Alen Hausmeister: Najdražji projekt je nedokončan projekt

OUTSIDER, 24. januar 2019 ― Nemčija je v sodnem postopku z Evropsko komisijo zaradi zaščite tarifnega pravilnika HOAI (Honorarordnung für Architekten und Ingenieure), ki določa cene arhitekturnih in inženirskih storitev. Evropska komisija želi Nemčijo prisiliti k umiku pravilnika, ker naj bi omejeval dostop drugim arhitektom na nemški trg. ZAPS (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije) in IZS (Inženirska zbornica Slovenije)…

Dvoživke na Barju

MAO, 24. januar 2019 ― Ljubljansko barje v svojem naročju pestuje bogate zaklade. Te varuje barjanski sedmeroglavi zmaj, ki ne bruha ognja, temveč vodo. Na delavnici se bomo podali na odkrivanje teh zakladov. Delavnico bo izvajala Barbara Vidmar v okviru projekta LIFE Naturaviva.

Ajda Bračič: Ne bodimo polovičarski

OUTSIDER, 23. januar 2019 ― Te dni je Ljubljana razdeljena na pol. Med sprehodom po prestolnici ste bržkone opazili oglasno kampanjo časnika Delo, ki jo je marketing družbe pripravil v sodelovanju z agencijo Luna/TBWA, in ki reže svet po sredini na dva dela: na levi ženska v burki, na desni ženska v bikinkah, na levi nuna, na desni znanstvenica, na…

Svetovni dan voda: Živeti z vodo

MAO, 22. januar 2019 ― Na zaključni konferenci projekta Živeti z vodo bomo pregledali nedavne projekte arhitektov in krajinskih arhitektov ter preverili, kako povezujejo življenjski prostor in vodo V okviru Moja reka praznuje, Praznovanje reke Ljubljanice pa bomo spoznavali reko Ljubljanico kot kulturni spomenik državnega pomena.

Sejem Future Architecture 2019

MAO, 20. januar 2019 ― Odprti forum s 14 ustanovami, projekti in ustvarjalci od Berlina do Valete, od Reke do Brna, bo omogočil raziskovanje najnovejših dogajanj na področju arhitekture in urbanizma. Vrhunec sejma bodo pitch koktajli s kratkimi predstavitvami in seveda koktajli!

Gašper Fabijan: Dom med brezami

OUTSIDER, 19. januar 2019 ― Menda je nekje globoko v podzavesti vsakega arhitekta zakopana podoba starega bakroreza, na katerem vidimo mlado žensko, ki z oblo roko otroku kaže preprosto leseno zgradbo v ozadju. Štirje vogali zgradbe so debla bogato olistanih rastočih dreves, med njimi pa je iz vej postavljena strešna konstrukcija. Govorim seveda o bakrorezu na naslovnici Laugierjevih Esejev o…

EU Mies Award 2019

MAO, 19. januar 2019 ― Pet finalistov nagrade EU za sodobno arhitekturo – EU Mies Award 2019 bo prvič javno predstavljenih v MAO na Ustvarjalni izmenjavi 2019. Letos je nagrada prejela 383 prijav, finalisti pa bodo izbrani iz 40 projektov ožjega izbora prijavljenih del.

Miloš Kosec: Zvezdno nebo nad nami

OUTSIDER, 18. januar 2019 ― Arhitekti radi sem ter tja opletamo z besedo večnost. Zidati za večnost; arhitektura, večna umetnost; večna pravila gradnje. Če bi se vse, kar smo zgradili in označili za večno, zares ohranilo, bi danes verjetno živeli v strašljivi kakofoniji zidov, prostorov in oblik. Tako pa, včasih na žalost, včasih na srečo, še vedno velja, da je…

Future Architect

MAO, 18. januar 2019 ― Predstavitev 5 projektov iz Rusije, ki predvidevajo prihodnost arhitekture – Dela, ki se predstavljajo na Ustvarjalni izmenjavi 2019, so bila izbrana na razpisu za mlade ruske arhitekte v okviru skupnega sodelovanja med Strelka Institute in Future Architecture.

Finding Architecture

MAO, 18. januar 2019 ― Avstralca Richard Leplastrier in Peter Stutchbury sta med najbolj priznanimi in uglednimi arhitekti na svetu. Nista pa znana samo po svojih rahločutnih delih, temveč tudi zaradi nenehnega poučevanja, deljenja znanja in mentorstva. Svoj pristop do arhitekture in svojo življenjsko filozofijo predajata s poudarkom na povezanosti, odzivnosti, spoštovanju in pravičnosti.
še novic