Ofis: Hiša Portika

OUTSIDER, 1. avgust 2019 ― Nova enodružinska hiša Ofis arhitektov sledi jasnemu arhitekturnemu konceptu, ki se naslanja na tradicijo okoliške gradnje. Hiša stoji v gosto zazidani okolici enega izmed premožnejših ljubljanskih predelov, kjer prevladuje tipologija enodružinskih hiš, obkroženih z manjšimi parcelami, namenjenimi vrtovom in zelenicam. Tipična predvojna vila, ki stoji na območju, se ravna po jasnih zakonitostih: pritličje je dvignjeno,… The post Ofis: Hiša Portika appeared first on OUTSIDER.

Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne

OUTSIDER, 31. julij 2019 ― V dunajskem muzeju Leopold je na ogled razstava, ki v treh etažah predstavi intelektualni in umetniški razcvet mesta ob Donavi ob prelomu stoletja. Muzej v muzeju Lansko leto so v Avstriji obeleževali stoletnico smrti štirih glavnih protagonistov obdobja Dunajske moderne, ki še danes izrazito navdihuje ambient avstrijske prestolnice;  to so Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto… The post Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne appeared first on OUTSIDER.

Dediščina in “Tur na obrazu ljubega prijatelja”

OUTSIDER, 26. julij 2019 ― Ob omembi princa Charlesa, britanskega prestolonaslednika, ki čaka na prestol že več kot pol stoletja, večina britanskih arhitektov zavije z očmi. Charles je znan po svojem intenzivnem zanimanju za arhitekturo, zaradi katerega so ga arhitekti ob praznovanju stoletja in pol arhitekturnega združenja RIBA (torej britanskega ZAPS-a) zdaj že davnega leta 1984 povabili, da pove nekaj… The post Dediščina in “Tur na obrazu ljubega prijatelja” appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto!

OUTSIDER, 25. julij 2019 ― Ideja Ljubljane, kot mesta z mediteranskih značajem ni prav nič novega, vsekakor tudi zaradi relativno bližnje lege Jadranskega morja. Vse od druge polovice 17. stoletja, ko je teolog, pisatelj in zgodovinar Janez Ludvik Schönleben znanstveno opredelil območje in lego rimske Emone prav v samem središču mesta, pa je antična in s tem mediteranska dediščina, močno… The post Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto! appeared first on OUTSIDER.

Finci se pri oblikovanju programov novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Helsinkih učijo v MAO

MAO, 25. julij 2019 ― Mesto Helsinki in finska vlada razvijata ambiciozen projekt novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Ker pri oblikovanju novih programov MAO prepoznavajo kot enega vodilnih svetovnih muzejev, sta med 9. in 13. septembrom v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na študijskem obisku direktorica Reetta Heiskanen in Arja-Liisa Kaasinen (vodja povezovanja in sodelovanj) iz Finskega arhitekturnega muzeja.

Pop-Upstart: RAVNIKAR GALLERY SPACE

MAO, 23. julij 2019 ― Tokrat bo našo pisarno začasno prevzela in v svoj razstavni prostor spremenila ljubljanska galerija RAVNIKAR GALLERY SPACE, ki jo vodi Piera Ravnikar. Predstavili bomo pred kratkim izdano knjigo PERSONAL OUTSIDES: mapiranje ljubljanske umetniške scene.

Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile

OUTSIDER, 22. julij 2019 ― Aprila 2017 sem se po več kot tridesetih letih vrnil na Rakovo jelšo, ki sem jo skupaj s študenti in sodelavci na Centru za prostorsko sociologijo preučeval kot značilen primer urbane segregacije in neenakosti v prostoru. Rakova jelša je bila skupaj s podobnima »barakarskima naseljema« Sibirijo in Tomačevim v očeh javnosti simbolno in socialno stigmatizirana… The post Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile appeared first on OUTSIDER.

Mika Cimolini: Hiša Harmonika

OUTSIDER, 22. julij 2019 ― En pogled usmerjen sem, drugi tja, vmes pa – Hiša Harmonika, nova stanovanjska arhitektura Mike Cimolini. Največja prednost novogradnje na obronku Gorjancev je njena lokacija, in iz te izhaja tudi njena edistvana zasnova. Po pobočju navzdol se s parcele odpirajo prelepi pogledi na Kostanjevico na Krki in vso dolino Krke, zato je arhitektka želela del… The post Mika Cimolini: Hiša Harmonika appeared first on OUTSIDER.

Palladieva vila v Istri

OUTSIDER, 20. julij 2019 ― Za Palladievo vilo v Istri sem izvedel že v času študija, ko smo organizirali seminarsko ekskurzijo v Istro. Tistega meglenega zimskega popoldneva smo si jo bežno ogledali. Ostal mi je impresiven spomin na slabo ohranjeno mogočno vilo. Da je avtor Palladio, so sicer samo domneve. Trdnega dokaza za to ni. Letos sem vilo ponovno obiskal.… The post Palladieva vila v Istri appeared first on OUTSIDER.
še novic