Nerešena stanovanjska problematika

OUTSIDER, 13. oktober ― Nobelova nagrajenka Annie Ernaux v romanu Leta zapiše: »Bolje je bilo živeti brez pričakovanj pod levico kot pa se nenehno razburjati pod desnico.« S tem opisuje družbenopolitično vzdušje v Franciji konec osemdesetih let, ko sta se prvič soočila socialistični predsednik Mitterrand in njegov desnosredinski protikandidat Chirac. Kmalu za tem je sledil padec železne zavese in vsa zatirana in […]

In memoriam: Janez Kobe (1947–2024)

OUTSIDER, 12. oktober ― Janezu v spomin: Velika riba Janez Kobe (1947–2024) je leta 1974, pri sedemindvajsetih letih, zmagal na natečaju za stavbo Splošne plovbe v Portorožu, zanjo je bil nominiran za nagrado Prešernovega sklada. Leta 1980 je sledila zmaga na natečaju za Slovensko plažo v Budvi. Pet let za tem, ko je bilo veliko turistično naselje zgrajeno, je […]
Križevniška cerkev: konflikt rabe ali vprašanje dostojnosti

Križevniška cerkev: konflikt rabe ali vprašanje dostojnosti

OUTSIDER, 11. oktober ― V začetku leta je Ministrstvo za kulturo sprejelo že šesto odločbo v denacionalizacijskem postopku, s katerim si križniški red prizadeva za vrnitev cerkve Device Marije Pomočnice v Križankah. Ministrstvo je zahtevek zavrnilo, križniki so se na odločitev pritožili. Eden najpomembnejših spomenikov baroka na naših tleh tako ostaja ujet v pravno-političnem limbu, medtem pa javnosti na […]

The Youth Climate Adaptation Action Day – 12. 10.2024

Fakulteta za dizajn, 11. oktober ― Globalni dan mladih za ukrepanje proti podnebnim spremembam, ki ga 12. oktobra 2024 organizira Globalni center za prilagajanje (GCA), je največji svetovni dogodek mladih, namenjen ozaveščanju o nujnosti prilagajanja podnebnim spremembam. Poteka v več kot 100 državah širom po svetu in je namenjen mobilizaciji in spodbujanju inovacij mladih pri iskanju rešitev za prilagajanje spremenjenim podnebnim […] The post The Youth Climate Adaptation Action Day – 12. 10.2024 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Oddaja prijave za mladinsko nagrado ADRASTOS 2024 – do 23.10.2024

Fakulteta za dizajn, 11. oktober ― Na razpis za nagrado ADRASTOS 2024 – slovensko mladinsko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, se lahko prijavite do 23.10.2024. Prijavite se lahko v kategorijah: ADRASTOS 2024 – SEMENA SEDANJOSTI (NAGRADA ZA ŽE IZVEDEN PROJEKT) – Mladinski že izvedeni trajnostni in družbeno odgovorni projekti v letu 2023/2024. V okviru prijave na razpis bodo prijavitelji […] The post Oddaja prijave za mladinsko nagrado ADRASTOS 2024 – do 23.10.2024 appeared first on Fakulteta za dizajn.
Projekt DRWO 4.0 v drugem obdobju izvedbe

Projekt DRWO 4.0 v drugem obdobju izvedbe

Fakulteta za dizajn, 11. oktober ― Projekt DRWO 4.0 – Interreg Podonavje prehaja v aktivno drugo izvedbeno fazo, kjer se bodo oblikovale aktivnosti, ki predvidevajo lokalno, regionalno, nacionalno in nadnacionalno sodelovanje ter izmenjavo znanj med partnerji in drugimi deležniki projekta, skozi oblikovanje pilotnih okolij, izvedbe študijskih obiskov ter usposabljanja mentorjev, z namenom povečanja zmogljivosti za transformacijo na področju lesne industrije in […] The post Projekt DRWO 4.0 v drugem obdobju izvedbe appeared first on Fakulteta za dizajn.

Galerija: otvoritev Urban October – World Habitat Days 2024

Fakulteta za dizajn, 8. oktober ― Otvoritev Urban October WORLD HABITAT DAYS 7. – 11. oktober Klik na World Habitat Days program. Včeraj, v ponedeljek, 7. oktobra 2024, je na naši fakulteti potekala otvoritev Urban October dogodkov v sklopu World Habitat Days. V ospredje smo postavili pomembnost lesa kot mateirala prihodnosti v oblikovanju. Dogodek je povezovala vedno karizmatična in navdihujoča doc. […] The post Galerija: otvoritev Urban October – World Habitat Days 2024 appeared first on Fakulteta za dizajn.
Studio Bax: DCB Montana

Studio Bax: DCB Montana

OUTSIDER, 5. oktober ― Konec septembra je bila odprta nova poslovna stavba na križišču Letališke in Leskoškove ceste, v bližini nakupovalnega središča BTC v Ljubljani. Stavba z desetimi nadstropji oblikuje novo veduto mesta. Območje, ki je sicer pozidano z generičnimi poslovno obrtnimi objekti, je dobilo nov arhitekturni presežek. Objekt je zanimiv z več vidikov – urbanističnega, arhitekturnega in razvojnega. […]

Otvoritev WORLD HABITAT DAYS

Fakulteta za dizajn, 4. oktober ― Vabljeni na otvoritveni dogodek WORLD HABITAT DAYS, ki bo v ponedeljek, 7. oktobra, ob 13:00 Vsi dogodki se bodo odvijali v Ljubljani; Fakulteta za dizajn, Dunajska 129 Dogodek bo pretakan v zivo: Svečana otvoritev WHD: Posadimo drevo ( 7. oktober, Fakulteta za dizajn) Konferenca na temo: Les kot material prihodnosti v oblikovanju ( 7. oktober, […] The post Otvoritev WORLD HABITAT DAYS appeared first on Fakulteta za dizajn.
LJFW: Modna revija Fakultete za dizajn

LJFW: Modna revija Fakultete za dizajn

Fakulteta za dizajn, 4. oktober ― MODNA REVIJA FAKULTETE ZA DIZAJN NA LJFW V sredo, 9. oktobra 2024, vas ob 18. uri prijazno vabimo k ogledu modne revije Fakultete za dizajn v sklopu ljubljanskega tedna mode (LJFW). Na modni reviji, ki bo potekala v Centru Rog v Ljubljani, se bodo pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti, izr. prof. Tanje Devetak in izr. prof. Metoda Črešnarja, […] The post LJFW: Modna revija Fakultete za dizajn appeared first on Fakulteta za dizajn.
Maketna delavnica – » a house is not a home «

Maketna delavnica – » a house is not a home «

Fakulteta za dizajn, 3. oktober ― V mesecu Urbanega oktobra študenti 1. letnika notranje opreme od 2.10.4.10. 2024 vstopajo v svet kreativnosti in ustvarjalnosti. Pod mentorstvom doc. Tamare Hajdu in dipl. diz. Helene Knap izdelujejo konceptualne makete na temo » a house is not a home «. Makete bodo na ogled v HDMI od 7.10.2024. Galerija: The post Maketna delavnica – » a house is not a home « appeared first on Fakulteta za dizajn.

Priznanja projektu Odpadkom dajemo novo življenje

Fakulteta za dizajn, 3. oktober ― V študijskem letu 2023/2024 je FD sodelovala v projektu Ekošole – Odpadkom dajemo novo življenje. Pod mentorstvom doc. Tamare Hajdu so študentke Ana Florjančič, Ema Fink, Eva Demšar, Neli Senčar, Neža Čuvan, Nika Kokalj, Nika Mezeg, Nina Milutinović in Noemi Bak, podarile novo podobo starim, odsluženim kosom vsakdanje uporabe in tako ustvarile čudovite kreacije taburejev, […] The post Priznanja projektu Odpadkom dajemo novo življenje appeared first on Fakulteta za dizajn.
še novic