Trst je naš – knjižničarski!

COBISS, 16. oktober 2019 ― Le kdo bi podvomil, da je la grand dame svetovnega knjižničarstva Eva Verona rojena Zagrebčanka? Kot se spodobi, so njene hrvaške kolegice poskrbele, da njena zvezda upravičeno močno sije na knjižničarskem nebu. Ampak Eva Verona je rojena Tržačanka, njena družina pa je bila del tržaške ali dunajske judovske skupnosti. Pa se mi je nenadoma povezalo … Preberi več "Trst je naš – knjižničarski!"

Oktobrski Muzejski vikend

Kamra.si, 16. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na oktobrski Muzejski vikend POTRTETI IN IGRAČE. Srečali se bomo v soboto, 19. oktobra 2019, od 10. do 13. ure v Miheličevi galeriji, kjer si bomo ogledali razstavo ptujske slikarke Tjaše Tie Čuš PORTRETI IN IGRAČE, nato pa bomo po vzoru umetnice tudi sami ustvarjali. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 5 let, in je brezplačen.

Podobe rimskih bogov

Kamra.si, 16. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave Podobe rimskih bogov na kamnitih spomenikih Spodnjega Podravja. Otvoritev bo v petek, 25. oktobra 2019, ob 11. uri  v avli Občine Ormož. Na ogled bo do 1. decembra 2019.

Julija Rawlinson: Lisjaček in padajoče listje

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. oktober 2019 ― Jesen je. Lisjačkovo najljubše drevo spreminja svoje barve in izgublja liste. Zaradi tega je lisjaček vedno bolj zaskrbljen. V prepričanju, da je z drevesom nekaj hudo narobe, mu obljubi, da mu bo pomagal. In ko z drevesa pade na zemljo še zadnji list, se lisjaček počuti tako, kot da bi na cedilu pustil svojega najboljšega prijatelja … (Prevod iz angleščine).Pripoveduje Tone Obadič.

Margaret Mahy: Čarobni list

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. oktober 2019 ― Kadar Mihael teče iz šole domov sliši veter, kako se zaganja v veje dreves in z njih odnaša jesensko listje. Veter upogiba travne bilke in Mihaelu se zdi, kot da bi za njim tekel kuža. Tako rad bi imel psa, pomisli deček … potem bi bil tek domov veliko bolj zabaven … (Prevod iz angleščine).Pripoveduje Ida Mlakar Črnič.

Kelly Canby: Zgodba o luknji

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. oktober 2019 ― Nekega dne je Čarli našel luknjo. Sklonil se je, jo pobral in jo vtaknil v žep. A kmalu je ugotovil, da ni dobro imeti luknje v žepu. Zato jo je stlačil v nahrbtnik. A izkazalo se je, da je še slabše imeti luknjo v nahrbtniku. In namenil se je, da ji poišče novega lastnika … Pripoveduje Tone Obadič.

Literarni večer s Ferijem Lainščkom

Kamra.si, 16. oktober 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v sredo, 23. oktobra 2019, ob 18. uri vabi na literarni večer s Ferijem Lainščkom. Avtor številnih romanov in pesniških zbirk tako za odrasle kot za otroke, bo v pogovoru spregovoril o svojih dosedanjih literarnih delih. Pozornost bo namenil tudi svojemu novemu romanu Zadoščenje. Pogovor bo vodil Orlando Uršič, urednik in direktor založbe Litera. Vabljeni!

Dan bele palice v Občinski knjižnici Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 15. oktober 2019 ― Mednarodna zveza slepih je leta 1970 za mednarodni dan bele palice razglasila 15. oktober. Zaznamovali smo ga tudi v Občinski knjižnici Prebold, ko smo v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih (MDSS) Celje ter Občino Prebold priredili literarno-glasbeni večer s predstavitvijo mobilnosti z belo palico, pripomočkom, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi ter ima zato posebne potrebe in pravice. MDSS Celje je dejavnosti za slepe in slabovidne začel leta 1948, tako so v društvu lani praznovali 70. obletnico ...

Skupina za učenje učenja za mlajše mladostnike z učnimi težavami

Knjižnica Logatec, 15. oktober 2019 ― Skupina za učenje učenja za mlajše mladostnike z učnimi težavami Zakaj skupina za učenje učenja? Mlajši mladostniki s splošnimi in specifičnimi učnimi težavami imajo pri učenju pogoste težave pri prevzemanju aktivne vloge, saj so spretnosti in strategije učne motivacije, metakognicije in samoregulacije manj ali neustrezno razvite. V skupini za učenje učenja se učenci učijo uporabe […]
Atlas der Schweizer Kinderliteratur

Atlas der Schweizer Kinderliteratur

UKM, 15. oktober 2019 ― Schweizerisches Institut für Kinde- und Jugendmedien SIKJM Knjiga prinaša pregled švicarske otroške književnosti zadnjih desetletij. COBISS.SI-ID - 97413121 Švicarska književnost Založba:  Chronos Letnica:  2018 Področje:  Književnosti
še novic