Turato Architects: Lesena hiša

OUTSIDER, 28. julij 2020 ― Razkošno hišo za oddih na hrvaškem otoku Krk so zasnovali v arhitekturnem biroju Turato Architects. Lesena hiša, kot so jo poimenovali arhitekti, stoji na prostorni parceli v kraju Klimno, na vzpetini, ki se ozira čez široko morsko obzorje. Ključen razmislek ob zasnovi hiše je veljal razmerju med notranjim in zunanjim prostorom pri specifični tipologiji počitniške… The post Turato Architects: Lesena hiša appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Kolo, krizna infrastruktura

OUTSIDER, 28. julij 2020 ― O gospodarski krizi po navadi razmišljamo s pomočjo številk: minusi na bančnih računih, rdeče krivulje borznih indeksov in alarmantne makroekonomske napovedi. Vendar pa se gospodarska kriza kaže tudi bolj oprijemljivo: najprej seveda v nižanju kvalitete bivanja, kakovosti prehrane, izobrazbe, deložacijah, nasilju in samomorih. Najdlje, pogosto še dolga leta po tem, ko je prava kriza že… The post Miloš Kosec: Kolo, krizna infrastruktura appeared first on OUTSIDER.

Žare Kerin: Oblikovanje, ki je več kot vsota svojih delov

OUTSIDER, 28. julij 2020 ― Žare Kerin je oblikovalec. Sodeloval je z nekaterimi izmed najvidnejših domačih in svetovnih znamk, za svoje delo pa je prejel več kot 250 različnih nagrad. Pred nedavnim se je proslavil s še enim vrhunskim izdelkom: knjigo JB restavracija priznanega chefa Janeza Bratovža, pod besedila za katero se je podpisal Noah Charney. V najinem pogovoru je… The post Žare Kerin: Oblikovanje, ki je več kot vsota svojih delov appeared first on OUTSIDER.

AKSL arhitekti: Hiša Ž

OUTSIDER, 27. julij 2020 ― Enodružinska montažna hiša na Galjevici v Ljubljani je delo AKSL arhitektov. Hiša Ž je montažna in nizkoenergetska. Izdelana je iz križno lepljenih CLT plošč, ki so specialiteta izvajalcev Alfa Natura. Vsi elementi hiše so bili že vnaprej izdelani v tovarni, na lokaciji pa je potekalo le njihovo sestavljanje. Tudi stavbno pohištvo je v celoti leseno… The post AKSL arhitekti: Hiša Ž appeared first on OUTSIDER.

Galerija Božidar Jakac: Poskus soustvarjanja kulturnega koda naroda

OUTSIDER, 24. julij 2020 ― Galerija Božidar Jakac je specializirana muzejska institucija, ki deluje v Kostanjevici na Krki. Začetki njihove dejavnosti segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, po površini razstavnih prostorov, razstavljenem gradivu in velikosti fonda pa je ena največjih slovenskih galerij. O njihovi vlogi v lokalnem in narodnem kontekstu smo se pogovarjali z direktorjem galerije, Goranom Milovanovićem. V čem… The post Galerija Božidar Jakac: Poskus soustvarjanja kulturnega koda naroda appeared first on OUTSIDER.

Dimitrij Mlekuž Vrhovnik: Beton

OUTSIDER, 24. julij 2020 ― Svet se zdi vztrajen, trden in nespremenljiv. Sestavljen iz množice trdnih stvari, materialov, ki mu dajejo trdnost in trajnost. A tudi ti materiali niso obstajali od nekdaj. Materiali se mešajo, spajajo, koagulirajo, strjujejo, sesirjajo, drobijo, razpršujejo, hlapijo. Nastajajo novi. Oblike, iz katerih se svet zdi sestavljen, so le začasne skorje, ki skrepenijo na materialih. Svet… The post Dimitrij Mlekuž Vrhovnik: Beton appeared first on OUTSIDER.

NFO: Večstanovanjska stavba Kružna

OUTSIDER, 24. julij 2020 ― Arhitekti iz hrvaške pisarne NFO so v Zagrebu zasnovali večstanovanjsko stavbo, ki je bila dokončana v preteklem letu. Lokacija hiše v bližini tržnice Jarun v Zagrebu je obkrožena s kaotično mešanico nižjih enostanovanjskih hiš in večstanovanjskih objektov. Robni pogoji so narekovali arhitekturno rešitev, ki se s svojo enostavno obliko vklaplja med okoliške stavbe. Črna arhetipska… The post NFO: Večstanovanjska stavba Kružna appeared first on OUTSIDER.

Wallmakers: Shikhara

OUTSIDER, 23. julij 2020 ― Hiša na vrhu gozdnatega hriba v indijski zvezni državi Kerala je zgrajena iz zemlje in nosi ime Shikhara – Vrh. Investitor je velik ljubitelj potovanj, od nekdaj pa ga je privlačila tudi Himalaja. Odločitev za gradnjo odmaknjenega bivališča vrh hriba mu je bila tako pisana na kožo. Lokacija je orientirana proti zahodu, in arhitekti so… The post Wallmakers: Shikhara appeared first on OUTSIDER.

Prednosti lesenih hiš

OUTSIDER, 22. julij 2020 ― Zakaj se odločiti za leseno gradnjo? Slovenija je izjemno bogata z lesom, zato se zdi smiselno, da bi les v večji meri uporabljali tudi kot gradbeni material, saj je lokalen in lahko dostopen. Les je odličen gradnik konstrukcije, sodobne tehnologije pa omogočajo, da je kot material še napredoval in danes ponuja res veliko možnosti za… The post Prednosti lesenih hiš appeared first on OUTSIDER.

od-do arhitektura: Avli dveh knjižnic

OUTSIDER, 22. julij 2020 ― Arhitekta Matic Škarabot in Aleš Žmavc iz biroja od-do arhitektura sta uredila avli dveh ljubljanskih knjižnic: Knjižnice Otona Župančiča in Knjižnice Bežigrad. Morda ste že opazili – izposoja gradiva v dveh ljubljanskih knjižnicah zadnjih nekaj mesecev poteka nekoliko drugače. Knjige si lahko izposodimo tudi na novih knjigomatih, ki omogočajo hitrejše in bolj samostojno izposojanje gradiva… The post od-do arhitektura: Avli dveh knjižnic appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Delovno sobo pa plača služba …

OUTSIDER, 21. julij 2020 ― Bilo je na začetku marca, ko sem slišal govorice, da so nekatere multinacionalke v Veliki Britaniji v strahu pred paralizo, ki bi jo s sabo lahko prinesla epidemija koronavirusa, svoje zaposlene že razdelile v več skupin, najele hotele v odmaknjenih predelih dežele in jih začasno preselile iz londonskega Cityja. Tako so upale, da bodo ušle… The post Miloš Kosec: Delovno sobo pa plača služba … appeared first on OUTSIDER.

Proarh: Issa Megaron

OUTSIDER, 21. julij 2020 ― Počitniška hiša na otoku Vis svojo arhitekturno zasnovo utemeljuje z mediteranskim kontekstom in željo po približevanju tradicionalnim načinom bivanja. Hiša stoji na vrhu brega, ki se razgleduje čez otok Vis in okoliški Jadran. Bivalni prostori so vkopani pod nivo terena, s čimer hiša vzbuja občutek primitivnega zatočišča. Tloris je razdeljen v dva nivoja: na zgornjem… The post Proarh: Issa Megaron appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: Terrain vague – prostori vmes

OUTSIDER, 20. julij 2020 ― Pred leti je padla ideja: pojdimo peš na morje! Dolgoletna želja po večdnevnem pohodu, ki je zaradi te ali one obveznosti vedno znova ostajala neizpolnjena, je postala otipljiv načrt. Naše kraje poleg mreže dobro označenih pešpoti in njihove kraljice, Slovenske planinske poti, prečkata evropski pešpoti E6 in E7, prva izmed njiju pa kot po srečni… The post Ajda Bračič: Terrain vague – prostori vmes appeared first on OUTSIDER.

AKSL arhitekti: Stanovanje N

OUTSIDER, 20. julij 2020 ― V tržaški meščanski palači so AKSL arhitekti preuredili stanovanje za svetovljanko, ki živi med Dunajem in Trstom. Prav značaj lastnice, ki je ljubiteljica potovanj in z enako silovitostjo uživa v naravi in v mestu, je bil eden izmed izhodišč za oblikovanje interierja stanovanja. Lastničine nenehne selitve med Dunajem in Trstom so arhitekte napeljale k temu,… The post AKSL arhitekti: Stanovanje N appeared first on OUTSIDER.

Metka Krašovec: V globini mirna, na površini orkani

OUTSIDER, 19. julij 2020 ― Pogovor z Metko Krašovec (1941 – 2018) je bil narejen poleti 2017. Njena zgodba je pripoved o barvah, zvenenjih, eksotičnih potovanjih in hrepenenju po Mediteranu. O ljubezni, usodi in neverjetnih naključjih. To je zgodba ženske, ki utira nove poti. Metka Krašovec je postala prva profesorica slikarstva na ljubljanski likovni akademiji, prva ženska z retrospektivno razstavo… The post Metka Krašovec: V globini mirna, na površini orkani appeared first on OUTSIDER.
še novic