Tapete: nekoč in danes

OUTSIDER, 16. april 2021 ― Tapete so oblika umetniškega izraza. Pomenijo tudi zavezo, ki od stanovalca zahteva širši premislek o prostoru in bolj trajni (morda tudi trajnostni?) viziji. Pomembno je, da razumemo, kako deluje velikost prostora v odnosu do gostote vzorca, kako se obnaša ob različnih delih dneva in svetlobi. Izjemno širok nabor motivov omogoča, da likovni poudarek (če prostor to… The post Tapete: nekoč in danes appeared first on OUTSIDER.

Katarina Gomboc Čeh: Iskanje izgubljenega časa

OUTSIDER, 16. april 2021 ― Nikoli nisem imela pretiranega zaupanja v novoletne zaobljube. Tu in tam sem se čemu zaobljubila, a iz izkušenj sem vedela, da bodo zastavljeni cilji kmalu splavali po vodi, zato sem se tega lotevala s previdnostjo, najraje pa sploh ne. Pa vendar sem si lani tik pred silvestrovim, ne da bi to posebej načrtovala, zastavila na… The post Katarina Gomboc Čeh: Iskanje izgubljenega časa appeared first on OUTSIDER.

Trafika je odprta!

OUTSIDER, 15. april 2021 ― Ob novi številki revije Outsider je v začetku meseca na novo zaživela tudi Plečnikova trafika! Pod visokimi topoli na Vegovi ulici v Ljubljani lahko opravite nakup aktualne številke 25, prav tako pa si lahko za domačo knjižnico priskrbite starejše izvode revije Outsider, knjižno publikacijo Med vrsticami, prvo Plečnikovo monografijo, Domače knjižnice, publikacijo Living with water… The post Trafika je odprta! appeared first on OUTSIDER.
Slovenska mesta na sejmu predstavila svoje dobre prakse

Slovenska mesta na sejmu predstavila svoje dobre prakse

Inštitut za politike prostora, 15. april 2021 ― V torek, 13. aprila 2021, je potekal Sejem dobrih praks Mesta >> mestom. Na dogodku smo želeli s sproščenimi predstavitvami in pogovori poskrbeti za izmenjavo dobrih praks in izkušenj mest. Dogodek se je odvijal na spletni platformi Hopin, ki je omogočila aktivno sodelovanje udeležencev in novo izkušnjo virtualnih dogodkov. Na sejmu sta svoje izkušnje s... The post Slovenska mesta na sejmu predstavila svoje dobre prakse appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

MVA: Hiša v Zagrebu

OUTSIDER, 14. april 2021 ― Projekt lahko opišemo kot arhetip, ki se v svojem izhodišču nasloni na brezčasno zasnovo, prepoznano v različnih arhitekturnih projektih, a z umestitvijo odprtih praznin – atrijev – od tega odločno odstopa. Hišo tako sooblikujejo tvorjeni mikrokozmosi, ki s svojo pojavnostjo ustvarjajo posebne bivanjske momente in med prostori vzpostavljajo nove povezave.Projekt, ki so ga zasnovali v… The post MVA: Hiša v Zagrebu appeared first on OUTSIDER.

1. poletna šola trajnostne dediščine

OUTSIDER, 14. april 2021 ― Inštitut Univerze v Ljubljani za trajnostno varstvo dediščine organizira 1. poletno šolo trajnostne dediščine Univerze v Ljubljani 2021: Odgovorna prenova stavb kulturne dediščine kot temelj trajnostnega in kvalitetnega bivanja, ki bo potekala med 21. In 24. junijem 2021, kot serija webinarjev. Tema se osredotoča na aktualno prakso energetskih sanacij stanovanjskih stavb, nastalih v 19. in … The post 1. poletna šola trajnostne dediščine appeared first on OUTSIDER.

Izšel je katalog Mesta mestom #3

Inštitut za politike prostora, 12. april 2021 ― Izšel je Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj Mesta mestom #3. V katalogu je zbranih 15 dobrih praks, izbranih med 29 dobrimi praksami, ki so jih občine in javna podjetja prijavili na razpis jeseni 2020. Dobre prakse ponujajo rešitve za različne izzive slovenskih mest, vse od spodbujanja trajnostne mobilnosti do upravljanja z... The post Izšel je katalog Mesta mestom #3 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Zavod KNOF: Trajnostna krožnost oblikovanja

OUTSIDER, 9. april 2021 ― V skrbi za okolje in ob globalnih podnebnih spremembah se kot družba odzivamo na različne načine ter nekatere navade in dejanja postopoma prepoznavamo kot okolju škodljive. Poceni pohištvo, ki se s svojim oblikovanjem odziva na najnovejše trende, je že dolgo vodilno v prodaji. Na to vplivajo različni dejavniki. Oprema stanovanja se z naraščajočo mobilnostjo in… The post Zavod KNOF: Trajnostna krožnost oblikovanja appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Zoom strahovi

OUTSIDER, 9. april 2021 ― Grozljivka z naslovom Gostitelj (Host, 2020) bi pred desetletji verjetno napovedovala body horror v stilu Davida Cronenberga, ali pa vsaj kakšno zombijevsko parado. No, leta 2021 nas preganjajo drugačni strahovi, mnogo bolj realni in obenem mnogo bolj virtualni, kot so zombiji, implanti in izvenzemeljski paraziti. Premisa grozljivke Gostitelj je njen najboljši del. Gre namreč za… The post Miloš Kosec: Zoom strahovi appeared first on OUTSIDER.
še novic