Ofis: Hiša Portika

OUTSIDER, 1. avgust ― Nova enodružinska hiša Ofis arhitektov sledi jasnemu arhitekturnemu konceptu, ki se naslanja na tradicijo okoliške gradnje. Hiša stoji v gosto zazidani okolici enega izmed premožnejših ljubljanskih predelov, kjer prevladuje tipologija enodružinskih hiš, obkroženih z manjšimi parcelami, namenjenimi vrtovom in zelenicam. Tipična predvojna vila, ki stoji na območju, se ravna po jasnih zakonitostih: pritličje je dvignjeno,… The post Ofis: Hiša Portika appeared first on OUTSIDER.

Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne

OUTSIDER, 31. julij ― V dunajskem muzeju Leopold je na ogled razstava, ki v treh etažah predstavi intelektualni in umetniški razcvet mesta ob Donavi ob prelomu stoletja. Muzej v muzeju Lansko leto so v Avstriji obeleževali stoletnico smrti štirih glavnih protagonistov obdobja Dunajske moderne, ki še danes izrazito navdihuje ambient avstrijske prestolnice;  to so Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto… The post Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne appeared first on OUTSIDER.

Dediščina in “Tur na obrazu ljubega prijatelja”

OUTSIDER, 26. julij ― Ob omembi princa Charlesa, britanskega prestolonaslednika, ki čaka na prestol že več kot pol stoletja, večina britanskih arhitektov zavije z očmi. Charles je znan po svojem intenzivnem zanimanju za arhitekturo, zaradi katerega so ga arhitekti ob praznovanju stoletja in pol arhitekturnega združenja RIBA (torej britanskega ZAPS-a) zdaj že davnega leta 1984 povabili, da pove nekaj… The post Dediščina in “Tur na obrazu ljubega prijatelja” appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto!

OUTSIDER, 25. julij ― Ideja Ljubljane, kot mesta z mediteranskih značajem ni prav nič novega, vsekakor tudi zaradi relativno bližnje lege Jadranskega morja. Vse od druge polovice 17. stoletja, ko je teolog, pisatelj in zgodovinar Janez Ludvik Schönleben znanstveno opredelil območje in lego rimske Emone prav v samem središču mesta, pa je antična in s tem mediteranska dediščina, močno… The post Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto! appeared first on OUTSIDER.

Finci se pri oblikovanju programov novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Helsinkih učijo v MAO

MAO, 25. julij ― Mesto Helsinki in finska vlada razvijata ambiciozen projekt novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Ker pri oblikovanju novih programov MAO prepoznavajo kot enega vodilnih svetovnih muzejev, sta med 9. in 13. septembrom v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na študijskem obisku direktorica Reetta Heiskanen in Arja-Liisa Kaasinen (vodja povezovanja in sodelovanj) iz Finskega arhitekturnega muzeja.

Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile

OUTSIDER, 22. julij ― Aprila 2017 sem se po več kot tridesetih letih vrnil na Rakovo jelšo, ki sem jo skupaj s študenti in sodelavci na Centru za prostorsko sociologijo preučeval kot značilen primer urbane segregacije in neenakosti v prostoru. Rakova jelša je bila skupaj s podobnima »barakarskima naseljema« Sibirijo in Tomačevim v očeh javnosti simbolno in socialno stigmatizirana… The post Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile appeared first on OUTSIDER.

Mika Cimolini: Hiša Harmonika

OUTSIDER, 22. julij ― En pogled usmerjen sem, drugi tja, vmes pa – Hiša Harmonika, nova stanovanjska arhitektura Mike Cimolini. Največja prednost novogradnje na obronku Gorjancev je njena lokacija, in iz te izhaja tudi njena edistvana zasnova. Po pobočju navzdol se s parcele odpirajo prelepi pogledi na Kostanjevico na Krki in vso dolino Krke, zato je arhitektka želela del… The post Mika Cimolini: Hiša Harmonika appeared first on OUTSIDER.

Palladieva vila v Istri

OUTSIDER, 20. julij ― Za Palladievo vilo v Istri sem izvedel že v času študija, ko smo organizirali seminarsko ekskurzijo v Istro. Tistega meglenega zimskega popoldneva smo si jo bežno ogledali. Ostal mi je impresiven spomin na slabo ohranjeno mogočno vilo. Da je avtor Palladio, so sicer samo domneve. Trdnega dokaza za to ni. Letos sem vilo ponovno obiskal.… The post Palladieva vila v Istri appeared first on OUTSIDER.

SoNo Arhitekti: Vila Gradaška

OUTSIDER, 19. julij ― Nov, nadstandarden večstanovanjski objekt SoNo Arhitektov se ponaša s serijo pogledov na ljubljanske vedute in izjemno lokacijo na samem robu mestnega središča. Pri Vili Gradaški gre pravzaprav za dva večstanovanjska objekta, ki pa ju med sabo povezuje zunanje stopniščno jedro. Stanovanja so, kot bi glede na lokacijo in zasnovo pričakovali, nadstandardna – v objektu se… The post SoNo Arhitekti: Vila Gradaška appeared first on OUTSIDER.

Michael Rakowitz, pripovednik materialnega

OUTSIDER, 18. julij ― Propad in uničenje modernistične soseske Pruitt-Igoe je verjetno najbolj zlajnana moralka postmodernizma: točka, ko naj bi bila modernistična načela načrtovanja (tako sosesk kot socialne države) dokončno diskreditirana. Ikonične fotografije rušenja ogromnega rasno segregiranega kompleksa v St. Luisu, ki ga je zasnoval arhitekt Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku Minoru Yamasaki (še ena zgradba z ikonično… The post Michael Rakowitz, pripovednik materialnega appeared first on OUTSIDER.

Praksa za študente v podjetju NUMO d.o.o.

Fakulteta za dizajn, 18. julij ― Prejeli smo: NUMO je mlad in inovativen team strokovnjakov s področja design inženiringa, ki za uveljavljanje lokalne in globalne naročnike realizira tehnološko zahtevne projekte s filozofijo design-to-function. Poleg zahtevnejših projektov, ki so podprti z UX dizajnom izdelujemo tudi aplikacije, spletne strani, animacije, celostne grafične podobe (za podjetja, dogodke, sejme,..) in oblikujemo različne “klasične” tiskovine (letna […]

BIO 26: Odprti poziv za spremljevalne projekte

Fakulteta za dizajn, 18. julij 16.7.-15.9.2019 Muzej za arhitekturo in oblikovanje, organizator 26. bienala oblikovanja (BIO 26) v Ljubljani, objavlja odprti poziv za sodelovanje pri programu BIO 26: SPREMLJEVALNI PROJEKTI, programu vzporednih dogodkov, katerega namen je podati širši pogled na vprašanja, obravnavana na osrednji razstavi bienala SKUPNO ZNANJE, ki sta jo zasnovala avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler ter pomočnica kustosa Aline […]

Drugi designaton BIO 26: Od prototipa do izdelka

Fakulteta za dizajn, 18. julij 12.7.-14.7.2019 Letošnji bienale oblikovanja BIO 26 bo predstavil šest projektov, izbranih v okviru prvega oblikovalskega maratona, t. i. designatonu. Na drugem oblikovalskem maratonu bo šest izbranih skupin v treh intenzivnih dneh razvijalo svoje prototipe do končnih izdelkov, ki bodo predstavljeni na BIO 26 novembra letos. Interdisciplinarne skupine bodo strnile moči pri reševanju konkretnih oblikovalskih izzivov ustanov […]

Učinkovita zaščita pred soncem s tekstilnimi senčili

OUTSIDER, 18. julij ― Ob sončnih dnevih naraste tudi povpraševanje po pametni zaščiti pred soncem. Ta mora učinkovito izkoristiti dnevno svetlobo, ohraniti prijetno hladno klimo v prostoru in hkrati imeti dolgo življenjsko dobo. Z rolo senčilom heroal VS Z ter pripadajočimi sistemski različicami heroal VS in heroal VS C nudi podjetje heroal sisteme za zaščito pred soncem, ki izpolnjujejo… The post Učinkovita zaščita pred soncem s tekstilnimi senčili appeared first on OUTSIDER.
še novic