Uporaba moči: Premoč ali so-moč? - Darja Taisa Cerkvenik

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. september 2020 ― Ste kdaj razmišljali, kako uporabljate svojo moč? V mnogih odnosih se na žalost znajdemo na eni od strani v igri za prevlado: smo bodisi tisti, ki zmaguje ali tisti, ki se podredi ali upira. To se lahko dogaja očitno ali pa prikrito. Koncept so-moči ponuja drugačne možnosti.  Na predavanju se bomo pogovarjali o tem, kako lahko v duhu nenasilne komunikacije svojo moč uporabimo bolj zavestno. In tudi o tem, kako lahko v času negotovosti, ko razsaja korona virus, izberemo, kam želimo usmeriti svojo energijo – svojo moč Predava: Darja Taisa Cerkvenik, prof. defektologije, terapevtka, coachinja, trenerka komunikacije.

ODPADE: Kako lahko uporabimo invazivne rastline? – Petra Sladek

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. september 2020 ― Predstavili bomo projekt Applause, ki se ukvarja z odstranjevanjem invazivnih tujerodnih rastlin v smislu krožnega gospodarstva in brez odpadkov z aktivnim vključevanjem prebivalcev Ljubljane. Iz odstranjenih rastlin lahko izdelamo mnogo izdelkov in polizdelkov: papir, les, barvila, premaze in bio-škropiva. Za tri vrste rastlin se preučuje možnost priprave okusnih jedi. Predavanje sta pripravila Mestna občina Ljubljana in Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta UL. Število obiskovalcev omejeno na 9. Prijave na kpv@mklj.si in 01 308 57 00.

ODPADE: Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. september 2020 ― Roman Dvigalo Toma Podstenška ponuja iztočnice za razmišljanje o tem, kaj je v življenju bistveno, o razliki med videzom in resničnostjo in o vplivih različnih medosebnih življenjskih situacij. Skupina naključnih uporabnikov dvigala obtiči v njem, prepričani so, da ga bodo prav kmalu zapustili. Ujetništvo se podaljša za več dni in apatija čakajočih se sprevrže v kriminalko. Vodi Sonja Pirman.

ODPADE: Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. september 2020 ― Preden sva postala tujca, avtorice Renee Carlino, zgodbo izmenično pripovedujeta Matt in Grace, v študentskih letih najprej tesna prijatelja in nato par, ki jima usoda sprva ni naklonjena. Ker je moral Matt za prvo službo odpotovati v Južno Ameriko, Grace pa je kariera vodila v Evropo, sta se njuni poti po diplomi ločili. Petnajst let pozneje se po naključju srečata na podzemni. Vodi Sonja Pirman. DOGODEK ODPADE.

Evropski teden mobilnosti – S KOLESOM IN PEŠ

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. september 2020 ― V sklopu ETM 2020 (Evropskega tedna mobilnosti 2020), ki z raznovrstnimi dogodki poteka tudi v Občini Polzela, so v Občinski knjižnici Polzela pripravili pravljično uro. V četrtek, 17. 9. 2020, so od 10. do 11. ure tretješolci OŠ Polzela na grajskem dvorišču Gradu Komenda poslušali pravljice, ki so jih zanje pripravile knjižničarke Renata Novak, Irena Štusej in Nina Trbovšek. Prišli so peš. V prijetno toplem vetru so se otroci nasmejali zgodbam, povezanim s kolesarjenjem, hojo in vzponom na hrib. Trajnostna mobilnost, ki ne škoduje okolju in celo krepi telo, je naravnanost, ...

Razstava Jesensko družinsko branje

Kamra.si, 16. september 2020 ― Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je v Nacionalnem mesecu skupnega branja (NMSB) 2020, ki poteka med 8. septembrom in 11. oktobrom, pripravila razstavo Jesensko družinsko branje z izborom knjig iz mladinskega odelka, oddelka za odrasle in domoznanskega oddelka. Za vas, za skupno branje...

Katarina Vidmar: Prebujenje

Kamra.si, 16. september 2020 ― Razstava slik Prebujenje vabi k ogledu slik slikarke Katarine Vidmar. Zakaj takšen naslov? Ker se je potrebno najprej prebuditi iz kolektivne hipnoze materialistično usmerjenega sodobnega sveta, da bi lahko videli, kje smo, kaj počnemo, kdo smo. Iz tega zavedanja lahko vidimo in smo hvaležni za neskončno lepoto, ki nas obdaja. Slikarka najde izvornost in tisto posebno lepoto, povezanost in enost v naravi, živalih, otrocih, elementih narave. Slika tako, da se prepusti ustvarjalnemu procesu, ki poteka brez misli, v užitku ustvarjanja, ki je že sam cilj. Tako nas slike ponesejo v čarobni svet čutenja in zaznav izza podobe vidnega. Na razstavi si boste lahko ogledali številne akvarelne in akrilne slike. Vljudno vabljeni k ogledu.

Festival nove novomeške glasbe - večer Antona Podbevška: Generator in Dubzilla

Kamra.si, 16. september 2020 ― »Grand finale« prvega novomeškega festivala bo potekal na grmskem gradu, predelu Novega mesta, kjer se je rodil mogoče najvidnejši predstavnik novomeške pomladi, Anton Podbevšek. Anton Podbevešek velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika, vzornika Srečka Kosovela in kasneje slovenskih modernistov. Navdihujoče, bodrilno in ključno je vplival in še vedno vpliva na glasbenike in umetnike tega časa. Izjemno pomemben del teh so tudi snovalci, ki predstavljajo alternativni pol tistemu obče sprejetemu ustvarjanju. Izven okvirjev najdemo tudi domačo zasedbo Dubzilla. Njihova glasba je mešanica dub-a z elementi elektronike, reggaeja, semplinga, gramofonskih diverzij in sodobnih glasbenih tokov ter žanrov, kot so plesna elektronika, alternativa, rock in post rock. Kot pravijo sami, se vse skupaj zliva v drzen »podgurski dub«. Dubzilla: Tomaž Rifelj Buc (bobni, loopi), Črt Zorko (bas, bas synth), Luka Švajger (kitara, sampli), Dejan Slak (klaviature, kitare, sintetizator) Za konec si privoščimo novomeško skupino Generator, ki je pred kratkim navdušila tudi z akustičnim nastopom v oddaji Izštekani na Valu202 z Juretom Longyko. Generator so originalna 9-članska elektro-akustična indukcija. Zasedba: Vokal (Anina Trobec), Boben (Maksim Špelko), Bas (Primož Špelko), Kitara (Tomaž Zorko, Marko Turk), Klavir/synth (Joseph Wheba), Saksofon (Mitja Turk), Pozavna (Gregor Turk), Trobenta (Denis Androić) Dogodek je za obiskovalce brezplačen, zaradi omejenega števila obiskovalcev pa je obvezna predhodna rezervacija sedišč na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloakbbcc551e5ef2a3ad42b6edbcd75f6af5').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addybbcc551e5ef2a3ad42b6edbcd75f6af5 = 'rezervacije.festivalglasbe' + '@'; addybbcc551e5ef2a3ad42b6edbcd75f6af5 = addybbcc551e5ef2a3ad42b6edbcd75f6af5 + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_textbbcc551e5ef2a3ad42b6edbc

Novomeška PoDmlad: Lenart Merlin in Uroš Weinberger

Kamra.si, 16. september 2020 ― Tokratna gosta prihajata s področja likovne umetnosti. Mag. Uroš Weinberger je po študiju slikarstva zaključil še podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Je prejemnik več priznanj in nagrad. Med drugimi je leta 2018 prejel Priznanje za pomembna umetniška dela, najvišje umetniško priznanje Univerze v Ljubljani. Na isti dan bo ob 20. uri odprta tudi njegova razstava Projectories v novomeški Galeriji Simulaker. Lenart Merlin je zaključil Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje na Univerzi v Ljubljani. Ukvarja se z grafičnim oblikovanjem in slikanjem ter je eden najobetavnejših slovenskih umetnikov mlajše generacije. Skupna jima je tudi ljubezen do glasbe. Uroš je kitarist glasbene zasedbe Moveknowledgement, Lenart pa bas kitarist skupine MRFY. Pogovor z njima bo povezovala Carmen L. Oven. Zaradi omejenega števila obiskovalcev je obvezna predhodna prijava.

Razstava fotografij Med zadnjimi mlekarji

Knjižnica Postojna, 16. september 2020 15. septembra smo na pot pospremili fotografsko razstavo z naslovom  Zadnji mlekarji na Pivškem avtorja Gašperja Butine. Butina je mlad ustvarjalec na področju vizualnih komunikacij (oblikovanje, fotografija in ilustracija) in po družinskih koreninah iz Velike Pristave. V fotografijah nam prikazuje že skoraj pozabljen vsakodnevni utrip našega podeželskega sveta. Med kmečkimi opravili je tudi vsakodnevna molža, ki jo je fotografsko izmojstreno ujel v svoj objektiv. Na ogled bo mesec dni.
še novic