Znanost pod eno streho

COBISS, 13. februar 2023 ― Alternator je strokovna spletna revija, ki jo pišejo raziskovalke in raziskovalci za vse, ki jih znanost in z njo povezani razmisleki zanimajo. Spletno mesto prinaša alternativo sodobnim medijem in omogoča brezplačen dostop do kakovostnih znanstvenih vsebin širokega spektra. Alternator je prvi slovenski spletni portal, katerega vsebine na strokoven, a dostopen način ustvarjajo raziskovalci in raziskovalke … Preberi več "Znanost pod eno streho"
Domača proizvodnja, 1. del – razvoj bazičnih tehnologij

Domača proizvodnja, 1. del – razvoj bazičnih tehnologij

Računalniški muzej, 11. februar 2023 ― Začenjamo z novo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. V njej obravnavamo vse v povezavi z domačo računalniško proizvodnjo in širšimi trendi v računalništvu od druge polovice sedemdesetih do konca osemdesetih. Pregled vsebine: Začetki mikroelektronike pri nas LMFE Laboratorij za mikroelektroniko FE Projekt Mikroelektronika Debeloplastna hibridna […] The post Domača proizvodnja, 1. del – razvoj bazičnih tehnologij first appeared on Računalniški muzej.

Izpis po meri: Uporabniški formati za bibliografije

COBISS, 6. februar 2023 ― Včasih bi morda želeli izpisati kakšen seznam gradiva, kot so bibliografije, vendar z manj podatki ali pa želimo dodati podatke, ki jih trenutni standardni formati ne zajemajo. Na primer izpis po standardnem formatu ISBD v bibliografijah ne vsebuje inventarne številke ali zaloge. Nekatere ustanove želijo izpisati vse naslove in COBISS ID gradiva, ki so ga … Preberi več "Izpis po meri: Uporabniški formati za bibliografije"
Prvi računalniki v Sloveniji, 14. del – večji projekti in domača proizvodnja

Prvi računalniki v Sloveniji, 14. del – večji projekti in domača proizvodnja

Računalniški muzej, 4. februar 2023 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Leto 1976 poleg let 1962, 1967 in 1971 predstavlja še eno izmed velikih prelomnic v razvoju računalništva pri nas. Ob vseh omejitvah in težavah z devizami se je sicer že pred tem začela vedno bolj krepiti […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 14. del – večji projekti in domača proizvodnja first appeared on Računalniški muzej.

Joker.si

Računalniški muzej, 1. februar 2023 ― V društvu Računalniški muzej zbiramo tudi spletišča in zbirke podatkov, ki so bistveno vplivale na informatizacijo slovenske družbe. Objavljamo jih v obliki rekonstrukcij izvirnikov ali, kjer to ni mogoče, kot neinteraktiven posnetek(snapshot). Revija Joker in z njo povezana spletna stran revije ter spletni forum mnenjalnik so vzgojili nekaj generacij slovenskih gikov in gikic. Nikoli se […] The post Joker.si first appeared on Računalniški muzej.
Prvi računalniki v Sloveniji, 13. del – uvozne omejitve in skupni centri

Prvi računalniki v Sloveniji, 13. del – uvozne omejitve in skupni centri

Računalniški muzej, 28. januar 2023 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: V tokratni objavi nadaljujemo z obravnavo prvih računalnikov IBM/370 pri nas. Po obdobju relativno svobodne ekonomske politike med leti 1965 in 1972 se je v državi izrazito okrepila gospodarska kriza. Ta je tudi v računalništvu narekovala […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 13. del – uvozne omejitve in skupni centri first appeared on Računalniški muzej.
še novic