Objava prvih petih vicev prvega izbora

Objava prvih petih vicev prvega izbora

SEM, 23. marec 2020 ― Uredniški odbor je izbral prvi niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: A mogoče ti veš, kaj je fora z zalogami WC papirja? Ne, človek bi si mislu, da razsaja driska, ne korona. -------------------- WC papirja zmanjkuje izključno zato, ker eden kihne, deset se jih pa userje... -------------------- Pozor!!! Vsi vi, ki ste se hoteli poročit te dneve!! Življenje vam daje drugo priložnost. -------------------- Oglas: »mlad simpatičen fant, založen z makaroni, oljem, kvasom, išče dekle, ki ima večjo zalogo WC papirja«. -------------------- Baje je Chuck Norris dobil korona virus. Virusu so odredili dva tedna karantene. Seznam vseh izbranih vicev
Oselnik z oslo

Oselnik z oslo

SEM, 23. marec 2020 ― Oselnik (nar. tudi osounėk, čepun, čepur, tobolec, vodir, uesounek, itd.), je posoda za shranjevanje osle, brusa za koso, ki se je s košnjo krhala. Nekdaj običajna oprema vsakega kosca je do danes skorajda potonila v pozabo, saj le malokdo še kosi travo s koso. SEM jih hrani v zbirki Kustodiata za kulturo gospodarskih načinov, prometa in transporta. V oselnik se je nalilo vodo, si ga opasalo in odšlo v zgodnjem jutru kosit. Koscev je bilo običajno več, znali so si pomagati, a tudi ponagajati, kot na primer tako, da so oslo namazali s polževo slino ali polža dali v oselnik, tako da osla ni brusila. Preden je kosec ugotovil potegavščino, je bil med kosci deležen posmeha in zbadanja. (Zabeležil Boris Orel na terenu v Sužidu l. 1951) Publikacija Oselniki v Knjižnica SEM "O oselniku" Etnolog 1937 "Pet oselnikov iz Zgornje Savinjske doline" Etnolog 1991 Veliko o košnji s koso in oselnikih najdemo v povezavi na digitalizirane terenske fotografije in risbe Kratek film o izdelavi oselnika
Oselnik z oslo

Oselnik z oslo

SEM, 23. marec 2020 ― Oselnik (nar. tudi osounėk, čepun, čepur, tobolec, vodir, uesounek, itd.), je posoda za shranjevanje osle, brusa za koso, ki se je s košnjo krhala. Nekdaj običajna oprema vsakega kosca je do danes skorajda potonila v pozabo, saj le malokdo še kosi travo s koso. SEM jih hrani v zbirki Kustodiata za kulturo gospodarskih načinov, prometa in transporta. V oselnik se je nalilo vodo, si ga opasalo in odšlo v zgodnjem jutru kosit. Koscev je bilo običajno več, znali so si pomagati, a tudi ponagajati, kot na primer tako, da so oslo namazali s polževo slino ali polža dali v oselnik, tako da osla ni brusila. Preden je kosec ugotovil potegavščino, je bil med kosci deležen posmeha in zbadanja. (Zabeležil Boris Orel na terenu v Sužidu l. 1951) Publikacija Oselniki v Knjižnica SEM "O oselniku" Etnolog 1937 "Pet oselnikov iz Zgornje Savinjske doline" Etnolog 1991 Veliko o košnji s koso in oselnikih najdemo v povezavi na digitalizirane terenske fotografije in risbe Kratek film o izdelavi oselnika

Turistično informativni center v Slovenskem planinskem muzeju

Planinski muzej, 23. marec 2020 ― V letu 2016 se je naša ustanoviteljica Občina Kranjska Gora odločila, da glede na porast turističnega prometa v Srednji Evropi in Sloveniji ter glede na stagniranje števila obiskovalcev v Slovenskem planinskem muzeju okrepi turistično ekipo. Tako je dotedanjega vodjo enote po upokojitvi nadomestil zunanji sodelavec – koordinator za turizem med muzejem in turizmom. Začeli smo [...]
Polšja past

Polšja past

SEM, 23. marec 2020 ― Polh je ponekod v Evropi zavarovana vrsta, drugod je škodljivec, spet drugod je lovna divjad. V Sloveniji je po lovskem zakonu o divjadi in lovstvu lov na polha s posebno dovolilnico dovoljen le v jesenskem času. Odrasli polhi tehtajo 20 do 30 dekagramov. Najlažji so spomladi, ko se zbudijo iz podaljšanega, do 7 mesecev dolgega zimskega spanja. V letih, ko je hrane dovolj, do jeseni podvojijo težo in takrat je čas za polšji lov. Polharji že po letnini žira ali želoda sklepajo, kako dober bo ulov. Ko je letina dobra, se populacija polha lahko namreč zelo namnoži. Polh je izrazito nočna žival, zato se ga ponoči tudi lovi. Načinov lova je več, in sicer so polha iz polšje luknje preganjali z dimom, bezali s palico, lovili z mišelovki podobno pastjo, tudi nastavljali pasti pred polšjo luknjo. Nekdaj in tudi danes se ga lovi največ s polšjimi pastmi, ki se jih nastavlja na drevesa ali pred polšne – podzemne polšje luknje. Polha se lovi na vabo. Odprtina pasti ima zgoraj in spodaj vratca, ki se odpirajo in zapirajo kakor predal. Zgornja vratca imajo pritrjeno raztegljivo vzmet ali lok. Biti morata tako močni, da lahko polha zadavita, ko pomoli svojo glavo v past in hlastne po nastavljeni vabi. Past ima lahko upognjen rep, da jo polhar s pomočjo dolge prekle obesi na drevo. Vsaka past ima običajno v repu dve luknji. Ena je takoj v začetku, vanjo polhar natakne preklo, druga je pa na koncu, da se skoznjo pretakne vrvico, na katero nabere več pasti, ko gre na lov ali z lova. Vsaka past ima na spredaj štirioglato luknjo, v katero je pritrjen kos ostrega železa. Na drugem koncu je ta ošpičen in nanj se natakne vaba. Ko polh pomoli glavo v past, zgrabi z zobmi za vabo in jo potegne k sebi. S tem se ostra špica dvigne, železen žebelj se iz zareze izmakne, past zagrabi polha za vrat in ga pokonča. Danes polha gotovo ne ogroža več lov, temveč spremembe v njegovem življenjskem okolju, kjer gozd ni več strnjen in so populacije daleč ena od druge. Občutljiv je na degradirano
Polšja past

Polšja past

SEM, 23. marec 2020 ― Polh je ponekod v Evropi zavarovana vrsta, drugod je škodljivec, spet drugod je lovna divjad. V Sloveniji je po lovskem zakonu o divjadi in lovstvu lov na polha s posebno dovolilnico dovoljen le v jesenskem času. Odrasli polhi tehtajo 20 do 30 dekagramov. Najlažji so spomladi, ko se zbudijo iz podaljšanega, do 7 mesecev dolgega zimskega spanja. V letih, ko je hrane dovolj, do jeseni podvojijo težo in takrat je čas za polšji lov. Polharji že po letnini žira ali želoda sklepajo, kako dober bo ulov. Ko je letina dobra, se populacija polha lahko namreč zelo namnoži. Polh je izrazito nočna žival, zato se ga ponoči tudi lovi. Načinov lova je več, in sicer so polha iz polšje luknje preganjali z dimom, bezali s palico, lovili z mišelovki podobno pastjo, tudi nastavljali pasti pred polšjo luknjo. Nekdaj in tudi danes se ga lovi največ s polšjimi pastmi, ki se jih nastavlja na drevesa ali pred polšne – podzemne polšje luknje. Polha se lovi na vabo. Odprtina pasti ima zgoraj in spodaj vratca, ki se odpirajo in zapirajo kakor predal. Zgornja vratca imajo pritrjeno raztegljivo vzmet ali lok. Biti morata tako močni, da lahko polha zadavita, ko pomoli svojo glavo v past in hlastne po nastavljeni vabi. Past ima lahko upognjen rep, da jo polhar s pomočjo dolge prekle obesi na drevo. Vsaka past ima običajno v repu dve luknji. Ena je takoj v začetku, vanjo polhar natakne preklo, druga je pa na koncu, da se skoznjo pretakne vrvico, na katero nabere več pasti, ko gre na lov ali z lova. Vsaka past ima na spredaj štirioglato luknjo, v katero je pritrjen kos ostrega železa. Na drugem koncu je ta ošpičen in nanj se natakne vaba. Ko polh pomoli glavo v past, zgrabi z zobmi za vabo in jo potegne k sebi. S tem se ostra špica dvigne, železen žebelj se iz zareze izmakne, past zagrabi polha za vrat in ga pokonča. Danes polha gotovo ne ogroža več lov, temveč spremembe v njegovem življenjskem okolju, kjer gozd ni več strnjen in so populacije daleč ena od druge. Občutljiv je na degradirano
Šumi: bomboni vseh generacij

Šumi: bomboni vseh generacij

SEM, 23. marec 2020 ― Začetki Šumija segajo v leto 1876, ko je Franc Šumi v središču Ljubljane odprl slaščičarsko obrt in začel prodajati različne sladke proizvode. Šumi je v svoji več kot 140-letni zgodovini preživel dve svetovni vojni, izgubo večine tržišča ob izstopu Slovenije iz Jugoslavije, bil del različnih držav, doživljal vzpone in padce, napredke in nazadovanja, a kljub temu ostal prepoznavno ime med uporabniki. To potrjuje tudi podatek, da je Šumi najstarejša tovarna sladkih proizvodov v državah nekdanje Jugoslavije. Blagovna znamka Šumi živi še danes in je del podjetja Žito, d.o.o. Bombone Šumi od leta 2008 izdelujejo v Krškem. Leta 2016 smo v SEM ob 140 letnici Šumija skupaj s podjetjem Žito, d.o.o. pripravili razstavo z naslovom BONBONI VSEH GENERACIJ: 140 LET ŠUMIJA. Josipina Šumi, žena ustanovitelja Šumija in od leta 1888 lastnica te slaščičarske obrti, je imela že konec 19. stoletja v ponudbi gumi bonbone, medtem ko je bil npr. Haribo ustanovljen šele leta 1920, Ricola leta 1930, Hitschler pa konec 20. let 20. stoletja. Leta 1893 Josipina Šumi za svoje izdelke v Pragi prejme zlato medaljo. Digitalna zbirka Šumi
Cockta, pijača vaše in naše mladosti

Cockta, pijača vaše in naše mladosti

SEM, 23. marec 2020 ― Pred 67 leti so v Planici na smučarskih poletih, natančneje 8. marca 1953, zaposleni v podjetju Slovenija vino prvič predstavili novo pijačo Cockta Cockta. V soboto zjutraj so v podjetju Slovenija vino na Frankopanski 11 v Ljubljani na tovornjake natovarjali stekleničke nove pijače, lesene zaboje in 30–40 doma narejenih panojev s stojali. Na panojih je bila na modrem ozadju plakata zagorela deklica, ki po slamici pije Cockto. Narisal jo je Uroš Vagaja. Cena za 0,25 l stekleničko Cockte je bila 30 din, kar je bilo dosti ceneje od steklenice piva. Stekleničke so postale predmet vsesplošnega zanimanja in po nekaterih virih je Cockte tudi kmalu zmanjkalo. Cockta je še danes prisotna na skokih in poletih v Planici, kjer se zbere svetovna elita smučarskih skakalcev in ko se podirajo svetovni rekordi. Digitalna zbirka Cockta
Cockta, pijača vaše in naše mladosti

Cockta, pijača vaše in naše mladosti

SEM, 23. marec 2020 ― Pred 67 leti so v Planici na smučarskih poletih, natančneje 8. marca 1953, zaposleni v podjetju Slovenija vino prvič predstavili novo pijačo Cockta Cockta. V soboto zjutraj so v podjetju Slovenija vino na Frankopanski 11 v Ljubljani na tovornjake natovarjali stekleničke nove pijače, lesene zaboje in 30–40 doma narejenih panojev s stojali. Na panojih je bila na modrem ozadju plakata zagorela deklica, ki po slamici pije Cockto. Narisal jo je Uroš Vagaja. Cena za 0,25 l stekleničko Cockte je bila 30 din, kar je bilo dosti ceneje od steklenice piva. Stekleničke so postale predmet vsesplošnega zanimanja in po nekaterih virih je Cockte tudi kmalu zmanjkalo. Cockta je še danes prisotna na skokih in poletih v Planici, kjer se zbere svetovna elita smučarskih skakalcev in ko se podirajo svetovni rekordi. Digitalna zbirka Cockta
Šumi: bomboni vseh generacij

Šumi: bomboni vseh generacij

SEM, 23. marec 2020 ― Začetki Šumija segajo v leto 1876, ko je Franc Šumi v središču Ljubljane odprl slaščičarsko obrt in začel prodajati različne sladke proizvode. Šumi je v svoji več kot 140-letni zgodovini preživel dve svetovni vojni, izgubo večine tržišča ob izstopu Slovenije iz Jugoslavije, bil del različnih držav, doživljal vzpone in padce, napredke in nazadovanja, a kljub temu ostal prepoznavno ime med uporabniki. To potrjuje tudi podatek, da je Šumi najstarejša tovarna sladkih proizvodov v državah nekdanje Jugoslavije. Blagovna znamka Šumi živi še danes in je del podjetja Žito, d.o.o. Bombone Šumi od leta 2008 izdelujejo v Krškem. Leta 2016 smo v SEM ob 140 letnici Šumija skupaj s podjetjem Žito, d.o.o. pripravili razstavo z naslovom BONBONI VSEH GENERACIJ: 140 LET ŠUMIJA. Josipina Šumi, žena ustanovitelja Šumija in od leta 1888 lastnica te slaščičarske obrti, je imela že konec 19. stoletja v ponudbi gumi bonbone, medtem ko je bil npr. Haribo ustanovljen šele leta 1920, Ricola leta 1930, Hitschler pa konec 20. let 20. stoletja. Leta 1893 Josipina Šumi za svoje izdelke v Pragi prejme zlato medaljo. Digitalna zbirka Šumi
SEM od doma

SEM od doma

SEM, 23. marec 2020 ― Na spletni strani SEM smo vzpostavili nov zavihek SEM OD DOMA, kjer smo na enem mestu zbrali vse e-vsebine, ki ponuja SEM – od spletnih zbirk, fotografij, predmetov, filmografije, galerije pripovedovalcev, spletnih razstav, na voljo so spletne publikacije SEM in digitalna učna ura za osnovnošolce in učitelje o oblačilni kulturi na Slovenskem. Vabljeni k ogledu!
SEM z vami doma

SEM z vami doma

SEM, 23. marec 2020 ― Približajte se predmetom z vtisnjenimi sledmi dotikov, ki so jih na njih pustili ljudje. Prisluhnite zgodbam o življenjskih mejnikih in obdobjih, o šegah letnega cikla, o prostem času in o načinih preživljanja, o odnosu do preteklosti in o pripadnosti ljubljenim ljudem, skupnostim in prostorom. Naj nas povezujejo niti dediščine tudi v dneh, ko ostajamo daleč drug od drugega. Vstopite skozi spletna vrata Slovenskega etnografskega muzeja!

IZREDNO OBVESTILO

Gorenjski muzej, 22. marec 2020 ― DRAGI OBISKOVALCI Na podlagi razglasitve epidemije SARS-CoV-2 v Sloveniji in predlaganih ukrepov vlade, NIJZ, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za kulturo in drugih pristojnih organov je Gorenjski muzej do nadaljnjega zaprt.  Informacije o delovanju muzeja v tem času lahko dobite na naši ... Read More
še novic