Matevž Granda: Čudaška argumentacija

OUTSIDER, 9. november 2020 ― »Problem (tudi) pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, kjer je neka samopromocija bivšega direktorja danes pripeljala do nekih nevzdržnih stanj in lobiranja, ki so bila že do skrajnosti – kako bi rekel – čudaška in samopromocijska, in to se mi je zdelo prav nenavadno v slovenskem prostoru.« To je edina obrazložitev ministra za kulturo Vaska… The post Matevž Granda: Čudaška argumentacija appeared first on OUTSIDER.

Renesansa naravne gradnje: sklop webinarjev

OUTSIDER, 9. november 2020 ― Društvo za permakulturo Slovenije v sodelovanju z Združenjem za naravno gradnjo pripravlja sklop predavanj o naravni gradnji, kjer bo predstavljeno, kaj naravna gradnja je in kako vpliva na sodobnega človeka. Skozi niz webinarjev se bomo vprašali o resničnih potrebah pri gradnji in vrnili v čas, ko je bila naravna gradnja edina možna izbira. Pregledali bomo,… The post Renesansa naravne gradnje: sklop webinarjev appeared first on OUTSIDER.

Janja Štibernik: Oprema počitniške hiše Kozolec

OUTSIDER, 9. november 2020 ― Svetlo in domačno notranjost družinske počitniške hiše Kozolec je načrtovala in uresničila arhitektka Janja Štibernik. Hiša Kozolec stoji v bližini Krškega. Zgrajena je bila že leta 2009, predlani pa je končno nastopil še čas za opremo notranjosti zgradbe. Arhitektka Janja Štibernik je želela ustvariti svetlo in prijetno okolje, ki bi povabilo k bivanju in uporabi.… The post Janja Štibernik: Oprema počitniške hiše Kozolec appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Pozabljeni sanitarni kordon

OUTSIDER, 7. november 2020 ― V letu 2020 smo bili zaradi izbruha koronavirusa prisiljeni obuditi spomin na pojme in koncepte, za katere se je zdelo, da so že zdavnaj postali del muzejev in arhivov. Seveda govorim o policijski uri, pa o dovolilnicah za gibanje, zapiranju javnih prostorov in ustanov, zapiranju meja in splošnem (vsaj zaenkrat) začasnem suspendiranju prostega gibanja po… The post Miloš Kosec: Pozabljeni sanitarni kordon appeared first on OUTSIDER.

Veliko zanimanje in skrb za mestna drevesa

Inštitut za politike prostora, 6. november 2020 ― Dobro obiskana virtualna okrogla miza Kako skrbimo za drevesa v mestih dne 2.11.2020 je celovito razgrnila pogled na upravljanje z mestnim drevjem pri nas. Program dogodka se je začel in zaključil s predstavitvijo zbranih navdihujočih zgodb o drevesih, vmes pa je bilo v konstruktivnem duhu povedano vse, kar je dobro vedeti o upravljanju z mestnim... The post Veliko zanimanje in skrb za mestna drevesa appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ohranjanje uporabnosti stavb prispeva k blaženju podnebnih sprememb

Inštitut za politike prostora, 6. november 2020 ― Napovedana izselitev nevladnih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 je zanimiva z več vidikov. Tu so odsotnosti običajnega komuniciranja med upravljavcem in uporabniki stavbe, pa mednarodno prepoznana kakovost produkcije nevladnih organizacij, ki tam domujejo in njihov pomen za demokratizacijo slovenske družbe, in tudi njihove ključne vloge pri preobrazbi območja zapuščene vojašnice v vitalno mestno območje,... The post Ohranjanje uporabnosti stavb prispeva k blaženju podnebnih sprememb appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Katarina Gomboc Čeh: Herbarij slovenščine

OUTSIDER, 6. november 2020 ― Za pisalno mizo v spalnici mojih staršev stoji velika knjižna omara, obložena s knjigami. Tista polica, ki je najbolj na dosegu roke, komaj diha – med knjigami je tako malo prostora, da se jih le s težavo vzame s police. Na njej so namreč same zajetne, obsežne knjige. Med njihovimi tenkimi, skoraj prosojnimi listi lahko… The post Katarina Gomboc Čeh: Herbarij slovenščine appeared first on OUTSIDER.

mKutin arhitektura: Bohinjski apartma za dva

OUTSIDER, 6. november 2020 ― Meta Kutin je v Stari Fužini prenovila ljubek apartma za dve osebi, ki skozi strešno okno ponuja prekrasen pogled na Bohinjsko jezero in gore. Apartma se nahaja na podstrešju večkrat prenovljene in preurejene hiše na skromnih 23m2. Na tej površini je bilo tloris mogoče le deloma izčistiti, večji programski premiki pa niso bili ne mogoči… The post mKutin arhitektura: Bohinjski apartma za dva appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: Convent Studios, ZDA

OUTSIDER, 4. november 2020 ― Prenova in dozidava stavbe v umetniški atelje v historičnem predelu Tucsona v Arizoni. V četrti Barrio Historico v arizonskem Tusconu je stala hiša iz zemlje (adobe) v zelo slabem stanju. “Ko sem prvič prišel na lokacijo, je bila hiša pravzaprav ruševina,” piše arhitekt Rick Joy v svoji knjigi Desert Works (Puščavska dela). Od nekdanje stavbe… The post Arhitektura iz zemlje: Convent Studios, ZDA appeared first on OUTSIDER.

Natečaj: Arhitektura po epidemiji

OUTSIDER, 3. november 2020 ― Razpisujemo natečaj za arhitekturni esej! Tema: ARHITEKTURA PO EPIDEMIJI Besedila pošljite na naslov natecaj@outsider.si najkasneje do 23.11.2020. Besedilo naj ne presega dolžine 7000 znakov brez presledkov. Vsak avtor lahko sodeluje le z enim besedilom. Nagrade: 1. nagrada: 300€ 2. nagrada: 200€ 3. nagrada: 150€ Žirija: uredništvo revije (Nina Granda, Miloš Kosec, Ajda Bračič, Srđan Nađ,… The post Natečaj: Arhitektura po epidemiji appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Delo od koderkoli

OUTSIDER, 3. november 2020 ― Resnična zgodba: v mestece na jugu Istre se je v času korone preselilo več mladih, ustvarjalnih ljudi z različnih koncev sveta. Magdalena in Ervin sta IT-jevca, v podedovano, staro kamnito hiško v centru sta prišla spomladi, po potresu, ko je njuno blokovsko stanovanje v središču Zagreba postalo prenevarno. Dobrih pet minut sprehoda dalje, ob starodavnem… The post Nina Granda: Delo od koderkoli appeared first on OUTSIDER.

Brigada: Pisarne Tele2, Reka

OUTSIDER, 3. november 2020 ― Ekipa hrvaškega podjetja Brigada je zasnovala pisarne za mobilnega operaterja Tele2 v Reki. Brigada poleg arhitektov združuje še oblikovalce, strokovnjake s področja prodaje ter svetovalce. Projekt zasnujejo od začetka do konca: najprej identificirajo naročnikove potrebe, oblikujejo rešitev zanje in nato svoj koncept tudi uresničijo. S hrvaškim mobilnim operaterjem Tele2 so že sodelovali pri oblikovanju sedeža… The post Brigada: Pisarne Tele2, Reka appeared first on OUTSIDER.

Emil Jurcan: Palača Leonardelli

OUTSIDER, 3. november 2020 ― Prenova baročne palače v Galižani v nastanitveni objekt je delo arhitekta Emila Jurcana. Rekonstrukcija palače z reprezentativnim baročnim portalom je arhitektu omogočila uresničitev ideje o stopnišču kot osrednjem elementu, ki določa smer gibanja v prostoru. Glavno kamnito stopnišče iz palače je bilo znova uporabljeno in prestavljeno v nov prostorski kontekst. Na nizki podest je mogoče… The post Emil Jurcan: Palača Leonardelli appeared first on OUTSIDER.
še novic