AKSL arhitekti: Hotel Grand Koper

OUTSIDER, 4. julij 2021 ― 70-letna zgodovina koprskega hotela zaznamuje podobo starega mesta ob Pristaniški ulici. Lokacija ob marini in tržnici predstavlja urbano dominanto v izrazito dejavni točki prostora. Notranjost Hotela Grand Koper, zapuščine arhitekta Eda Mihevca in njegove asistentke Olge Rusanove, so v sodelovanju z industrijskim oblikovalcem Davidom Tavčarjem prenovili AKSL arhitekti: »Prenove smo se lotili z vsem razpoložljivim… The post AKSL arhitekti: Hotel Grand Koper appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Ograje

OUTSIDER, 3. julij 2021 ― V eni od knjig iz serije Štoparski vodnik po galaksiji avtorja Douglasa Adamsa, glavni junak Arthur Dent naleti na človeka, ki se je ogradil z zidom. To je naredil zato, ker je na drugi strani zidu norišnica. Torej ves svet je nor, le tisti človek je živel v normalnosti znotraj zidu. S svetom na drugi… The post Matevž Granda: Ograje appeared first on OUTSIDER.

Katarina Gomboc Čeh: Težave introverta

OUTSIDER, 3. julij 2021 ― Pred nekaj dnevi je pogovor med mojimi in moževimi starši nanesel na spomine iz vojske. Mama se je pošalila, da oče spet govori o vojski, o kateri je govoril že z očetom svojega drugega zeta, čeprav o njej sicer govori redko ali nikoli. Na to ji je on odgovoril, da pač govori o nečem, kar… The post Katarina Gomboc Čeh: Težave introverta appeared first on OUTSIDER.

Outsiderjev ulični festival pogovorov in idej: Trafika ob sončnem zahodu

OUTSIDER, 1. julij 2021 ― Trafika je končno dobila svoj električni priključek! Povezan je na javno razsvetljavo. Ko se v mestu prižgejo luči, elektriko po novem dobi tudi Plečnikova trafika na Vegovi. In začne se ulični pogovorni festival Trafika ob sončnem zahodu. Srečevali se bomo s sogovorniki iz sveta arhitekture, umetnosti in medijev. Skupni imenovalec vseh srečanj bo prostor – tudi naši… The post Outsiderjev ulični festival pogovorov in idej: Trafika ob sončnem zahodu appeared first on OUTSIDER.

Anketiranje študentov

Fakulteta za dizajn, 1. julij 2021 ― Spoštovane študentke in študenti FD! Ob zaključku izpitnega obdobja,  bi vas radi prijazno spomnili, da je potrebno pred vpisom v višji letnik študijskega programa, izpolniti anketo o poteku študijskega procesa […] The post Anketiranje študentov appeared first on Fakulteta za dizajn.

Trafika #03

OUTSIDER, 29. junij 2021 ― V trafiki na Vegovi od 30. junija dalje že na voljo 3. številka časopisnega lista Trafika! Odprto: ponedeljek – petek: 15.00 – 20.00 sobota: 10.00 – 13.00 Dobrodošli! Ustvarjalci: Hana Ostan Ožbolt, Johann König, Bojana Leskovar, Meta Hočevar, Matevž Tomšič, Petra Lesjak Tušek, Lara Paukovič, Bogomir Štefanič, Anja Intihar, Daniel Puntas Bernet, Taja Topolovec, Kozma Ahačič,… The post Trafika #03 appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Kot rodovi ptic

OUTSIDER, 28. junij 2021 ― Potem ko je spomladi zaživel nov nakupovalni center v Šiški, v prestolnici že gradijo novega. Na spletni strani napovedanega projekta so zapisali: »Posodobljena Supernova Ljubljana Rudnik bo obiskovalcu zagotovila nepozabno izkušnjo prijetnega in sproščenega nakupovanja po meri sodobnega človeka.« Čeprav so obeti novih delovnih mest mamljivi, gradnja velike parkirne hiše pa bi ob primernem javnem… The post Nina Granda: Kot rodovi ptic appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Neutrudni čistilci dediščine

OUTSIDER, 28. junij 2021 ― Pred sto leti smo dediščino razumeli drugače, kot jo danes. Pred sto leti so v skrbno kurirano in ljubosumno čuvano bisago arhitekturne dediščine sodili samo tisti vrhunski spomeniki pretežno cerkvene arhitekture, s katerimi naj bi se lahko vsaj približno primerjali s kanonom (zahodno)evropskih umetnostnozgodovinskih slogov. Mednje so sodile ambicioznejše gotske in baročne cerkve (skrite romanske… The post Miloš Kosec: Neutrudni čistilci dediščine appeared first on OUTSIDER.

RAZSTAVA KONCEPTUALNIH REŠITEV PRENOVE PARKA UNIVERZALE ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA DIZAJN

Fakulteta za dizajn, 28. junij 2021 ― Predstavitev idejne prenove parka Univerzale v Domžalah, ki so ga pripravili študenti Fakultete za dizajn pod mentorstvom pred. Benjamina Hafnerja in doc. Iva Koritnika. Več si lahko ogledate na spodnjih […] The post RAZSTAVA KONCEPTUALNIH REŠITEV PRENOVE PARKA UNIVERZALE ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA DIZAJN appeared first on Fakulteta za dizajn.

Poletna šola Krater: Javno vodstvo po biomaterialih

OUTSIDER, 25. junij 2021 ― Po skoraj dveh tednih se je zaključila Poletna šola Krater, na kateri so se oblikovalci in arhitekti ukvarjali z razvojem novih materialov iz lokalnih bioloških odpadkov. Ustvarjalni laboratorij v gradbeni jami, kjer začasno obratujeta lesna in papirna delavnica ter laboratorij za gojenje gob, je 12 udeležencem_kam poletne šole omogočil eksperimentiranje z lokalnimi surovinami, načrtovanje novih… The post Poletna šola Krater: Javno vodstvo po biomaterialih appeared first on OUTSIDER.

Kosi in partnerji: pisarne XLAB

OUTSIDER, 24. junij 2021 ― Dobra zasnova arhitekturnega oblikovanja in učinkoviti koncepti pisarniške tipologije predstavljajo veliko prednost zdravega, produktivnega delovnega okolja. V Ljubljani so arhitekti Kosi in partnerji prenovili pisarniške prostore podjetja XLAB, ki deluje na področju informacijske tehnologije. Pred prenovo so pisarne, nizane krožno okoli komunikacijskega, servisnega jedra, delovale kot zaprte, strogo ločene enote, ki jih je povezovala le… The post Kosi in partnerji: pisarne XLAB appeared first on OUTSIDER.

Andrej Bernik, Fieldwork: Gozd namesto parkirišča

OUTSIDER, 24. junij 2021 ― Arhitekt Andrej Bernik je 9. semester študija na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo nadaljeval v Parizu, v okviru izmenjave Erasmus. Tam je diplomiral, čez nekaj let pa skupaj s partnerjem Marcosom Da Silvo v Parizu odprl arhitekturni studio Fieldwork. Njihova glavna raziskovalna tema so temperatura, vlaga; klimatske razmere v prostoru in kako jih lahko vpletemo v… The post Andrej Bernik, Fieldwork: Gozd namesto parkirišča appeared first on OUTSIDER.

Poletje v Tivoliju ’21

OUTSIDER, 23. junij 2021 ― Že enajsto leto se park Tivoli, okolica Gradu Tivoli in Švicarije poleti spremenijo v največje zeleno in sveže kulturno prizorišče v mestu. Koncerti, filmske projekcije, lutkovne predstave, razstave in vodstva, ustvarjalne delavnice – raznolik umetniški program z vseh koncev sveta, da bodo poletni večeri sredi narave osvežujoči in nepozabni. Tu se, med naravo in umetnostjo,… The post Poletje v Tivoliju ’21 appeared first on OUTSIDER.

Slovenski oddelek deželnega sedeža RAI: »Bilo je leta 1964«

OUTSIDER, 23. junij 2021 ― Ta stavba je ogromna. Mogočna. Lepa. Stroga. To so moje prve misli ob pogledu na palačo, ki jo je leta 1964 postavil znameniti arhitekt Aldo Cervi, palačo, ki samozavestno stoji na Ulici Fabia Severa v Trstu ter s svojo monumentalnostjo navdaja z občudovanjem in s strahospoštovanjem. Ob vhodu z velikimi črkami piše RAI. S fotografinjo… The post Slovenski oddelek deželnega sedeža RAI: »Bilo je leta 1964« appeared first on OUTSIDER.

Gašper Fabijan: Štirje monoliti v pokrajini

OUTSIDER, 23. junij 2021 ― Stavba je masivna in ekspresivna. Štirje okrepljeni vogali v polni meri izrabljajo interpretativne in strukturne možnosti gradnje iz zemlje. Rezultat so štiri vogalne enote različnih dimenzij in oblik, v katere so umeščene specifične in servisne funkcije bivanja, med njimi pa je velik, zastekljen osrednji bivalni prostor z zalivi, od koder so dostopne vogalne enote. Gre… The post Gašper Fabijan: Štirje monoliti v pokrajini appeared first on OUTSIDER.
še novic