Plečnik na poti k Sikstinski kapeli

OUTSIDER, 19. november 2019 ― Tako, kot je bila dolga in raznolika kariera Jožeta Plečnika, je barvita in častitljiva tudi zgodovina njegovega poshumnega sprejema in vrednotenja. Pravzaprav se ravno v našem času nahajamo na točki, ko lahko arhitektovih aktivnih šest desetletij primerjamo s prvimi šestimi desetletji po njegovi smrti. Prvi izraziti vrh in sprememba v dojemanju takrat trideset let mrtvega… The post Plečnik na poti k Sikstinski kapeli appeared first on OUTSIDER.

Pop-Upstart: David Tavčar in Jona Bednjanec

MAO, 19. november 2019 ― Vabljeni na zadnji prodajni pop-up dogodek letos! V prednovoletnem vzdušju bomo v Projektni pisarni Centra za kreativnost gostili mlada slovenska oblikovalca ter predstavili njune kose pletenin, tekstila in dodatkov za dom. Pridite, spoznajte in izberite svoj najljubši kos zase ali za darilo v tem prazničnem času!

ATELIERarhitekti: Prenova Glavnega trga v Novem mestu

OUTSIDER, 17. november 2019 ― Prenova Glavnega trga v Novem Mestu, za katero stojijo Atelier arhitekti, je nominirana za nagrado Piranesi, ki jo bodo slavnostno podelili na Piranskih dnevih arhitekture prihodnjo soboto. Novomeški Glavni trg se je skozi stoletja obstoja spreminjal glede na svoj čas in namen; Atelier arhitekti so se pri načrtovanju prenove najprej poglobili v luščenje plasti časa… The post ATELIERarhitekti: Prenova Glavnega trga v Novem mestu appeared first on OUTSIDER.

BIO 26. Deljeno znanje: Odsevna prihodnost

MAO, 17. november 2019 ― V sklopu štirih delavnic, bo mentorica delavnic Tanja Pađan delila znanje, kako si vsakdo lahko sam izdela vrhnje oblačilo, plašč ali bomber. Skozi tematiko skupnega znanja bi mentorica rada opolnomočila udeležence, da izstopijo iz začaranega kroga potrošniške kulture.

Viki Grošelj: Himalaja in ljudje

OUTSIDER, 16. november 2019 ― Na prvi pogled intima (v smislu zaupnosti, prisrčnosti, iskrenosti, poglobljenega odnosa …; Verbinc, Slovar tujk) in Himalaja, ena najbolj veličastnih pokrajin našega planeta ter obenem soznačnica za »kri, znoj in solze«, temu legendarnemu trojčku pa je treba dodati še mraz in pomanjkanje kisika, nimata nič skupnega. A ta pomislek »na prvo žogo« ne bi mogel… The post Viki Grošelj: Himalaja in ljudje appeared first on OUTSIDER.

Zeleno zatočišče

MAO, 16. november 2019 ― Vabljeni na ogled eksperimenta ter da dodate svoj košček znanja in izkušenj v tem eksperimentalnem poligonu, ki odpira vprašanja kredibilnosti, preverljivosti znanj, pa tudi etičnosti ravnanja s so-vrstami. Ob tej priložnosti bosta avtorici projekta Anamari Hrup in Eva Jera Hanžek predstavili tudi knjigo, ki je nastala v okviru projekta.

Razkrinkavanje.si: v živo!

MAO, 16. november 2019 ― Ekipa projekta Razkrinkavanje.si bo predstavila, kako poteka novinarsko preverjanje domnevno spornih medijskih vsebin – v živo. Projekt je letos zasnoval Oštro, center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, ki izdaja tudi stran Oštro.si, kjer domuje projekt Razkrinkavanja.si.

BIO 26. Pogovor #2: Informacije

MAO, 15. november 2019 ― Drugi dogodek v seriji BIO 26| Pogovori se bo usmeril na vprašanja o informacijah v digitalni dobi. Prvi del pogovora bo usmerjen na vprašanja medijske kredibilnosti, v drugi del pa bo posvečen informacijski etiki v dobi komodifikacije informacij. Je informacija javna pravica ali dragocena dobrina? Kadar so informacije ogrožene, kaj je še na kocki?

Pismo bralca: Pobuda za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona

OUTSIDER, 11. november 2019 ― Spoštovani kolegi Matej Gašperič, Matevž Granda in dr. Jernej Markelj,   Čestitam za vašo pobudo za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona in poenostavitev postopkov izdaje gradbenega dovoljenja in oblikovne presoje, ki smo jo lahko prebrali v 19.-ti številki naše revije Outsider!   Z veseljem se pridružujem vašim predlogom in argumentom za predlagane spremembe. Moram reči,… The post Pismo bralca: Pobuda za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona appeared first on OUTSIDER.
še novic