Na ŠUGLI je potekal prvi tedenski modul!

Ana Monro, 17. oktober 2019 ― V prvi polovici oktobra je na ŠUGLI, Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, potekal prvi modul v ”šolskem letu” 2019/20, na katerem sta mentorici Sara Šabec in Polona Prosen udeležence poučili o osnovah skupinskega dela in razvoja igralske prezence. Več o začetku prve stopnje izobraževanja in usposabljanja za 8. generacijo Šuglarjev preberite v Novičniku, ki bo objavljen ... The post Na ŠUGLI je potekal prvi tedenski modul! appeared first on Ana Monro.
NEDVOMNO…MARIJA VIDAU Ob premieri Mirandoline odprtje razstave

NEDVOMNO…MARIJA VIDAU Ob premieri Mirandoline odprtje razstave

SSG Trst, 17. oktober 2019 ― NEDVOMNO…MARIJA VIDAU Ob premieri Mirandoline odprtje razstave Nova sezona Slovenskega stalnega gledališča se bo začela s predstavo in razstavo. V petek, 18. oktobra bo na odru zaživela Goldonijeva Krčmarica Mirandolina, v foajeju parterja pa bo ob 20.00 odprtje razstave z naslovom »Nedvomno…Marija Vidau«. Kostumografka, ki je na najizrazitejši način in za daljši čas zaznamovala estetiko […]

Po sledeh gledališke zgodovine, strokovno izobraževanje

Zlata paličica, 17. oktober 2019 ― V soboto, 16. novembra 2019, se lahko med 9. in 17. uro udeležite strokovnega izobraževanja Po sledeh gledališke zgodovine v organizaciji in izvedbi Slovenskega gledališkega inštituta. Usposabljanje spodbuja razvoj gledališke pismenosti ter nudi različne tehnike in orodja za ustvarjalno poučevanje dramatike in gledališke zgodovine. Namenjeno je vzgojiteljem, osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem, učiteljem izbirnih predmetov ter mentorjem […] The post Po sledeh gledališke zgodovine, strokovno izobraževanje appeared first on Zlata paličica.

FBS gosti študente in pričakuje tujce

SiGledal Novice, 17. oktober 2019 ― Na Festivalu Borštnikovo srečanje se te dni mudi več kot sto študentov treh gledaliških akademij, ljubljanske, zagrebške in moskovske GITIS. Predstavljajo svoje produkcije, pripravljajo festivalski blog in se udeležujejo petih delavnic; danes bodo pod vodstvom Borisa Ostana s pomočjo nevtralne maske raziskovali ritme živega in neživega sveta okrog in v nas. Zvečer bosta na ogled predstavi Požar, produkcija UL AGRFT in Ribiške zdrahe, Akademije za igro, ruskega gledališkega inštituta GITIS iz Moskve.

V koprskem gledališču krstna uprizoritev Mehurčkov

SiGledal Novice, 17. oktober 2019 ― V Gledališču Koper v soboto pripravljajo krstno uprizoritev predstave Mehurčki v režiji Jake Ivanca, ki v sklenjeno celoto povezuje osem pesmi iz istoimenske pesniške zbirke za otroke Otona Župančiča. Ustvarjalci predstave so izpostavili, da predstava dopušča možnost različnih interpretacij, pomembno sporočilo Mehurčkov pa je pomen radovednosti.
Preplet spolov in svetov

Preplet spolov in svetov

Dnevnik, 17. oktober 2019 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem bo drevi premiera drame Ure, dnevi, čas avtorice Anje Krušnik Cirnski, režije se je lotila Mojca Madon. Uprizoritev, ki se napaja v znanem romanu Ure Michaela Cunninghama, preplete življenja treh žensk v različnih...

Nadaljujemo s tujimi gostovanji

Borštnikovo srečanje, 16. oktober 2019 ― Drugi festivalski dan nam je ponudil predstavo Projekt Handke (Ali pravica za Petrovo neumnost) v produkciji Qendra Multimedia iz Kosova, ki boleče in neizprosno preseka krog laži, ki jih je Peter Handke javno izražal in prikazal v svojih knjigah, s tem pa globoko zarezal v srž resnice o vojni v nekdanji Jugoslaviji. V dodatnem programu pa smo lahko v atmosferi Sodnega stolpa prisluhnili zanimivemu pogovoru Vesne Milek z gledališkim producentom in organizatorjem Dušanom Pernatom, ki je več kot štiri desetletja deloval kot menedžer za mednarodna gostovanja v Slovenskem mladinskem gledališču. Foto utrinki -->
Začetek goriške abonmajske sezone z BRILJANTINO!

Začetek goriške abonmajske sezone z BRILJANTINO!

SSG Trst, 16. oktober 2019 ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE ABONMA V GORICI   Jim Jacobs, Warren Casey BRILJANTINA (GREASE) torek, 22.oktobra, ob 20.00 – Gledališče Verdi v Gorici v sodelovanju z Glasbeno matico in z Občino Gorica  prva, v celoti profesionalna slovenska postavitev kultnega muzikala, ki je nastal po enem najpopularnejših filmskih muzikalov vseh časov   NEDVOMNO ČUDOVIT ZAČETEK LETOŠNJEGA ABONMAJA! […]

Tatovi podob tokrat o življenju in smrti HPD-ja

SiGledal Novice, 16. oktober 2019 ― V klubu Gromka na Metelkovi bo drevi ob 21. uri premiera burlesknega performansa Življenja in smrti HPD-ja. Performans sodi v serijo Tatovi podob predstavljajo, izvedel pa ga bo član skupine The Feminalz Loup Abramovici, ki nastopa pod umetniškim imenom HPD (Hormonal Pertubator in Decay oziroma Hormonski motilec v razkroju).
Mara Kralj – o njenem opusu in lutkah

Mara Kralj – o njenem opusu in lutkah

ARS Oder, 16. oktober 2019 ― 110 let od rojstva vestranske umetnice, ki se je našla v lutkovnem gledališču Likovna dela Mare Kralj, za katera velja, da so nastala »pod patronatom« njenega moža Toneta Kralja, čeprav se je hotela izviti njegovemu ekspresionističnemu vplivu, poznamo zelo slabo, saj so izgubljena, v zasebni lasti, redka pa počivajo v galerijskih depojih. Po bivanju v Parizu se je njen slog nekoliko osamosvojil, saj je postajal barvit, realističen, bolj mehek in topel, kot je bil pred tem. Zvedava umetnica, ki je prehajala od keramike in kiparstva do slikarstva, je moževi senci uhajala tudi s slikanjem na belo svilo z belgijskimi barvnimi svinčniki, najbolj pa je živela za lutkovno gledališče, saj je po letu 1952 likovno zasnovala več kot 230 lutk, številne med njimi je izdelala sama. Zato v oddaji Oder predvsem o njenih marionetah in mimičnih lutkah iz pene in ljubezni do ustvarjenih lutk. Matjaž Loboda je denimo v starih zapisih našel besedilo, ki ga je zapisala Mara o sebi: “Danes se mi zdi, kot da so spomini na začetek dela z lutkami kot prelepe sanje, sanje o neki dobi iskanja najlepšega. Zelo rada slikam, vendar sem po duši in srcu predvsem lutkarica.” Poleg dramaturga in lutkovnega režiserja Matjaža Lobode bodo v oddaji z Univerzo za tretje življenjsko obdobje sodelovale raziskovalke študijskega umetnostnozgodovinskega krožka »Spoznajmo svoje mesto in domovino«, ki deluje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje: umetnostna zgodovinarka in zgodovinarka mag. Olga Paulič, dr. Vesna Koželj Oblak in Mojca Slana.    
še novic