Fotografske metamorfoze Ptuja v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja

Kamra.si, 12. junij 2019 ― Zgodovinski arhiv na Ptuju vas v četrtek, 20. junija 2019, ob 17. uri vabi na otvoritev razstave Fotografske metamorfoze Ptuja v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja. Razstavljene bodo fotografije iz zapuščine ptujskega novinarja, fotografa in publicista Jožeta Vrabla, čigar bogato dediščino hrani arhiv. Arhitekturna podoba javnega prostora - mesta Ptuj - se spreminja. Z izborom štiridesetih fotografij želijo prikazati tiste podobe mesta, ki ostajajo samo še v spominih posameznikov. Gledalce želijo spodbuditi k razmisleku, kako čas in prostor zaznamujeta arhitekturno podobo in kako arhitektura, ki nas obdaja, zaznamuje naše življenje. Razstavljene fotografije oživljajo trenutke, ki so minili, obenem pa predstavljajo most med nami in našimi predniki, za katerimi preko ohranjenih fotografskih podob ostaja edina sled, ki nas povezuje.      

12. junija 1993 je umrl Ivan Potrč, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 12. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. junija 1993 je v Ljubljani umrl Ivan Potrč, slovenski pisatelj, dramatik in urednik. Rodil se je 1. januarja 1913 v Štukih pri Ptuju.  Ivan Potrč velja za enega izmed vodilnih pisateljev socialnega realizma pri nas. Ob pisateljevanju je deloval kot novinar in urednik, aktivno pa je bil vključen tudi v takratno družbeno in politično dogajanje. Rodil se je kot drugi izmed desetih otrok v kmečki in mlinarski družini. Po osnovni šoli je obiskoval gimnazijo na Ptuju (1926–1934), kjer se je vključil v komunistično gibanje. Zaradi komunističnega delovanja je bil malo pred maturo iz gimnazije izključen in bil slabo leto zaprt v ljubljanskih zaporih (1934). Gimnazijo je kasneje končal z opravljanjem izpitov.

12. junija 1828 se je rodila Luiza Pesjak, slovenska pesnica ...

Kamra.si, 12. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. junija 1828 se je rodila Luiza Pesjak (tudi Lujiza  Pesjakova), slovenska pesnica, pisateljica in prevajalka. Umrla je 1. marca 1898. Šolala se je v zasebnem Fröhlichovem zavodu, v katerem je bila poleg dekliške vzgoje deležna tudi izobraževanja v romanskih jezikih in pravega pouka v pesništvu. Bila je izobražena, tako splošno kot tudi na področju literature. Kot najstarejši otrok odvetnika dr. Blaža Crobatha in matere Poljakinje je spoznala vse vidnejše može tedanje slovenske družbe, med njimi tudi Franceta Prešerena, ki je nekaj časa delal pri njenem očetu.

Pisan svet, v poezijo ujet

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. junij 2019 ― V torek, 11. junija 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekal zanimiv poletni glasbeno-literarni večer z naslovom »Pisan svet, v poezijo ujet«. Svoje ustvarjanje je skozi pogovor, ki ga je vodila knjižničarka Lea Felicijan, predstavila družina Drevenšek-Mohorko iz Griž. Hči Mateja Mohorko je v verze stkala številne izvirne pesmi, pod mentorstvom osnovnošolske učiteljice Vesne Družinec Pilko se je že v najstniških letih na enem izmed natečajev uvrstila med štiri najboljše osnovnošolske poete v Sloveniji. Ganljive pesmi o svoji družini, presunljive ljubezenske, razmišljujoče o svetu, preprosta voščila, vse to so obiskovalci ...

SKOK V POLETJE – poletna ustvarjalnica

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. junij 2019 ― V torek, 11. junija 2019, smo v Občinski knjižnici Vransko našim željam po počitnicah, morju in branju dali krila. Na ustvarjalnici, ki smo jo poimenovali Skok v poletje, smo izdelovali knjižne kazalke, ki nam bodo vabile k poletnemu branju, ter nagajive hobotnice, ki nas bodo spominjale na morske širjave. Bili smo kreativni, marljivi in razigrani, kar poglejte nas!
Augmented and virtual reality in libraries

Augmented and virtual reality in libraries

UKM, 11. junij 2019 ― edited by Jolanda-Pieta van Arnhem, Christine Elliott, Marie Knjiga, ki za razumevanje virtualne in obogatene resničnosti ne potrebuje pretiranega računalniškega znanja in je primerna za zaposlene v knjižnicah, muzejih in arhivih.  COBISS.SI ID  96674561 Založba:  Rowman & Littlefield Letnica:  2018 Področje:  bibliotekarstvo

11. junija 1949 je umrl Oton Župančič, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 11. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. junija 1949 je umrl Oton Župančič, slovenski pesnik, dramatik, prevajalec in urednik revije Ljubljanski zvon. Rodil se je 23. januarja 1878. Oton Župančič je bil eden štirih predstavnikov slovenske moderne. Z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom Aleksandrovim in Ivanom Cankarjem se je začel družiti v dijaškem društvu Zadrugi. Rodil se je 23. januarja leta 1878 v Vinici v Beli krajini v premožni trgovski družini. Oče Franc je bil doma iz Selišč pri Dolenjskih Toplicah, mati Ana pa je bila hrvaškega rodu. Otroštvo je preživel v Vinici in v idilični vasi Dragatuš. Tu je s šestimi leti vstopil v osnovno šolo in jo končal v Novem mestu. Šolanje je nadaljeval na gimnaziji v Novem mestu, nato pa se je družina po gospodarskem propadu odselila v Ljubljano, kjer je 1895 dokončal gimnazijo.

11. junija 1998 je umrl Jože Privšek, slovenski jazzovski pianist ...

Kamra.si, 11. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. junija 1998 je umrl Jože Privšek, slovenski jazzovski pianist, skladatelj in dirigent. Rodil se je  19. marca 1937. Izobraževal se je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, tri leta privatnega študija kompozicije pa je prejel v Ljubljani pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Izpopolnjeval se je na ustanovi Berklee College of Music v Bostonu (ZDA) pri slovitem profesorju Herbu Pomeroyu, ki je bil sicer mentor slavnih mojstrov, kot so Quincy Jones, Arif Mardin in Mike Gibbs.

11. junija 1881 se je rodil Fran Tratnik, slovenski slikar

Kamra.si, 11. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. junija 1881 se je rodil Fran Tratnik, slovenski slikar. Umrl je 10. aprila 1957. Risar in slikar, doma v Potoku ob Dreti, se je rodil kot peti izmed devetero otrok kmetoma Jožefu in Frančiški. Velja za prvega slovenskega ekspresionista, ki je v svojem prvem obdobju v risbah prikazoval revščino in socialne krivice.Po osnovni šoli v sosednji vasi Gorica, se je v letih 1896–1897 učil slikarstva pri podobarju Ivanu Gosarju v Celju in nemščine pri premožnem meščanu Ivanu Žemljaku

10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 10. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist.  Rodil se je 9. januarja 1856. Rodil se je kot prvi sin v kmečki družini v Globokem (ali morda v Senožetah, kjer je odraščal) pri Rimskih Toplicah.Njihovo posestvo je bilo prodano in v tretjem letu se je Anton z družino preselil v Senožete nad Rimskimi Toplicami. Tu je začel hoditi v osnovno šolo. Ko je bil star 12 let, mu je umrla mati, na katero je bil zelo navezan. Leta 1877 je vstopil v mariborsko bogoslovje. Posvečen je bil konec 3. letnika (22. julija 1880). Po končanem šolanju je kot duhovnik služboval v številnih krajih na Štajerskem: v Podsredi, Šmarjah pri Jelšah, pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah, v Vitanjah, v Sv. Marjeti, Mozirju, Škalah pri Velenju. Svoje pisanje je začel v Ljubljanskem zvonu.
še novic