Napovedujemo – Outsider #21: Sožitje!

OUTSIDER, 17. marec 2020 ― V času svetovne pandemije pozdravljamo Outsider #21, posvečen temi Sožitja. V teh izrednih razmerah so medsebojno razumevanje, strpnost in pripravljenost na sobivanje še pomembnejši. K sodelovanju pri nastajanju številke smo povabili številne izstopajoče slovenske avtorje in ustvarjalce, ki so razmišljali o sožitju, s poudarkom na medgeneracijskem povezovanju. Skoraj 200 strani bogate vsebine sta z naslovnicah… The post Napovedujemo – Outsider #21: Sožitje! appeared first on OUTSIDER.

Diébédo Francis Kéré: Korajžno!

OUTSIDER, 17. marec 2020 ― Diébédo Francis Kéré je doma v Burkina Fasu. Tam hiše zrastejo iz pokrajine, pa jih spet stopi dež. Je veliko ljudi, ki ne znajo brati. Vendar opazujejo in ne pozabijo. Zato za napake ni prostora: če tam gradiš tako, kot ne gradi nihče, moraš dokazati, da stoji. Tudi če je treba splezati na vrh oboka… The post Diébédo Francis Kéré: Korajžno! appeared first on OUTSIDER.

Arhein: Interier hiše K

OUTSIDER, 16. marec 2020 ― Novogradnjo na idilični lokaciji v Starem trgu ob Kolpi sta s svojo zasnovo notranje opreme na višji nivo ponesli Sanja Zvonkovič in Erika Šinkovec iz pisarne Arhein. Ko sta pristopili k projektu, je bil objekt v zaključni fazo gradnje, položena je bila talna keramika in parket, izvedene so bile tudi že vse instalacije. Tlorisno zato… The post Arhein: Interier hiše K appeared first on OUTSIDER.

Peticija: S.p. v izrednih razmerah

OUTSIDER, 16. marec 2020 ― Kako nenadna kriza premeša običajna družbena razmerja? Na prvi pogled jih povsem spremeni: običajno javno življenjenje je ustavljeno, ulice so prazne, ustanove zaprte, delo pa se je preselilo v spalnice in dnevne sobe po vsej državi. V veliki meri se te dni plete zgodba o solidarnosti in razumevanju osebne odgovornosti, ki seže onkraj osebne ogroženosti.… The post Peticija: S.p. v izrednih razmerah appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Konec sveta, kot ga poznamo?

OUTSIDER, 15. marec 2020 ― Na dan, ko to pišem, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila svetovno pandemijo. Ko smo začeli pripravo vsebin številke o sožitju, je bil svet drugačen kot tik pred oddajo v tiskarno. Ne vem, kaj se bo zgodilo v desetih dneh, ki bodo minili do izida revije. Sožitje je v zadnjih tednih postalo temeljno vprašanje človeštva. […]
V času samoizolacije pomagajte sosedom

V času samoizolacije pomagajte sosedom

Inštitut za politike prostora, 15. marec 2020 ― V vašem bloku lahko v času, ko je potrebno omejiti stike med ljudmi, vseeno organizirate sosedsko pomoč. Preprost način je, da stanovalec, ki gre v trgovino ali lekarno, prinese živila in potrebščine tudi za tistega, ki ne more ven, ker bi bil obisk trgovine zanj ali zanjo preveč tvegan (starejši, kronični bolniki). Kdor potrebuje pomoč,... The post V času samoizolacije pomagajte sosedom appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Prihodnost neke zgodovine: Prenova gradu Štanjel

OUTSIDER, 14. marec 2020 ― Štanjelski grad je eno največjih grajskih poslopij na Krasu in predstavlja osrednji del stare naselbine. V letu 2018 je bil pod vodstvom območne izpostave ZVKD iz Nove Gorice izveden segment obnove, v sklopu katere je bil požgani grad dozidan in zaključen, njegova konstrukcija pa zaščitena pred nadaljnjim propadanjem. Arhitekti iz podjetja Arhipelag so v sodelovanju… The post Prihodnost neke zgodovine: Prenova gradu Štanjel appeared first on OUTSIDER.

Curk Arhitektura: Ekohiša BIC

OUTSIDER, 13. marec 2020 ― Novo stavbo, ki bo delovala kot učilnica in učni pripomoček hkrati, so za Biotehniški izobraževalni center Ljubljana zasnovali pri Curk Arhitekturi. Ste vedeli, da je BIC Ljubljana eden največjih šolskih centrov pri nas? Tam poteka izobraževanje na devetih različnih srednješolskih in dveh višješolskih programih, ki pokrivajo področja veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva, gostinstva in… The post Curk Arhitektura: Ekohiša BIC appeared first on OUTSIDER.

Pisarna IPoP se začasno zapira

Inštitut za politike prostora, 12. marec 2020 ― Delo IPoP bo do nadaljnjega potekalo na daljavo. S tem želimo prispevati k prizadevanjem za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa. Seveda bomo kot običajno na razpolago prek e-pošte. Zahvaljujemo se za razumevanje. Delo na daljavo je v komunikacijski družbi precej običajna stvar in verjamemo, da je tudi naše vsakdanje delo mogoče ustrezno prilagoditi. Večino javnih dogodkov... The post Pisarna IPoP se začasno zapira appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Koroška galerija likovnih umetnosti: Rob kot središče sprememb, ki v center šele prihajajo

OUTSIDER, 11. marec 2020 ― Koroška galerija likovnih umetnosti je bila ustanovljena leta 1957 kot Umetnostni paviljon, njena dejavnost pa je iz galerijske kmalu prešla v muzejsko. Danes hrani obsežno zbirko del od druge polovice 20. stoletja dalje. Poleg razstavnih in administrativnih prostorov v centru Slovenj Gradca programsko skrbi tudi za Galerijo Ravne, ki se nahaja v Kulturnem centru na… The post Koroška galerija likovnih umetnosti: Rob kot središče sprememb, ki v center šele prihajajo appeared first on OUTSIDER.

Načrtujmo skupaj zdravo mesto – vabilo za občine!

Inštitut za politike prostora, 10. marec 2020 ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, vabi k sodelovanju občino, ki bi želela tekom letošnjega leta izdelati lokalni načrt hodljivosti in postaviti hojo v središče svojih prizadevanj za javno zdravje in kakovost bivanja. Izvajalca programa IPoP – Inštitut za politike prostora in CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp iščeta občino, ki... The post Načrtujmo skupaj zdravo mesto – vabilo za občine! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ink: Stanovanje 25m2

OUTSIDER, 10. marec 2020 ― Prijetno mestno oazo na zgolj 25m2 sta opremili arhitektki Luca Jereb Premrl in Janja Orel, ki sodelujeta pod imenom Ink Arhitektura in Interier. Manj je zares lahko več! Osvežujoče je naleteti na prenovo, ki v času stanovanjske krize majhnost lastne površine izkorišča sebi v prid, in ki ni namenjena kratkoročni oddaji ali turizmu. Ne, stanovanje… The post Ink: Stanovanje 25m2 appeared first on OUTSIDER.
Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Inštitut za politike prostora, 10. marec 2020 ― Do 30. marca lahko prebivalke in prebivalci Ljubljane razmislijo, kaj želijo spremeniti v svoji okolici, da bi bila bolj prijetna in urejena po njihovi meri. Za dobro idejo lahko dobijo do 800 € za nakup materiala in strokovno pomoč pri izvedbi. Prebivalci v svoji okolici pogosto opazijo majhne stvari, ki bi jih želeli izboljšati in... The post Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Leto dni po dogodku: Kako blizu smo gradnji Nuk-a 2?

OUTSIDER, 10. marec 2020 ― Pred natanko letom dni smo na pobudo revije Outsider, v sodelovanju z Nuk, v okviru festivala Fabula, v Veliki čitalnici Nuk organizirali prireditev v spodbudo gradnji Nuk 2. Kako blizu gradnji je projekt leto dni po dogodku? H komentarju smo povabili predstavnike Nuk in arhitekturnega biroja Bevk Perović, avtorje arhitekturnega načrta. Komentar Viljem Leban (ravnatelj… The post Leto dni po dogodku: Kako blizu smo gradnji Nuk-a 2? appeared first on OUTSIDER.
še novic