ATELIERarhitekti: Trg Brolo

OUTSIDER, 3. junij 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. ATELIERarhitekti so izbrali neizveden natečajni projekt za preureditev Trga Brolo v Kopru.   ATELIERarhitekti: “Sedem slovenskih birojev je bilo na osnovi referenc javno poimensko vabljenih, da se s svojimi predlogi udeležijo natečaja… The post ATELIERarhitekti: Trg Brolo appeared first on OUTSIDER.
Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje

Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje

Inštitut za politike prostora, 2. junij 2020 ― V času epidemije in po njej so številna mesta začela bolj intenzivno spodbujati hojo in kolesarjenje. Tudi v Sloveniji se je osebna mobilnost prebivalcev spremenila v prid kolesarjenju in hoji. Zato smo na IPoP preko povabila med slovenskimi občinami izbrali eno, ki ji bomo to poletje ponudili pomoč pri uvajanju ukrepov za bolj varno in... The post Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Rok Rozman: Podiranje jezov v glavah ljudi

OUTSIDER, 2. junij 2020 ― Pogovor z Rokom Rozmanom je nastal spomladi leta 2018, ob pripravi monografije Living With Water, ki je pospremila slovenski paviljon na beneškem arhitekturnem bienalu. Na rekah Balkana je trenutno načrtovanih skoraj 3.000 novih hidroelektrarn. Na možne posledice tako drastičnih gradenj in posegov v vodna telesa med drugimi opozarja Rok Rozman, nekdanji olimpijec, biolog in pobudnik… The post Rok Rozman: Podiranje jezov v glavah ljudi appeared first on OUTSIDER.

GAO Arhitekti: Azijska restavracija Han

OUTSIDER, 1. junij 2020 ― Nedavno se je odprl trgovinski center Aleja, z njim pa tudi nova restavracija Han, katere opremo so zasnovali Gao Arhitekti. Oblikovanje samosvojega interierja znotraj večjega trgovinskega kompleksa je zagotovo izziv; z informacijami, barvami in napisi nasičena notranjost takšnih prostorov se zdi diametralno nasprotje umirjenega interierja kakovostne restavracije. Japonec Junichiro Tanizaki v svoji Hvalnici senci piše,… The post GAO Arhitekti: Azijska restavracija Han appeared first on OUTSIDER.

MiniMAO igrarije: Trg republike

MAO, 1. junij 2020 ―   Arhitekt Edvard Ravnikar si je novo središče zamislil kot preplet odprtih prostorov – ploščadi in javnih zgradb: stolpnici, veleblagovnica Maximarket, garažna hiša, kongresno-kulturni center Cankarjev dom in velika ploščad, ki ga na severu obroblja monumentalna stavba slovenskega Parlamenta. 

Aleksander Brezlan, Matevž Granda: Kalas Contemporary

OUTSIDER, 31. maj 2020 ― Je objekt v vinorodnih Halozah zgrajen zaradi stare vinogradniške stiskalnice, ki obvladuje glavnino notranjosti? Ali pa je bila stiskalnica pred stoletjem in več stesana zaradi hiše, ki jo danes ščiti? Obe, stiskalnica in hiša, oblikujeta nenavadno celoto, v kateri si je težko predstavljati neovirano gibanje človeških teles, ki naj bi ga bivališča navadno omogočala. Vendar… The post Aleksander Brezlan, Matevž Granda: Kalas Contemporary appeared first on OUTSIDER.

Tudi po epidemiji aktivno v šolo!

Inštitut za politike prostora, 30. maj 2020 ― V času epidemije smo vsi dobili enkratno priložnost, da smo izkusili, kako zelo pomembno je za naše zdravje gibanje na prostem, in kako varna in čista so naša naselja brez avtomobilskega prometa. Naslednji teden se v osnove šole vračajo vsi otroci. Povratek v šole naj nas spomni na to, da je za zdravje in dobro... The post Tudi po epidemiji aktivno v šolo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Nakupovalni center

OUTSIDER, 29. maj 2020 ― Medtem ko se je pravkar odprl nov nakupovalni center v bližini ljubljanske obvoznice, dober kilometer naprej pa sameva velikansko gradbišče nakupovalnega centra Stožice in že deset let čaka na boljše dni, večina nakupovalnih centrov, kljub mnogim nedomiselnim zasnovam, zadnjih trideset let precej uspešno deluje. Sprejeli smo jih kot sestavni del našega urbanega okolja, pa če… The post Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Nakupovalni center appeared first on OUTSIDER.

Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite?

Inštitut za politike prostora, 29. maj 2020 ― V sredo, 10. junija 2020 ob 17h bo na Tržnici v Kočevju potekala javna razprava o oživljanju mestnega središča. Občina Kočevje vabi prebivalke in prebivalce, da prisluhnejo ugotovitvam delovne skupine projekta Vsi v mesto! in predvsem, da prispevajo svoje razmisleke in predloge za oživljanje mestnega središča Kočevja.   Večina prebivalk in prebivalcev center Kočevja povezuje z... The post Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Matevž Granda: Moj predzadnji članek o Plečnikovemu stadionu

OUTSIDER, 28. maj 2020 ― Eden največjih ameriških arhitektov Frank Lloyd Wright (1867–1959) je poletja preživljal v Phoenixu v Arizoni, kjer je leta 1932 ustanovil svojo šolo, The Taliesin Fellowship. Šola še vedno občasno deluje. Od leta 2019 je kompleks pod Unescovo zaščito. Urejen pa je tudi muzej. Če ga boste kdaj obiskali, vam bo vodnik pokazal sobo, v kateri… The post Matevž Granda: Moj predzadnji članek o Plečnikovemu stadionu appeared first on OUTSIDER.

Delovni prostori arhitektov: Mertelj Vrabič Arhitekti

OUTSIDER, 27. maj 2020 ― Maša Mertelj in Matic Vrabič sta začela sodelovati prek skupnega projekta, veselje do dela in skupni pogledi na arhitekturo pa so ju pripeljali do skupnega biroja. Sta zagotovo ena izmed najprepoznavnejših mladih slovenskih arhitektov, ki iz projekta v projekt ohranjata svoj slog in jasno konceptualno usmeritev. Ta je prisotna tudi v prostoru, v katerem delata.… The post Delovni prostori arhitektov: Mertelj Vrabič Arhitekti appeared first on OUTSIDER.

Intervju: Markus Pfisterer, soavtor prenove Plečnikovega stadiona

OUTSIDER, 26. maj 2020 ― GMP (Von Gerkan, Marg and Partners) je eden večjih nemških arhitekturnih birojev. Sedež imajo v Haburgu, poslovne enote pa po vsem svetu. Med njihovimi referencami je tudi več stadionov, ki so jih zgradili po celem svetu. Pred več kot desetletjem so zmagali na vabljenemu natečaju za prenovo Plečnikovega stadiona. O kontroverzni prenovi stroka razpravlja že… The post Intervju: Markus Pfisterer, soavtor prenove Plečnikovega stadiona appeared first on OUTSIDER.
Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela«

Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela«

Inštitut za politike prostora, 26. maj 2020 ― Igor Kos je vodja projektov na Inštitutu Wcycle Maribor. Preden je leta 2014 začel z delom v kabinetu mariborskega župana, je bil zaposlen v privatnem sektorju. Na občini je bil zadolžen za področje komunale in priprave projektov, ob tem pa skupaj z vodjo projektne pisarne vodil delovno skupino za pripravo Trajnostne urbane strategije za Maribor. Pri... The post Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Miloš Kosec: Molimo za zdravo pamet

OUTSIDER, 26. maj 2020 ― Kolega Matevž Granda dvomi, da je dobro, če je stroka okrog Plečnikovega stadiona enotna. Piše, da »kjer vsi enako mislijo, ne misli nihče.« Povsem se strinjam, da je enotnost za vsako ceno pogosto izraz pomanjkanja dialoga in poslušanja različnih mnenj. Vendar pa poenotenje ali konsenz ne pomenita istega kot enoumje. Ko se je po dolgih… The post Miloš Kosec: Molimo za zdravo pamet appeared first on OUTSIDER.
še novic