Skodelica kave in »jedna jedelj pomaranča« – Noč knjige v Medobčinski splošni knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. april 2018 ― Noč knjige je mednarodni dogodek, ki ga na svetovni dan knjige, 23. aprila,  v Sloveniji izvedemo v knjižnicah, šolah, kulturnih ustanovah in drugod. Letos je Cankarjevo leto, moto druženj pa Cankar za vsak dan. Prireditev v počastitev svetovnega dneva knjige je v Medobčinski splošni knjižnici odkrivala Cankarja, kakršnega morda še nismo poznali. Na časovnici dogodka so zapisana imena vseh zaposlenih, ki so ta večer od 20. do 22. ure skrbeli za nemoten potek dogajanja, izpostavljamo pa naslednje sodelujoče: Slovenist in literarni teoretik Slavko Pezdir je po uvodnem nagovoru Andreje Hutinski iz žalske ...

SOŽITJE z Gospodom brez skrbi in s Kraljično na zrnu graha

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. april 2018 ― Na mednarodni dan knjige smo se družili z varovanci Sožitja, enote Žalec. Ta mesec se nam je pridružila tudi Sabina z mamico iz Mozirja, tako da nas je vse več. Aprilska ura  s pravljicami in z zgodbami se je začela z navduševanjem nad risbami, ki prikazujejo njihovo podoživljanje zgodbic prejšnjega srečanja. Raznoliko doživljanje pomeni raznovrsten izraz v ustvarjanju. Tokrat so spoznali slovensko ljudsko pravljico Gospod brez skrbi in pravljico Kraljična na zrnu graha H.C. Andersena. Bolje, da ne pripovedujemo o tem, kako brez skrbi živimo, saj se lahko skrbi nalašč hitro ...

Koncert Kristijana Krajnčana

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april 2018 ― Od nekdaj ga zanima veliko stvari, zato se tudi ukvarja z bobni, violončelom, scenaristiko, režijo, kompozicijo. Zdi se, da je pri tem njegovo največje orožje radovednost. Kje je dno tistega, kar nima dna?  To je moč in prekletstvo obenem. Ravnotežje mu daje nihanje med temi področji, ki se med seboj prepletajo v možganskih sinapsah ter tp, da se v ključnih trenutkih sebe ne jemljem preveč resno.

Kako odpraviti stres za vedno – Peter Kunc

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april 2018 ― Se pogosto neuspešno spopadate s stresom in želite temu narediti konec? Predavatelj bo najprej predstavil, kako nezavedna prepričanja vplivajo na vaše razmišljanje, čustvovanje in odzivanje na situacije. Nato bo spregovoril o ključnih elementih uspešnih metod in tehnik ter s prikazom in vajami pokazal, kako prepoznati vzrok za neuspešno delovanje in ga odpraviti. Predavatelj - mag. Peter Kunc je strokovnjak na področju managementa, kjer uspešno deluje doma in v tujini. V zadnjih letih se pri svojem delu vse bolj posveča izzivu, kako ljudem omogočiti, da izkoristijo svoj polni potencial. Pri tem s pridom izkorišča svoje več kot 25-letne vodstvene izkušnje in več kot 15 let aktivnega udejstvovanja v športu. Je tudi avtor priročnika Kako premagati stres - za vedno; Institut Scientis, 2017 .

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Kristijan Krajnčan

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april 2018 ― Kristijan Krajnčan izhaja iz glasbene družine, od ostalih glasbenikov pa ga drugači obvladovanje tako bobnov kot violončela, ki ju je združil tudi na solističnem prvencu DrummingCellist. Prav o tem, kako doseči, da bobni postanejo v prvi vrsti melodični in violončelo ritmični instrument, kot tudi o pričakovanjih s strani družine ter komponiranju glasbe, ki spremlja vizualne podobe, bo govoril z univ. dipl. muzikologinjo, kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna Nino Novak. Pogovoru sledi koncert. Foto: Urška Lukovnjak

Søren Kierkegaard

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april 2018 ― Søren Kierkegaard, ki se je rodil pred 205 leti na Danskem, je obravnavan kot prvi eksistencialistični filozof. Njegovo izhodiščno vprašpanje je "Kako jaz kot bivajoč subjekt stopam v odnos do Boga?" Za to je potrebno najprej "samega sebe razumeti v esksistenci".  Predavanju dr. Primoža Reparja Aktualnost Kierkegaardove misli bo sledila predstavitev knjige Dejana Aubrehta Zaton posameznika. Ogledali si bomo lahko tudi razstavo knjig in revij KUD Apokalipsa in Kierkegaardovega inštituta (SRISK Ljubljana). Ob 25-letnici KUD Apokalipsa in 5-letnici Kierkegaardovega inštituta.

Evtanazija: uvod v problematiko in njena kritična presoja – dr. Borut Ošlaj

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april 2018 ― Ob pojmu evtanazije se že dlje časa bijejo strasti in prav nič ne kaže, da bo v prihodnje kaj drugače. Ker se naša življenjska doba nenehno podaljšuje, hkrati z njo pa narašča tudi verjetnost številnih neozdravljivih kroničnih obolenj, bodo pobude za legalizacijo evtanazije le še pridobivale na intenzivnosti. Nič manj zavzeto pa se ne bodo na drugi strani verjetno krepili tudi zadržki glede smiselnosti takšnega ukrepa. Trenutne, predvsem pa predvidljive prihodnje družbene razmere od nas zahtevajo, da se problema evtanazije čim prej lotimo nepristransko, celovito in kritično. Red. prof. dr. Borut Ošlaj (Oddelek za filozofijo, Filozofska fakulteta, UL) je član državne komisije za medicinsko etiko. Predavanje pripravljamo v sodelovanju z Gibanjem svetovni etos Slovenija.

Življenjska popotovanja: Nataša Kogoj – Mateja Hana Hočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april 2018 ― Nataša Kogoj je strastna motoristka in raziskovalka življenja. Njen prvenec, knjiga Vožnja v svobodo, 21 korakov, kako premagati strahove na poti k uresničitvi svojih sanj, je napisan kot priročnik, rdeča nit pa so osebne zgodbe, izkušnje in rešitve, ki so jo pripeljale do tega, da sedaj živi svoje sanje. Njen moto je: »Bili smo rojeni, da smo srečni in ne popolni!«  Pogovor bo vodila Mateja Hočevar.

Bralne vezi

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april 2018 ― Pripovedovalka Poletja v gostilni Lare Paukovič je zavzeta študentka slovenščine in sociologije, ki ima o vsem izdelano trdno mnenje. Poletno delo v srbski gostilni jo prisili, da se sooči s svojimi predstavami o svetu okrog sebe in svojim mestom v njem.  Pogovor o knjigi vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.
Bralna akcija Primorci beremo

Bralna akcija Primorci beremo

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 21. april 2018 ― Smo v dvanajsti bralni sezoni Primorci beremo. Letošnji bralni seznam prinaša 63 proznih del 11 pesniških zbirk; enako kot lani je nekaj naslovov dostopnih tudi v obliki elektronske knjige v e-knjižnici Biblos. V letu 2018 bo trajala do 9. novembra. Več o projektu in preteklih sezonah v zavihku Za uporabnike / Projekti oz. na tej povezavi. Projekt smo v knjižnici uradno otvorili v ponedeljek, 23. aprila, ob 18. uri, ko bo gostja v knjižnici Mojca Širok. Njen kriminalni roman Pogodba je uvrščen na seznam predlogov za branje v letu 2018. Zgibanke in bralna znamenja v tiskani obliki so na voljo v knjižnici. Zgibanka 2018. Bralno znamenje 2018. Lepo branje!

Noč knjige 2018 v Goriški knjižnici

Kamra.si, 21. april 2018 ― V Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica se pridružujemo vseslovenskemu dogodku Noč knjige. Vabimo na kar štiri dogodke: začnemo s predstavo in delavnico za otroke Tricikel tiska zgodbe, sledil bo pogovor z Mojco Širok in predstavitvijo njenega romana Pogodba, s čimer začenjamo tudi dvanajsto sezono akcije Primorci beremo, nadaljevali bomo s smehom v družbi impro skupine Dženny in zaključili z glasbo dua Nike in Janija. Vabljeni v knjižnico Novo Gorico v ponedeljek, 23. aprila 2018.
še novic