19. septembra 1917 je umrl Fran Maselj - Podlimbarski, slovenski častnik in pisatelj

Kamra.si, 19. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1917 je v Pulkavi (Avstrija) umrl Fran Maselj (nadimek Podlimbarski), slovenski častnik in pisatelj. Rodil se je 23. novembra 1852. Rodil se je srednjemu kmetu v Spodnjih Lokah pod Limbarsko goro (zato je kasneje izbral psevdonim Podlimbarski). Ljudsko šolo je obiskoval v Krašnji, gimnazijo pa v Ljubljani. Skozi šolska leta se je spopadal z velikimi gmotnimi težavami. Od doma je prejemal skromno pomoč, ki je komaj zadostovala za stanovanje. Za hrano in obleke je moral poskrbeti sam, zato je pozneje zapisal, da se mu vse življenje sanja o raztrganem obuvalu. Svoje slabo materialno stanje je zato poskusil izboljšati z inštrukcijami, vendar ga je zaradi tega doletela nesreča, ki je korenito spremenila njegovo življenje. Bil je po krivem obtožen, da je v prepovedanem razmerju z dekletom, ki ga je inštruiral. Čeprav je obtožba bila lažna, je bil Maselj izključen iz gimnazije. Ker je bil dovolj star, so ga 1872 poklicali k vojakom. Tri leta je služil v Mariboru, na Slovaškem in Moravskem. 

19. septembra 1851 se je v Trzinu rodil Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist

Kamra.si, 19. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1851 se je v Trzinu rodil Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist. Umrl je 18. aprila 1941 v Ljubljani. Rodil se je v Trzinu, v družini s šestimi otroki. Oče Hribar je bil prekupčevalec s posestvi, zato se je morala družina večkrat seliti. V otroštvu je bil Ivan bolehen otrok, oboleval je za padavico. Njegova mati je bila zelo verna žena, zato je z otrokom romala k Svetemu Valentinu po pomoč in to naj bi naredilo konec njegovi božjasti. V šoli se je hitro učil in napredoval. Pri vpisu v nižjo gimnazijo je lahko preskočil prvi razred nižje gimnazije v Ljubljani. Med študijem se je težko prebijal, zato je inštruiral druge študente in prevajal razne tekste, tako si je zaslužil nekaj dodatnih goldinarjev.

Prijatelji iz Celja

Kamra.si, 19. september 2018 ― KUD Svoboda Griže vabi v petek, 21. septembra 2018, ob 19. uri na odprtje likovne razstave članov Likovne skupine Prijatelji iz Celja.  Razstava bo na ogled do 28. septembra 2018 ob delavnikih od 10. do 12 ure in 16. do 18. ure. 
Pogled na odprto znanost

Pogled na odprto znanost

Biblioblog, 19. september 2018 ― 8. strokovno srečanje slovenskih nabavnih konzorcijev mednarodne znanstvene literature  POGLED NA ODPRTO ZNANOST   (Ljubljana, 11.september 2018)  Dne 11. 9. 2018 je v konferenčni dvorani Centralne tehniške knjižnice potekalo 8. strokovno srečanje slovenskih nabavnih konzorcijev mednarodne znanstvene literature z naslovom Pogled na odprto znanost. Kratki povzetki predavanj sledijo v nadaljevanju. Open Science and academic libraries: managing the change Paul Ayris, Univerza v Londonu, Velika BritanijaPredstavitev je obravnavala 8 stebrov Open Science, kot jih je opredelila Evropska komisija. LERU (League of European Research Universities) je izdal časovni načrt, na katerem je 41 priporočil za evropske univerze o tem, kako lahko vključujejo načela, politike in prakse na področju odprtih znanosti. Gibanje se osredotoča na objavljanje odprtega dostopa, upravljanje podatkov o raziskavah in odgovorno uporabo meritev pri vrednotenju raziskav. Bistvena za uvajanje Open Science je kulturna sprememba, knjižnice pa imajo ključno vlogo pri izvajanju te spremembe.The foundations of an effective Open Access strategy  Colleen Campbell, pobuda Open Access 2020, digitalna knjižnica Max PlanckVse zainteresirane strani, ki se ukvarjajo z raziskavami in razširjanjem rezultatov, morajo priznati svojo vlogo pri postavljanju temeljev odprtega dostopa, zlasti pa so knjižnice opremljene in pooblaščene z orodji za oblikovanje in izdelavo trdne strategije odprtega dostopa.Pri proučevanju finančnih vidikov pobude OA2020 so ugotovili, da je v založništvu revij denarja dovolj, da se omogoči prehod na odprt dostop, ki bo vsaj stroškovno nevtralen.Ključ do uspeha pri preoblikovanju iz trenutnega naročniškega modela na založništvo Open Access je v rokah svetovnih raziskovalnih organizacij, saj se skupaj s svojimi knjižnicami odločajo, kako dodeliti svoja sredstva. Potrebno je široko, globalno soglasje med temi organizacijami, naj umaknejo vsa sredstva iz naročnin v revijah in prerazporedijo v

Zdravje!

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. september 2018 ― Zdravje! je cikel rednih mesečnih predavanj, s katerimi posegamo na že uveljavljena področja, ki nam lahko pomagajo do boljšega zdravja in do tistih novih rešitev, ki jih moramo še spoznati. Predavanja se bodo odvijala vsako tretjo sredo v mesecu v knjižnici. Predviden seznam predavanj 19. september: David Krivec, Spominčica: Kdaj govorimo o demenci in pomen pravočasne diagnoze 17. oktober: Patricija Lovišček, Modri december: Avtizem—odstrnimo spekter in pokukajmo vanj 21. november: Mirjana Radovanovič: Vse, kar ste želeli vprašati o odvisnosti od alkohola, pa niste upali vprašati 15. januar: Špela Peternelj: Homeopatija od spočetja do smrti—resnice in zmote 20. februar: Melita Košak: Čuječnost 20. marec: Gašper Grom: Prehrana LCHF: Z uživanjem maščob do vitkosti in dobrega počutja 17. april: Sanja Lončar: Naravne rešitve za bolečine 15. maj: dr. Veronika Podgoršek: Srečno partnerstvo, pogovorni večer  

Stolp točajev z Ostrovice v Šinkovem Turnu – Jurij Šilc

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. september 2018 ― Avtor se bo predstavil  s knjižico, ki išče odgovor na vprašanje, kdo je graditelj in lastnik prve stavbe, po kateri se vas Šinkov Turn imenuje. So bili to točaji z Ostrovice ali se je morda Valvazor za nastanek imena kraja zmotil? Stolp točajev z Ostrovice v Šinkovem Turnuže je tretja  knjižica v zbirki Sledi preteklosti, ki jo izdaja Kulturno prosvetno društvo Šinkov Turn. Dr. Jurij Šilc je znanstvenik na področju elektrotehnike, intenzivno pa se ukvarja tudi s področjem krajevne kulturne zgodovine in domoznanstva.

Meritve in opazovanja na meteorološki postaji – Anže Medved

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. september 2018 ― Meteorološke meritve v Sloveniji imajo že skoraj 200-letno zgodovino. Trenutno je na področju Slovenije več kot 100 meteoroloških postaj, ki pa se med seboj razlikujejo. Največ je padavinskih postaj, postaje, kjer merimo in opazujemo trikrat dnevno, se imenujejo klimatološke postaje. Pogostejše meritve, ki gredo v mednarodno izmenjavo, se izvajajo ob točno določeni terminih, ki jih imenujemo sinoptični termini. Meteorološke meritve so pomembni vhodni podatki v numerične modele, s katerimi napovedujemo vreme. Hkrati pa so sistematične in natančne meritve ključne za ugotavljanje podnebnih značilnosti in njegovih sprememb.

Prisedite k naši mizici

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. september 2018 ― Od hiralnic, do varovanih stanovanj in aktivne starosti: o lepoti let in grdih gubah. Iztočnico bodo nudile naslednje knjige: Nora Ephrom: Moj vrat mi gre na živce, Pierre Boileau in Thomas Nercejac: Gostišče Hibiscus, Aleksandra Kocmut: Čisto sam na svetu, Vedrana Rudan: Ko je ženska kurba. Srečanje bo vodila bo Maša Uran.

Avtizem: odstrnimo spekter in pokukajmo vanj – Patricija Lovišček

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. september 2018 ― O avtizmu bo spregovorila defektologinja, ustanoviteljica zasebnega zavoda Modri december, Zavod za spodbujanje zavedanja avtizma in Aspergerjevega sindroma Koper, s katerim trenutno deluje na področju izobraževanja in usposabljanja laične in strokovne javnosti. Vodi podporni skupini staršev otrok z avtizmom in odraslih oseb z avtizmom ter intervizijo za asistente odraslim osebam z avtizmom. Predavanje je del projekta Avtizem – SAM z drugimi, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Politična in duhovna škandaloznost Cankarjevih Hlapcev – Matic Kocijančič

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. september 2018 ― Hlapci (1910) so najslavnejše dramsko delo Ivana Cankarja. Temeljna razsežnost, ki navdušuje njihove bralce in gledalce že vse od nastanka te drame, je njena družbenokritična satirična ost, ki prevladuje v prvih treh dejanjih. Zaključek drame – predvsem njeno zadnje, peto dejanje – pa je deležen presenetljivo velikega števila negativnih komentarjev uveljavljenih interpretov.Ta negativna nastrojenost  je pomenljiva že takrat, ko je jasno izražena, in še bistveno bolj takrat, ko je – z orodji cenzur, pretvorb in potvorb – zamolčana. Kaj nam sporočajo Hlapci, če jih poskušamo misliti v nefragmentirani celoti? Kaj nam je želel posredovati njihov avtor, ki je v svoji genialni osebnosti združeval temeljne konflikte našega duhovnozgodovinskega prostora?

Maylis de Kerangal: Pokrpajmo žive

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. september 2018 ― Francoska pisateljica Maylis de Kerangal je dobitnica številnih priznanj in nagrad za svoja dela, Pokrpajmo žive pa je njeno najbolj cenjeno delo. Zgodba, ki se z adrenalinskim ritmom zaokroži v 24 urah, govori o času, smrti, življenju in upanju. Utripati začne s tragedijo, ki jo doživi Simon Libres, mladi surfer, ki po športni akciji s prijateljema doživi prometno nesrečo, iz katere ga nihče več ne more oživiti, zato vznikne vprašanje, ali bi njegovo srce morda lahko služilo komu drugemu. Pogovor bo vodila psihologinja Tanja Grünfeld.

Ideje za boljše zdravje in počutje – Sabina Grošelj

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. september 2018 ― Današnji čas ni naklonjen zdravemu načinu življenja, še posebej ne za ženske. Zdrav življenjski slog vpliva predvsem na hormone – kemične nadzornike telesa. Ko ti ne funkcionirajo, se počutje slabša in telesne funkcije šibijo. Kako popraviti stanje organizma na kar se da naraven način? Prišepnili bomo tudi nekaj naravnih pomočnikov za boljšo hormonsko sliko moških.
Dan zlatih knjig

Dan zlatih knjig

Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, 19. september 2018 ― Na dan uradnega začetka bralnega leta so radovljiški prvošolčki v svet branja vstopili z zabavno in nepozabno popotnico – pravljice jim je približal Peter Svetina, vrhunski pisatelj, pesnik in prevajalec. V prostorih nove knjižnice pa jih je k branju povabil tudi Slavko Pregl, podpredsednik Društva Bralna značka Slovenije. »Branje je čisto nekaj drugega, kot gledanje […]
Spy chiefs

Spy chiefs

UKM, 19. september 2018 ― Cobiss ID: 3824756 Zgodovina Založba:  Georgetown University Press Letnica:  2018 Področje:  zgodovina
še novic