19. oktobra 1876 se je rodil Janko Šlebinger

Kamra.si, 19. oktober 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...Šlebiger se je rodil na Ledinku pri Zgornji Ščavnici (Sv. Ana na Krembergu) kot deveti otrok malega kmeta Jožefa in Ane rojene Lorenčak. Po študiju slovenščine in nemščine je svojo poklicno pot začel kot profesor, šele kasneje se je kot že uveljavljen bibliograf zaposlil v državni biblioteki (kasneje NUK), katere direktor je bil v letih 1927–1946. vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Janko_%C5%A0lebinger Na Kamri je objavljena digitalna zbirka Ivan Albreht. Ivana Albreht je bil pesnik, pisatelj, publicist, rojen v Hotedršici. V rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani hranijo lepo število pisem Ivana Albrehta. Med drugim tudi korespondenco z Jankom Šlebingerjem. Pisma, ki jih je Albreht pisal Šlebingerju, so bogat vir podatkov o avtorju začasa njegovih študentskih let, ki jih je nato nasilno končala vojna in njene posledice.

Vabimo k vpisu v NUK

NUK, 18. oktober 2019 ― V knjižnico se lahko včlanite tudi prek spleta.   Ob vpisu boste: podpisali pristopno izjavo, s katero potrjujete, da ste seznanjeni s Pravilnikom o splošnih pogojih poslovanja Narodne in univerzitetne knjižnice, in se obvežete, da boste upoštevali njegove določbe, določili geslo za dostop do elektronskih storitev knjižnice, prejeli izkaznico NUK. Članska izkaznica NUK ni prenosljiva.   Članstvo vam omogoča: izposojo gradiva v čitalnice in na dom, dostop do več tisoč e-člankov, izposojo več kot 141.000 e-knjig v tujih jezikih na osebne računalnike in prenosne naprave, medknjižnično izposojo, preslikovanje iz knjižničnega gradiva, ki je v lasti knjižnice, zahtevnejše informacijske storitve, kot so npr. priprava informacijskih tematskih poizvedb ter informacijske svetovalne in raziskovalne storitve, uporabo čitalniških mest v Veliki čitalnici, časopisni čitalnici in čitalnicah zbirk posebnega knjižničnega gradiva. Dodatne informacije dobite na telefonski številki (01) 2001 205 ali na elektronskem naslovu izposoja@nuk.uni-lj.si. RaziskovalciUporabniki Images: 

Ideje, ki premikajo svet

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. oktober 2019 ― Med 16. in 20. oktobrom 2019 je v Frankfurtu potekal že 71. knjižni sejem. Na njem se je predstavilo okoli 7500 razstavljavcev iz 150-ih držav. Letošnja častna gostja Norveška, ki se je predstavljala s sloganom Sanje v nas, je na sejem pripeljala kar 100 norveških avtorjev, med njimi je bil tudi v Sloveniji zelo priljubljen Jo Nesbo. Žalske knjižničarke smo se sejma udeležile prva dva dni. Vrnile smo se z novimi idejami, prijetnimi vtisi in hvaležne za nekaj prijaznih srečanj in pogovorov. Pogovarjale smo se z Zoranom Pozničem, ministrom za kulturo ...

Kako ukrepati in kako prepoznati možgansko kap

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. oktober 2019 ― Območno združenje RK Žalec, KO RK Polzela, Društvo upokojencev in Občinska knjižnica Polzela so 17. novembra 2019 na gradu Komenda pripravili zanimivo predavanje nevrologinje asist. mag. Marije Šoštarič Podlesnik, dr. med., predstojnice nevrološkega oddelka v Splošni bolnišnici Celje. Govorila je o sodobnih pogledih na možgansko kap, kako jo prepoznati in kako ukrepati po njej. Kot je povedala Šoštarič Podlesnikova, je možganska kap  nenadni dogodek v osrednjem živčevju, pri katerem je zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo njihovo delovanje moteno za več kot 24 ur. V približno 92 % gre za ishemično možgansko kap, kjer ...

Razstava Teje Tegelj

Kamra.si, 17. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave najnovejšega opusa magistrice znanosti in profesorice likovne umetnosti Teje Tegelj. Otvoritev bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. V ozadju umetniških raziskovanj in upodabljanj Teje Tegelj je iskanje skupnega imenovalca snovnih in nesnovnih aspektov človeških bitij in medsebojnih odnosov, ob čemer umetnica išče sozvočje starodavnih in neločljivih povezav z naravo. V najnovejši seriji risb z naslovom Iz telesa poskuša z ekspresivno in poduhovljeno linijo »zaobjeti in izraziti posamezne aspekte utelešenega uma, ki je razumljen kot neločljiva povezava med umom, čustvi, telesom in okoljem.« Glasbeni gost večera bo Lovro Frelih. Razstava bo na ogled do 24. novembra 2019.

Razstava Lutke in maske

Kamra.si, 17. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave LUTKE IN MASKE slikarke in arhitektke Eke Alenke Vogelnik, ki bo v torek, 22. oktobra 2019, ob 17. uri v razstavišču Grajske pristave Ormož. Razstavni projekt v obliki potujoče razstave obsega prerez avtoričinega delovanja na področju ilustracij, filmskih, televizijskih in gledaliških lutk ter mask in plakatov, ki jih je Eka Vogelnik oblikovala med letoma 1985 in 1999. Razstavljene bodo tudi karikaturne lutke svetovnih politikov in portretne lutke naših kulturnikov. Razstava bo na ogled do 30. januarja 2020.

»KO USTVARJAM, SEM JAZ«

Knjižnica Postojna, 17. oktober 2019 ― V četrtek, 24. oktobra, ob 11. uri bo v čitalnici knjižnice vabimo na kulturni dogodek ob predstavitvi izdaje literarno likovne zbirke stanovalcev Doma na Krasu – DE Postojna »KO USTVARJAM, SEM JAZ« .[embed]https://sikpos.si/2019/10/17/v-cetrtek-24-oktobra-ob-11-uri-v-citalnici-knjiznice-vabimo-na-kulturni-dogodek-ob-predstavitvi-izdaje-literarno-likovne-zbirke-stanovalcev-doma-na-krasu-de-postojna-ko-ustvarja/[/embed]

Po Nevskem prospektu do Vladivostoka – Lijana Dejak in Borut Kraševec

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. oktober 2019 ― O značilnostih ruske književnosti, s poudarkom na literarnih delih, ki so nastala konec 20. in v začetku 21. stoletja, se bomo pogovarjali s prevajalcema iz ruske literature. Lijana Dejak in Borut Kraševec sta se uveljavila z vrsto zahtevnih prevodov tako literarnih kot teoretičnih del. Oba sta tudi prejemnika Sovretove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za posebno uspele prevode leposlovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino.
še novic