Pravljična zabava s čarovnicama Ulo in Frido v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. oktober 2019 ― V torek, 22. oktobra 2019, sta v Občinsko knjižnico Prebold na čarovniških metlah prileteli nagajivi čarovnici Ula in Frida. Pod čarovniški klobuk sta skrili prikupno pravljico, ki jo je prebrala knjižničarka Lea. Otroci so radovedno prisluhnili zgodbici o čarovnici, ki se odpravi na zmenek z žabcem. Toda medtem ko ga čaka, ji živali povedo, da ni dovolj lepa. Ker pa čarovnice niso kar tako in imajo vedno  za ušesi čarovniške uroke, se naša čarovnica povsem spremeni. Ko pa jo žabec zagleda, ji pove, da mu je všeč prav takšna, kakršna ...

PRAVLJIČNA URICA V OBČINSKI KNJIŽNICI VRANSKO

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. oktober 2019 ― V torek, 22. oktobra 2019, sta v Občinsko knjižnico Vransko prihrumeli čarovnici Ema in Emaimametlo. Na uho jima je prišlo, da v knjižnici živi ogromno zgodb o čarovnicah in želeli sta jih spoznati. A ker radi kuhata tudi nove zgodbe, sta vse poznane čarovniške zgodbe zmetali v velik kotel, dodali nekaj začimb in skuhali čisto novo pravljico. Druženje je bilo bogato s besedo, plesom, humorjem in ustvarjanjem. Poglejte nas, zabava je bila nepozabna.  

Pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. oktober 2019 ― Letošnji oktober nas vreme resnično razvaja s svojimi prijetnimi temperaturami in sončkom. Zato je bila ta jesenska pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor kot nalašč, da smo prebrali staro slovensko ljudsko pravljico o Petru Klepcu po priredbi Franceta Bevka. Ta stara slovenska ljudska pravljica govori o majhnem šibkem fantku, ki ga zaradi njegove šibkosti vsi preganjajo in tlačijo. Nekega dne je spet moral iti pastirjem po vodo, medtem pa se  mu je izgubila čreda ovac. Iskal jo je in klical, ampak je ni našel. Med iskanjem je prišel visoko v hrib ...

Čajanka s pesnico Danico Pardo

Knjižnica Postojna, 22. oktober 2019 ― KULTURNO DRUŠTVO LIPA PIVKA in KNJIŽNICA PIVKA VABITA NA ČAJANKO s pesnico in pisateljico Danico Pardo v čitalnico knjižnice v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 16. uri. Ob tradicionalnem čaju nam bo gostja ob novi knjižici Mrvice odstirala, kako je teklo življenje v njenih otroških letih. Ob tradicionalnem čaju nam bo gostja ob novi knjižici Mrvice odstirala, kako je teklo življenje v njenih otroških letih.

Zaupanje – kako biti dober, a ne naiven – Andrej Pešec

Mestna knjižnica Ljubljana, 22. oktober 2019 ― "Nisem rekel, da bodi naiven. Rekel sem, da bodi dober." Dobrota ni sirota, meja med naivnostjo in dobroto pa je razumevanje, kako delovati v vsaki posamezni situaciji. Predava Andrej Pešec, predavatelj, svetovalec in trener ter strokovni sodelavec preko 100 zavodov po Sloveniji in na tujem. Za njim je že preko 700 predavanj, ki jih krasijo nenavadni praktični primeri in zanimiva sinteza sodobnih znanj, motivacijske filozofije ter starodavnih modrosti.

Pogovor ob knjigi - Hvala za škarje

Mestna knjižnica Ljubljana, 21. oktober 2019 ― Tina Bilban v romanu Hvala za škarje odpira v tem romanu manj poznane teme kot je razvoj sodobne znanosti ter strah družbe pred novim znanjem in njegovim vstopanjem v naša življenja. Kaj se skriva za našim odporom do odkritij na področju sodobne genetike, do novih oblik zdravljenja, ki jih ta odkritja omogočajo? Pogovor vodi Jožica Božič.

Tam med Malo in Véliko goró - Predstavitve knjige

Kamra.si, 21. oktober 2019 ― V oktobru ste vabljeni na štiri predstavitve prve zbirke ljudskega pripovednega izročila Ribniške doline z naslovom TAM MED MALO IN VÉLIKO GORÓ. Knjiga je plod večletnega arhivskega in terenskega raziskovanja bibliotekarja in domoznanca Domna Češarka. Terenska raziskava je bila večidel izvedena na območju Ribniške doline oz. znotraj meja ribniškega gospostva, katerega naslednici sta današnji občini Ribnica in Sodražica. V njej boste med drugim našli pravljice in legende, izvedeli, v katera bajeslovna bitja smo verjeli, kje so zakopani zakladi, kje je strašilo, se nasmejali ob vicih o Ribničanih itn. Knjigo bogati tudi zbirka kratkih folklornih žanrov kot so fraze, kletvice, pregovori, rečenice itn. Osrednji fokus je bil zbrati kronološko najstarejše zgodbe, zato to delo še zdaleč ni zaključeno. Namen knjige je ohranjanje večnega spomina na duhovno kulturo ljudi, ki živijo v Ribniški dolini. Nastala je v okviru EU projekta Knjižnice Miklova hiša Ribnica z naslovom Življenje ustvarja zgodbe, ki ga je finančno podprl LAS PPD. Knjiga bo predstavljena v mesecu oktobru na štirih lokacijah: Uradno bo izšla 21. oktobra na predstavitvi, ki bo potekala v Miklovi dvorani ob 19.00 (Knjižnica Miklova hiša Ribnica). 22. 10. ob 19.00, Rašica, galerija Skedenj(Trubarjeva domačija) 28. 10. ob 18.00, Zamostec, Lesarjev skedenj(gostilna Urška) 29. 10. ob 18.00, Hrib – Loški Potok,Kulturno-turistični centerVljudno vabljeni!

Svetovne operne zvezde na mariborskih odrih

Kamra.si, 21. oktober 2019 ― Univerzitetna knjižnica Maribor vas v torek, 22. oktobra 2019, ob 17. uri vabi v Glazerjevo dvorano na predavanje Marka Koširja Svetovne operne zvezde na mariborskih odrih.  V 100 letih Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na njegovem odru in drugih prizoriščih gostovala vrsta uglednih opernih umetnikov, med katerimi je bilo domala trideset pravih opernih zvezd. Predavanje bo osvetlilo njihov pomen in delo, predstavitve nekaterih pa bodo dopolnili še posnetki z njihovih nastopov. Prisrčno vabljeni!

Literatura v mestu – dr. Andrej Blatnik in dr. Tomo Virk

Kamra.si, 21. oktober 2019 ― Na jesenskem pogovornem večeru se nam bosta pridružila dr. Andrej Blatnik, pisatelj, urednik in izredni profesor knjigarstva, ter dr. Tomo Virk, prevajalec, esejist in redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Kratka zgodba, literarni fenomen 20. stoletja, je po mnenju nekaterih najtežja in najnatančnejša od vseh proznih oblik. Ob kratkih zgodbah Andreja Blatnika, mojstra kratke proze, ki je svojo zadnjo zbirko kratkih zgodb Ugrizi izdal lansko leto, bomo spoznavali glavne značilnosti te prozne oblike. Med drugim nas bo zanimalo, ali ima okolje, v katerem avtor živi, tudi dejanski vpliv na njegovo ustvarjanje in kakšno podobo Ljubljane zrcalijo njegova dela. Pogovorni večer, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad, bo povezovala Barbara Marinčič. In vsakič, ko prečkaš most, viden ali ne, si prišel naprej, vsakič se odpre nov svet. In zdaj izbiraj. Enega? Dva? Tri? Andrej Blatnik: Tromostovje (zbirka Ugrizi) Literatura v mestu je cikel treh pogovornih večerov z literarno-domoznansko tematiko. 
še novic