Prostor koronavirusa

OUTSIDER, 9. marec 2020 ― Samo nekaj dni je potrebnih, da se svet povsem spremeni. Še pred nekaj tedni se je lahko bralec zgodovinskih knjig nejeverno smejal naivnosti srednjeveških zdravnikov, ki so si za zaščito pred kugo nameščali strašljive kljunaste maske. Lahko se je čudil strogim karantenskim ukrepom renesančnih mest, da bi zajezile smrtonosne epidemije, in v Dekameronu bral o… The post Prostor koronavirusa appeared first on OUTSIDER.

Galerija Vžigalica: V galerijo brez mentalnega sezuvanja

OUTSIDER, 6. marec 2020 ― Galerija Vžigalica je nastala leta 2007, svoje obiskovalce pa pričakuje v prijetnem prostoru na Trgu francoske revolucije v Ljubljani. Poleg rednih razstav s področja sodobne umetnosti Vžigalica služi tudi kot prizorišče dveh festivalov: Svetlobne gverile in Indiga. O kreativnem delovnem vrvežu v galeriji in njenem specifičnem pristopu k umetnosti smo se pogovarjali s kustosom Janijem… The post Galerija Vžigalica: V galerijo brez mentalnega sezuvanja appeared first on OUTSIDER.

Mreža Stanovanja za vse ima novo spletno stran

Inštitut za politike prostora, 4. marec 2020 ― Vabimo vas, da obiščete novo spletno mesto Mreže Stanovanja za vse.  Mreža Stanovanja za vse povezuje pet nevladnih organizacij. Naša namera je spodbuditi sistemsko ureditev stanovanjskega področja v Sloveniji; raziskali bomo obstoječe stanje in razvijali primerne alternativne modele stanovanjske preskrbe, obenem bomo s povezovanjem ključnih akterjev, zagovorništvom in komuniciranjem stanovanjsko vprašanje postavili v središče javne... The post Mreža Stanovanja za vse ima novo spletno stran appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Vladimir Perić Talent: Nebotičnik za ptice na Reki

OUTSIDER, 4. marec 2020 ― Preteklo soboto se je na Reki odprla privlačna nepremičnina, ki išče nove stanovalce. “Novogradnja v ugodni stanovanjski četrti. Vrhunski dizajn, elegantna in funkcionalna stanovanja. Bližina morja. Dobrodošle vse ptice, neodvisno od zakonskega statusa.” Tako bi se morda lahko glasil oglas za prodajo stanovanja v novem Nebotičniku za ptice, so zapisali pri Muzeju moderne i suvremene… The post Vladimir Perić Talent: Nebotičnik za ptice na Reki appeared first on OUTSIDER.

Yvonne Farrell in Shelley McNamarra: Zanima naju velikodušnost prostora

OUTSIDER, 3. marec 2020 ― Pritzkerjevo nagrado 2020 sta prejeli irski arhitektki Yvonne Farrell in Shelley McNamara! Z njima smo se pogovarjali leta 2018, pred odprtjem 16. beneškega bienala. Intervju je bil objavljen v Outsider #13 (pomlad 2018). Yvonne Farrell in Shelley McNamarra, kustosinji 16. arhitekturnega bienala v Benetkah, sta leta 1978 na Grafton Streetu, glavni nakupovalni ulici v Dublinu,… The post Yvonne Farrell in Shelley McNamarra: Zanima naju velikodušnost prostora appeared first on OUTSIDER.

Umetnostna galerija Maribor: Katalizator debate

OUTSIDER, 3. marec 2020 ― Umetnostna galerija Maribor letos obeležuje stoto obletnico organiziranega delovanja na področju vizualnih umetnosti v Mariboru. Je druga največja galerija sodobne umetnosti 20. in 21. stoletja v Sloveniji, pri svojem delovanju pa se poleg razstavljanja osredotoča tudi na pedagoško delo in vzpodbujanje javnega diskurza o umetnosti. O UGM, njeni sedanjosti in prihodnosti smo govorili s kustosinjo… The post Umetnostna galerija Maribor: Katalizator debate appeared first on OUTSIDER.

Ulice kot prostor skupnostnega povezovanja: ulična prenova v Seulu

Inštitut za politike prostora, 1. marec 2020 ― Ulice imajo poleg prometne tudi pomembno družbeno in kulturno vlogo. So prostor živahnega trgovanja in kulturne izmenjave. So tudi prizorišče družbenih bojev, kjer prebivalci udejanjajo skupno pravico do mesta. Predvsem pa so prostor vsakdanjega življenja in s tem eden najpomembnejših krajev, kjer se v mestih gradijo lokalne skupnosti in skupne identitete. Tako je bilo tudi... The post Ulice kot prostor skupnostnega povezovanja: ulična prenova v Seulu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic