NEUČAKANA  JABLANA v libojski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. september 2019 ― Slikanico o neučakani jablani sta spisali in ilustrirali Pia in Lea iz družine Lobenwein. Ptuj je njihovo domače mesto. Pia je deklica, ki ima eno redkih bolezni. Svoje počutje je preslikala v mlado jablano, ki se tako močno zaveda sebe, da ne spusti nikogar blizu, ker se boji za svoje brstiče. No, potem pa se zgodi, da ostane na jesen brez enega samega sadeža. Kislo se drži. Ptiček, čebela, metulj in pikapolonica ji kasneje povedo, zakaj tako. Ko se odpre in postane družabna, naenkrat dozorijo tri jabolka v njeni krošnji. Iz ...

Koncert Ajda Stina Turek tria

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. september 2019 ― »... Večjo pozornost vzbuja pevkina sposobnost sledenja besedilom, njena premišljena raba pavz ter vokalnih in drugih efektov, ki ustvarjajo dramatičnost in napetost. Kljub mladosti zveni zrelo in izkušeno, zdi se skoraj, kot da tragedije skladb postajajo njene lastne.« (Nina Novak, Odzven) Zasedba: Ajda Stina Turek - vokal, Marko Čepak Maki - kitara, Vid Ušeničnik – tolkala.

Žiga Zois nekoliko drugače – dr. Miha Brenčič

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. september 2019 ― Žiga Zoisa je bil kompleksna osebnost. Imel je intenzivne in številne povezave s pomembnimi osebnostmi iz vse Evrope. Kdo so bili ti ljudje in kakšna je bila njihova zgodovinska vloga? Kako je bil Žiga Zois povezan z ožjo in širšo družino, in kako je bila ta vpeta v družbo? In kakšna je dediščina Žige Zoisa danes? Ali lahko nanj gledamo še iz kakšnega drugega zornega kota? Mihael Brenčič, univerzitetni profesor za področje geologije je zaposlen na Oddelku za geologijo Naravoslovno tehniške fakultete Univerze v Ljubljani kjer je bil tudi predstojnik tega oddelka oddelka. Celotno svojo poklicno kariero se ukvarja s hidrogeologijo in geologijo krasa. Kot raziskovalec in predavatelj je sodeloval z inštituti in univerzami od Lizbone do Moskve. Intenzivno se ukvarja tudi z zgodovino geoloških znanosti, predvsem z razsvetljensko geologijo in razvojem znanstvenih idej. S svojim delom posega tudi na področje esejističnega in filozofskega razmišljanja o vodi. Njegova bibliografija obsega preko tisoč strokovnih ekspertiz, številne znanstvene članke, objavljene tudi v najprestižnejših revijah, in mnoga poglavja v knjigah. Napisal je tudi več poljudno znanstvenih člankov in esejev na temo vode ter zgodovine znanosti.  

Predgrška umetnost, Grki, Etruščani in Rimljani – dr. Sarival Sosič (prestavljeno na 10. september)

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. september 2019 ― Na predavanju bomo spoznali predgrško umetnost egejskih otokov in Krete, zlasti Minojske civilizacije. Sledili bomo začetkom kulture starodavnih Miken ter kasnejšega razcveta grške kulture in njene ekspanzije po sredozemskem prostoru. Spoznali bomo tudi skrivnostne Etruščane in njihovo zapuščino na apeninskem polotoku ter kulturo in civilizacijo starega Rima. Dr. Sarival Sosič je kustos (muzejski svetnik) za sodobno vizualno umetnost v Mestni galeriji Ljubljana (Muzej in galerije mesta Ljubljana). Je avtor številnih člankov in spremnih besedil za monografije, kataloge in strokovne revije.

Ljubljanski Vodnik našel Vodnika – Andrej Rozman Roza in Alenka Tetičkovič

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. september 2019 ― Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Prešeren je o njem napisal puščico, v kateri ga imenuje preoblečen menišič, kot je o njem podcenjevalno govoril Kopitar. In da je rad pel in še rajši pil, kar je bilo verjetno res takrat, ko ga je Prešeren srečeval v Ljubljani v zadnjih letih njegovega življenja, ko je po koncu Ilirskih provinc padel pri avstrijski oblasti v nemilost in bil prisilno upokojen. A tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi. Zato je že kmalu po začetku svoje posmrtne slave obveljal za nekoga, ki čustveno ni povsem odrasel, tako da so se nekateri romantično čuteči literarni zgodovinarji resno spraševali, ali je bil sploh pesnik ali zgolj rimač. A vsaka romantika se enkrat konča. Ko posledice njene individualistične zaslepljenosti začnejo povzročat socialne in ekološke katastrofe, je zadnji čas za streznitev. Zato se je skoraj dvesto let po svoji smrti na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane pojavil tudi Valentin Vodnik, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig. Igrata: Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov, Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta.

Z identifikatorjem ISSN do informacije o odprtem dostopu kontinuiranega vira

COBISS, 2. september 2019 ― Segment COBISS3/Katalogizacija omogoča tudi prevzemanje zapisov iz drugih baz podatkov, ki jih nato prilagodimo potrebam slovenskega okolja. Za kontinuirane vire velja, da je baza podatkov ISSN referenčna zbirka podatkov, zato katalogizatorji prevzamejo zapis, če obstaja v bazi podatkov ISSN za opisovani vir. V letu 2019 smo posodobili navodila za prevzemanje zapisov za kontinuirane vire iz … Preberi več "Z identifikatorjem ISSN do informacije o odprtem dostopu kontinuiranega vira"

Poletno predavanje: Kako ostati mlad?

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. avgust 2019 ― V petek, 30. avgusta 2019, so Občinsko knjižnico Prebold napolnile nadvse koristne motivacijske misli. V predavanju z naslovom »Kako ostati mlad?« sta o pomlajevalnih učinkih gibanja govorila pisateljica in antropologinja Jasmina Kozina Praprotnik ter motivator zdravega načina življenja in profesor športne vzgoje Urban Praprotnik, ki skupaj vodita največjo slovensko tekaško druščino Urbani tekači. Beseda je najprej tekla o učinku Roseto, o ljudstvu, čigar zdravje temelji na tem, da je med seboj izjemno socialno povezano. Poleg vsakodnevnega gibanja in zdravih navad so prav družbeni stiki tisti, ki pišejo dolge življenjske zgodbe. Predavatelja ...

Koncert Ajda Stina Turek tria

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. avgust 2019 ― »Kljub temu širina, ki se kaže v poseganju tako po okrnjenih baladah kot bogatih swing skladbah, na albumu razširjenih z godalno, pihalno in trobilno sekcijo, kaže na interpretativno gibkost ter prilagodljivost, četudi so forme skladb dokaj preproste. A to niti ni bistveno. Večjo pozornost vzbuja pevkina sposobnost sledenja besedilom, njena premišljena raba pavz ter vokalnih in drugih efektov, ki ustvarjajo dramatičnost in napetost. Kljub mladosti zveni zrelo in izkušeno, zdi se skoraj, kot da tragedije skladb postajajo njene lastne.« (Nina Novak, Odzven) Zasedba: Ajda Stina Turek - vokal, Marko Čepak Maki - kitara, Vid Ušeničnik – tolkala.

Ptuj - najlepši

Kamra.si, 30. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje razstave intarzij Voja Veličkovića in fotografij Borisa Fariča PTUJ – NAJLEPŠI, ki bo v petek, 6. septembra 2019, ob 18. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ul. 1). Na otvoritveni slovesnosti bodo nastopili učenci in profesorji Glasbene šole Karol Pahor Ptuj. Razstava bo na ogled do 6. oktobra 2019.  

150. obletnica osmega tabora v Ormožu

Kamra.si, 30. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in Občina Ormož vabita na SLAVNOSTNO AKADEMIJO OB 150. OBLETNICI OSMEGA TABORA V ORMOŽU (1869–2019), ki bo v soboto, 7. septembra 2019, ob 17. uri pred ormoškim gradom. 8. avgusta 1869 je peščici narodnozavednih ormoških Slovencev uspelo organizirati tabor, na katerem so se odločno izrekli za ideje Zedinjene Slovenije. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti. Po slovesnosti prijazno vabljeni na prijetno druženje pred Grajsko pristavo Ormož. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Domu kulture Ormož.

Povezovalna komunikacija: pot do boljših odnosov – Darja Taisa Cerkvenik

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. avgust 2019 ― Nenasilna (povezovalna) komunikacija je veščina, ki nam pomaga, da se bolj pristno povežemo s sabo in z drugimi. Ko smo pozorni tudi na občutke in potrebe, ki se skrivajo pod površjem, imamo več izbire, kako sporočilo predamo in kako ga sprejmemo. Učimo se videti lepoto življenja znotraj nas in v drugih ljudeh. Nenasilna komunikacija je način komuniciranja, ki nas osvobaja sojenja, vrednotenja, diagnosticiranja in v naše odnose vnaša več topline, razumevanja in povezanosti. Predavanje bo osvetljeno z veliko praktičnimi primeri. Predava prof. defektologije, terapevtka, coachinja in trenerka komunikacije.

Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. avgust 2019 ― V Čarodejki oblakov glavni junak živi za tvegano osvajanje visokih gorskih vrhov. V neizprosnem lovu na svoje cilje je pripravljen žrtvovati vse. Na eni od odprav v Himalaji s prijateljem po naključju odkrijeta goro, ki ni vrisana v noben zemljevid. Med plezanjem na vrh odkrijeta starodavno skrivnost, ki je neprecenljive vrednosti za Tibet. Znajdeta se v nevarnosti in boriti se morata za svoje življenje. Vodi Sonja Pirman.

Pripravimo vrt in okrasne rastline na zimo – Peter Ribič

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. avgust 2019 ― Ko se poletje od vrhunca nagiba k jeseni, je še čas, da na vrtu postorimo zadnja opravila ter okrasno rez. Okrasne rastline, ki cvetijo, žive meje in druga okrasna drevnina potrebujejo namreč posebno nego in čas ob koncu avgusta je zadnji rok, da to postorimo pred prihajajočo jesenjo. Na predavanju bomo govorili o cvetočih grmovnicah, posebnih rastlinah v vrtu, izboru rastlin ter negi žive meje. Čas pa bo tudi za različna strokovna vprašanja in dileme. Peter Ribič je strokovnjak  iz Biotehničnega centra Naklo.

4. Levstikov večer: umetnost in razvedrilo v Levstikovem času

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. avgust 2019 ― Ob rojstnem dnevu slovenskega književnika in politika Frana Levstika velikolaška knjižnica in Občina Velike Lašče vsako leto pripravita Levstikov večer, na katerem poskušajo različni gostje osvetliti posamezne delčke Levstikovega ustvarjanja in delovanja ter časa, v katerem je živel. Letošnji gost bo mag. Igor Cvetko, muzikolog in kustos za duhovno kulturo v Slovenskem etnografskem muzeju.

Stiske svojcev oseb z demenco in psihosocialna podpora – društvo Spominčica

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. avgust 2019 ― Svojci ob dolgoletni skrbi za osebe z demenco pogosto doživljajo občutke krivde, nemoči ali sramu. Za premagovanje negativnih občutij, ki sčasoma lahko vodijo v izgorelost, se morajo svojci ves čas informirati o bolezni in oblikah pomoči v skupnosti. Na srečanju bodo predstavljene najpogostejše stiske in dileme, s katerimi se srečujejo svojci ter načini, kako te preseči z ustrezno psihosocialno podporo.

Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. avgust 2019 ― Roman Jugoslavija, moja dežela izpostavlja podobe Balkana nekoč in danes ter tragične usode ljudi, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno. Glavni junak se sooča s svojimi življenjskimi travmami, ki so posledica njegovega otroštva. Vodi Sonja Pirman.
še novic