Arhitektura izolacije, 1. del: Bunkerji in zaklonišča

OUTSIDER, 24. marec 2020 ― V času, ko se svet zapira v svoje domove, da bi se izognil širjenju koronavirusa, predstavljamo tiste zgodovinske arhitekture, ki so na ta ali oni način služile izolaciji posameznikov ali skupin. Arhitektura je v svoji najprimitivnejši obliki postavljanje zidov in umeščanje odprtin vanje – omogočanje ali onemogačenje komunikacije, gibanja, prehoda. Z arhitekturo lahko družbo ločimo… The post Arhitektura izolacije, 1. del: Bunkerji in zaklonišča appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: Tresoča se zgodovina Ljubljane

OUTSIDER, 23. marec 2020 ― Slovensko ozemlje po številu in moči potresov sodi med najbolj aktivna območja na svetu. Leži namreč ob južnem robu Evrazijske litosferske plošče, na severozahodnem robu sredozemsko-himalajskega seizmičnega pasu, ki je eden najbolj dejavnih na Zemlji. Med Afriško in Evrazijsko ploščo leži še manjša Jadranska plošča, ki jo obdajajo večje gorske verige, ki zo se dvignile… The post Ajda Bračič: Tresoča se zgodovina Ljubljane appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Love is Blind, zmagoslavje niča

OUTSIDER, 23. marec 2020 ― Svet okrog nas se sesuva in ob vsej tragiki in grozoti razkriva tudi lepoto. Sožitje, povezanost in sodelovanje. In krhko, a vseprisotno možnost, da po krizi svet zastavimo bolje. Upam, da bo v jutrišnjem svetu več smisla. Še preden pa se optimistično lotimo gradnje boljšega sveta, si velja ogledati koncentrat vsega, kar je popolnoma iztirilo.… The post Nina Granda: Love is Blind, zmagoslavje niča appeared first on OUTSIDER.

Tomaž Krištof: Potres

OUTSIDER, 23. marec 2020 ― Situacijo, ki smo ji priča ob pojavu koronavirusa, smo v preteklih desetletjih lahko že neštetokrat preigrali v kinodvoranah ali pred televizijskimi zasloni v filmih katastrofe (priporočam Soderberghovo Kužno nevarnost / Contagion). Videli smo, kaj pomeni prihod nove bolezni, strah pred nevidnim smrtonosnim, kaj pomeni karantena, zaprte šole, prazni javni prostori, vojska na ulicah. Videli smo… The post Tomaž Krištof: Potres appeared first on OUTSIDER.
HERTZ ARHITEKTUR #36

HERTZ ARHITEKTUR #36

Radio Študent, 22. marec 2020 ― Spoštovane in spoštovani. V trenutku zastoja se z novo edicijo HA vpričujemo v trenutek, ki bo morda nekoč smatran za poskus vztrajanja in upornosti morda pa samo nekega konca. Tokratno avtorico Ano Skobe v HA gostimo drugič. Ostalo preostaja njenemu tekstu:

Nina Štajner: Sodobno staromeščansko stanovanje

OUTSIDER, 20. marec 2020 ― Sodobno domovanje za družino tik pod ljubljanskim Grajskim gričem na zmernih 90m2 spominja na pravo graščino. Za prenovo stoji arhitektka Nina Štajner. Največja prednost stanovanja je seveda njegova lokacija. Nahaja se namreč v stari meščanski hiši tik pod grajskim gričem. Stanovanje obsega tudi atrij, ki je dobesedno vkopan v pobočje. Centralna lokacija in častitljiva arhitekturna… The post Nina Štajner: Sodobno staromeščansko stanovanje appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Vodič po lastnem mestu v času karantene

OUTSIDER, 20. marec 2020 ― V letošnjih prvih spomladanskih tednih, ko bi se ljubljanske ulice običajno napolnile s turisti in meščani, so tlaki prazni, trgovine, restavracije in bari pa zaprti. Sodeč po na družabnih omrežjih objavljenih videoposnetkih karantenski praznini daje takt samo še neumorni harmonikaš na Prešernovem trgu, za katerega se bo morda izkazalo, da nadomešča eno izmed tromb, ki… The post Miloš Kosec: Vodič po lastnem mestu v času karantene appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Virus neumnosti

OUTSIDER, 19. marec 2020 ― Pandemija koronavirusa je začasno ustavila svet in prebivalstvo izolirala v domove. Le če se zapremo v samokaranteno, lahko preprečimo hitro širjenje virusa in posledično zlom zdravstvenega sistema. Interesi posameznikov so se popolnoma podredili skupnim. Ti pogoji pa so žal ugodni za širitev nekega drugega virusa: virusa neumnosti. Prvo žrtev imamo v Piranu. Občina je namreč… The post Matevž Granda: Virus neumnosti appeared first on OUTSIDER.

Skupnostna pomoč v času virusa

Inštitut za politike prostora, 19. marec 2020 ― Kako si skupnosti, soseske, ulice in kraji pomagajo med seboj v času epidemije? V težkih situacijah, kot je epidemija koronavirusa, je skupnostna in sosedska pomoč lahko ključna. Rešuje lahko življenja.  Pred dobrimi dvajsetimi leti je vročinski val močno prizadel ameriški Chicago. Bilo je veliko smrtnih žrtev, ampak veliko več v tistih soseskah, v katerih so... The post Skupnostna pomoč v času virusa appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Galerija DLUL: Ko obiskujemo razstave, živimo tisoč življenj

OUTSIDER, 19. marec 2020 ― Galerija DLUL od leta 2014 domuje v pritličnih prostorih v Zoisovi palači v središču Ljubljane. Raznolika struktura članstva Društva likovnih umetnikov Ljubljana jim ponuja izhodišče za prepletanje in povezovanje na mnogih ravneh, kar skrbno gojijo. Mojca Zlokarnik, predsednica DLUL, je spregovorila o trenutnem stanju v galeriji ter o željah in izzivih, s katerimi se srečujejo.… The post Galerija DLUL: Ko obiskujemo razstave, živimo tisoč življenj appeared first on OUTSIDER.

Več kot le dekoracija: Zidne barve za posebne namene Helios

OUTSIDER, 18. marec 2020 ― Zidne barve lahko ponujajo številne tehnološke prednosti, ki presegajo sposobnosti običajnih zidnih barv. Poleg osvežene podobe doma lahko z njimi dosežete različne učinke, ki lahko bistveno vplivajo na bivalno ugodje. SPEKTRA ACTIVE AIR Formaldehid je zaradi številnih virov izvora eden od največjih in najbolj skrb vzbujajočih onesnaževalcev v zaprtih prostorih. Spektra Active Air absorbira škodljivi… The post Več kot le dekoracija: Zidne barve za posebne namene Helios appeared first on OUTSIDER.

Trije slovenski projekti med finalisti tekmovanja Baumit Life Challenge 2020

OUTSIDER, 18. marec 2020 ― Kot vsaki dve leti, so slovenski projekti tudi letos tekmovali na mednarodnem izboru za najboljšo evropsko fasadno rešitev Baumit Life Challenge 2020, in sicer v več različnih kategorijah. Več kot 300 projektov iz vseh 25 držav, kjer deluje podjetje Baumit, pred zaključnim finala ocenjuje skupina 13 neodvisnih strokovnjakov. Šest fasad z najvišjo oceno v vsaki… The post Trije slovenski projekti med finalisti tekmovanja Baumit Life Challenge 2020 appeared first on OUTSIDER.
še novic