Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne

OUTSIDER, 31. julij 2019 ― V dunajskem muzeju Leopold je na ogled razstava, ki v treh etažah predstavi intelektualni in umetniški razcvet mesta ob Donavi ob prelomu stoletja. Muzej v muzeju Lansko leto so v Avstriji obeleževali stoletnico smrti štirih glavnih protagonistov obdobja Dunajske moderne, ki še danes izrazito navdihuje ambient avstrijske prestolnice;  to so Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto… The post Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne appeared first on OUTSIDER.

Pasti onesnaženja

Dnevnik, 30. julij 2019 ― Medtem ko pariško katedralo Notre Dame pospešeno obnavljajo, so prišli na dan podatki o škodljivih snoveh, ki so se sproščale med požarom. Okoljevarstvena organizacija Robin je prepričana, da oblasti, zdravstvene ustanove in mesto niso ...

Voden ogled: Blejski grad

MAO, 29. julij 2019 ― Po Blejskem gradu nas bo vodila dr. Nika Leben, konservatorska svetnica v pokoju, ki je ob svoji izjemno bogati strokovni zavzetosti vodila tudi konservatorski program Blejskega gradu. Predstavila nam bo arhitekturne posege, ki so ocenjeni kot dodatna vrednost gradu.

Dediščina in “Tur na obrazu ljubega prijatelja”

OUTSIDER, 26. julij 2019 ― Ob omembi princa Charlesa, britanskega prestolonaslednika, ki čaka na prestol že več kot pol stoletja, večina britanskih arhitektov zavije z očmi. Charles je znan po svojem intenzivnem zanimanju za arhitekturo, zaradi katerega so ga arhitekti ob praznovanju stoletja in pol arhitekturnega združenja RIBA (torej britanskega ZAPS-a) zdaj že davnega leta 1984 povabili, da pove nekaj… The post Dediščina in “Tur na obrazu ljubega prijatelja” appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto!

OUTSIDER, 25. julij 2019 ― Ideja Ljubljane, kot mesta z mediteranskih značajem ni prav nič novega, vsekakor tudi zaradi relativno bližnje lege Jadranskega morja. Vse od druge polovice 17. stoletja, ko je teolog, pisatelj in zgodovinar Janez Ludvik Schönleben znanstveno opredelil območje in lego rimske Emone prav v samem središču mesta, pa je antična in s tem mediteranska dediščina, močno… The post Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto! appeared first on OUTSIDER.

Finci se pri oblikovanju programov novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Helsinkih učijo v MAO

MAO, 25. julij 2019 ― Mesto Helsinki in finska vlada razvijata ambiciozen projekt novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Ker pri oblikovanju novih programov MAO prepoznavajo kot enega vodilnih svetovnih muzejev, sta med 9. in 13. septembrom v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na študijskem obisku direktorica Reetta Heiskanen in Arja-Liisa Kaasinen (vodja povezovanja in sodelovanj) iz Finskega arhitekturnega muzeja.

Voden ogled: SNG Opera in balet Ljubljana

MAO, 24. julij 2019 ―   Projekta obnove operne hiše so se lotili predvsem zaradi prostorske stiske in težav z akustiko. Glavno in stranski fasadi stavbe ter gledališko dvorano so temeljito in pazljivo obnovili, na zadnji strani pa je opera dobila veliko sodobno razširitev.
še novic