Streha: ravna ali poševna?

OUTSIDER, 17. julij 2020 ― Kakšno streho izbrati, ko se odločate za novogradnjo? Streha je ključen element vsake arhitekture, ki bistveno zaznamuje tako njeno funkcionalnost kot tudi njen videz. Od tega, ali se boste odločili za ravno ali poševno streho, je odvisen značaj nove arhitekture. Razprava o tem, ali je bolj primerna ravna ali poševna streha, je razgreta že odkar… The post Streha: ravna ali poševna? appeared first on OUTSIDER.

Tomislav Soldo: Oreh, hiša in terasa

OUTSIDER, 16. julij 2020 ― Na območju Gorskega kotarja na Hrvaškem stoji hiša, ki je navzven črna, v notranjosti pa povsem bela. Njen avtor je arhitekti Tomislav Soldo. Zgodba o nastanku te hiše je povsem preprosta – nastala je iz potrebe in želje po zavetju. Najprej je na lokaciji stal oreh, ki je nudil prvo streho ob nalivih in s… The post Tomislav Soldo: Oreh, hiša in terasa appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Kultura na poživilih

OUTSIDER, 15. julij 2020 ― Slovenska kultura je izjemno plodna. Letos bodo slovenske založbe natisnile čez 5000 novih knjig, med njimi okrog 3500 izvirnih del. Slovenski knjižni sejem traja šest dni in je od jutra do večera zapolnjen s predstavitvami novosti in kulturnimi debatami. Imamo programsko natrpan Mesec prostora, gledališke, filmske, literarne, arhitekturne festivale. Na festivalu slovenskega filma je bilo… The post Nina Granda: Kultura na poživilih appeared first on OUTSIDER.

Odprti vpisni roki za študij dizajna

Fakulteta za dizajn, 14. julij 2020 ― Vabimo vas na smer Dizajn Management Informativni dnevi so: 22. 6., 13. 7., 24. 8., 7. 9. 2020, vsakokrat ob 12.00 uri in sicer ON-LINE. Več info na sledeči povezavi Vpisni Rok: od 20. 8. do 28. 8. 2020 Postani magister dizajna! DIZAJN MANAGEMENT (info) VIZUALNE KOMUNIKACIJE (info) NOTRANJA OPREMA (info) TEKSTILIJE IN OBLAČILA (info) Informativni dnevi […] The post Odprti vpisni roki za študij dizajna appeared first on Fakulteta za dizajn.

Marko Lavrenčič: Gozdna vasica Theodosius

OUTSIDER, 11. julij 2020 ― Turistično vasico Theodosius v Vipavski dolini je zasnoval arhitekt Marko Lavrenčič. Vasica je namenjena preživljanju oddiha v naravi. Pet minimalistično zasnovanih objektov ponuja vse udobje hotelske sobe in se skozi velika okna hkrati odpira neposredno v naravo. Vasica leži na južno orientiranem pobočju, od koder se odpirajo prelepi pogledi na Vipavsko dolino. Objekti so tako… The post Marko Lavrenčič: Gozdna vasica Theodosius appeared first on OUTSIDER.

Konzola Arhitektura: počitniška hiša Gromače

OUTSIDER, 11. julij 2020 ― Počitniško hišo ob reki Mirni v hrvaški Istri so zasnovali v biroju Konzola Arhitektura. Hiša se nahaja na vrhu brega ob istrski reki Mirni, na območju, ki je namenjeno gradnji počitniških hiš. Z lokacije se odpira pogled na srednjeveško mestece Sv. Jurij (Castel S.Giorgio, Santi Quaranta) in čez novi most čez Mirno vse do morja… The post Konzola Arhitektura: počitniška hiša Gromače appeared first on OUTSIDER.

Intervju: Rut Blees Luxemburg

OUTSIDER, 10. julij 2020 ― Podoba kot oblika reprezentacije je izjemno politična Rut Blees Luxemburg, 1967, je izredna profesorica za urbano estetiko in višja raziskovalka na Kraljevskem umetniškem kolidžu (Royal College of Art) v Londonu. Na univerzi v Duisburgu je najprej študirala politične vede, potem pa se je vpisala na Londonski kolidž za tiskarstvo (London College of Printing), kjer je… The post Intervju: Rut Blees Luxemburg appeared first on OUTSIDER.

Galerije Krka: »Proizvajamo zdravila za telo, kultura pa plemeniti duha«

OUTSIDER, 10. julij 2020 ― Farmacevtsko podjetje Krka ima galerijske prostore v Ljubljani in v Novem Mestu. V njih so doslej pripravili že več kot 800 razstav, poleg galerijske pa močno podpirajo tudi gledališko in glasbeno dejavnost. Po njihovem mnenju je bogato kulturno življenje izjemno pomembno za dobro počutje na delovnem mestu, pa tudi za podporo lokalnim skupnostim. Na nekaj… The post Galerije Krka: »Proizvajamo zdravila za telo, kultura pa plemeniti duha« appeared first on OUTSIDER.

Superform: Grad Planina pri Sevnici  – »Časovni stroj«

OUTSIDER, 9. julij 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Superform so izbrali projekt revitalizacije gradu Planina. Superform: “Izbrali smo projekt “Časovni stroj” – prenovo impozantnega gradu na Planini pri Sevnici. Grad je bil zgrajen med 10. in 12.… The post Superform: Grad Planina pri Sevnici  – »Časovni stroj« appeared first on OUTSIDER.

Plečnikova nagrajenca: Dva arhitekta, Vid in Tine

OUTSIDER, 8. julij 2020 ― Letošnji študentski Plečnikovi priznanji sta prejela Vid Žnidaršič in Valentin Tribušon Ovsenik. Prvi za magistrsko delo Drama! (začasna): idejna zasnova začasnih prostorov SNG Drama na parkirišču NUK 2 v Ljubljani in drugi za magistrsko delo Fužinska Copacabana: idejna zasnova ureditve športnega parka in plaže na območju med Štepanjskim naseljem in Fužinami v Ljubljani. Pogovarjamo se… The post Plečnikova nagrajenca: Dva arhitekta, Vid in Tine appeared first on OUTSIDER.

earthLAB Studio: Hiša iz zemlje

OUTSIDER, 8. julij 2020 ― Hiša iz zemlje v Mehiki švedskega studia earthLAB išče ravnotežje med sodobnim in arhaičnim, med starim znanjem in sodobno tehnologijo, med trendi in brezčasnostjo. Arhitekti iz studia earthLAB so prepričani, da je zemlja izjemen material, ki pa je v sodobni gradnji prevečkrat spregledan. Je praktično zastonj, dostopen je na lokaciji in je zelo ekološki. Hiše… The post earthLAB Studio: Hiša iz zemlje appeared first on OUTSIDER.

Kako urediti domačo pisarno?

OUTSIDER, 8. julij 2020 ― Kako ostati motivirani in učinkoviti tudi doma Delo od doma nikakor ni redkost. Sodobni zaposlitveni trendi narekujejo svobodnejše in fleksibilnejše oblike dela, ki pogosto potekajo izven klasičnih pisarn. Prav nedavna pandemija virusa COVID-19 pa je vplivala na to, da je od doma začelo delati še več posameznikov. Delo od doma vsekakor prinaša nekatere prednosti in… The post Kako urediti domačo pisarno? appeared first on OUTSIDER.

Miha Žorž: Radio Študent, Širina neke globine

OUTSIDER, 7. julij 2020 ― Bil je prekrasen septembrski dan leta 1989. V bistvu nisem prepričan, ali je bil res, vendar mi občutki, ki mi jih vzbuja spomin, govorijo, naj to napišem. Torej. Na ta nepreverjeno sončni septembrski dan sem kot novopečeni srednješolec iz skrajnega zahodnega zakotja prilomastil v Ljubljano, razpakiral skromno prtljago in si za silo uredil sobico, ki… The post Miha Žorž: Radio Študent, Širina neke globine appeared first on OUTSIDER.

Kombinat: Hiša MJ

OUTSIDER, 7. julij 2020 ― Hiša MJ ni nova. Pravzaprav gre za enega prvih projektov arhitekturne pisarne Kombinat, ki je danes že dobro uveljavljena. Hiša je bila zgrajena leta 2012, a zdaj, po osmih letih njenega življenja, lahko zares vrednotimo kakovost njene arhitekture. Ko je neka stavba zgrajena, se arhitekturni projekt ne konča – arhitektura se takrat šele zares začne… The post Kombinat: Hiša MJ appeared first on OUTSIDER.
še novic