nava arhitekti: Hiša v Krakovem

OUTSIDER, 15. junij 2020 ― Hiša v gosto pozidanem ljubljanskem predelu Krakovo je v svoji dolgoletni zgodovini doživela več prezidav. Zaporedni lastniki so spremenili proporce okenskih odprtin, dozidali, nadzidali, nekaj odvzeli tu in kaj drugega odvzeli tam. Nava arhitekti so se zato ob srečanju s projektom odločili, da vsaj zunanjost objekta vrnejo v stanje, ki bo kar se da blizu… The post nava arhitekti: Hiša v Krakovem appeared first on OUTSIDER.

Napoved dogodka – Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev

Inštitut za politike prostora, 15. junij 2020 ― Kako podpreti ideje in želje prebivalcev in skupnosti? Kako jih vključiti v razvoj vaše občine? Prebivalci najbolje poznajo svoje okolje in lahko pomembno prispevajo k razvoju svojega kraja. Tudi slovenske občine so se začele zavedati potenciala sodelovanja s prebivalci in so k temu pristopile na različne načine. Pridružite se nam v četrtek, 9. julija 2020, v Ajdovščini,... The post Napoved dogodka – Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Prihaja kmalu: novi Outsider!

OUTSIDER, 12. junij 2020 ― Kmalu bo izšla nova številka revije Outsider! Naročite svoj izvod ali si privoščite letno naročnino in konec naslednjega tedna v nabiralnik prejmete čisto novo številko, tematsko posvečeno samooskrbi. Naročnina je lahko tudi imenitno darilo! V novi številki smo s skrbno izbranimi strokovnjaki z različnih področij pripravili konkretne predloge izboljšav, »manifeste« za različna področja urejanja prostora:… The post Prihaja kmalu: novi Outsider! appeared first on OUTSIDER.

Mednarodni fotografski natečaj: LOKALNI (IZ)VIRI GLOBALNIH SPREMEMB

OUTSIDER, 12. junij 2020 ― Mednarodni fotografski natečaj LOKALNI (IZ)VIRI GLOBALNIH SPREMEMB Razpisujemo natečaj za fotografsko zgodbo (KATEGORIJA A) in natečaj za posamično fotografijo (KATEGORIJA B). Navodila in prijave: www.zelenacentrala.eu/blog in outsider.si ZADNJI ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ JE 1. 9. 2020. Nagrade KATEGORIJA A: 1. nagrada (1000,00 evrov bruto), 2. nagrada (500,00 evrov bruto), 3. nagrada (300,00 evrov bruto). KATEGORIJA… The post Mednarodni fotografski natečaj: LOKALNI (IZ)VIRI GLOBALNIH SPREMEMB appeared first on OUTSIDER.

Domače knjižnice: Renata Zamida in Gorazd Trušnovec

OUTSIDER, 12. junij 2020 ― Piše: Agata Tomažič, fotografira: Jošt Franko »Imava več knjig, kot jih v življenju lahko prebereva« Knjig imava več, kot jih lahko v življenju prebereva, je ugotovitev, ki jo izreče Gorazd nekje na polovici našega obiska. Prikimavamo, češ, vsi vemo, kako je to. »Pa vendar jih še vedno kupujeva!« se zareži Gorazd in spet mu vsi… The post Domače knjižnice: Renata Zamida in Gorazd Trušnovec appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Odprta vrata in kavni avtomat

OUTSIDER, 11. junij 2020 ― Kaj imajo skupnega Lord Brown, odprta vrata in kavni avtomat? Ne, ne gre ne za slab londonski vic niti za »whodunit« detektivsko povest, ampak za kratko moralko o vplivu arhitekture na stvari, ki na prvi pogled s prostorom nimajo nikakršne zveze. Arhitekti, ki ne sedimo samo v birojih in se ukvarjamo z načrti, ampak o… The post Miloš Kosec: Odprta vrata in kavni avtomat appeared first on OUTSIDER.

RIBA Arhitekti: Stanovanje na Resljevi

OUTSIDER, 9. junij 2020 ― Prostorno meščansko stanovanje v središču prestolnice so prenovili RIBA Arhitekti. O tem najbrž sanja prenekateri arhitekt: prenova velikega stanovanja na elitni lokaciji, za naročnika, ki je ljubitelj umetnosti in oblikovanja. Stanovanje na Resljevi je projekt, pri katerem ni bilo treba varčevati s kvadratnimi metri; zgolj bivalni prostor namreč meri kar okoli 80 m2. RIBA Arhitekti… The post RIBA Arhitekti: Stanovanje na Resljevi appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Kaj pričakujem od Moderne galerije

OUTSIDER, 8. junij 2020 ― Ena najlepših stavb v Ljubljani je po mojem mnenju Moderna galerija arhitekta Edvarda Ravnikarja. Gre za arhitektovo zgodnje delo, nastalo v času, ko je še risal za Plečnika, preden je odšel k Le Corbusieru v Pariz in se vrnil kot modernist. Stavba hkrati odraža Plečnikov prefinjeni klasicizem in Ravnikarjev obrat k modernistični arhitekturi. Mladi arhitekt […]

Ajda Bračič: Zvonovi iz globine

OUTSIDER, 8. junij 2020 ― V filmu, ki ga je leta 1993 režiral morda najboljši režiser dokumentarcev vseh časov, Werner Herzog, Bells from the Deep: Faith and Superstition in Russia (Zvonovi iz globine: Vera in praznoverje v Rusiji), smo soočeni z nenavadnim prizorom: po gladini zaledenelega jezera Svetloyar v osrednji Rusiji se plazijo goreči verniki in ob hladen led tiščijo… The post Ajda Bračič: Zvonovi iz globine appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Zrcalni podobi

OUTSIDER, 6. junij 2020 ― Pred kratkim smo na spletu objavili komentar Mojce Pišek, ki ga lahko berete na tej povezavi. Članku je naslov »Zadrega s protesti« in je, sodeč po burnih odzivih, dregnil v marsikatero kulturniško zadrego. Avtorica se preizprašuje o smiselnosti protestov kulturnikov, ki so se pojavili ob nastopu nove vlade. So zahteve dovolj jasno definirane? Je boj… The post Nina Granda: Zrcalni podobi appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Überzamudniška infrastruktura

OUTSIDER, 5. junij 2020 ― V Sloveniji se že stoletja radi pritožujemo nad svojim domnevnim zamudništvom. Ne vedno utemeljeno: gre za selektivno in za nazaj orientirano optiko, ki je ustvarjena za nekakšno nacionalno kalimerovstvo in za prepričevanje, da smo vedno bili in vedno bomo provinca. Pravzaprav je najbolj provincialno ravno takšno objokovanje zamudništva, ki namesto samozavestne lastne definicije uspeh vedno… The post Miloš Kosec: Überzamudniška infrastruktura appeared first on OUTSIDER.

Mojca Pišek: Zadrega s protesti

OUTSIDER, 4. junij 2020 ― V čudnem času živimo. Nehali smo se pogovarjati, kako se izkopati iz spon kapitalizma in rešiti okoljsko krizo. Namesto tega drug drugemu gledamo pod prste, kako si umivamo roke. In kot da splošna zameglitev širše slike stvari ne bi bila dovolj, so tu slovenski kulturniki, ki se namesto s časom, ki prekipeva od možnosti, tako… The post Mojca Pišek: Zadrega s protesti appeared first on OUTSIDER.
še novic