Matevž Granda: Potovanje v mesto Vuhan

OUTSIDER, 22. april 2020 ― V zadnjih mesecih se je mesto Vuhan, glavno mesto kitajske province Hubej, zapisalo v zgodovino kot mesto, kjer se je začela epidemija koronavirusa (Sars-CoV-19). Za mesto, ki je sicer peto največje na kitajskem in v katerem živi 11 miljonov ljudi, je marsikdo prvič slišal prav v zaskrbljenih poročilih o novem virusu. Virus naj bi se… The post Matevž Granda: Potovanje v mesto Vuhan appeared first on OUTSIDER.

Tria Studio: Les je edini solarno izdelani material

OUTSIDER, 22. april 2020 ― Najprej je bil arhitekturni biro Tria studio, ki so ga takoj po končanem študiju arhitekture ustanovili Jernej Hočevar, Martin Lovrečić in Matevž Vrhovnik. Kmalu je prišla gospodarska kriza. Takrat so ustanovili izvajalsko podjetje, specializirano za gradnjo s križno lepljenim lesom. Ni prav pogosto, da arhitekturni biro odpre izvajalsko podjetje. To je redkost tako v slovenskem… The post Tria Studio: Les je edini solarno izdelani material appeared first on OUTSIDER.

Outsiderjeva knjižna ponudba

OUTSIDER, 21. april 2020 ― Izgubite se v svetu odličnih kratkih zgodb v Straniščnih spletkah, pokukajte na knjižne police zanimivih posameznikov v Domačih knjižnicah, ali pa se poglobite v odnos med arhitekturo in vodo v monografiji Živeti z vodo. Našo knjižno ponudbo preverite spodaj. STRANIŠČNE SPLETKE II + III 5.00€ 128 strani, mehka vezava Zbirka kratkih zgodb literarnega natečaja Straniščne… The post Outsiderjeva knjižna ponudba appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: Umetnost zastavljanja vprašanj

OUTSIDER, 21. april 2020 ― Prvi stavki elektronskih sporočil, ki so med promocijsko pošto v mojem nabiralniku pristali  v zadnjem tednu, se berejo nekako takole: »Drobec varnosti v negotovih časih« »Rušenje kapitalističnih struktur« »5 dihalnih vaj za krepitev pljuč« »Koronakriza – kaj sledi?« »Kako drugačno bo kmalu življenje v Sloveniji?« Premami me slednji. Klik – v sporočilu se skriva povzetek… The post Ajda Bračič: Umetnost zastavljanja vprašanj appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Življenje nikoli več ni bilo enako

OUTSIDER, 21. april 2020 ― Mesta so bila zaradi svojih določujočih značilnosti praviloma središča izbruhov bolezni, ki so prerasle v velike zgodovinske epidemije ali celo pandemije in se izkazale kot dejavnik družbenih sprememb, pa tudi razmislekov, poizkusov in dejanskih sprememb v načrtovanju, oblikovanju in reorganizaciji mesta samega. V 5. stoletju p.n.št. je med peloponeško vojno izbruhnila ena prvih zanesljivo dokumentiranih… The post Blaž Šenica: Življenje nikoli več ni bilo enako appeared first on OUTSIDER.

OFIS: Curly Villages

OUTSIDER, 20. april 2020 ― Veliko odličnih idej in pobud nikdar ne zapusti delovnih miz arhitektov. Nekaterim se zatakne pri birokratskih mlinih, druge ustavijo menjave oblasti, krize in premeščanje prioritet. Nikoli ne moremo vedeti, kako bi se projekti obnesli, če bi jih dejansko realizirali. Vsekakor pa lahko rečemo, da neuresničena ostane marsikatera prebojna ideja, ki bi lahko prispevala k izboljšanju… The post OFIS: Curly Villages appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Razgrajevanje zidov

OUTSIDER, 20. april 2020 ― Zidovi, ki nas bolj strogo kot sicer obkrožajo že dober mesec in nam skopo odmerjajo vsakodnevno gibanje, so končno pokazali svoj vztrajni in neprizanesljivi karakter. S ključem v rokah smo se lahko v običajnih razmerah delali, kot da jih ni. Seveda, tistih nekaj kvadratnih metrov med opečnatimi ali betonskimi zidovi je glede na podatek v… The post Miloš Kosec: Razgrajevanje zidov appeared first on OUTSIDER.

Gašper Fabijan: Kurnik

OUTSIDER, 20. april 2020 ― O zlatem jajcu in kokošjem gradu Nekoč je živel mlad arhitekt. Bil je dober po srcu in vsakogar je cenil. Pa se je zgodilo, da mu je na pot prišel projekt, kakršnega ni pričakoval: kokošnjak! Ne bodi len, je arhitekt zavihal rokave in kokošim zgradil hišo. Ta je bila lepa in skladna, kot da bi… The post Gašper Fabijan: Kurnik appeared first on OUTSIDER.

Napovedujemo: Nova knjižica kratkih zgodb Straniščne spletke!

OUTSIDER, 17. april 2020 ― Novo knjižico Straniščne spletke lahko vzamete s seboj v intimo svoje kopalnice. Kako pametno in za kakšen namen jo boste uporabili, pa je odvisno od vas. Triindvajset novih zgodb, ki so bile nagrajene ali izbrane za objavo na natečaju v letih 2018 in 2019, prihaja izpod peres odličnih avtorjev: Jedrt Lapuh Maležič, Ana Svetel, Aljoša… The post Napovedujemo: Nova knjižica kratkih zgodb Straniščne spletke! appeared first on OUTSIDER.

Mertelj Vrabič Arhitekti: Projektni prostor Fundacije ULAY

OUTSIDER, 17. april 2020 ― Na Igriški ulici 3 v Ljubljani je zaživel nov umetniški projektni prostor fundacije umetnika Ulaya. Za njegovo arhitekturo sta poskrbela arhitekta Maša Mertelj in Matic Vrabič (Mertelj Vrabič Arhitekti). Nedavno preminuli Frank Uwe Laysiepen (1943-2020), bolj znan kot Ulay, je bil eden najprodornejših performativnih umetnikov dvajsetega stoletja. Ljubljana kot njegov (drugi) dom je v preteklem… The post Mertelj Vrabič Arhitekti: Projektni prostor Fundacije ULAY appeared first on OUTSIDER.

Celjski pojoči balkoni

OUTSIDER, 17. april 2020 ― V teh negotovih časih so drobni trenutki zadovoljstva še toliko dragocenejši. Kljub omejitvam fizičnih stikov se lahko med seboj bodrimo na pristen način – tudi z glasbo. Bralka nam je poslala čudovito zgodbo o celjskih pojočih balkonih, ki vso sosesko združujejo v tesno povezano skupnost: “Sem stanovalka celjske mestne četrti, ki se je v času… The post Celjski pojoči balkoni appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura izolacije, 4. del: Izolacija in segregacija v domači hiši

OUTSIDER, 16. april 2020 ― V času, ko se svet zapira v svoje domove, da bi se izognil širjenju koronavirusa, predstavljamo zgodovinske arhitekture, ki so na ta ali oni način služile izolaciji posameznikov ali skupin. Dom (ali vsaj idealno podobo doma) dojemamo kot varen prostor, kjer smo del enakopravne skupnosti in kjer so naše želje in potrebe upoštevane. Doma sprejemamo… The post Arhitektura izolacije, 4. del: Izolacija in segregacija v domači hiši appeared first on OUTSIDER.

Transformacije: Od slovanske oblačilne tradicije do modernih kreacij

OUTSIDER, 16. april 2020 ― V sredo, 12. februarja 2020, je bila v zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani otvoritev razstave Transformacije: OD slovanske oblačilne tradicije DO modernih kreacij, ki je del obsežnejšega projekta, zasnovanega leta 2018 pod okriljem mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur s sedežem v Ljubljani. Razstava je bila na ogled do 8. marca, predstavljene pa so bile… The post Transformacije: Od slovanske oblačilne tradicije do modernih kreacij appeared first on OUTSIDER.
še novic