Alenka Korenjak: Med nebom in zemljo

OUTSIDER, 23. marec 2021 ― »Streha je imela prvo plast iz trstike, zvezane z veliko količino bitumna, čez to dva sloja žgane opeke, vezane s cementom, in kot tretjo plast oblogo iz svinca, da vlaga ne bi prodrla v tla. Na vse to je bila nakopičena zemlja dovolj na debelo za korenine največjih dreves, tla so bila gosto posajena z… The post Alenka Korenjak: Med nebom in zemljo appeared first on OUTSIDER.

Outsider #25: Obrti/Industrijska dediščina

OUTSIDER, 23. marec 2021 ― Raziskujemo obrti in obrtno dediščino; stanje, problematiko in priložnosti. Raziskujemo obrtne cone – kakšne posledice ima nepremišljena gradnja obrtno poslovnih con za okolje in prostor? Kakšne možnosti in potenciale vsebujejo že obstoječe obrtne cone? Odkrivamo bogastvo slovenske industrijske arhitekturne dediščine; obiskali, raziskali in fotografirali smo izbrane objekte in oreditve na različnih koncih. Kje so priložnosti… The post Outsider #25: Obrti/Industrijska dediščina appeared first on OUTSIDER.

Nov bilateralni sporazum

Fakulteta za dizajn, 22. marec 2021 ― Sporočamo vam, da je Fakulteta za dizajn podpisala nov bilateralni sporazum z EIDM Fashion & Luxury Business School iz Pariza, ki omogoča študentom mobilnost v okviru programa Erasmus+. Več Informacij […] The post Nov bilateralni sporazum appeared first on Fakulteta za dizajn.

Valentina Smej Novak: Kaj vse je od Mure?

OUTSIDER, 21. marec 2021 ― Kaj vse je od Mure? Je veter, ki mu pravijo »veter, ki zmrzuje Muro«. Od daleč prihiti na azijskem konju, samo zato, da ji nadene srebrnosiv deviški pas. So oblaki, ki so »se napili vode iz Mure«. Namesto na nebo gredo na Muro. So »murski logi in loke«. Iz vseh svetih krajev v njenem zaledju… The post Valentina Smej Novak: Kaj vse je od Mure? appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Arhitekta veselega »Ne«

OUTSIDER, 18. marec 2021 ― Pred dvema dnevoma je Pritzkerjeva komisija javnost obvestila, da sta letošnja nagrajenca francoska arhitektura Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal. Ravno ob pravem času, sem pomislil, ko sem zvedel za novico. V Ljubljani, mestu, katerega razvoj spremljam v realnem času, se v teh mesecih zgoščujejo veliki prostorski in politični premiki: gradnje hotelov in stanovanjskih kompleksov, v… The post Miloš Kosec: Arhitekta veselega »Ne« appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Hiša govoric

OUTSIDER, 17. marec 2021 ― »Novinarstvo se dogaja na hodnikih.« Ta misel je navdihnila razvpitega arhitekta Rema Koolhaasa, ki je zasnoval novo stavbo založbe Springer v časopisni četrti v središču Berlina, zdaj tik pred odprtjem. Projekt je bil izbran v drugem krogu mednarodnega natečaja, odziv na razpis pa odgovarja na staro arhitekturno dilemo – projektirati zgolj za naročnike, s katerimi… The post Nina Granda: Hiša govoric appeared first on OUTSIDER.

IDEJNE ZASNOVE PANJEV V ZAPORIH

Fakulteta za dizajn, 17. marec 2021 ― ŠTUDENTI FAKULTETE ZA DIZAJN OBLIKOVALI IDEJNE ZASNOVE POSTAVITVE IN POSLIKAVE ČEBELJIH PANJEV V ZAPORIH Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem je v 1. semestru akademskega leta 2020/21 sodelovala […] The post IDEJNE ZASNOVE PANJEV V ZAPORIH appeared first on Fakulteta za dizajn.

GEOPLAN: Stomatološka ambulanta ČD

OUTSIDER, 12. marec 2021 ― Lastnika stomatološke klinike Dr. Čok Dental sta bila zaradi rušitve starega in sledeče novogradnje zdravstvenega doma v Luciji primorana najti novo lokacijo za svoje ordinacije. Našla sta jo v bližnjem Trgovsko-poslovnem centru Lucija, natančneje, v bivših pisarniških prostorih SDK – Službe družbenega knjigovodstva. V objekt iz osemdesetih let, ki ga zaznamuje izrazit postmodernistični slog, so… The post GEOPLAN: Stomatološka ambulanta ČD appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Sentimentalna izpoved

OUTSIDER, 12. marec 2021 ― sentimentálnost -i ž pretirano čustveno doživljanje; kazanje, izražanje takega doživljanja Sinonimi: pog. pocukranost, ekspr. posladkanost, ekspr. sladkobnost, ekspr. solzavost. Sprehajalcem po ljubljanskem Šišenskem hribu je dobro znana opečna prikazen, ki jo zagledaš, ko se odločaš, ali se boš iz gozdnatih pobočij spustil proti Mostecu, ali pa zagrizeš navkreber v smeri proti Rožniku in Cankarjevemu vrhu.… The post Miloš Kosec: Sentimentalna izpoved appeared first on OUTSIDER.

Studio Raketa: Hiša BBL

OUTSIDER, 10. marec 2021 ― V bohinjski kotlini, natančneje, v starem jedru Bohinjske Bistrice, nov vtis v prostoru ustvarja hiša, odeta v lesen ovoj. Oblikovana po vzoru tradicionalne gorenjske hiše, a z reinvencijo za prostorski kontekst značilnega ganka, izstopa v likovnosti fasadnega plašča. Načrtovali so jo arhitekti studia Raketa. »Začelo se je z gankom za gorenjske nageljne in z garteljcem… The post Studio Raketa: Hiša BBL appeared first on OUTSIDER.
še novic