Predstavitev knjige Slepec avtorja Mitje Čandra

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. junij 2020 ― V parku pred Medobčinsko splošno knjižnico Žalec je bila v torek, 16. junija 2020, prva prireditev po epidemiji. Obiskovalcev ni bilo prav veliko, so pa bili vsi enotnega mnenja, da so komaj čakali, da se življenje in z njim prireditvena dejavnost prične vračati v uhojene poti. Vonj cvetoče lipe se je prijetno prepletal z besedami, ki so polnile pomladni večer. Z avtorjem knjige Slepec Mitjo Čandrom se je pogovarjal mag. Marko Repnik, direktor JSKD. Zanimivo zgodbo, kako je roman nastal in kaj opisuje, je dopolnil duhovit Repnikov opis sogovornika s stavki, ...

Dan knjižnice

Kamra.si, 16. junij 2020 ― Vabljeni na Dan knjižnice:- ob 9.00-11.00: Predstavitev Beremo s tačkami,- ob 9.00-10: Poslikava obraza,- od 9.00-11.00 in 12.30-14.30: Pravljice in ustvarjalnice- ob 16.00: Gledališka predstava Zverinice iz Rezije, Gledališče Zapik (organizator JSKD, OI Trebnje)- ob 19.00: Ditka in Feri Lainšček, uglasbena poezija (soorganizator JSKD, OI Trebnje)

Literarno - pogovorni večer Anton Kovačič in Stane Peček

Kamra.si, 16. junij 2020 ― Literarno - pogovorni večerAnton Kovačič in Stane PečekČetrtek, 18. junij 2020, ob 19.00, Knjižnica MokronogMornar in častnik stroja Anton Kovačič iz Martinje vasi je dobra 3 leta preživel na ladji Rog, prvi slovenski ladji, ki je obplula svet.O zanimivih zgodbah z ladje in ostalih anekdotah bo razpravljal z Mokronožanom Stanetom Pečkom.Večer bosta z anekdotami in orglicami popestrila Anton Marenče in Janez Kolenc.
Slovenski animirani film 2006-2017

Slovenski animirani film 2006-2017

UKM, 15. junij 2020 ― Igor Prassel, Matija Šturm Katalog o slovenskih ustvarjalcih animiranega filma z njihovimi filmografijami, fotografijami in biografijami, nastal ob razstavi v Galeriji sodobnih umetnosti Celje (13. 4.-17. 6. 2018). COBISS ID: 294213376   Animirani film Založba:  Zavod Celeia - Center sodobnih umetnosti & Društvo slovenskega animiranega filma Letnica:  2018 Področje:  Kinematografija in videoprodukcija

Jubilejna 30. Župančičeva frulica Celjanki Lari Gobec

Kamra.si, 15. junij 2020 ― Celjanka Lara Gobec je zmagovalka jubilejnega 30. vseslovenskega pesniškega natečaja Župančičeva frulica. Vseslovenski pesniški natečaj za mlade je jubilejno edicijo zaradi pandemije koronavirusne bolezni doživel v spletni različici, zmagovalko so razglasili na spletni prireditvi v četrtek, 11. junija 2020. Natečaj, na katerem vsako leto izberejo najboljšega otroškega recitatorja oziroma recitatorko ter osnovnošolskega in srednješolskega pesnika oziroma pesnico sicer organizira ZIK Črnomelj.
Kje pa vas jezik žuli?

Kje pa vas jezik žuli?

UKM, 15. junij 2020 ― Helena Dobrovoljc et. al. Monografija Kje pa vas jezik žuli? prinaša na empirični metodi oz. uporabniški izkušnji pripravljen izbor jezikovnih zadreg, ki se izkazujejo na različnih ravneh jezikovne zgradbe: na izrazni ravni, na skladenjsko-pomenski in besedilni ravni. Ne odstira pa le problematičnih poglavij v jezikovnem sistemu, temveč sega tudi na področja stilistike in normativnosti, torej vrednotenja jezikovnih prvin glede na tradicionalne sisteme socialne- in funkcijske zvrstnosti, na gibanje znotraj jezika in na tihe spremembe v elektronski dobi, ki jih sodobno jezikoslovje lahko že zaznava in tudi opisuje. Vir: https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/publikacije/kje-pa-vas-jezik-zuli#vV COBISS.SI-ID - 304470016   Slovenščina Založba:  Založba ZRC, ZRC SAZU Letnica:  2020 Področje:  Jezikoslovje

Gregor Strasbergar in Cveto Šali

Kamra.si, 15. junij 2020 ― Gosta Novomeške poDmladi bosta pevec in pisec besedil glasbene skupine MRFY Gregor Strasbergar in član legendarne zasedbe Rudolfovo Cveto Šali. Skupina Rudolfovo je bistveno vplivala na razvoj novomeškega rocka, ki je v zadnjih desetletjih doživel pravi razcvet. Zasedba MRFY je prejela glasbeno nagrado zlata piščal za novince leta 2017, danes pa sodi v sam vrh slovenske rock glasbe. Pogovor bo povezovala Carmen L. Oven. V primeru slabega vremena bo dogodek v prireditvenem atriju knjižnice. Dogodek bomo izvedli v skladu z navodili NIJZ za zbiranje ljudi na javnih krajih.

»Piši kmalu, prav kmalu in veliko« - Korespondenca med Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem med leti 1913 in 1919

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 15. junij 2020 ― Razstava predstavlja obdobje sedmih let dopisovanja med Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem Lokacija: Izložba L'Occitane, Glavni trg  Razstava predstavlja obdobje sedmih let dopisovanja med Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem. Korespondenca obsega 97 Jarčevih in 105 Jakčevih pisem, dopisnic, razglednic in voščilnic, ki sta jih pisala med Novim mestom, Idrijo, Ljubljano, Radečami, Karlovcem, Zagrebom, Judenburgom, Slovensko Bistrico, Mürzzuschlagom, Admontom, Codroipom, Troppauom, Krtino, Dunajem in Prago. Gradivo, ki ga hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v Posebnih zbirkah Boga Komelja, je dokument odraščanja, prijateljstva, ter vplivov in vzgibov ustvarjalnosti dveh pomembnih slovenskih kulturnikov in tvorcev Prve pokrajinske umetniške razstave v Novem mestu leta 1920. Vljudno vabljeni k ogledu.
še novic