odstavek popraviti, kajti na začetku devetdesetih let je to praznovanje prodrlo tudi k nam in sicer z vsemi 'blagoslovi' trgovcev, ki hitro zgrabijo vsako priložnost za zaslužek.

Pošast s 1000 zobmi – Barbara Kaiser

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. februar 2021 ― V nekem kraljestvu je živela pošast, ki je zajtrkovala, kosila in večerjala ljudi. Župan in kralj sta obljubljala vreče zlata tistemu, ki bi jo premagal. Devetletni Sam je bil sin najboljšega peka v glavnem mestu. Ni ravno užival v tem, da je moral pomagati očku v pekarni, raje bi imel tiste vreče zlata. Sploh ni opazil, da se je ob delu v pekarni veliko naučil. Dokler se ni srečal s pošastjo. Ga je požrla? Je dobil tistih 110 vreč zlata? Pridružite se nam FB MKL profilu.

13. februar - svetovni dan radia

Kamra.si, 13. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. februar - svetovni dan radia 13. februar je izbrala za svetovni dan radia Generalna skupščina Združenih narodov – na ta dan leta 1946 je bil namreč ustanovljen radio Združenih narodov. Radio se je ves čas razvijal in prilagajal in danes ponuja številne nove oblike vzajemnega sodelovanja s poslušalci: »Radio nas obvešča in oblikuje s pomočjo razvedrila, informacij in s soudeležbo poslušalcev. Če imaš radio, nisi nikoli sam – v radiu imaš vedno prijatelja,« piše UNESCO ob tej priložnosti. Vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6485  

13. februarja 1968 je na Ptuju umrl Jan Oeltjen, slikar in grafik

Kamra.si, 13. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. februarja 1968 je na Ptuju umrl Jan Oeltjen, slikar in grafik. Rodil se je 15. avgusta 1880 (Jaderberg, Nemčija) Jan Oeltjen je bil rojen v Jaderbergu na Oldenburškem v premožni kmečki družini. Študiral je slikarstvo v Berlinu pri Franzu Lippischu in ga nadaljeval v letih 1904–1905 v Münchnu. Ob obveznem študiju je obiskoval še svobodno slikarsko šolo. Med študijem in tudi kasneje je veliko potoval po Hercegovini in Dalmaciji, Skandinaviji, Italiji in Franciji. Leta 1910 je na otoku Ischia pri Neaplju spoznal slikarko Elzo Kasimir in naslednje leto sta se poročila. Na Dunaju ga je Elza uvedla v krog Oskarja Kokoschke. Živela sta v Jaderbergu in občasno obiskovala Dunaj in Ptuj. Že v času bivanja v Nemčiji je veliko razstavljal. Leta 1929 je bila njegova pomembna razstava v oldenburškem Augusteumu, kjer so z njim razstavljali še Schmidt-Rottluff, Heckel in Emma Ritter. Tudi v Bremnu so bile istega leta razstavljene Oeltjenove slike in grafike skupaj z Elzinimi in deli Felixa Müllerja.
»Na pomoč«, 140 let ustanovitve Požarne brambe Žalec – Prostovoljnega gasilskega društva Žalec

»Na pomoč«, 140 let ustanovitve Požarne brambe Žalec – Prostovoljnega gasilskega društva Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. februar 2021 ― V Občinski knjižnici Žalec je na ogled priložnostna razstava ob 140 letnici ustanovitve Požarne brambe Žalec. Ob tem se zahvaljujemo Gasilskemu muzeju Žalec in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Žalec za pomoč pri iskanju gradiva. Že kmalu po praznični nedelji, 6. septembra 1868, ko se je na takratnih žalskih travnikih odvijal II. slovenski tabor, kjer so med drugim zahtevali Zedinjeno Slovenijo in uvedbo slovenskega jezika v vse šole, urade in cerkve, se je ne samo v Žalcu, temveč tudi po drugih krajih Spodnje Savinjske doline razcvetelo društveno življenje. Ustanavljati so se začela razna ...

13. februarja 1945 se je v Gerlincih rodil Evald Flisar, slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec, dramatik in urednik

Kamra.si, 13. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. februarja 1945 se je v Gerlincih rodil Evald Flisar, slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec, dramatik in urednik Po končani osnovni šoli v Gerlincih in na Cankovi je maturiral na gimnaziji v Murski Soboti, od tam pa ga je pot zanesla v Ljubljano, kjer je študiral primerjalno književnost. V tem času je izdal prvo in doslej edino pesniško zbirko. Napisal in izdal je še tri romane, nato pa se preselil na Dunaj in od tam v London. V Londonu je študiral književnost in angleški jezik. Že takrat in pozneje je pisal radijske igre in kratke zgodbe za BBC. V Avstraliji, kjer je med drugim študiral psihologijo, je v Sydneyju nekaj let vozil podzemni vlak. To izkušnjo rad omenja tako v intervjujih kot tudi v svoji prozi. Velja za svetovnega popotnika, saj je doslej prepotoval 96 držav. Še posebej so ga zaznamovala potovanja v Indijo; na podlagi bivanja v Ladaku in Zanskarju v Himalaji je napisal znameniti roman Čarovnikov vajenec. Druga potovanja po svetu je ubesedil v več potopisnih knjigah. Iz Avstralije se je leta 1975 vrnil v London, kjer je preživel naslednjih sedemnajst let. Delal je pretežno kot urednik, med drugim je urejal Enciklopedijo znanosti in tehnologije. Ustvarja gledališka besedila, ki doživljajo veliko odobravanja, prestižnih nagrad in uprizoritev po svetu, pa tudi uprizoritev in nagrad v domačih gledališčih. Prevedena so v številne, tudi malo znane jezike. Podobno je z njegovimi romani. Sleherni izmed njih vzbudi odmev po svetu, je nagrajen ali uvrščen na prestižne sezname leposlovja. V Sloveniji pa se drug za drugim uvrščajo med pet ali vsaj deset nominirancev za nagrado kresnik. Z intervjuji in drugimi zapisi se redno oglaša v javnosti. Od leta 1995 do 2002 je bil tri mandate predsednik Društva slovenskih pisateljev,od marca 2015 do julija 2016 pa je bil predsednik slovenskega PEN. Od leta 1998 je urednik revije Sodobnost. Že v študentskih letih je začel tudi prevajati, najprej iz nemščine delo Stefana Zweiga Grad
še novic