Zaključna prireditev Mali Savinjčani beremo

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. april 2019 ― V četrtek, 18. aprila 2019, smo v Občinski knjižnici Braslovče zaključili projekt branja za najmlajše, Mali Savinjčani beremo. Tudi letos smo bralne užitke združili zaposleni v Medobčinski splošni knjižnici Žalec, OE Vrtca Braslovče in Zasebnega vrtca Bambi. Sodelovalo je 153 otrok. Zaključno prireditev smo začeli z gledališko uprizoritvijo vsem dobro poznane Andersenove pravljice Cesarjeva nova oblačila, ki so jo pripravili in odigrali vzgojiteljice in vzgojitelji Vrtcev Žalec. Nasmejani obrazi in veseli vriski otrok so dvignili razpoloženje v polni dvorani Doma kulture Braslovče. Po pohvalnih in spodbudnih besedah Tomaža Žoharja, župana ...

VELIKONOČNA USTVARJALNA DELAVNICA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. april 2019 ― V četrtek, 18. aprila 2019, smo bili v Občinski knjižnici Polzela v pričakovanju velikonočnih praznikov. Mali nadobudneži so barvali jajca iz stiropora in izdelovali velikonočne okraske. Nastali so prikupni papirnati zajčki, kokoške in piščančki. Ti simboli pomladi in novega življenja bodo popestrili marsikateri dom in nam polepšali skupne praznične trenutke.

102. Govekarjev večer – Alenka Veber

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april 2019 ― Tokrat bo naša gostja Alenka Veber, univ. dipl. soc. del., ki je avtorica več sto poljudnih prispevkov o slovenski kulturni in naravni dediščini, predvsem pa je ljubiteljska etnologinja, fotografinja in turistična vodnica, mentorica študijskih krožkov ter predavateljica.  Predstavila nam bo knjigo Kolo sreče. 67 babjepolskih iveri. Odprli bomo razstavo slik Lare Peršič.

Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april 2019 ― V Čarodejki oblakov glavni junak živi za tvegano osvajanje visokih gorskih vrhov. V neizprosnem lovu na svoje cilje je pripravljen žrtvovati vse. Na eni od odprav v Himalaji s prijateljem po naključju odkrijeta goro, ki ni vrisana v noben zemljevid. Med plezanjem na vrh odkrijeta starodavno skrivnost, ki je neprecenljive vrednosti za Tibet. Znajdeta se v nevarnosti in boriti se morata za svoje življenje. Vodi Sonja Pirman.

PreBrano – Marija Mazi

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april 2019 ― Predstavili bomo knjigo Kuga & kolera, ki opisuje izjemnega znanstvenika Aleksandrea Yersina, zdravnika, ki je odkril bakterijo kuge in izdelal tudi cepivo proti njej. Njegovo pustolovsko življenje je čudovit okvir, v katerem je pisatelj Patrick Deville opisal zgodovinsko obdobje, polno odkritij na začetku 20. stoletja.

Kako se pripraviti na potovanje – mag. Nina Simić

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april 2019 ― Profesionalna načrtovalka potovanj vam bo predstavila, na kaj vse moramo biti pozorni, ko načrtujemo potovanje. Začne se z izbiro primerne potovalne destinacije. Opozorila vas bo, na katere obveznosti moramo pomisliti pred odhodom.  Osvojili bomo tudi osnove iskanja ugodnih letalskih kart, namestitev in izletov na spletu. Na koncu izveste še, kako izdelati popoln potovalni načrt na praktičnem primeru.

Knjiga spregovori

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april 2019 ― Osti (2013) avtorja Ignacyja Karpowicza je roman iz krogov varšavskih intelektualcev, ki prikazujejo drugačnost kot del normalnosti in predstavljajo nove modele sobivanja, ki so deloma utopija, deloma pa že del vsakdanjosti. So svojevrsten laboratorij, v katerem poteka neutrudno raziskovanje človeških čustev in odnosov med ljudmi. Gostja bo prevajalka Jana Unuk. Vodi dr. Iztok Osojnik.

Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april 2019 ― Nagrajeni roman Sonce med prsti vodi mladega in manj mladega bralca skozi razburljivo pripoved o nenavadnem začetku prijateljstva dveh najstnikov (težavnega šolarja in invalida) v najbolj občutljivih letih, ob tem pa se bralec sooči z "drugačnostjo", ki vendarle spreminja sodobni svet na bolje in ga bogati.  Vodi Sonja Pirman.

Zora Plešnar - retrospektiva

Kamra.si, 18. april 2019 ― Umetnostna galerija Maribor vas v petek, 19. aprila 2019, ob 19. uri vljudno vabi na otvoritev pregledne razstave fotografij Zore Plešnar, najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Fotoklubu Maribor se je pridružila leta 1968 in dve leti pozneje − kot edina ženska − sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem. Kustosinja razstave fotografij Zore Plešnar je Andreja Borin. Razstavo bo odprl Stojan Kerbler, mojster fotografije. Na ogled bo do 4. avgusta 2019.

Ježkov večer - "Prižgimo luč ljudje!"

Kamra.si, 18. april 2019 ― Ob svetovnem dnevu knjige vas vabimo na večer, posvečen Franetu Milčinskemu - Ježku. Na dogodku, ki so ga poimenovali "Prižgimo luč, ljudje!", bodo nastopili člani KUD Straža. Franeta Milčinskega - Ježka bomo spoznali z več plati. V izvedbi Čaj benda bodo zazveneli njegovi šansoni in znane slovenske popevke, za katere je prispeval besedila, spoznali bomo njegovo filmsko ustvarjanje in brali odlomke iz Zvezdice Zaspanke, njegove prve radijske igre za otroke. Vljudno vabljeni.

18. aprila 1941 je umrl Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist

Kamra.si, 18. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. aprila 1941 je v Ljubljani umrl Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist. Rodil se je 19. septembra 1851 v Trzinu. Rodil se je v Trzinu, v družini s šestimi otroki. Oče Hribar je bil prekupčevalec s posestvi, zato se je morala družina večkrat seliti. V otroštvu je bil Ivan bolehen otrok, oboleval je za padavico. Njegova mati je bila zelo verna žena, zato je z otrokom romala k Svetemu Valentinu po pomoč in to naj bi naredilo konec njegovi božjasti. V šoli se je hitro učil in napredoval. Pri vpisu v nižjo gimnazijo je lahko preskočil prvi razred nižje gimnazije v Ljubljani. Med študijem se je težko prebijal, zato je inštruiral druge študente in prevajal razne tekste, tako si je zaslužil nekaj dodatnih goldinarjev.
še novic