LITERARNI VEČER Z NEJKO ŠTIGLIC

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. september 2018 ― V četrtek, 20. septembra 2018, je v Občinski knjižnici Polzela potekal literarni večer z domačinko Nejko Štiglic. Avtorica je po rodu iz Gornjega Grada, z družino pa živi na Polzeli. Po poklicu je računovodkinja, medtem ko ji pisanje predstavlja protiutež precej suhoparnemu delu. V pogovoru z Niko Kolenc je spregovorila o otroštvu v Gornjem Gradu in pisateljskih začetkih ter vse do izdaje njene že tretje knjige. Leta 2016 je namreč izdala ljubezenski roman Ena nič za ljubezen, ki je izšel pri založbi Meander. Lani je izšel drugi roman z naslovom Drugačna ...

20. september 1875, začel se je pouk na okoliški osnovni šoli v Celju

Kamra.si, 20. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. september 1875, začel se je pouk na okoliški osnovni šoli v Celju. V drugi polovici 19. stoletja, natančneje v letu 1875, se je začelo poučevanje slovenskih otrok v slovenskem jeziku. Današnja I. osnovna šola se je takrat imenovala Okoliška šola.  Takratna mestna oblast je bila nemška in je nasprotovala prizadevanju slovenskih izobražencev, da bi poučevali slovenske otroke v slovenskem jeziku. Kljub temu, da je leta 1869 izšel Zakon o ljudskih šolah, je občinski odbor leta 1870 sprejel sklep, da je učni jezik v mestni ljudski šoli izključno nemščina. Za Slovence v mestu, predvsem pa za okoliško občino tak sklep ni bil sprejemljiv. Okoliški otroci so namreč morali obiskovati skupno mestno šolo, okoliška občina pa je morala mestni občini za to plačevati prispevek, starši pa za svoje otroke šolnino. Šolski obisk je bil zaradi tega zelo slab in le malo celjskih okoličanov je znalo pisati in brati. Veliko število šoloobveznih otrok, prepolni oddelki mestne šole in uporaba nemščine kot edinega učnega jezika so bili razlogi za ustanovitev prve slovenske šole z imenom Ljudska šola celjske okolice.  Pouk v njej se je začel 20. septembra 1875.

Muzejski vikend na Ptuju: Od trstenk do orgel

Kamra.si, 20. september 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na septembrski Muzejski vikend, ki bo v soboto, 22. septembra 2018, od 10. do 16. ure, na Ptujskem gradu. Ogledali si bomo delno prenovljeno zbirko glasbil in razstavo Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov, zaigrali na razstavljene orgelske registre, na trstenke in haloško žveglo ter si izdelali Panove piščali. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki od četrtega leta starosti dalje in je brezplačen.

Modna revija v Tovarni umetnosti Majšperk

Kamra.si, 20. september 2018 ― Tovarna umetnosti Majšperk (Breg 8) vljudno vabi na modno revijo, ki bo v petek, 21. septembra 2018, ob 18. uri. Predstavile so bodo modne oblikovalke Sanja VELIČKOVIĆ, Maja TOFANT, Oksana PRELOG / OK SANKA in Janja KRESLIN RAUTER / Janjin sijaj. Gosta večera bosta Tomaž Vidovič in Simon Weingartner.  Vljudno vabljeni!

Razstava Franca Simoniča

Kamra.si, 20. september 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave slikarja Franca Simoniča, ki bo v četrtek, 27. septembra 2018, ob 18. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ulica 1). Redkokatero mesto v Sloveniji se lahko pohvali s tako bogato in dragoceno kulturno dediščino ter široko paleto umetniških ustvarjalcev, kakor starodavno mesto Ptuj. S svojo ustvarjalno energijo je skozi stoletja pritegnilo in zaznamovalo številne ustvarjalce in poustvarjalce na področju umetnosti, ki so z delom, voljo in znanjem vtisnili mestu prepoznaven in samosvoj pečat v vseh njegovih zgodovinskih obdobjih do danes. Med vsemi, ki jih je mesto Ptuj še posebej nagovorilo in navdihnilo, pa zagotovo izstopajo likovni ustvarjalci. Tudi ptujski slikar Franc Simonič (1942) sodi mednje. Na razstavi bomo predstavili njegov novejši likovni ciklus, kjer je z lavirano risbo in akrilnimi barvami upodobil mesto Ptuj, njegove ulice, mestne hiše, trge in meščane. Skozi Simoničeve natančne in umetniško dovršene upodobitve spoznamo stoletno arhitekturno dediščino mesta, za katerega si želimo, da bi ostalo ustvarjalni navdih še mnogim rodovom. Pa ne samo na umetniškem področju. Risbe in slike Franca Simoniča so zagotovo verodostojni umetniški zapisi v zgodovini ptujske zakladnice likovne umetnosti, kjer bodo njegove podobe starega Ptuja ostale zapisane tudi v prihodnosti.(Stanka Gačnik)    Razstava bo na ogled do 21. oktobra 2018. Vljudno vabljeni!

Kako prepoznamo demenco in pomen pravočasne diagnoze – dr. Milica Gregorič Kramberger

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. september 2018 ― Na predavanju bomo predstavili klinično sliko demence, njene prve znake, kako osebo z demenco prepoznati in z njo komunicirati, preveventivne ukrepe za zmanjšanje tveganja za demenco in njeno statistiko. Doc. dr. Milica G. Kramberger je specialistka nevrologinja in vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani. V sodelovanju s Spominčico-Alzheimer Slovenija. {gallery}spomincica{/gallery}

Bralni krog

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. september 2018 ― V srečanju z odraslimi in starejšimi bralci bomo pregledali nove mladinske in otroške knjige, ki jih je vredno prebrati, pa tudi knjige za odrasle, ki so se nas dotaknile. Med drugim bomo predstavili novo knjigo Draga Jančarja, ki je bila nagrajena z nagrado Kresnik. Srečanje vodi Darja Bolka.

Vzgojnice – Maša Uran

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. september 2018 ― Vzgojnice so prav posebne pravljične ure. Pravljice so izbrane glede na sporočilo, ki ga prinašajo in o katerem se z otroci pogovarjamo. K poslušanju so povabljeni otroci, skupaj s svojimi spremljevalci. Otrokovi spremljevalci niso aktivni udeleženci pogovora, so le opazovalci svojega otroka. O skupnem doživetju lahko povsem suvereno nadaljujejo pogovor z otrokom, ga vodijo v njegovem razmišljanju. 24. oktober ob 17.00 26. oktober ob 17.00 – ponovitev sredine pravljice

Pravljice za odrasle – Sebični velikan (Oscar Wilde)

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. september 2018 ― "Vsi smo v blatu, a nekateri zremo v zvezde," je nekoč zapisal Oscar Wilde. Ta slavna misel se odraža v grenko-sladkih pravljicah, ki po mnenju mnogih sodijo v sam vrh njegovega ustvarjanja. Na tokratnem srečanju se bomo pogovarjali o Sebičnem velikanu in drugih Wildovih zgodbah, kot so npr. Slavec in vrtnica, Srečni kraljevič, Ribič in njegova duša ter ostale. Vodi Brina Jamnik.

Goethe: mojster literature, poet življenja – dr. Irena Samide

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. september 2018 ― Kdo je bil pravzaprav Johann Wolfgang Goethe, za mnoge zadnji klasik Evrope in zadnji veliki univerzalni genij? Goethejev čas sega od ihtavega, strastno čutečega viharništva zadnjih desetletij osemnajstega stoletja do žlahtne, vrhunske klasike, oplojene z evropsko romantiko. Ta postreže z nekaterimi najvidnejšimi deli evropske književnosti: od razčustvovanega Wertherja prek epohalnega Wilhelma Meistra, prototipa razvojnega romana, do Fausta, »Iliade modernega časa«, kot ga je poimenoval Puškin. Prej, potem in vmes pa Goethe nenehno ustvarja: pesmi, balade, elegije, drame, novele, pisma, kritike, eseje. Vendarle pa Goethe nikakor ni le literarna veličina: je večni zaljubljenec in večni iskalec lepote, je svetovljan, ki v pravem času spozna pomen preseganja nacionalnih meja na vseh področjih, je družabni magnet za preštevilne evropske izobražence in je hkrati tudi subtilni dvomljivec, občasni zamerljivec in neutrudni zapeljivec. Po vznemirljivih poteh Goethejevega življenja in dela nas bo popeljala dr. Irena Samide, germanistka in literarna komparativistka. Predavanje pripravljamo ob začetku projekta »Bücher über die man spricht/Knjige o katerih se govori« pod pokroviteljstvom Goethe instituta. V Knjižnici Otona Župančiča bo odslej v kotičku Goethe Instituta na voljo izbor aktualnih in popularnih knjig v nemškem jeziku ter izvodi nemškega časopisa Focus. S tem bomo dopolnili zbirko in že obstoječo ponudbo gradiva v nemškem jeziku.
še novic