Zaščitimo berlinski modernizem!

OUTSIDER, 15. april 2020 ― Stavbama dveh institutov pod okriljem kampusa Charité Campus Benjamin Franklin v Berlinskem Stieglitzu grozi rušitev. Gre za Centralni živalski laboratorij, ljubkovalno poimenovan Mäusebunker (Mišji bunker) ter Institut za higieno in mikrobiologijo. Oba sta izjemna primera povojnega modernizma. Izdani sta bili že dve strokovni mnenji, da stavbi, ki si stojita nasproti, izpolnjujeta pogoje za to, da… The post Zaščitimo berlinski modernizem! appeared first on OUTSIDER.

Osmo/za: Ustvarjanje možnosti za preboje, presežke in prelome

OUTSIDER, 14. april 2020 ― Fizični prostor osmo/za se nahaja osmem nadstropju poslovne stolpnice, njen referenčni prostor pa se razprostira nad polji umetnosti, znanosti in tehnologije. Pester spekter dejavnosti, ki jih organizirajo in producirajo, se prilagaja naravi konceptov, ki jih raziskujejo. Osmo/za je primer partnerstva treh nevladnih organizacij s področja kulture: Društva Ljudmila, Zavoda Delak in Zavoda Projekt Atol. Kako… The post Osmo/za: Ustvarjanje možnosti za preboje, presežke in prelome appeared first on OUTSIDER.

Nataša Pavlin, Aleksander Ostan: Najprej mi gradimo prostor, potem prostor gradi nas  

OUTSIDER, 14. april 2020 ― Sozvočje v arhitekturi je prava tema za pogovor z arhitektoma, ki arhitekturo temeljno zbližujeta z naravo, s čutili, z vsemi razsežnostmi bivanja, s celovitim prostorčasjem, kot pravi Aleksander Ostan. Obiščem ju v ateljeju ob vznožju poti iz mesta na Ljubljanski grad, v obetajočem prostoru nad mestom, ki na vrvež ponuja umirjen pogled z distance …… The post Nataša Pavlin, Aleksander Ostan: Najprej mi gradimo prostor, potem prostor gradi nas   appeared first on OUTSIDER.

Mojca Pišek: Sami z jadrnico v novi svet

OUTSIDER, 13. april 2020 ― Baja Bash, plovba ob zahodni obali Kalifornijskega polotoka, 5. – 17. marec 2020 Ničesar še ne vemo o koncu sveta, pa o starem in o novem svetu, ko naša 13-metrska enojamborna jadrnica Mi Casa, v četrtek, 5. marca, v ribiško-turističnem naselju Punta de Mita na krov dvigne sidro. Ob 15:45 ladijski kljun usmerimo proti južnemu… The post Mojca Pišek: Sami z jadrnico v novi svet appeared first on OUTSIDER.

Radosti samoizolacije: Domače šolanje

OUTSIDER, 13. april 2020 ― Še nikoli od sprejetja terezijanskega osnovnošolskega zakona, Šolske splošne naredbe, ki jo je 6. decembra 1774 potrdila Marija Terezija in je na našem ozemlju uvedla splošno šolsko obveznost za vse otroke od 6. do 12. leta, se ni šolanje tako hitro tako korenito spremenilo, kot se je spomladi leta 2020. Po razglasitvi pandemije smo se… The post Radosti samoizolacije: Domače šolanje appeared first on OUTSIDER.

Avtocesta v predmestju

OUTSIDER, 13. april 2020 ― »V objemu narave, blizu avtocestnega križa, le streljaj od središča prestolnice« Če je le mogoče, naše poti načrtujemo zunaj prometnih konic. Letošnje pomladi pa se je nekako dogodilo, da smo padli v ljubljansko popoldansko prometno konico, ki nas je po nekaj minutah normalne vožnje iz Ljubljane ustavila. Obtičali smo na avtocesti v bližini izvoza Ljubljana… The post Avtocesta v predmestju appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Samoizolacija med skalami

OUTSIDER, 10. april 2020 ― Nekoliko nenavadno je, da se v preteklih tednih, ko se nas večina še spopada z iskanjem najboljšega načina vztrajanja v samoti med svojimi štirimi zidovi, nismo spomnili na rojaka, ki je večino svoje slave zgradil ravno s svojo vztrajno samoizolacijo. Če bi pomislili nanj, se nam nekaj tednov oziroma mesecev, s katerimi moramo računati, ne… The post Miloš Kosec: Samoizolacija med skalami appeared first on OUTSIDER.

Radosti samoizolacije: Walk, walk, walk!

OUTSIDER, 9. april 2020 31.3.2020 Še dan ali dva potrebujem, da bom lahko sedla v kakšen čisto svoj trenutek. K nečemu, kar ne bo vsakodnevno štetje tabletk za pomivalni stroj ali projekcije, kdaj mi bo pošla vsa sol. Da se ne bom več toliko obremenjevala, ali sem te dni dovolj dobra in ljubezniva učiteljica svojima otrokoma. Trenutno me okupira… The post Radosti samoizolacije: Walk, walk, walk! appeared first on OUTSIDER.

Obvestilo: Festival Orodja za boljše bivanje

OUTSIDER, 9. april 2020 ― Spoštovani gostje, drage bralke, dragi bralci, upamo, da ste dobro in zdravi. Pri reviji Outsider letos praznujemo 5. obletnico delovanja. Pred časom smo za to priložnost napovedali tudi naš festival Orodja za boljše bivanje, ki bi se moral zgoditi 24. in 25. aprila v atriju ZRC SAZU. V luči trenutne situacije v zvezi z epidemijo… The post Obvestilo: Festival Orodja za boljše bivanje appeared first on OUTSIDER.

Preprosto prepričana hiša

OUTSIDER, 8. april 2020 ― V Gorici pri Oplotnici na lepi legi, s pogledom na gozd, ki ga preletavajo kanje, stoji hiša nevpadljivega, tipično slovenskega podeželskega izgleda. Hiša pa je takšna, tipična, samo na zunaj. Zgradil jo je Borut Šket. Zanesenjak. Z lastnimi rokami in iz konoplje. Ne more se čisto komurkoli zgoditi, da si postavi hišo iz konoplje …… The post Preprosto prepričana hiša appeared first on OUTSIDER.

Medprostor: Strokovne podlage za plovnost Ljubljanice

OUTSIDER, 7. april 2020 ― Veliko odličnih idej in pobud nikdar ne zapusti delovnih miz arhitektov. Nekaterim se zatakne pri birokratskih mlinih, druge ustavijo menjave oblasti, krize in premeščanje prioritet. Nikoli ne moremo vedeti, kako bi se projekti obnesli, če bi jih dejansko realizirali. Vsekakor pa lahko rečemo, da neuresničena ostane marsikatera prebojna ideja, ki bi lahko prispevala k izboljšanju… The post Medprostor: Strokovne podlage za plovnost Ljubljanice appeared first on OUTSIDER.
še novic