Namenitev dela dohodnine za donacije

Gledališče Velenje, 1. november 2019 ― Namenitev dela dohodnine za donacije: Spoštovani, na vas se obračamo s skromno prošnjo. KD Gledališče Velenje deluje kot društvo v javnem interesu na področju kulture. Pri razvoju gledališke dejavnosti v Šaleški dolini smo odvisni predvsem od pomoči sponzorjev, uspešnih prijav na javne razpise ter donacij. Del dohodnine lahko namenite našemu društvu in nam tako pomagate pri nadaljnjem ustvarjanju. Tisti, ki se odloči za takšen način doniranja, ne bo v ničemer finančno prikrajšan. Če se za donacijo ne odloči, gre 0,5 % od odmerjene dohodnine (skupaj z ostalimi 99,5 %) v proračun RS. Podrobnosti o donacijah lahko preberete v nadaljevanju. Ime oziroma naziv upravičenca: KULTURNO DRUŠTVO GLEDALIŠČE VELENJEDavčna številka upravičenca: 31117791 Iskrena hvala vsem, ki se boste za donacijo odločili. Namenitev dela dohodnine za donacije: https://edavki.durs.si KdoDavčni zavezanec rezident lahko zahteva, da se do 0,5 % dohodnine, odmerjene po zakonu o dohodnini od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. KdajDavčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve. Kje in kakoObrazec za namenitev dela dohodnine lahko zavezanec odda:• ektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,• osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu. Obrazec: https://edavki.durs.si/OpenPortal/Dokumenti/doh_don.i.sl.pdf Navodila: https://edavki.durs.si/OpenPortal/Dokumenti/doh_don.n.sl.pdf Seznam upravičencev do donacij za leto 2019: http://www.pisrs.si/Pis.web/npb/2019-01-1888-p1.pdf
Marko Brecelj: Ježkov nagrajenec

Marko Brecelj: Ježkov nagrajenec

Radio Študent, 30. oktober 2019 ― Imam teorijo, da so se upehanja Marka Breclja najbolj razveselili na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. In to ne samo zaradi tega, ker je nekoč pljunil zunanjega ministra. Vest o poslabšanju zdravja Marka Breclja je namreč sumljivo sovpadla z novico, da se bo v Luki Koper vzpostavil logističen center zveze NATO.

Z gledališčem nad učence in dijake tokrat v MARIBORU!

Ana Monro, 30. oktober 2019 ― Z jesenjo se je začela nova serija praktične delavnice Z gledališčem nad učence in dijake, udeleženci katere spoznajo in preizkusijo uporabnost gledaliških tehnik in iger za oblikovanje inovativnih pedagoških metod, gradnjo skupinske dinamike in krepitev motivacije ter koncentracije šolarjev. 19. novembra od 15.00 do 19.00 bo delavnica potekala v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Vabljeni k ... The post Z gledališčem nad učence in dijake tokrat v MARIBORU! appeared first on Ana Monro.
O GLEDALIŠČU, KOT GA DELAMO PRI NAS

O GLEDALIŠČU, KOT GA DELAMO PRI NAS

Revija Primus, 30. oktober 2019 ― Piše: Mirjana Marinčič, vodja dramske sekcije pri KD Leskovec pri Krškem Kdaj ste bili nazadnje v gledališču? Večina najbrž na predstavi domače gledališke skupine Kulturnega društva Leskovec pri Krškem. Zakaj si sploh želimo ogledati nekaj, kar se nekdo pred nami pravzaprav igra? V mislih sem se malo poigrala z besedo GLEDALIŠČE. Nekdo GLEDA in nekdo nekaj ...

Ljubiti lahko začnemo takrat, ko se znebimo strahu

SiGledal Novice, 30. oktober 2019 ― PREJELI SMO: Vtisi z letošnjega 53. mednarodnega gledališkega festivala Bitef v Beogradu, na katerem je predstava SNG Drama Ljubljana Ali: Strah ti poje dušo v režiji Sebastijana Horvata prejela nagrado za najboljšo predstavo. – Vtise s festivala nam je s prošnjo za objavo na portalu SiGledal poslala Nataša Gvozdenović, novinarka iz Novega Sada.

Na Novi pošti premiera besedila Varje Hrvatin

SiGledal Novice, 30. oktober 2019 ― Na Novi pošti bo drevi ob 20. uri premiera besedila Varje Hrvatin, nastalega v sklopu delavnic dramske pisave Vzkrik, z naslovom Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Režijo besedila, ki predstavlja "svojevrstno retrospektivo in hkrati introspekcijo v bivanjski model avtorice", podpisuje Eva Kokalj.
Strah ti poje dušo

Strah ti poje dušo

ARS Oder, 30. oktober 2019 ― Strah v duši in bogastvo koščka neba Ena izmed gledaliških predstav, ki je v zadnjem času v gledališče privabila publiko in jo navdušila, je predstava Ali: Strah ti poje dušo, nenazadnje je pred nekaj tedni, ko se je končalo Borštnikovo srečanje, režiser Sebastijan Horvat prejel tudi posebno nagrado žirije za umetniško gesto, poleg tega pa so predstavo ljubljanske Drame, ki je sicer postavljena v zapuščeno industrijsko halo, člani Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, izbrali tudi za najboljšo predstavo v pretekli sezoni. Prestava, ki ruši stereotipe in se loti kopice predsodkov na družbeni in osebni ravni, je sicer nastala kot gledališka adaptacija znamenitega filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali. Gosta oddaje Oder sta Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabig Jug, igralca, ki sta za vlogi starejše osamljene vdove in  priseljenca iz Maroka, med katerima vzplamtijo močna čustva, tudi prejela nagradi za igro. Pred pogovorom omenjamo še grand prix letošnjega srbskega festivala Bitef.

Velika Borštnikova nagrada predstavi še ni naslova Tomija Janežiča in prstan Marinki Štern

SiGledal Novice, 28. oktober 2019 ― Najboljša uprizoritev pretekle gledališke sezone je po presoji žirije 54. Festivala Borštnikovo srečanje še ni naslova v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan pa si je na nocojšnjem zaključku festivala v Mariboru nadela dolgoletna članica omenjenega gledališča Marinka Štern.
še novic